U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Chiropractor

Chiropractor worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een chiropractor? Lees de functieomschrijving.

Een chiropractor probeert lichamelijke klachten als spierpijn, verstuikingen en sportblessures door middel van manuele technieken te verhelpen. De handen dienen dan ook als het belangrijkste instrument van de chiropractor.

De chiropractor zoekt voornamelijk in de wervelkolom naar blokkades in het bewegingsgestel. De chiropractor lost deze blokkade op door middel van een heel nauwkeurig gedoseerde druktechniek. Via de wervelkolom beïnvloedt de chiropractor het centrale zenuwstelsel, dat alles in ons lichaam regelt (zoals het goed functioneren van onze organen). Een goed functionerende wervelkolom is noodzakelijk voor het goed functioneren van het centrale zenuwstelsel. Als er iets mis is met het zenuwstelsel, kunnen mensen last krijgen van bijvoorbeeld hun armen, benen en  hoofd (hoofdpijn). De chiropractor lost dit op door problemen aan de wervelkolom te verhelpen. Verder is er ondermeer aandacht voor spieren en de werking daarvan, andere gewrichten dan de wervelkolom en de lichaamshouding.

Chiropraxie wordt gezien als één van de vier alternatieve behandelwijzen in Nederland, naast  manuele therapie, accupunctuur en osteopathie. Chiropraxie is ontstaan uit de beginselen van de osteopathie. De meeste technieken die worden gebruikt, zijn gebaseerd op de basisprincipes van de osteopathie. Een verschil met osteopathie is dat de chiropraxie zich enkel richt op het bewegingsapparaat van ons lichaam, terwijl de osteopathie ervan uit gaat dat dit bewegingsapparaat in verbinding staat met andere systemen. Een osteopaat houdt zich daarom ook bezig met systemen als de organen.  

 

Mensen vonden ons op: Job Chiropractor, Baan Chiropractor, Chiropractor Worden, Functie-eisen Chiropractor, Verantwoordelijkheden Chiropractor, Functieprofiel Chiropractor, Wat doet een Chiropractor, Werken als Chiropractor.

Chiropractor worden: Opleiding tot chiropractor

Alle geregistreerde chiropractors in Nederland hebben een opleiding gedaan die is erkend door de European European Council on Chiropractic Education (ECCE). De meeste chiropractors hebben een vijfjarige universitaire opleiding aan het Anglo-European Chiropractic College (AECC) gedaan. Hun diploma wordt in ons land echter niet officieel erkend. Bovendien zijn er in Nederland enkele chiropractors die niet aan de eisen van de NCA en DCF voldoen. Zij hebben vaak een cursus gevolgd in Duitsland. 

De chiropractors zijn verenigd in de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). Deze vereniging streeft naar erkenning van de chiropraxie in Nederland. Deze organisatie is lid van de European Chiropractors' Union (ECU). Bovendien is in 2001 Stichting Chiropraxie Nederland (SCN) in het leven geroepen om de kwaliteit van de chiropraxie te bewaken. In 2000 werd nog een beroepsvereniging opgericht, de Dutch Chiropractic Federation (DCF).

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Chiropractor, Chiropractor Worden, Opleidingsniveau Chiropractor, Scholing Chiropractor, Studie Chiropractor, Bijscholing Chiropractor, Omscholing Chiropractor.

Organisaties waar een chiropractor doorgaans werkzaam is

Een chiropractor kan werkzaam zijn bij verschillende zorginstellingen, zoals gezondheidscentra, ziekenhuizen, verpleegcentra, revalidatiecentra en sportverenigingen. Bovendien kan hij een eigen praktijk oprichten. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Chiropractor, Chiropractor Worden, Opleidingsniveau Chiropractor, Scholing Chiropractor, Studie Chiropractor, Bijscholing Chiropractor, Omscholing Chiropractor.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden chiropractor

Veel chiropractors zijn in dienst bij een zorginstelling. Hoeveel een chiropractor verdient, hangt af van de instelling waar hij of zij komt te werken. Het salaris van een chiropractor ligt tussen de € 2700 en € 3900,- bruto per maand. Hierbij geldt dat hoe meer jaren ervaring de chiropractor heeft, hoe meer hij verdient. Voor zover bekend hebben chiropractors geen eigen cao, dus over de secundaire arbeidsvoorwaarden is niet veel bekend. Bijna altijd krijgen ze in ieder geval een eindejaarsuitkering en vakantiegeld.

Als een chiropractor een eigen praktijk heeft, is het bedrag dat hij of zij verdient afhankelijk van het aantal patiënten, de behandelingen die hij of zij uitvoert en het bedrag dat hij of zij daarvoor vraagt. 

Mensen vonden ons op: Salaris Chiropractor, Loon Chiropractor, Wat verdien je als Chiropractor, Salarisschaal Chiropractor, Salarisindicatie Chiropractor, Bonus Chiropractor, CAO Chiropractor, Brutoloon Chiropractor, Nettoloon Chiropractor, Vakantiedagen Chiropractor, Pensioen Chiropractor.

Competenties, skills & vaardigheden chiropractor

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Ambitie
 • Omgaan met details
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Chiropractor, Vaardigheden Chiropractor, Attitude Chiropractor, Kwalificaties Chiropractor, Competentieprofiel Chiropractor.

Boeken voor het beroep chiropractor

Wil je meer weten over het beroep chiropractor? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je chiropractor bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken chiropractor te komen.

Kiso Method(tm) Structural Alignment Manual II for Chiropractors | Dr Craig Zion Cain

Cervical Spine & Cranium - Engels | Paperback | 9781466346918 | 108 pagina's

A revolutionary healing method originally created for chiropractors but has been also adapted to other healing practitioners. There are two manuals both under the heading of Kiso Method Structural Alignment. Two for chiropractors and two for non chiroprac...

Running | Donald a Ozello DC

Maximize Performance & Minimize Injuries: A Chiropractor's Guide to Minimizing the Potential for Running Injuries - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781493618743 | 202 pagina's

Running: Maximize Performance & Minimize Injuries is a comprehensive guide to the prevention and management of running related injuries. Dr. Donald A. Ozello DC of Championship Chiropractic in Las Vegas, Nevada provides easy to implement guidelines for be...

Mensen vonden ons op: boeken voor Chiropractor, Chiropractor ebooks, boek Chiropractor.

Persoonstypen chiropractor

Het is van belang dat een chiropractor rekening houdt met de behoeften van zijn patiënten. Dit maakt hem eeen gever. Daarnaast moet een chiropractor verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn en vertrouwelijk omgaan met gevoelige informatie van patiënten. Dit maakt hem tevens een loyalist

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Chiropractor, Karakter Chiropractor.

Netwerk chiropractor

Het spreekt voor zich dat een chiropractor veel in aanraking komt met patiënten. Bovendien komt hij in contact met andere mensen die werken in de gezondheiszorg en/of helpen bij de behandeling van de patiënten. Zo overleggen een arts, manueel therapeut, fysiotherapeut en osteopaat vaak over de beste behandelmethode voor elke individuele cliënt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Chiropractor, Medewerkers Chiropractor.

Is het beroep chiropractor iets voor jou?

Zou je graag chiropractor willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als chiropractor bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Chiropractor, beroepskeuzetest Chiropractor, beroep Chiropractor kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden chiropractor

Een chiropractor kan bij vrijwel alle zorginstellingen aan de slag, zoals ziekenhuizen en sportverenigingen. Er is de laatste jaren veel aandacht voor de lichamelijke gezondheidszorg, dus het vinden van een baan is meestal niet erg moeilijk. Wel dien je geregistreerd te staan bij de NCA. 

Een chiropractor kan zijn doorgroeimogelijkheden vergroten door zich te specialiseren in bijvoorbeeld chiropraxie voor kinderen. Ook kan hij zijn kennis bijspijkeren door zich bij te scholen.

Arbeidsmarktperspectief score chiropractor

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep chiropractor. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Chiropractor, Promotie mogelijkheden Chiropractor, Carriere Chiropractor.

Solliciteren op de functie chiropractor

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als chiropractor dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor chiropractor belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als chiropractor. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Chiropractor, CV Chiropractor, sollicitatie Chiropractor.

Interviews met chiropractor

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen chiropractor

Vacatures chiropractor

Op zoek naar een nieuwe baan als Chiropractor? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Chiropractor. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een chiropractor probeert lichamelijke klachten als spierpijn, verstuikingen en sportblessures door middel van manuele technieken te verhelpen. De handen dienen dan ook als het belangrijkste instrument van de chiropractor. De chiropractor zoekt voornamelijk in de wervelkolom naar blokkades in het bewegingsgestel.

Beoordeling Chiropractor

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Chiropractor' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Chiropractor

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep