U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Constructeur

Constructeur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een constructeur? Lees de functieomschrijving.

De Constructeur gaat doorgaans verder waar het werk van de architect of ontwerper ophoudt. Hij bekijkt hoe gebouw, vliegtuig, schoen, e.d. gerealiseerd kan worden en vertaalt het (artistieke) ontwerp naar een ontwerp waarmee gewerkt kan worden. 

De Constructeur moet eerst bepalen hoe het ontwerp in elkaar zit en het skelet van de constructie vormgeven. Als dit basismodel geschetst is, gebruikt de Constructeur allerlei wiskundige berekeningen om o.a. te bepalen hoeveel ruimte er tussen de verschillende onderdelen van het skelet kan zitten, hoe dik de onderdelen moeten zijn om de constructie te kunnen ondersteunen en hoeveel kracht er op het apparaat/gebouw komt te staan. Hij berekent dus eigenlijk heel precies hoe een ontwerp omgezet kan worden in een werkbaar en betrouwbaar product.

Een Constructeur werkt vaak samen met andere Constructeurs bij het maken van de berekeningen. Eventueel kan hij leiding geven aan een team Constructeurs of tekenaars en controleert hij alle berekeningen.

De bouwtekening die de Constructeur uiteindelijk aflevert moet heel precies uitgevoerd worden. Het zal voorkomen dat architecten of ontwerpers consessies moeten doen en hun ontwerp enigszins aanpassen omdat het (volgens de berekeningen van de Constructeur) anders niet gerealiseerd kan worden.

Mensen vonden ons op: Job Constructeur, Baan Constructeur, Constructeur Worden, Functie-eisen Constructeur, Verantwoordelijkheden Constructeur, Functieprofiel Constructeur, Wat doet een Constructeur, Werken als Constructeur.

Constructeur worden: Opleiding tot constructeur

Om Constructeur te worden, heeft men een diploma in Bouwkunde of Civiele Techniek nodig, op HBO niveau of van een Technische Universiteit. Hierbij kan men dan ook kiezen om zich te specialiseren in Werktuigbouwkunde of in de richting van constructies.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Constructeur, Constructeur Worden, Opleidingsniveau Constructeur, Scholing Constructeur, Studie Constructeur, Bijscholing Constructeur, Omscholing Constructeur.

Organisaties waar een constructeur doorgaans werkzaam is

De Constructeur werkt in de bouw, bij het ontwerpen van groot materieel als schepen of bij het ontwerp van gebouwen en infrastructuur. In de technische tak heeft men vaak een grotere rol in de verschillende projecten, terwijl men in de bouwkundige tak veel samen moet werken met de architect om het ontwerp van een bouwwerk om te zetten in realiteit. Afhankelijk van deze keuze kan men dan bij een ingenieursbureau, fabrikant of aannemer komen te werken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Constructeur, Constructeur Worden, Opleidingsniveau Constructeur, Scholing Constructeur, Studie Constructeur, Bijscholing Constructeur, Omscholing Constructeur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden constructeur

Het salaris van een Constructeur ligt tussen de €3000 voor een junior Constructeur, waarbij men vooral een technisch tekenaar is, en €4800 per maand voor een ervaren Hoofdconstructeur, met alle verantwoordelijkheden die bij zo'n positie horen. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn over het algemeen uitstekend, met onder andere een goede pensioenregeling.

Mensen vonden ons op: Salaris Constructeur, Loon Constructeur, Wat verdien je als Constructeur, Salarisschaal Constructeur, Salarisindicatie Constructeur, Bonus Constructeur, CAO Constructeur, Brutoloon Constructeur, Nettoloon Constructeur, Vakantiedagen Constructeur, Pensioen Constructeur.

Competenties, skills & vaardigheden constructeur

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Conceptueel denken
 • Omgaan met details
 • Rekenvaardigheid
 • Nauwkeurig werken
 • Ruimtelijk inzicht
Mensen vonden ons op: Kennis Constructeur, Vaardigheden Constructeur, Attitude Constructeur, Kwalificaties Constructeur, Competentieprofiel Constructeur.

Boeken voor het beroep constructeur

Wil je meer weten over het beroep constructeur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je constructeur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken constructeur te komen.

Materiaalkunde voor ontwerpers en constructeurs | P. Mourik

Nederlands | Druk: Heruitgave | Paperback | 9789065623058 | 407 pagina's

Materiaalkunde voor ontwerpers en constructeurs Heruitgavee druk is een boek van P. Mourik uitgegeven bij Vssd. ISBN 9789065623058 Het is een gemakkelijke voorspelling dat de variatie aanmaterialen, gegeven de toenemende complexiteit van concreteproducten...

Materiaalkunde voor ontwerpers en constructeurs | P. van Mourik

Nederlands | Druk: 4 | Hardcover | 9789040724978 | 422 pagina's

Materiaalkunde voor ontwerpers en constructeurs Het is een gemakkelijke voorspelling dat de variatie aan materialen, gegeven de toenemende complexiteit van concrete producten, nog groter zal worden dan ze nu al is. Bij deze complexiteit van materialen en ...

Manuel Aide-M�moire Du Constructeur de Travaux Publics Et de Machines | With-E

, Comprenant Le Formulaire Et Les Donnees D'Experience... - Franstalig | Paperback | 9782013418034 | 267 pagina's

Manuel aide-memoire du constructeur de travaux publics et de machines, comprenant le formulaire et les donnees d'experience de la construction, accompagne de recherches et d'entretiens sur les progres constates ainsi que sur ceux a faire dans le domaine d...

Mensen vonden ons op: boeken voor Constructeur, Constructeur ebooks, boek Constructeur.

Persoonstypen constructeur

Een Constructeur heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor hij er steeds naar blijft streven om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Als de Constructeur een fout in zijn berekeningen maakt, is er kans dat de hele constructie in elkaar valt. Daarom moet hij constant geconcentreerd en accuraat te werk gaan en verwacht hij dit ook van anderen (Perfectionist). De Constructeur heeft ook een grote kennis van zaken nodig en de wil om alles te overzien en doorzien dat met de constructie te maken heeft (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Constructeur, Karakter Constructeur.

Netwerk constructeur

De Constructeur kan zowel in teamverband als zelfstandig werken. Bij bouwwerken is er veel overleg met de architect over het ontwerp, terwijl er bij het ontwerp van apparaten mogelijk alleen andere Constructeurs aan te pas komen. Naast het samenwerken met andere Constructeurs en overleg met de architect, is er ook veel overleg met de aannemer van het project nodig. In sommige gevallen, als de Constructeur op de werkplaats langs kan komen, is er ook veel contact met de bouwopzichter. Het netwerk van een Constructeur groeit zo naarmate hij meer verantwoordelijkheid krijgt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Constructeur, Medewerkers Constructeur.

Is het beroep constructeur iets voor jou?

Zou je graag constructeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als constructeur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Constructeur, beroepskeuzetest Constructeur, beroep Constructeur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden constructeur

De arbeidsmarkt is zeer gunstig voor een Constructeur, al zal zijn rol in eerste instantie vaak beperkt zijn tot het maken van de bouwtekeningen. Pas als men zich goed heeft bewezen als Constructeur, kan men aan de slag als projectleider en zo bij elk aspect van het bouwproces betrokken worden.

Arbeidsmarktperspectief score constructeur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep constructeur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Constructeur, Promotie mogelijkheden Constructeur, Carriere Constructeur.

Solliciteren op de functie constructeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als constructeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor constructeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als constructeur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Constructeur, CV Constructeur, sollicitatie Constructeur.

Interviews met constructeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen constructeur

Vacatures constructeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Constructeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Constructeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Constructeur gaat doorgaans verder waar het werk van de architect of ontwerper ophoudt. Hij bekijkt hoe gebouw, vliegtuig, schoen, e.d. gerealiseerd kan worden en vertaalt het (artistieke) ontwerp naar een ontwerp waarmee gewerkt kan worden.

Beoordeling Constructeur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Constructeur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Constructeur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep