U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Columnist

Columnist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een columnist? Lees de functieomschrijving.

Een columnist is iemand die columns schrijft over onderwerpen die op dat moment actueel zijn in de maatschappij of politiek of over onderwerpen die hem zelf op dat moment bezighouden.

De columnist schrijft voor een krant of tijdschrift. In meestal politiek of maatschappijgerichte columns geeft de columnist zijn ongezouten mening over het onderwerp wat hem op dat moment bezighoudt. Hiermee probeert hij ervoor te zorgen dat dit onderwerp in opspraak komt of dat mensen over dit onderwerp gaan nadenken. Ook zijn er columnisten die komische columns schrijven (om mensen te vermaken of aan het lachen te brengen) sportcolumns schrijven (om hun visie over bepaalde onderwerpen of gebeurtenissen in de sport weer te geven), of columns schrijven over gebeurtenissen en onderwerpen uit hun eigen leven (om mensen te vermaken of te informeren). 

De meeste columnisten staan erom bekend dat ze voor niets of niemand terugdeinsen en hun ongezouten (soms harde) mening en kijk op dingen in columns weten te omschrijven. Hierdoor ontstaan er vaak felle discussies over de columnist of het onderwerp waarover hij geschreven heeft. Dit kan één van de belangrijkste doelen van de columnist zijn omdat vele columnisten met hun column mensen aan het discusseren en praten wilenl krijgen. Het belangrijkste wat een columnist met een column bij de lezer kan bereiken is het oproepen van een emotie; of het nou de lach, kwaadheid of ineenstemming is, de column heeft dan in elk geval wat bij de lezer teweeggebracht en dat is de belangrijkste reden waarom de columnist zijn columns schrijft.

Mensen vonden ons op: Job Columnist, Baan Columnist, Columnist Worden, Functie-eisen Columnist, Verantwoordelijkheden Columnist, Functieprofiel Columnist, Wat doet een Columnist, Werken als Columnist.

Columnist worden: Opleiding tot columnist

Alhoewel er vrijwel geen specifiek gerichte opleidingen voor het worden van columnist zijn zijn er wel algemene schrijfopleidingen waar ook les in het vak ''columns schrijven'' wordt gegeven. Daarnaast zijn er wel vele cursussen waarin de kneepjes van het vak van columnist aan beginnende columnisten wordt bijgebracht.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Columnist, Columnist Worden, Opleidingsniveau Columnist, Scholing Columnist, Studie Columnist, Bijscholing Columnist, Omscholing Columnist.

Organisaties waar een columnist doorgaans werkzaam is

Een columnist kan werken voor kranten, tijdschriften of voor radio of televisieprogramma's. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Columnist, Columnist Worden, Opleidingsniveau Columnist, Scholing Columnist, Studie Columnist, Bijscholing Columnist, Omscholing Columnist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden columnist

Het salaris van een columnist ligt aan de bekendheid van de columnist, aan het aantal artikelen dat hij voor een tijdschrift of krant (of meerdere tijdschriften/kranten of televisie of radioprogramma's) schrijft en of zijn columns in één (of meerdere bundels) zijn uitgebracht. Hier valt dus geen precieze indicatie voor te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Columnist, Loon Columnist, Wat verdien je als Columnist, Salarisschaal Columnist, Salarisindicatie Columnist, Bonus Columnist, CAO Columnist, Brutoloon Columnist, Nettoloon Columnist, Vakantiedagen Columnist, Pensioen Columnist.

Competenties, skills & vaardigheden columnist

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Ambitie
 • Motiveren
 • Oordeelsvorming
 • Conceptueel denken
 • Omgaan met details
 • Presenteren
 • Onafhankelijkheid
 • Durf
 • Inzicht in omgeving
 • Zelfkennis
 • Overtuigen
Mensen vonden ons op: Kennis Columnist, Vaardigheden Columnist, Attitude Columnist, Kwalificaties Columnist, Competentieprofiel Columnist.

Boeken voor het beroep columnist

Wil je meer weten over het beroep columnist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je columnist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken columnist te komen.

De grote Hoogland | Rob Hoogland

de meest gelezen columnist van Nederland - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789020608335 | 320 pagina's

Rob Hoogland (1950) begon zijn journalistieke carrière als sportverslaggever bij het Noordhollands Dagblad en belandde via een tussenstop bij het Haarlems Dagblad in 1976 bij De Telegraaf. Daarvoor schreef hij sinds 1989 tot nu toe circa 7000 columns, die...

De Derde Raymann | Jorgen Raymann

Nederland Door De Ogen Van De Vrolijkste Columnist - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789085107989 | 190 pagina's

Met grote advertentiecampagne in Dagblad De Telegraaf. Nederland door de ogen van de vrolijkste columnist. De derde Raymann. Dat cabaretier en televisiepersoonlijkheid Jörgen Raymann over een scherpe pen beschikt, heeft hij inmiddels ruimschoots bewezen. ...

Men Are Pigs, But We Love Bacon | Michael Alvear

Not-So-Straight Answers from America's Most Outrageous Gay Sex Columnist - Engels | Druk: New title | Paperback | 9780758202857 | 352 pagina's

From the nationally syndicated gay sex advice columnist comes a laugh-out loud and straightforward primer on everything readers need to know about gay sex. 352 pp....

Mensen vonden ons op: boeken voor Columnist, Columnist ebooks, boek Columnist.

Persoonstypen columnist

De columnist is een echte waarnemer. Hij kijkt naar de wereld om hem heen, observeert de dagelijkse gebeurtenissen (zowel in zijn eigen dagelijks leven als in het leven in het algemeen en de actuele gebeurtenissen in de maatschappij en de politiek) om een goed oordeel over verschillende onderwerpen te kunnen vormen. Vervolgens denkt hij na over wat hij van het onderwerp dat hij gekozen heeft vindt en verwoordt hij dit in een column. Pas als zijn mening volledig op een mooie manier in de column is omgeschreven is de columnist tevreden; kleine foutjes of ondoordachte dingen kunnen ervoor zorgen dat zijn hele mening in één klap op niets meer is gebaseerd. De columnist werkt hierdoor accuraat en resultaatgericht. Dit maakt de columnist tot een echte perfectionist.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Columnist, Karakter Columnist.

Netwerk columnist

De columnist werkt vrijwel alleen. Hij kijkt naar de wereld om hem heen, vormt een mening en schrijft vervolgens een column over het door hem gekozen onderwerp.

De columnist krijgt wel te maken met redacties van de kranten, tijdschriften of televisie of radioprogramma's waarvoor hij werkt en met de meningen van mensen die de column gelezen hebben en die met hem in discussie willen gaan of de columnist om meer informatie vragen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Columnist, Medewerkers Columnist.

Is het beroep columnist iets voor jou?

Zou je graag columnist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als columnist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Columnist, beroepskeuzetest Columnist, beroep Columnist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden columnist

Het arbeidsmarktperspectief en de doorgroeimogelijkheden liggen aan de werkzaamheden en de wensen van de columnist zelf. Zo kan een goede columnist door meerdere kranten of tijdschriften gevraagd worden om columns voor hen te schrijven en kan hij ook columns schrijven voor programma's op radio of televisie. De columnist moet zelf bepalen waar hij voor wil schrijven en welke media het beste bij hem past.

Daarnaast kan de columnist ook aan de slag als allround tekstschrijver of auteur.

Arbeidsmarktperspectief score columnist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep columnist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Columnist, Promotie mogelijkheden Columnist, Carriere Columnist.

Solliciteren op de functie columnist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als columnist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor columnist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als columnist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Columnist, CV Columnist, sollicitatie Columnist.

Interviews met columnist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen columnist

Vacatures columnist

Op zoek naar een nieuwe baan als Columnist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Columnist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een columnist is iemand die columns schrijft over onderwerpen die op dat moment actueel zijn in de maatschappij of politiek of over onderwerpen die hem zelf op dat moment bezighouden. De columnist schrijft voor een krant of tijdschrift. In meestal politiek of maatschappijgerichte columns geeft de columnist zijn ongezouten mening over het onderwerp wat hem op dat moment bezighoudt.

Beoordeling Columnist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Columnist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Columnist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep