U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Componist

Componist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een componist? Lees de functieomschrijving.

De Componist componeert muziek. Componeren is het ordenen van tonen tot een muziek. De Componist bedenkt, creëert en schrijft de muziek. De Componist is een belangrijk factor bij muziek. De Componist vermeld aspecten zoals melodie, ritme, harmonie, tempo, instrumentatie en dynamiek in de partituur. Hierin staat hoe bij met deze aspecten rekening gehouden moet worden bij de uitvoering. 

Door het vastleggen van de muziek en diverse aspecten hiervan zorgt de Componist er voor dat de compositie bewaard blijft en op de bedoelde manier geproduceerd kan worden. Ook kan de Componist op deze manier auteursrecht claimen. De Componist is daarmee beschermd en de stukken kunnen niet zonder meer gebruikt of overgenomen worden.

Bij het hoorbaar maken van een compositie zijn meestal uitvoerende musici betrokken. Veel Componisten zijn zelf ook muzikant en maken soms hun eigen composities hoorbaar. Veel componisten beginnen ook als muzikant en gaan pas later aan de slag als Componist . Met welke muziekstijl en composities de Componist zich bezighoudt is afhankelijk van het talent en de voorkeur van de Componist.

Naast het zelf bedenken van composities, kan de Componist ook bewerkingen maken op bestaande muziekstukken. De Componist neemt dan bepaalde stukken en verwerkt deze tot een nieuwe compositie. 

Mensen vonden ons op: Job Componist, Baan Componist, Componist Worden, Functie-eisen Componist, Verantwoordelijkheden Componist, Functieprofiel Componist, Wat doet een Componist, Werken als Componist.

Componist worden: Opleiding tot componist

De meest voor de hand liggende opleiding voor de Componist is de HBO opleiding Compositie aan het Conservatorium. Het Conservatorium biedt allerlei opleidingen in de muziek aan. Om binnen te komen bij een Conservatorium moet meestal een auditie gedaan worden waaruit de geschiktheid blijkt.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Componist, Componist Worden, Opleidingsniveau Componist, Scholing Componist, Studie Componist, Bijscholing Componist, Omscholing Componist.

Organisaties waar een componist doorgaans werkzaam is

De Componist werkt doorgaans niet voor een organisatie maar op zelfstandige basis. Meer dan inspiratie, een potlood en papier heeft een Componist eigenlijk ook niet nodig. De Componist werkt dan vaak ook thuis of in een studio. Het is van belang dat de muziekstukken van de Componist ook uitgevoerd gaan worden. Hiervoor is naamsbekendheid belangrijk en moet de Componist in contact staan met mensen die kunnen helpen om de composities uitgevoerd te krijgen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Componist, Componist Worden, Opleidingsniveau Componist, Scholing Componist, Studie Componist, Bijscholing Componist, Omscholing Componist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden componist

Het salaris van de Componist is geheel afhankelijk van het succes. Als de Componist veel naamsbekendheid heeft, zijn stukken veel uitgevoerd worden en de Componist gevraagd gaat worden om stukken te componeren, kan het salaris snel oplopen. De meeste Componisten daarentegen hebben er nog een baan naast om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Mensen vonden ons op: Salaris Componist, Loon Componist, Wat verdien je als Componist, Salarisschaal Componist, Salarisindicatie Componist, Bonus Componist, CAO Componist, Brutoloon Componist, Nettoloon Componist, Vakantiedagen Componist, Pensioen Componist.

Competenties, skills & vaardigheden componist

 • Discipline
 • Creativiteit
 • Ambitie
 • Netwerken
 • Doorzettingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Componist, Vaardigheden Componist, Attitude Componist, Kwalificaties Componist, Competentieprofiel Componist.

Boeken voor het beroep componist

Wil je meer weten over het beroep componist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je componist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken componist te komen.

Willem van Otterloo | Niek Nelissen

dirigent en componist (1907-1978) - Nederlands | 1e druk | Hardcover | 9789075879407 | 629 pagina's

Willem van Otterloo 1e druk is een boek van Niek Nelissen uitgegeven bij Gruting, van. ISBN 9789075879407 Willem van Otterloo was n van de vier belangrijkste Nederlandse dirigenten van de twintigste eeuw. Als componist liet hij een klein maar verfijnd oeu...

Zappa | Peter Sijnke

controversieel componist - Nederlands | 1e druk | Paperback | 9789493028005 | 200 pagina's

4 december 2018 was het 25 jaar geleden dat musicus Frank Zappa overleed, maar hij heeft nog steeds vele fans over de gehele wereld. Zappa is een muzikale duizendpoot die niet in een hokje is te stoppen, zijn muziek overstijgt het genre van de pop en beva...

Componist van Hitler | Johan Bosveld

Franz Lehar, operette en ontkenning in Wenen - Nederlands | 1e druk | Paperback | 9789000316069 | 320 pagina's

Franz Lehár was een van de favoriete componisten van Hitler. Na een ontmoeting tussen de twee toonde Hitler zich een echte fan: hij beloofde zijn hand een tijd niet te wassen om de handafdruk van Lehár bij zich te houden. Lehár genoot van de aandacht en d...

Mensen vonden ons op: boeken voor Componist, Componist ebooks, boek Componist.

Persoonstypen componist

De Componist moet over artistieke kwaliteiten beschikken. De Componist moet creatief zijn en inspiratie hebben voor de te componeren stukken (Romanticus). Daarnaast is doorzettingsvermogen en ambitie ook belangrijk om succesvol te worden (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Componist, Karakter Componist.

Netwerk componist

De Componist bedenkt en ontwerpt muziekstukken. Om de composities ook daadwerkelijk uit te laten voeren heeft de Componist hulp nodig van muzikanten. Ook naamsbekendheid en contacten in de muziekindustrie zijn hiervoor uitermate belangrijk. Musici, dirigenten en artistiek orkest directeuren kunnen er aan bijdragen dat de door de Componist ontworpen muziekstukken uitgevoerd worden. Een goed netwerk is dan ook noodzakelijk voor de Componist.

Mensen vonden ons op: Collega’s Componist, Medewerkers Componist.

Is het beroep componist iets voor jou?

Zou je graag componist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als componist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Componist, beroepskeuzetest Componist, beroep Componist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden componist

Voor veel creatieve beroepen, waaronder ook de Componist, geldt dat de Componist ook nog een andere betaalde baan moet hebben en niet volledig in het levensonderhoud kan voorzien door enkel het componeren. Veel componisten geven daarnaast (muziek)lessen of zijn actief als muzikant in een ensemble of orkest.

Arbeidsmarktperspectief score componist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep componist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Componist, Promotie mogelijkheden Componist, Carriere Componist.

Solliciteren op de functie componist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als componist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor componist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als componist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Componist, CV Componist, sollicitatie Componist.

Interviews met componist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen componist

Vacatures componist

Op zoek naar een nieuwe baan als Componist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Componist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Componist componeert muziek. Componeren is het ordenen van tonen tot een muziek. De Componist bedenkt, creëert en schrijft de muziek.

Beoordeling Componist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Componist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Componist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep