U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Commentator

Commentator worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een commentator? Lees de functieomschrijving.

Een commentator is iemand die een sportwedstrijd live van commentaar voorziet. Hoewel commentaar natuurlijk door iedereen geleverd wordt en kan worden over ieder denkbaar onderwerp, wordt de term ‘commentator’ vrijwel uitsluitend gebruikt voor sportcommentaar. Doordat het commentaar en de bijbehorende research meestal geen volledige baan oplevert doen veel commentatoren het werk naast ander werk, tenzij ze zich verbreden naar meerdere sporten of simpelweg genoeg voor die paar uur betaald krijgen om van rond te komen. Bekende bezigheden van commentatoren naast commentaar geven zijn het analyseren van wedstrijden (voor- en nabeschouwen) in televisieprogramma’s, het interviewen van sporters of het schrijven of anderszins werkzaam zijn voor een journalistiek medium.

Een belangrijke vereiste voor het geven van goed commentaar is het doen van goed onderzoek, en het bijhouden van kennis. Een commentator dient de sport nauwkeurig te volgen, zodanig dat hij of zij altijd meer weet van het spel en de spelers op het veld dan de kijker of luisteraar thuis; de commentator moet iets toevoegen aan de beleving van de toeschouwer of toehoorder. Uiteindelijk zal dit meer tijd in beslag nemen dan het werkelijke commentaar leveren zelf, hoewel dit voor veel commentatoren een grensgebied is tussen werk en hobby.

Mensen vonden ons op: Job Commentator, Baan Commentator, Commentator Worden, Functie-eisen Commentator, Verantwoordelijkheden Commentator, Functieprofiel Commentator, Wat doet een Commentator, Werken als Commentator.

Commentator worden: Opleiding tot commentator

Commentatoren worden vaak aangenomen op basis van hun kennis van de sport. Vaak zijn commentatoren dan ook oud-sporters of mensen die op een andere manier veel met de betreffende sport in aanraking zijn gekomen. Hoewel vaardigheden als beheersing van de Nederlandse taal en natuurlijk een heldere, duidelijke stem belangrijke vereisten zijn is er in principe geen opleiding nodig. Een opleiding in bijvoorbeeld de journalistiek ligt wel voor de hand, vanwege de journalistieke basisvaardigheden die daar worden geleerd.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Commentator, Commentator Worden, Opleidingsniveau Commentator, Scholing Commentator, Studie Commentator, Bijscholing Commentator, Omscholing Commentator.

Organisaties waar een commentator doorgaans werkzaam is

De commentator is in dienst bij een televisie- of radio-omroep. Dit kan de publieke (non-profit) zowel als de commerciële (profit) sector zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Commentator, Commentator Worden, Opleidingsniveau Commentator, Scholing Commentator, Studie Commentator, Bijscholing Commentator, Omscholing Commentator.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden commentator

Het salaris van een commentator begint zo rond de 2000 á 2100. De groei hangt van de kunde en populariteit van de persoon, maar ook voor een groot deel van de populariteit van de sport af. Voetbalcommentatoren verdienen in Nederland doorgaans veel meer dan bijvoorbeeld honkbal- of bastketbalcommentatoren, terwijl die in de Verenigde Staten juist weer meer zullen verdienen. Een populaire voetbalcommentator kan in Nederland bakken met geld verdienen. Van Johan Cruyff is bijvoorbeeld bekend dat hij als commentator pakweg een miljoen euro per jaar verdiende (meer dan 80.000 per maand!). De meeste commentatoren zullen echter stoppen met groeien rond de 3500 per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Commentator, Loon Commentator, Wat verdien je als Commentator, Salarisschaal Commentator, Salarisindicatie Commentator, Bonus Commentator, CAO Commentator, Brutoloon Commentator, Nettoloon Commentator, Vakantiedagen Commentator, Pensioen Commentator.

Competenties, skills & vaardigheden commentator

 • Energie
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Oordeelsvorming
 • Presenteren
 • Visie
 • Onafhankelijkheid
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Commentator, Vaardigheden Commentator, Attitude Commentator, Kwalificaties Commentator, Competentieprofiel Commentator.

Boeken voor het beroep commentator

Wil je meer weten over het beroep commentator? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je commentator bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken commentator te komen.

Commentator | Mart Smeets

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789491567827 | 256 pagina's

De enthousiaste blik van een kenner Op veler verzoek blikt Mart Smeets (1947) terug op een lange sportzomer. Hij begint op 9 juni 2014, en gaat van onder andere NBA Finals, WK hockey, WK voetbal, Tour de France, EK atletiek, WK softbal, EK honkbal, WK bas...

Yoga Sutras of Patanjali | Edwin Bryant

A New Edition, Translation, and Commentary with Insights from the Traditional Commentators - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780865477360 | 752 pagina's

Written almost two millennia ago, Patanjali's work focuses on how to attain the direct experience and realization of the purusa: the innermost individual self, or soul. As the classical treatise on the Hindu understanding of mind and consciousness and on ...

A Critical and Philosophical Commentary on Mr. Pope's Essay on Man. in Which Is Contained a Vindication of the Said Essay from the Misrepresentations of Mr. de Resnel, the French Translater, and of Mr. de Crousaz, the Commentator | William Warburton

Engels | Hardcover | 9781385522097 | 210 pagina's

The 18th century was a wealth of knowledge, exploration and rapidly growing technology and expanding record-keeping made possible by advances in the printing press. In its determination to preserve the century of revolution, Gale initiated a revolution of...

Mensen vonden ons op: boeken voor Commentator, Commentator ebooks, boek Commentator.

Persoonstypen commentator

De commentator moet een aanvulling zijn op de wedstrijd, en kan dit zijn door met woorden energie uit te stralen, optimistisch te blijven, en soms wellicht wat dingen te generaliseren. Dit mondt uit in het persoonstype Levensgenieter. De commentator heeft ook eigenschappen van de Romanticus, met name dat de commentator de behoeften van het publiek goed kan inzien en hier op een gepaste manier mee om kan gaan.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Commentator, Karakter Commentator.

Netwerk commentator

De commentator heeft vooral een netwerk binnen zijn of haar journalistieke medium. Dit zal vooral bestaan uit journalisten: de hoofdredacteur, de eindredacteur, de presentator, enzovoorts. Daarnaast zal de commentator die tevens interviews doet ook contacten leggen in de sportwereld.

Mensen vonden ons op: Collega’s Commentator, Medewerkers Commentator.

Is het beroep commentator iets voor jou?

Zou je graag commentator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als commentator bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Commentator, beroepskeuzetest Commentator, beroep Commentator kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden commentator

Commentator is geen baan waar je zomaar instroomt of voor solliciteert. De meeste commentatoren krijgen hun functie via-via, worden gevraagd omdat ze een goede indruk achter hebben gelaten in een andere functie. Qua carriëreperspectief is commentator niet echt een heel interessante baan; veel commentatoren zijn al ervaren en in een verder stadium in hun carriëre. Voor de jongere commentatoren zijn er nog andere banen in beeld in de sportjournalistiek, bijvoorbeeld die van hoofd- of eindredacteur voor een sportmedium, presentator of analist. Ook hier is het aanbod echter vele malen groter dan de vraag.

Arbeidsmarktperspectief score commentator

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep commentator. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Commentator, Promotie mogelijkheden Commentator, Carriere Commentator.

Solliciteren op de functie commentator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als commentator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor commentator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als commentator. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Commentator, CV Commentator, sollicitatie Commentator.

Interviews met commentator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen commentator

Vacatures commentator

Op zoek naar een nieuwe baan als Commentator? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Commentator. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een commentator is iemand die een sportwedstrijd live van commentaar voorziet. Hoewel commentaar natuurlijk door iedereen geleverd wordt en kan worden over ieder denkbaar onderwerp, wordt de term ‘commentator’ vrijwel uitsluitend gebruikt voor sportcommentaar. Doordat het commentaar en de bijbehorende research meestal geen volledige baan oplevert doen veel commentatoren het werk naast ander werk, tenzij ze zich verbreden naar meerdere sporten of simpelweg genoeg voor die paar uur betaald krijgen om van rond te komen.

Beoordeling Commentator

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Commentator' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Commentator

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep