U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Budgetcoach

Budgetcoach worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een budgetcoach? Lees de functieomschrijving.

De Budgetcoach (ook wel budgetconsulent genoemd) verleent hulp aan mensen die hun financiële huishouding niet op orde hebben. De Budgetcoach is een (tijdelijke) steun en toeverlaat en probeer een overzicht in de inkomsten en uitgaven te creëren. Hiermee probeert de Budgetcoach de financiële huishouding op orde te krijgen. Het beroep van de Budgetcoach is voortgekomen uit de schuldhulpverlening. De Budgetcoach werkt vaak als zelfstandig ondernemer, in loondienst of als vrijwilliger.

De Budgetcoach bekijkt de persoonlijke situatie en stelt op basis hiervan een budgetplan op. Dit plan moet ervoor zorgen dat er een gezonde en blijvende balans tussen de inkomsten en uitgaven wordt gecreëerd. Ook moeten de mensen hier een goed inzicht op krijgen en weten hoe hun financiële situatie is. Ook leert de Budgetcoach hoe de mensen een goede thuisadministratie op kunnen zetten om zo een goed overzicht te houden.

De Budgetcoach moet een goed financieel inzicht hebben en mensen bij hun financiële situatie kunnen helpen. De Budgetcoach moet hen tot steun zijn, maar heeft ook een adviserende rol. Om uiteenlopende redenen kunnen mensen in financiële zorgen komen. De Budgetcoach probeert deze mensen te helpen om zo weer zelfstandig en op een verantwoorde manier met geld om te gaan en zo uit de schuldhulpverlening te blijven.

Mensen vonden ons op: Job Budgetcoach, Baan Budgetcoach, Budgetcoach Worden, Functie-eisen Budgetcoach, Verantwoordelijkheden Budgetcoach, Functieprofiel Budgetcoach, Wat doet een Budgetcoach, Werken als Budgetcoach.

Budgetcoach worden: Opleiding tot budgetcoach

Er bestaan (korte) cursussen en opleidingen voor de Budgetcoach. De Budgetcoach moet een goed financieel inzicht hebben en mensen kunnen adviseren en tot steun zijn.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Budgetcoach, Budgetcoach Worden, Opleidingsniveau Budgetcoach, Scholing Budgetcoach, Studie Budgetcoach, Bijscholing Budgetcoach, Omscholing Budgetcoach.

Organisaties waar een budgetcoach doorgaans werkzaam is

De Budgetcoach is werkzaam in loondienst, als zelfstandig ondernemer of als vrijwilliger. De Budgetcoach kan voor een bureau werken wat gespecialiseerd is in schuldhulpverlening en budgetcoaches biedt of op zelfstandige basis werken. De Budgetcoach kan in zowel de profit als in de non profit sector werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Budgetcoach, Budgetcoach Worden, Opleidingsniveau Budgetcoach, Scholing Budgetcoach, Studie Budgetcoach, Bijscholing Budgetcoach, Omscholing Budgetcoach.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden budgetcoach

Het salaris van de Budgetcoach is afhankelijk van de organisatie waar de Budgetcoach voor werkt, of de Budgetcoach als zelfstandig ondernemer werkt of zelfs op vrijwillige basis.

Mensen vonden ons op: Salaris Budgetcoach, Loon Budgetcoach, Wat verdien je als Budgetcoach, Salarisschaal Budgetcoach, Salarisindicatie Budgetcoach, Bonus Budgetcoach, CAO Budgetcoach, Brutoloon Budgetcoach, Nettoloon Budgetcoach, Vakantiedagen Budgetcoach, Pensioen Budgetcoach.

Competenties, skills & vaardigheden budgetcoach

 • Coachen
 • Motiveren
 • Financieel bewustzijn
 • Plannen en organiseren
 • Overtuigen
Mensen vonden ons op: Kennis Budgetcoach, Vaardigheden Budgetcoach, Attitude Budgetcoach, Kwalificaties Budgetcoach, Competentieprofiel Budgetcoach.

Boeken voor het beroep budgetcoach

Wil je meer weten over het beroep budgetcoach? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je budgetcoach bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken budgetcoach te komen.

PBC/Budgetcoaching | Lindenhaeghe

Nederlands | Losbladig | 9789491679353

Wil jij meer weten over het proces rondom budgetcoaching? Leren hoe je een budgetplan moet stellen? Het studieboek professioneel Budgetcoaching (PBC) kan je hierbij helpen. Eigen studiemateriaal Bij Lindenhaeghe maken we professionele ontwikkeling toegank...

Praktijkboek Budgetcoaching | Jacomijn Kuiper

Coachen naar financieel gezond gedrag - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789067205856 | 123 pagina's

Het Praktijkboek Budgetcoaching is een praktische handleiding, geschreven voor financieel hulpverleners die klanten willen coachen naar financieel gezond gedrag. De vele voorbeelden die zijn opgenomen, zorgen voor directe verbinding met de praktijk. Steed...

Praktijkboek Budgetcoaching | Jacomijn Kuiper

coachen naar financieel gezond gedrag - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789067205627 | 123 pagina's

Praktijkboek Budgetcoaching 1e druk is een boek van Jacomijn Kuiper uitgegeven bij Kerckebosch B.V., Uitgeverij. ISBN 9789067205627 Het Praktijkboek Budgetcoaching is een praktische handleiding, geschreven voor financieel hulpverleners die klanten willen ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Budgetcoach, Budgetcoach ebooks, boek Budgetcoach.

Persoonstypen budgetcoach

De Budgetcoach moet een goed financieel inzicht hebben. De Budgetcoach moet mensen helpen om inzicht te krijgen in hun financiële situatie en hun steun en toeverlaat zijn (Gever). De Budgetcoach moet de mensen kunnen adviseren en hen helpen om weer zelfstandig en op een verantwoorde manier met geld om te gaan (Bemiddelaar).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Budgetcoach, Karakter Budgetcoach.

Netwerk budgetcoach

De Budgetcoach heeft veel contact met de mensen die het financieel moeilijk hebben. De Budgetcoach is hun steun en toeverlaat en helpt hen om de financiële situatie te verbeteren. De Budgetcoach kan hiervoor contact hebben met de schuldhulpverlening. Als de Budgetcoach in loondienst werkt, heeft de Budgetcoach ook een leidinggevende en collega’s.

Mensen vonden ons op: Collega’s Budgetcoach, Medewerkers Budgetcoach.

Is het beroep budgetcoach iets voor jou?

Zou je graag budgetcoach willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als budgetcoach bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Budgetcoach, beroepskeuzetest Budgetcoach, beroep Budgetcoach kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden budgetcoach

Er is voldoende arbeidsmarktperspectief voor de Budgetcoach. Als het economisch minder gaat, moeten mensen beter met hun geld om gaan en kunnen zij hierbij hulp krijgen van de Budgetcoach. De Budgetcoach kan doorgroeien door een eigen bedrijf te starten of meer verantwoordelijkheid te krijgen.

Arbeidsmarktperspectief score budgetcoach

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep budgetcoach. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Budgetcoach, Promotie mogelijkheden Budgetcoach, Carriere Budgetcoach.

Beroepsvereniging budgetcoach

De NVVBC (Nederlandse Vereniging van Budgetcoaches) is in 2012 opgericht vanuit de behoefte om met elkaar ervaringen en kennis te delen, en gezamenlijk op te trekken om de positie van het beroep te versterken. 

Missie:

Budgetcoaching is een maatschappelijk essentieel en volwaardig beroep dat veel opleiding, ervaring en inzicht vereist. Hiervoor mag een marktconforme vergoeding betaald worden. De markt voor budgetcoaching is erg versnipperd en de kwaliteit in de uitvoering is nogal divers. Een gespecialiseerde beroepsvereniging is noodzakelijk om de belangen van de budgetcoaches en hun doelgroepen te behartigen. De NVVBC voorziet daarin, liefst in goede samenwerking met andere beroepsbeoefenaars. Daar wordt nu ook al vorm aan gegeven door een overleg waarin wij participeren.

Visie:

De NVVBC wil de positie en de beschikbaarheid van budgetcoaches en de uitvoering van budgetcoaching in Nederland vooruit brengen, middels:

 1. bekendmaking, profilering, onderscheiding en positionering van het beroep in de markt
 2. verdieping en verbreding van de competenties (kennis, vaardigheden, houding en ervaringen) van budgetcoaches, krachten bundelen
 3. kwaliteitsverbetering en -toetsing in de uitvoering van het beroep, waardoor er kwalitatief goede budgetcoaches zijn
 4. contact leggen en relaties onderhouden met de overheid, maatschappelijke organisaties en de markt
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Budgetcoach, Promotie mogelijkheden Budgetcoach, Carriere Budgetcoach.

Solliciteren op de functie budgetcoach

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als budgetcoach dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor budgetcoach belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als budgetcoach. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Budgetcoach, CV Budgetcoach, sollicitatie Budgetcoach.

Interviews met budgetcoach

Regina Krijt-Godeke (43) is budgetcoach. 
 
               
 
Waarom ben je budgetcoach geworden?
"Ik heb ruim 12,5 jaar in de financiële sector gewerkt, bij een bank. Op een gegeven moment beviel dat me niet meer, het werd me te commercieel. Ik ben toen op zoek gegaan naar iets nieuws. De combinatie van mijn financiële achtergrond, de behoefte die ik had aan een meer sociale werkomgeving en mijn natuurlijke aanleg om structuur aan te brengen hebben geleid tot de keuze voor budgetcoach. Het is een heel goede keuze gebleken, het vak ligt me erg goed. Met name de breedte van het vak en het coachende aspect vind ik erg leuk. Waar ik wel aan heb moeten wennen was het ze...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen budgetcoach

Vacatures budgetcoach

Op zoek naar een nieuwe baan als Budgetcoach? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Budgetcoach. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Budgetcoach (ook wel budgetconsulent genoemd) verleent hulp aan mensen die hun financiële huishouding niet op orde hebben. De Budgetcoach is een (tijdelijke) steun en toeverlaat en probeer een overzicht in de inkomsten en uitgaven te creëren. Hiermee probeert de Budgetcoach de financiële huishouding op orde te krijgen.

Beoordeling Budgetcoach

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Budgetcoach' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Budgetcoach

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

body{zoom:135%!important;} Ik ben zeer geinteresseerd dit beroep te gaan uitoefenen. Wat ik me echter afvraag is het volgende: mensen die een budgetcoach nodig hebben, zijn vaak mensen met financiele problemen. Wordt er dan wel geld uitgegeven aan een budgetcoach? 

Door: lotte

Als particulier zijn er verschillende mogelijkheden,bv.via de werkgever,ziektekostenverzekeraar,UWv of eventheel PGB.Gr.

Door: Henri

Door de ziektekostenverzekeraar enkel onder bepaalde voorwaarden deels vergoed binnen de aanvullende verzekering (alternatieve geneeswijzen) en uwv zal alleen betalen als ze er het geld voor hebben en de coach een 'contract' heeft met uwv. Werken als budgetcoach is het makkelijkst als onderdeel van je functie (maatschappelijk werker, schuldhulpverlener bijvoorbeeld). Als budgetcoach alleen erg moeilijk om er geld mee te verdienen, je zou je dan denk ik meer moeten richten op preventie door bijv. cursussen en workshops te organiseren.

Door: Sas

Reageer op dit beroep