U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Brugwachter

Brugwachter worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een brugwachter? Lees de functieomschrijving.

De brugwachter bedient één of meerdere bruggen vanuit het brugwachtershuis waar hij werkzaam is.

De brugwachter is werkzaam in het brugwachtershuis bij de brug. Hij is verantwoordelijk voor het op tijd openen van de brug voor het te passeren scheepsverkeer (boten en schepen). De brugwachter is verantwoordelijk voor het veilig openen en sluiten van de brug waar hij werkzaam is en is verantwoordelijk voor de veiligheid van zowel de weggebruikers als de vaarweggebruikers. Door middel van camera's houdt hij op monitoren in de gaten of er schepen en boten aankomen zodat hij precies weet wanneer hij de brug moet openen voor het aankomend scheepsverkeer. Op het moment dat de brugwachter de brug opent gaat de brug omhoog, gaan de slagbomen bij de wegen naar beneden en kunnen de boten langs de brug passeren. Omdat de brugwachter met monitoren werkt is het mogelijk dat hij niet voor één maar voor meerdere bruggen verantwoordelijk is en deze op tijd moet openen en sluiten.

Alhoewel het beroep van brugwachter steeds schaarser wordt door de grote mate van automatisering zijn er nog steeds brugwachters in dienst in de verschillende steden doorheen heel Nederland. Omdat voor het beroep van brugwachter over het algemeen geen studie is vereist (dit kan per werkgever en stad verschillen) is het een ideale baan voor studenten of mensen die iets willen bijverdienen.

Mensen vonden ons op: Job Brugwachter, Baan Brugwachter, Brugwachter Worden, Functie-eisen Brugwachter, Verantwoordelijkheden Brugwachter, Functieprofiel Brugwachter, Wat doet een Brugwachter, Werken als Brugwachter.

Brugwachter worden: Opleiding tot brugwachter

De brugwachter heeft over het algemeen een NAUTOP (II) diploma behaald al is het ook mogelijk dat de brugwachter de mogelijkheid van zijn werkgever krijgt om deze te behalen. Daarnaast heeft de brugwachter aantoonbare nautische ervaring.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Brugwachter, Brugwachter Worden, Opleidingsniveau Brugwachter, Scholing Brugwachter, Studie Brugwachter, Bijscholing Brugwachter, Omscholing Brugwachter.

Organisaties waar een brugwachter doorgaans werkzaam is

De brugwachter is werkzaam voor Rijkswaterstaat.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Brugwachter, Brugwachter Worden, Opleidingsniveau Brugwachter, Scholing Brugwachter, Studie Brugwachter, Bijscholing Brugwachter, Omscholing Brugwachter.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden brugwachter

De brugwachter verdient tussen de €1500 en €2000,- bruto per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Brugwachter, Loon Brugwachter, Wat verdien je als Brugwachter, Salarisschaal Brugwachter, Salarisindicatie Brugwachter, Bonus Brugwachter, CAO Brugwachter, Brutoloon Brugwachter, Nettoloon Brugwachter, Vakantiedagen Brugwachter, Pensioen Brugwachter.

Competenties, skills & vaardigheden brugwachter

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
 • Verantwoordelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Brugwachter, Vaardigheden Brugwachter, Attitude Brugwachter, Kwalificaties Brugwachter, Competentieprofiel Brugwachter.

Boeken voor het beroep brugwachter

Wil je meer weten over het beroep brugwachter? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je brugwachter bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken brugwachter te komen.

Weetjes van een amsterdamse brugwachter | Johan Wervers

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789402235401 | 86 pagina's

Hoe komt de Kostverlorenvaart aan zijn naam? Wat is bijltjesdag? Kun je waterpeilen met een steen? Waar komen die raddraaiers toch vandaan? In twintig korte verhalen geeft een Amsterdamse brugwachter op gepassioneerde en humoristische wijze antwoord op de...

Aurelius Augustinus-reeks - Stratenmakers en brugwachters | Aurelius Augustinus

preken over heiligen 2 Sermones de sanctis 299D-335M - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789460361685 | 466 pagina's

Bijna veertig jaar lang heeft Augustinus (354-430) in het Noord-Afrikaanse Hippo Regius de geloofsgemeenschap als predikant gediend. Van heinde en verre kwamen mensen naar deze havenstad om zelf de woorden van de befaamde bisschop te beluisteren of zijn p...

Mensen vonden ons op: boeken voor Brugwachter, Brugwachter ebooks, boek Brugwachter.

Persoonstypen brugwachter

De brugwachter is een waarnemer. Hij let goed op de monitoren en op het aankomend scheepsverkeer om zo exact op tijd de brug te kunnen openen en zo voor de veiligheid van zowel het scheepsverkeer als de weggebruikers garant te staan. De brugwachter kent zijn verantwoordelijkheid en weet op een veilige en verantwoordelijke manier te werken. Dit maakt hem ook tot een loyalist.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Brugwachter, Karakter Brugwachter.

Netwerk brugwachter

Het netwerk van de brugwachter bestaat uit de mensen die in de boten en schepen zitten en voorbij komen (schippers), mensen die hem wat vragen en de weggebruikers. Daarnaast bestaat het netwerk van de brugwachter ook uit zijn werkgever.

Mensen vonden ons op: Collega’s Brugwachter, Medewerkers Brugwachter.

Is het beroep brugwachter iets voor jou?

Zou je graag brugwachter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als brugwachter bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Brugwachter, beroepskeuzetest Brugwachter, beroep Brugwachter kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden brugwachter

Het arbeidsmarktperspectief voor de brugwachter is gemiddeld. Er is werkgelegenheid, maar dit wordt door de automatisering wel steeds minder. Daarnaast kan de brugwachter ook aan de slag als sluismeester of sluiswachter.

Arbeidsmarktperspectief score brugwachter

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep brugwachter. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Brugwachter, Promotie mogelijkheden Brugwachter, Carriere Brugwachter.

Solliciteren op de functie brugwachter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als brugwachter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor brugwachter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als brugwachter. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Brugwachter, CV Brugwachter, sollicitatie Brugwachter.

Interviews met brugwachter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen brugwachter

Vacatures brugwachter

Op zoek naar een nieuwe baan als Brugwachter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Brugwachter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De brugwachter bedient één of meerdere bruggen vanuit het brugwachtershuis waar hij werkzaam is. De brugwachter is werkzaam in het brugwachtershuis bij de brug. Hij is verantwoordelijk voor het op tijd openen van de brug voor het te passeren scheepsverkeer (boten en schepen).

Beoordeling Brugwachter

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Brugwachter' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Brugwachter

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Goedemiddag Heer,Mevr

Wat is de functie en inhoud van brugwachter.

J V

Door: J Veenstra

Lees bovenstaande uitstekende (be)omschrijving en je vraag is beantwoord.Gr.

Door: brugwachter

En JV,is het duidelijk?

Door: Johan

Reageer op dit beroep