U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Brigadier

Brigadier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een brigadier? Lees de functieomschrijving.

De Brigadier heeft een verantwoordelijke en afwisselende functie waarbij hij enerzijds midden in de samenleving en anderzijds midden in de politieorganisatie staat. Dit vraagt om representatief gedrag, om de geloofwaardigheid van de politie te garanderen.

De werkzaamheden van de Brigadier beslaan het reguliere politiewerk (van de agent) zoals reageren op meldingen, verdachten arresteren en bekeuringen uitdelen. De Brigadier geeft daarnaast leiding aan een grotere of meer specialistische groep politiemedewerkers dan de Hoofdagent. De Brigadier ontwikkelt en coördineert de uitvoering van plannen omtrent het verminderen van criminaliteit of andere ongewenste zaken in de samenleving. Tevens heeft de Brigadier de mogelijkheid om specialisten te betrekken bij zaken waarvoor hij niet bevoegd is of waarvoor afspraken zijn gemaakt binnen de politieorganisatie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het inschakelen van de Recherche of de Mobiele Eenheid wanneer dit nodig is.

De Brigadier kan werkzaam worden binnen verschillende onderdelen van de politie, afhankelijk van de voorkeur van zowel de organisatie als van de gegadigde.  Hierbij valt te denken aan de Arrestatieteams, Persoonsbeveiliging, Mobiele Eenheid, Waterpolitie, de Verkeerspolitie e.d.

De Brigadier komt te werken in een van de 26 politiekorpsen van Nederland of bij de overkoepelende organisatie van het Korps Landelijke Politie Diensten.

De Brigadier draagt een pistool, wapenstok en pepperspray.

Mensen vonden ons op: Job Brigadier, Baan Brigadier, Brigadier Worden, Functie-eisen Brigadier, Verantwoordelijkheden Brigadier, Functieprofiel Brigadier, Wat doet een Brigadier, Werken als Brigadier.

Brigadier worden: Opleiding tot brigadier

Om Brigadier te kunnen worden bij de politie zal de gegadigde moeten doorgroeien binnen de politieorganisatie. Voor externen is het niet mogelijk te solliciteren.

Afhankelijk van het instapniveau (Surveillant, Agent of Hoofdagent) dient er een opleiding van zo'n twee tot vier jaar gevolgd te worden. Deze opleiding bestaat uit een theoretisch onderdeel in de schoolbanken, afgewisseld met de toepassing van het geleerde in de praktijk. Na afronding van de opleiding dient de toekomstige Brigadier een werkervaring van enkele jaren als Hoofdagent te hebben voordat hij kan solliciteren naar een functie als Brigadier. Wanneer de Brigadier in spé wordt toegelaten, dient hij  een interne politieopleiding van drie jaar te volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Brigadier, Brigadier Worden, Opleidingsniveau Brigadier, Scholing Brigadier, Studie Brigadier, Bijscholing Brigadier, Omscholing Brigadier.

Organisaties waar een brigadier doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Brigadier zal de gegadigde werkzaam worden bij het politiekorps waar hij heeft gesolliciteerd naar de functie. In deze hoedanigheid zal de Brigadier zijn steentje bijdragen aan een veiligere en rechtvaardigere samenleving als leidinggevende in het middenkader van de organisatie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Brigadier, Brigadier Worden, Opleidingsniveau Brigadier, Scholing Brigadier, Studie Brigadier, Bijscholing Brigadier, Omscholing Brigadier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden brigadier

Na aanvang van de opleiding krijgt de Brigadier gelijk betaald. Afhankelijk van de instroomleeftijd en ervaring wordt de hoogte van het inkomen vastgesteld. Dit ligt tussen de €1312 en €2164 bruto per maand gedurende de opleiding. Na je opleiding verdien je maximaal €3100 per maand (CAO bepaald).

Je krijgt flexibele arbeidstijden, toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast wordt de opleiding, het uniform, de leerboeken en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijg je een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar je bij komt.

Mensen vonden ons op: Salaris Brigadier, Loon Brigadier, Wat verdien je als Brigadier, Salarisschaal Brigadier, Salarisindicatie Brigadier, Bonus Brigadier, CAO Brigadier, Brutoloon Brigadier, Nettoloon Brigadier, Vakantiedagen Brigadier, Pensioen Brigadier.

Competenties, skills & vaardigheden brigadier

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Leiderschap
 • Conflicten beheersen
 • Gepast geweld kunnen toepassen
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Brigadier, Vaardigheden Brigadier, Attitude Brigadier, Kwalificaties Brigadier, Competentieprofiel Brigadier.

Boeken voor het beroep brigadier

Wil je meer weten over het beroep brigadier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je brigadier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken brigadier te komen.

Brigadier oversteekmoeder | Karin Bruers

montere familieverhalen van een single moeder - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789048816781 | 224 pagina's

Hilarische en herkenbare vertellingen over het alledaagse leven van een alleenstaande vrouw. Eindelijk heeft cabaretière Karin Bruers haar originele en geestige kijk op de wereld in boekvorm gegoten. Met Brigadier oversteekmoeder neemt ze je mee in haar w...

Brigadier Kodak neemt een foto | Wiep Idzenga

de beste verhalen uit de serie 'Every picture tells a story' - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462310179 | 256 pagina's

Een foto is gestolde tijd. Een foto is ook een scheidslijn in de tijd: er is de tijd voor en de tijd na de foto. In Brigadier Kodak neemt een foto reconstrueert Wiep Idzenga iconische beelden uit de wielergeschiedenis door met de direct betrokkenen terug ...

The Brothers of Brigadier Station | Sarah Williams

Engels | Paperback | 9780648046202 | 206 pagina's

She came to the outback to marry the love of her life. She just didn't expect him to be her fiancé's younger brother. When Meghan Flanagan, a vet-nurse from Townsville, moves to Brigadier Station in outback Queensland to marry the man of her dreams, she i...

Mensen vonden ons op: boeken voor Brigadier, Brigadier ebooks, boek Brigadier.

Persoonstypen brigadier

De Brigadier heeft een zorgzame, loyale, medelevende, verantwoordelijke, gezaghebbende, beschermende, energieke, directe persoonlijkheid en beschikt over het nodige zelfvertrouwen. Tevens kan de Brigadier soms dominant, ongevoelig, egocentrisch, sceptisch, defensief, onvoorspelbaar en paranoïde overkomen. Deze eigenschappen resulteren in een terughoudende en kritische objectiviteit, welke de Brigadier kan toepassen binnen zijn werkzaamheden.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Brigadier, Karakter Brigadier.

Netwerk brigadier

Binnen de hiërarchische organisatie van de politie werkt de Brigadier als leidinggevende Teamleider over een groep (Hoofd)agenten en staat hij zelf onder een Inspecteur.

Buiten de politieorganisatie kan de Brigadier op diverse manieren in contact komen mensen, variërend van de burger die beschermd dient te worden tot de verdachte die belemmerd dient te worden in zijn werkzaamheden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Brigadier, Medewerkers Brigadier.

Is het beroep brigadier iets voor jou?

Zou je graag brigadier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als brigadier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Brigadier, beroepskeuzetest Brigadier, beroep Brigadier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden brigadier

De Politie krijgt de komende jaren te maken met een golf uittreders, waardoor er 1600 nieuwe agenten per jaar nodig zijn. Een gedeelte hiervan zal Brigadiers betreffen.

Het is nog onbekend wat de gevolgen van de geldtekorten en de bezuinigingen waarmee de politie te kampen heeft, zullen zijn.

Binnen de politie is het mogelijk om als Brigadier door te groeien naar een functie als Inspecteur. Tevens is het mogelijk om een specialistische functie te gaan bekleden. Hierbij valt te denken aan persoonsbeveiliger, hondenbegeleider, wijkagent, ME'er, lid van een arrestatieteam, waterpolitieagent, verkeerspolitieagent, rechercheur of vreemdelingenpolitieagent.

Buiten de politie kan de Brigadier zijn kennis en ervaring gebruiken bij een functie in het middenkader van het bedrijfsleven of de overheid.

Arbeidsmarktperspectief score brigadier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep brigadier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Brigadier, Promotie mogelijkheden Brigadier, Carriere Brigadier.

Solliciteren op de functie brigadier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als brigadier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor brigadier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als brigadier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Brigadier, CV Brigadier, sollicitatie Brigadier.

Interviews met brigadier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen brigadier

Vacatures brigadier

Op zoek naar een nieuwe baan als Brigadier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Brigadier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Brigadier heeft een verantwoordelijke en afwisselende functie waarbij hij enerzijds midden in de samenleving en anderzijds midden in de politieorganisatie staat. Dit vraagt om representatief gedrag, om de geloofwaardigheid van de politie te garanderen. De werkzaamheden van de Brigadier beslaan het reguliere politiewerk (van de agent) zoals reageren op meldingen, verdachten arresteren en bekeuringen uitdelen.

Beoordeling Brigadier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Brigadier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Brigadier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Cool

Door: Yolo

Onjuiste informatie. Je hoeft niet per se door te groeien naar brigadier. Je kan er ook gelijk mee beginnen als je de HBO bachelor Politiekunde afrond.

Door: Anoniem

Er staat dat je maximaal 3100 euro verdient is dat bruto of netto?

Door: Finn

Beste Finn,als je ergens een salarisindicatie ziet staan is dit bruto of het moet er bij vermeld staan dat het anders is.Gr.Jaap

Door: Jaap

Goed lezen Anoniem,er staat helemaal niet dat je perse moet doorgroeien naar brigadier.Dit is een van de mogelijkheden.M.vr.gr.

Door: brigadier

Reageer op dit beroep