U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Chirurg

Chirurg worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een chirurg? Lees de functieomschrijving.

Een Chirurg is een medisch specialist die patiënten van alle leeftijden behandelt door operaties uit te voeren. De Chirurg krijgt te maken met allerlei acute of chronische aandoeningen; botbreuken, tumoren, dichtgeslibde aderen of infecties. De operaties die een Chirurg uitvoert kunnen eenvoudige ingrepen zijn (zoals het weghalen van een moedervlek) of gecompliceerde operaties (blindedarm verwijderen, liesbreuk herstellen en spoedoperaties) die soms uren kunnen duren. Het is afhankelijk van de specialisatie met welke patiënten een Chirurg in aanraking komt. Er zijn verschillende hoofdstromingen binnen de chirurgie (Vaatchirurgie, Oncologische chirurgie (kanker), Maag-darmchirurgie, Traumatologie en Kinderchirurgie) en buiten een aantal algemene operaties richten Chirurgen zich voornamelijk op één van deze specialismen.

De patiënten zijn via een huisarts of de spoedeisende hulp doorverwezen. Op een diagnose volgt de planning van een operatie, eventueel door de Chirurg zelf. Naast het uitvoeren van operaties en het voorschrijven van medicatie heeft een Chirurg nog andere taken, zoals de voor- en nacontrole van patiënten, het bespreken van de uitkomst van onderzoek en (het verloop van de) operatie met patiënt en professionals en het bijhouden van de administratie.

Een Chirurg heeft te maken met strenge hygiënevoorschriften en heeft een verantwoordelijke functie waarin hij snel weloverwogen beslissingen moet nemen en snel moet kunnen reageren op onverwachte ontwikkelingen (als complicatis). Hij werkt vaak onder grote druk.

Een Chirurg werkt voornamelijk op de OK (operatiekamer) en de spoedeisende hulp, maar verricht ook taken op de polikliniek. Hij heeft onregelmatige werktijden en draait ook avond- en weekenddiensten.

Mensen vonden ons op: Job Chirurg, Baan Chirurg, Chirurg Worden, Functie-eisen Chirurg, Verantwoordelijkheden Chirurg, Functieprofiel Chirurg, Wat doet een Chirurg, Werken als Chirurg.

Chirurg worden: Opleiding tot chirurg

Om Chirurg te worden moet je eerst de WO opleiding Geneeskunde hebben afgerond. Deze opleiding duurt  zes jaar. Vervolgens moet je je specialiseren in Chirurgie. Dit kan bij een opleidingsziekenhuis en duurt eveneens zes jaar.

Hij moet zijn hele carrière bijscholingen en nascholingen blijven volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op zijn vakgebied (zoals nieuwe behandelmethoden).

Hij is verplicht zich te registreren.

Een Chirurg kan kan zich opleiding nog verder specialiseren in bijvoorbeeld plastische chirurgie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Chirurg, Chirurg Worden, Opleidingsniveau Chirurg, Scholing Chirurg, Studie Chirurg, Bijscholing Chirurg, Omscholing Chirurg.

Organisaties waar een chirurg doorgaans werkzaam is

 • Algemeen ziekenhuis
 • Academisch ziekenhuis
 • Specialistisch ziekenhuis
 • Privékliniek
Mensen vonden ons op: Studeren voor Chirurg, Chirurg Worden, Opleidingsniveau Chirurg, Scholing Chirurg, Studie Chirurg, Bijscholing Chirurg, Omscholing Chirurg.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden chirurg

Het salaris van een Chirurg ligt ongeveer tussen de €5833 en €10833. Het salaris is afhankelijk van dienstverband en takenpakket. Zo ligt je salaris bijvoorbeeld hoger als je naast je normale taken ook management taken vervult.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslagen
 • Bereikbaarheidstoeslag
Mensen vonden ons op: Salaris Chirurg, Loon Chirurg, Wat verdien je als Chirurg, Salarisschaal Chirurg, Salarisindicatie Chirurg, Bonus Chirurg, CAO Chirurg, Brutoloon Chirurg, Nettoloon Chirurg, Vakantiedagen Chirurg, Pensioen Chirurg.

Competenties, skills & vaardigheden chirurg

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Besluitvaardigheid
 • Accuratesse
 • Goede fijne motoriek
 • Resultaatgerichtheid
 • Kennis van ontwikkelingen in chirurgie
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Chirurg, Vaardigheden Chirurg, Attitude Chirurg, Kwalificaties Chirurg, Competentieprofiel Chirurg.

Boeken voor het beroep chirurg

Wil je meer weten over het beroep chirurg? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je chirurg bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken chirurg te komen.

We doen wat we kunnen | Lykele Muus

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789038804545 | 272 pagina's

Twee bevriende gezinnen met elk een dochter delen een vakantiehuisje aan zee. Na een tragisch ongeluk belanden de meisjes in het ziekenhuis. De ene ligt in coma, de ander mankeert niets. Maar als de verhoudingen volledig kantelen, worden de vier ouders on...

We doen wat we kunnen | Lykele Muus

Nederlands | Druk: 2 | E-book | 9789038804552 | 256 pagina's

Twee bevriende gezinnen met elk een dochter delen een vakantiehuisje aan zee. Na een tragisch ongeluk belanden de meisjes in het ziekenhuis. De ene ligt in coma, de ander mankeert niets. Maar als de verhoudingen volledig kantelen, worden de vier ouders on...

Leerboek chirurgie | Bohn Stafleu van Loghum

Nederlands | Druk: 2nd edition | Hardcover | 9789031387342 | 712 pagina's

Leerboek chirurgie 2e druk is een boek uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031387342 De afgelopen jaren heeft Leerboek chirurgie bewezen dat een thematisch opgezet naslagwerk onmisbaar is voor het medisch onderwijs. Deze tweede, herziene druk...

Mensen vonden ons op: boeken voor Chirurg, Chirurg ebooks, boek Chirurg.

Persoonstypen chirurg

De Chirurg is analytisch en inzichtelijk. Hij is leergierig zijn en werkt zeer nauwkeurig (Waarnemer).

Ook is hij zelfverzekerd en besluitvaardig en werkt hij  doelgericht (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Chirurg, Karakter Chirurg.

Netwerk chirurg

Een Chirurg werkt nooit alleen, maar altijd in een team. Zo wordt er op de OK samen gewerkt met operatieassistenten en anesthesisten en komt een Chirurg regelmatig in contact met andere Chirurgen. Ook wordt er overlegd met huisartsen en andere medisch specialisten zoals de radioloog.

Mensen vonden ons op: Collega’s Chirurg, Medewerkers Chirurg.

Is het beroep chirurg iets voor jou?

Zou je graag chirurg willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als chirurg bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Chirurg, beroepskeuzetest Chirurg, beroep Chirurg kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden chirurg

Het aantal opleidingsplaatsen voor Chirurgen is afgestemd op de vraag naar nieuwe Chirurgen. Voor een afgestudeerd Chirurg is er daarom altijd werk.

Doorgroeimogelijkheden bestaan uit verdere specialisatie in bijvoorbeeld plastische chirurgie of je kunt les gaan geven. Daarnaast is er ook de mogelijkheid op extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld managementtaken, bestuurstaken of zelfs een directiefunctie. Hoewel de meeste Chirurgen in dienst zijn bij een ziekenhuis is er een mogelijkheid om een privékliniek te openen.

Arbeidsmarktperspectief score chirurg

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep chirurg. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Chirurg, Promotie mogelijkheden Chirurg, Carriere Chirurg.

Solliciteren op de functie chirurg

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als chirurg dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor chirurg belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als chirurg. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Chirurg, CV Chirurg, sollicitatie Chirurg.

Interviews met chirurg

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen chirurg

Vacatures chirurg

Op zoek naar een nieuwe baan als Chirurg? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Chirurg. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Chirurg is een medisch specialist die patiënten van alle leeftijden behandelt door operaties uit te voeren. De Chirurg krijgt te maken met allerlei acute of chronische aandoeningen; botbreuken, tumoren, dichtgeslibde aderen of infecties. De operaties die een Chirurg uitvoert kunnen eenvoudige ingrepen zijn (zoals het weghalen van een moedervlek) of gecompliceerde operaties (blindedarm verwijderen, liesbreuk herstellen en spoedoperaties) die soms uren kunnen duren.

Beoordeling Chirurg

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Chirurg' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Chirurg

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

op welke plek kan je chirurgen opleiding doen

 

Door: bianca

zie hierboven,opleidingen tot chirurg.

Door: Henri

Ik heb een vriendin die mij de vraag steld over de de pensioenfonds van chirugie?Aangezien dat ze woordblind is en ik haar probeer te helpen? Wil ik vragen als haar partner nu 65 is en ze zijn met zijn leeftijd 64 jaar in ondertrouw ? dus Oktober werd die 65 en in augustus zijn ze in ondertrouw gegaan?  Zei is zelf 60.Maar heeft ze recht op zijn pensioen als die komt te overlijden ? of moeten ze VOORDAT hij 65 jaar werd getrouwd zijn?

Of maakt het niet uit en al is hij nu 65 en in mei 2014 wil trouwen dat zij nog recht heb op zijn pensioen en zo bij overlijden?

 

Wie kan mij daarin helpen? 

Door: Dhr. verhoeven

Stel de vraag aan het pesioenfonds waarbij de chirurgen zijn aangesloten.Maar wat denkt U zelf?

Door: Max

Ik vind dat die Henri maar een onsamenhangend verhaal schrijft. Kan hij niet beter kijken bij de opleidingen voor psychologie????

Door: Klaas

Ik denk dat Henri niet de aangewezen persoon is om zijn vriendin te helpen. Een verwarrend verhaaltje dat bovendien nog krioelt van de taalfouten.

Door: Kees

Reageer op dit beroep