U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Cartoonist

Cartoonist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een cartoonist? Lees de functieomschrijving.

Een cartoonist is iemand die gespecialiseerd is in het tekenen van cartoons.

De cartoonist maakt cartoons voor kranten, tijdschriften of advertenties. Een cartoon is een humoristische tekening waarin de cartoonist door middel van zijn tekeningen grappen maakt over verschillende onderwerpen. Hierdoor zijn er ook verschillende soorten cartoonisten, ieder met een eigen stijl en genre waarin zij hun cartoons het beste tot hun recht kunnen laten komen. Zo zijn er cartoonisten die spotprenten maken (een tekening waarin iets of iemand op een belachelijke, en daarmee komische manier, wordt bespot) en in deze spotprenten de politiek of bekende mensen op de hak nemen, heb je cartoonisten die hun creaties baseren op zelfbedachte personages (zoals bijvoorbeeld Garfield of de Grote Rode Kater uit Jan, Jans en de Kinderen) en deze in allerlei grappige situaties plaatsen en heb je cartoonisten die elke dag hetzelfde karakter gebruiken om middels dat karakter hun satirische commentaar op de actualiteit te geven. De meer politiek en actualiteit gerichte cartoonisten willen vaak, naast het oproepen van de lach, de mensen door middel van hun cartoon of spotprent ook aan het denken zetten. Hierdoor kan het voorkomen dat er over een gemaakte cartoon ophef kan ontstaan, waarna er een felle discussie ontstaat of de cartoonist over het onderwerp waarover gediscusseerd wordt wel grappen mag maken. 

Daarnaast heb je ook nog de absurdische cartoonist. Deze maakt cartoons over onderwerpen die overal (en helemaal nergens) over kunnen gaan. De absurdistische cartoonist is een cartoonist die de lezer gewoon aan het lachen wil brengen of de lezer met aparte grappen en figuren wil verwarren.

De meeste cartoonisten zijn werkzaam voor één of meerdere kranten, tijdschriften of advertenties. Alhoewel de kranten vroeger bijna alleen ruimte gaven voor de politieke spotprent wordt er tegenwoordig ook de ruimte gegeven aan de cartoonist die een ander onderwerp gebruikt. Daarnaast hebben de meeste tijdschriften of televisiegidsen ook cartoonisten in dienst (of cartoonisten die freelance voor ze werken).

Mensen vonden ons op: Job Cartoonist, Baan Cartoonist, Cartoonist Worden, Functie-eisen Cartoonist, Verantwoordelijkheden Cartoonist, Functieprofiel Cartoonist, Wat doet een Cartoonist, Werken als Cartoonist.

Cartoonist worden: Opleiding tot cartoonist

Alhoewel de meeste cartoonisten en striptekenaars zonder opleiding zijn begonnen met het maken en verkopen van hun cartoons zijn er wel volwaardige opleidingen waar je tot striptekenaar of cartoonist kunt worden opgeleid. De bekendste opleiding zijn de opleidingen aan de kunstacademie en de opleiding Comic Design aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Deze opleidingen zijn over het algemeen HBO opleidingen en 4 jarig. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Cartoonist, Cartoonist Worden, Opleidingsniveau Cartoonist, Scholing Cartoonist, Studie Cartoonist, Bijscholing Cartoonist, Omscholing Cartoonist.

Organisaties waar een cartoonist doorgaans werkzaam is

De cartoonist kan werkzaam zijn voor tijdschriften, kranten of werken voor advertenties. Daarnaast kan hij in eigen beheer (of bij een uitgeverij) zijn cartoons in boekvorm (of stripvorm) laten uitgeven.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Cartoonist, Cartoonist Worden, Opleidingsniveau Cartoonist, Scholing Cartoonist, Studie Cartoonist, Bijscholing Cartoonist, Omscholing Cartoonist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden cartoonist

Het salaris van een cartoonist verschilt per persoon. De cartoonist kan freelance werken en per cartoon verdienen,maar ook werkzaam zijn bij een tijdschrift of krant (of meerdere tijdschriften en kranten) en daar afspraken gemaakt hebben over de kosten van een cartoon (of afspraken over het salaris). Daarnaast kan de cartoonist ook geld verdienen met het maken van cartoons voor advertenties.

Het salaris van de cartoonist hangt dus af van de cartoonist in kwestie (hoeveel hij werkt, met wie hij contacten legt om voor diegene te gaan tekenen e.d.). Hier valt dus geen precieze algemene indicatie voor te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Cartoonist, Loon Cartoonist, Wat verdien je als Cartoonist, Salarisschaal Cartoonist, Salarisindicatie Cartoonist, Bonus Cartoonist, CAO Cartoonist, Brutoloon Cartoonist, Nettoloon Cartoonist, Vakantiedagen Cartoonist, Pensioen Cartoonist.

Competenties, skills & vaardigheden cartoonist

 • Analytisch
 • Creativiteit
 • Ambitie
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Overtuigen
 • Zelfontwikkeling
 • Goede tekenaar
 • Humor
Mensen vonden ons op: Kennis Cartoonist, Vaardigheden Cartoonist, Attitude Cartoonist, Kwalificaties Cartoonist, Competentieprofiel Cartoonist.

Boeken voor het beroep cartoonist

Wil je meer weten over het beroep cartoonist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je cartoonist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken cartoonist te komen.

Expressive Anatomy for Comics and Narrative | Will Eisner

Principles and Practices from the Legendary Cartoonist - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780393331288 | 192 pagina's

A final installment in the late illustrator's instructional trilogy explores the principles of body grammar in comics storytelling, covering such topics as body mechanics, movement, and facial expression. Original....

Graphic Storytelling and Visual Narrative | Will Eisner

Principles and Practices from the Legendary Cartoonist - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780393331271 | 192 pagina's

In Graphic Storytelling and Visual Narrative, Will Eisner-one of the most influential comic artists of the twentieth century-lays out the fundamentals of storytelling and their application in the comic book and graphic novel. In a work that will prove inv...

Comics and Sequential Art | Will Eisner

Principles and Practices from the Legendary Cartoonist - Engels | Druk: illustrated edition | Paperback | 9780393331264 | 192 pagina's

Will Eisner is one of the twentieth century's great American artists, a man who pioneered the field of comic arts. Here, in his classic Comics and Sequential Art, he refines the art of graphic storytelling into clear, concise principles that every cartoon...

Mensen vonden ons op: boeken voor Cartoonist, Cartoonist ebooks, boek Cartoonist.

Persoonstypen cartoonist

De cartoonist is een waarnemer. Hij kijkt naar de wereld om hem heen en naar zijn eigen leven en observeert gebeurtenissen in de maatschappij, in de politiek en in de actualiteit om een goed beeld te vormen voor het maken van zijn cartoons. Zodra de cartoonist een onderwerp in gedachten heeft gaat hij accuraat te werk om de beste (of mooiste) cartoon die hij op dat moment kan maken te tekenen (perfectionist). De cartoonist heeft oog voor detail en werkt onafhankelijk.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Cartoonist, Karakter Cartoonist.

Netwerk cartoonist

Over het algemeen werkt de cartoonist zelfstandig. Op het moment dat hij een cartoon afgemaakt heeft kan hij deze opsturen naar de redactie van het tijdschrift of krant waarvoor hij werkt zodat deze geplaatst wordt. Het netwerk van de cartoonist bestaat dus uit de redacties van de media waarvoor hij werkzaam is. Daarnaast kan de cartoonist ook commentaar op zijn cartoons krijgen van de lezers van de desbetreffende krant of tijdschrift en kan hij (desgewenst) hierop reageren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Cartoonist, Medewerkers Cartoonist.

Is het beroep cartoonist iets voor jou?

Zou je graag cartoonist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als cartoonist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Cartoonist, beroepskeuzetest Cartoonist, beroep Cartoonist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden cartoonist

Het arbeidsperspectief en de doorgroeimogelijkheden hangen volledig af van de cartoonist in kwestie. Hij moet er zelf voor zorgen dat hij kwalitatief goede cartoons maakt, iets nieuws te bieden heeft tussen de huidige cartoonisten en hun cartoons en de redacties van kranten, tijdschriften of bedrijven die advertenties willen gaan uitbrengen overtuigen om hem in dienst te nemen (of ervoor te zorgen dat hij freelance bij ze kan gaan werken). Het kan jaren duren voordat een cartoonist een baan als striptekenaar kan krijgen bij één van de verschillende media, daarom is het belangrijk dat hij over veel doorzettingsvermogen, zelfontwikkeling en ambitie beschikt en het niet erg moet vinden om eventueel bij verschillende media afgewezen te worden.

Arbeidsmarktperspectief score cartoonist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep cartoonist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Cartoonist, Promotie mogelijkheden Cartoonist, Carriere Cartoonist.

Solliciteren op de functie cartoonist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als cartoonist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor cartoonist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als cartoonist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Cartoonist, CV Cartoonist, sollicitatie Cartoonist.

Interviews met cartoonist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen cartoonist

Vacatures cartoonist

Op zoek naar een nieuwe baan als Cartoonist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Cartoonist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een cartoonist is iemand die gespecialiseerd is in het tekenen van cartoons. De cartoonist maakt cartoons voor kranten, tijdschriften of advertenties. Een cartoon is een humoristische tekening waarin de cartoonist door middel van zijn tekeningen grappen maakt over verschillende onderwerpen.

Beoordeling Cartoonist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Cartoonist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Cartoonist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Geeft een goed beeld.

Door: Benjamin Kikkert

Ik sta echt op springen om dit beroep te doen!

Door: Rick Zetzema

Direct beginnen,zo nodig tegen onkostenvergoeding.Sucses

Door: cartoonist

Reageer op dit beroep