U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Chocolatier

Chocolatier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een chocolatier? Lees de functieomschrijving.

Een Chocolatier is een chocolade-expert en houdt zich bezig met het verwerken van chocola tot verschillende producten bedoeld voor consumptie. Zo maakt een Chocolatier bijvoorbeeld bonbons, chocoladeletters en truffels. Een Chocolatier is veelal werkzaam bij een grote banketbakkerij of fabriek, maar kan ook werken bij een chocolaterie. Vaak bewerkt een Chocolatier reeds bestaande producten door deze te vervormen of decoreren, maar het komt ook voor dat de Chocolatier bij de basis begint en zelf met behulp van grondstoffen zoals cacaoboter en suiker chocolade(producten) maakt. Zo bereidt een Chocolatier bijvoorbeeld crèmesoorten en amandelwerk.

Voor de bereiding van de chocoladeproducten is een grote hoeveelheid kennis nodig. Zo moet een Chocolatier weten welke ingrediënten er nodig zijn en welke technieken toegepast moeten worden om producten op ambachtelijke wijze te bereiden of om gedetailleerde decoraties te maken. Bij zijn werkzaamheden maakt de Chocolatier gebruik van speciale machines en gereedschappen, zoals een glaceermachine of  spuitzak. Ook bepaalt hij, vaak samen met een leidinggevende, voor welke producten een markt is en welke in het assortiment worden opgenomen. Rond de feestdagen kunnen dit speciale producten zijn, zoals paaseitjes of chocoladeletters.

Het bedenken en vervaardigen van nieuwe chocoladebewerkingen kan ook tot het takenpakket van de Chocolatier horen. Sommige Chocolatiers hebben hun beroep tot een kunst verheven en creëeren hele (miniatuur) gebouwen, kleding of 80-meter lange bonbons. Wanneer de Chocolatier een eigen chocolaterie bezit houdt hij zich ook bezig met administratie, marketing en personeelsbeleid.

Mensen vonden ons op: Job Chocolatier, Baan Chocolatier, Chocolatier Worden, Functie-eisen Chocolatier, Verantwoordelijkheden Chocolatier, Functieprofiel Chocolatier, Wat doet een Chocolatier, Werken als Chocolatier.

Chocolatier worden: Opleiding tot chocolatier

Voor het beroep Chocolatier bestaat in Nederland geen specifieke opleiding. De meest voor de hand liggende opleiding voor dit beroep is een MBO opleiding als Allround Banketbakker (niveau 3) of Specialist Banketbakker (niveau 4). Deze opleidingen richten zich vooral op het werk in een ambachtelijke banketbakkerij. De opleiding Specialist Banketbakker is voor een groot deel gericht op het ontwerpen van nieuwe producten en decoraties. Door werkervaring op te doen en eventueel in de leer te gaan bij een Chocolatier kan men zich uiteindelijk specialiseren in chocola en een echte Chocolatier te worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Chocolatier, Chocolatier Worden, Opleidingsniveau Chocolatier, Scholing Chocolatier, Studie Chocolatier, Bijscholing Chocolatier, Omscholing Chocolatier.

Organisaties waar een chocolatier doorgaans werkzaam is

De Chocolatier is werkzaam in een chocoladeatelier van een fabriek of banketbakkerij. Ook is het mogelijk dat een Chocolatier zelfstandig werkt in bijvoorbeeld een chocolaterie. De organisatie waarvoor hij werkt loopt dus uiteen en kan een klein bedrijf zijn of een grote productiehal.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Chocolatier, Chocolatier Worden, Opleidingsniveau Chocolatier, Scholing Chocolatier, Studie Chocolatier, Bijscholing Chocolatier, Omscholing Chocolatier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden chocolatier

Wanneer een Chocolatier in dienst is bij een banketbakkersbedrijf gelden hiervoor dezelfde arbeidsvoorwaarden als voor een (banket)bakker. Dit salaris, van €1550 tot €1700, is vaak afhankelijk van het aantal functiejaren. Hoe langer iemand werkzaam is, hoe hoger het salaris zal zijn. Daarnaast bestaan er verschillende toeslagen, zoals bedrijfskledingtoeslag of toeslag voor het werken op bepaalde uren.

Mensen vonden ons op: Salaris Chocolatier, Loon Chocolatier, Wat verdien je als Chocolatier, Salarisschaal Chocolatier, Salarisindicatie Chocolatier, Bonus Chocolatier, CAO Chocolatier, Brutoloon Chocolatier, Nettoloon Chocolatier, Vakantiedagen Chocolatier, Pensioen Chocolatier.

Competenties, skills & vaardigheden chocolatier

 • Discipline
 • Creativiteit
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Chocolatier, Vaardigheden Chocolatier, Attitude Chocolatier, Kwalificaties Chocolatier, Competentieprofiel Chocolatier.

Boeken voor het beroep chocolatier

Wil je meer weten over het beroep chocolatier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je chocolatier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken chocolatier te komen.

The Art of the Chocolatier | Ewald Notter

From Classic Confections to Sensational Showpieces - Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9780470398845 | 416 pagina's

A must-have guide to chocolate making and chocolate showpiece design, from renowned confectionery expert Ewald Notter Covering the full spectrum of chocolate work-from the fundamentals of chocolate making to instruction on advanced showpiece design and as...

De chocolatiers | Jan Moran

Zal het geheim van de Italiaanse rijke familie haar leven ruïneren - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789045216768 | 369 pagina's

San Francisco, 1953. Celina Savoia is zeer aangedaan door de voortijdige dood van haar echtgenoot, een professionele chocolatier. Ze besluit hun jonge zoon mee te nemen naar de zonnige Italiaanse Amalfi kust, om kennis te maken met de familie van zijn vad...

The Patisseries Of Paris | Jamie Cahill

Chocolatiers, Tea Salons, Ice Cream Parlors, & More - Engels | Druk: illustrated edition | Paperback | 9781892145529 | 256 pagina's

Parisians know that a perfect pain au chocolat or wild strawberry tart is among life's greatest pleasures. But whichpatisserie has the most intensely flavored macarons, the most sophisticated chocolates, or a croissant that is truly beyond compare? In the...

Mensen vonden ons op: boeken voor Chocolatier, Chocolatier ebooks, boek Chocolatier.

Persoonstypen chocolatier

Precisie en nauwkeurigheid zijn belangrijke eingenschappen voor een Chocolatier. De perfectionist is erg kritisch en wil zijn werk zo goed mogelijk uitvoeren. Voor een Chocolatier is dit belangrijk omdat het werk vraagt om een grote mate van vakmanschap en in veel gevallen grote hoeveelheden identieke producten moeten worden afgeleverd (Perfectionist).

Verder is het voor een Chocolatier belangrijk om een breed en gevarieerd assortiment te hebben. Vernieuwing en visie is hierbij belangrijk. De Chocolatier is creatief en kijkt verder dan de gebaande paden (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Chocolatier, Karakter Chocolatier.

Netwerk chocolatier

Een Chocolatier werkt vaak zelfstandig. Wanneer hij werkzaam is in een banketbakkerij werkt hij samen met de banketbakker. Samen stellen zij, vaak ook nog in overleg met een leidinggevende of eigenaar, het assortiment van de winkel samen. Wanneer een Chocolatier een eigen chocolaterie bezit doet hij dit alleen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Chocolatier, Medewerkers Chocolatier.

Is het beroep chocolatier iets voor jou?

Zou je graag chocolatier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als chocolatier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Chocolatier, beroepskeuzetest Chocolatier, beroep Chocolatier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden chocolatier

Als Chocolatier heb je niet veel doorgroeimogelijkheden. Wel is het altijd mogelijk om een eigen chocolaterie te beginnen en dus ondernemer te worden. De arbeidsmarkt voor (banket)bakkers is relatief goed. Bij grotere banketbakkerijen zijn vaak ook Chocolatiers in dienst.

Arbeidsmarktperspectief score chocolatier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep chocolatier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Chocolatier, Promotie mogelijkheden Chocolatier, Carriere Chocolatier.

Solliciteren op de functie chocolatier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als chocolatier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor chocolatier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als chocolatier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Chocolatier, CV Chocolatier, sollicitatie Chocolatier.

Interviews met chocolatier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen chocolatier

Vacatures chocolatier

Op zoek naar een nieuwe baan als Chocolatier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Chocolatier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Chocolatier is een chocolade-expert en houdt zich bezig met het verwerken van chocola tot verschillende producten bedoeld voor consumptie. Zo maakt een Chocolatier bijvoorbeeld bonbons, chocoladeletters en truffels. Een Chocolatier is veelal werkzaam bij een grote banketbakkerij of fabriek, maar kan ook werken bij een chocolaterie.

Beoordeling Chocolatier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Chocolatier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Chocolatier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Als ik zo eens zie wat het te verwachten loon gaat worden zal ik mijn zoon maar aanraden goed zijn best te doen op school.

Wat kun je nu toch aanvangen met 1.500€ bruto zeg????!

En dan nog eerst jaren je best doen want anders wordt het helemaal niks.

pfffff...voor jonge mensen is het om alle moed te verliezen.......

 

Door: Christiaen Alonzo De Marechal

Waar wordt een chocolatier opleiding gevolgd? En hoe lang duurt het deze opleiding? En hoeveel kost deze opleiding? Aan het eind van de opleiding, krijg  ik een diploma (een erkende diploma, geschikt ook voor in het buitenland een eigen zaak te beginnen?)

met vriendelijke groet, 

 

Door: Mw. Lazar

Ik wil U aanraden eens om de site www.chocolate-academy.com te bezoeken.Veel sucses

Door: robert

Deze werk is een aanrader stel je voor je bent 24 jaar en je werkt in een chocoladefabriek, en je krijgt 1.790 euro netto en je denkt vast dat is weinig maar als je goed werkt zegt de baas mischien wel jij krijgt 300 euro loonsverhoging hvl heb je dan 2000 loon in de pocket dus deze werk echt goeie shit en trouwens goeie website

Groetjes De CHOCOLADEBOL Uit De Fabriek Mars De Beste

Door: DE CHOCOLADEBOL

Reageer op dit beroep