U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Buikspreker

Buikspreker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een buikspreker? Lees de functieomschrijving.

Een Buikspreker is een performer die met een (hand)pop een act opvoert. Hij voert tijdens deze act zowel voor hemzelf als voor de pop het woord, waarbij hij de tekst van de pop zo uitspreekt dat aan zijn mond niet te zien is dat hij dit doet. Tegelijk beweegt hij de mond van de pop zo dat het lijkt alsof deze spreekt en wordt de aandacht afgeleid van zijn eigen mond. Een Buikspreker moet altijd een beetje smokkelen omdat het onmogelijk is om alle letters van het alfabet zonder gebruik van lippen uit te spreken.

Een Buikspreker heeft meestal een vaste pop waar hij (lang) mee speelt. Vrijwel altijd heeft de buikspreker een hele persoonlijkheid voor de pop verzonnen en heeft de pop zo een eigen identiteit op het podium. De interactie tussen pop en Buikspreker is slechts een deel van de show. Belangrijker nog is de interactie tussen pop (en Buikspreker) en publiek. Door via de pop te spreken kan de Buikspreker makkelijker grenzen opzoeken. De poppen zijn dan ook vaak ondeugend of hebben een ongezouten mening en daarmee de lachers op hun hand.

Overtuigend kunnen buikspreken vergt jarenlange training. Naast het beheersen van een goede speltechniek moet een Buikspreker ook een goed verhaal neer kunnen zetten voor een gevarieerd publiek. Beroepsbuiksprekers zijn in Nederland een zeldzaamheid. Er zijn er ongeveer veertien actief.

Mensen vonden ons op: Job Buikspreker, Baan Buikspreker, Buikspreker Worden, Functie-eisen Buikspreker, Verantwoordelijkheden Buikspreker, Functieprofiel Buikspreker, Wat doet een Buikspreker, Werken als Buikspreker.

Buikspreker worden: Opleiding tot buikspreker

Er is geen school die opleidingen biedt in buikspreken. Buiksprekers zijn voornamelijk auto-didacten met als belangrijkste lesmateriaal de spiegel. Sommigen geven cursussen, maar richten zich voornamelijk op een jong publiek. Voor volwassenen is het aantal workshops dat wordt aangeboden zeer beperkt, en bovendien bedoeld als vermaak en niet als training.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Buikspreker, Buikspreker Worden, Opleidingsniveau Buikspreker, Scholing Buikspreker, Studie Buikspreker, Bijscholing Buikspreker, Omscholing Buikspreker.

Organisaties waar een buikspreker doorgaans werkzaam is

Een Buikspreker werkt over het algemeen alleen. De belangrijkste organisaties waardoor hij wordt ingehuurd zijn scholen (publieke sector). Verder wordt hij geboekt voor feesten en partijen in particuliere kring.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Buikspreker, Buikspreker Worden, Opleidingsniveau Buikspreker, Scholing Buikspreker, Studie Buikspreker, Bijscholing Buikspreker, Omscholing Buikspreker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden buikspreker

Buiksprekers worden voornamelijk ingehuurd om op te treden op feesten en partijen. De kosten verbonden aan zo'n optreden lopen uiteen en zijn afhankelijk van onder andere de duur van het optreden, reistijd, inhoudelijke voorbereiding en soort publiek.

Er zijn Buiksprekers die €300 tot €400 rekenen voor een optreden van 45 min. tot een uur (excl. reiskosten). Anderen hanteren een minimum van €500.

Workshops buikspreken kosten minimaal ca. €200 (anderhalf uur).

Het inkomen van een Buikspreker is dus erg afhankelijk van het aantal boekingen dat hij per maand binnenhaalt.

Mensen vonden ons op: Salaris Buikspreker, Loon Buikspreker, Wat verdien je als Buikspreker, Salarisschaal Buikspreker, Salarisindicatie Buikspreker, Bonus Buikspreker, CAO Buikspreker, Brutoloon Buikspreker, Nettoloon Buikspreker, Vakantiedagen Buikspreker, Pensioen Buikspreker.

Competenties, skills & vaardigheden buikspreker

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Creativiteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Overtuigen
 • Geduld
 • Mensenkennis
 • Zelfsturing
 • Inspelen op publiek
Mensen vonden ons op: Kennis Buikspreker, Vaardigheden Buikspreker, Attitude Buikspreker, Kwalificaties Buikspreker, Competentieprofiel Buikspreker.

Boeken voor het beroep buikspreker

Wil je meer weten over het beroep buikspreker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je buikspreker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken buikspreker te komen.

Wagner | Martin van Amerongen

de buikspreker van God - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789053304082 | 199 pagina's

Friedrich Nietzsche noemde hem 'de buikspreker van God'. Richard Wagner, een van de meest omstreden figuren uit de cultuurgeschiedenis: revolutionair en briljant componist, antisemiet en mede daardoor verheerlijkt door sommige nationaal-socialisten, onder...

De buikspreker van God | Martin van Amerongen

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789029500944 | 214 pagina's

...

Panda 3 | Marten Toonder

Panda en de Meester Schurk en Panda en de Meester Buikspreker en Panda en de Olie Magnaat - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789060710715 | 180 pagina's

Beeldverhaal- Ondertekststrip...

Mensen vonden ons op: boeken voor Buikspreker, Buikspreker ebooks, boek Buikspreker.

Persoonstypen buikspreker

De Buikspreker is een individualist. Hij werkt alleen, of eigenlijk met een fictief personage. Als hij optreedt is zichtbaar dat hij anders is dan anderen; hij heeft een bijzonder vak. Creativiteit is hierin erg belangrijk, maar ook het vermogen mensen te lezen en hierop in te spelen (Romanticus). Het losse van zijn werk, de afwisseling in publiek en locatie, bevalt hem goed, net als het eigen baas zijn. Zijn enthousiasme voor zijn vak draagt hij zonder moeite over op publiek (Levensgenieter).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Buikspreker, Karakter Buikspreker.

Netwerk buikspreker

Het netwerk van een Buikspreker is wisselend. Veel Buiksprekers bieden optredens en cursussen voor basisschoolleerlingen. Zo krijgen ze te maken met leraren en ondersteunend personeel, leerlingen en ouders. Op bruiloften met bruiloftsgasten, op borrels met diverse professionals. Sommigen werken alleen, anderen via een impressariaat.

Mensen vonden ons op: Collega’s Buikspreker, Medewerkers Buikspreker.

Is het beroep buikspreker iets voor jou?

Zou je graag buikspreker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als buikspreker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Buikspreker, beroepskeuzetest Buikspreker, beroep Buikspreker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden buikspreker

Er is geen vast werk voor Buiksprekers, noch zijn er doorgroeimogelijkheden. De Buikspreker is qua acquisitie meestal volledig op zichzelf aangewezen en deelt zijn potentiële klanten met allerhande andere entertainers. Er bestaan dus geen garanties voor het hebben van werk en inkomen.

Arbeidsmarktperspectief score buikspreker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep buikspreker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Buikspreker, Promotie mogelijkheden Buikspreker, Carriere Buikspreker.

Solliciteren op de functie buikspreker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als buikspreker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor buikspreker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als buikspreker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Buikspreker, CV Buikspreker, sollicitatie Buikspreker.

Interviews met buikspreker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen buikspreker

Vacatures buikspreker

Op zoek naar een nieuwe baan als Buikspreker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Buikspreker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Buikspreker is een performer die met een (hand)pop een act opvoert. Hij voert tijdens deze act zowel voor hemzelf als voor de pop het woord, waarbij hij de tekst van de pop zo uitspreekt dat aan zijn mond niet te zien is dat hij dit doet. Tegelijk beweegt hij de mond van de pop zo dat het lijkt alsof deze spreekt en wordt de aandacht afgeleid van zijn eigen mond.

Beoordeling Buikspreker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Buikspreker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Buikspreker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep