U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Corrector

Corrector worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een corrector? Lees de functieomschrijving.

De corrector zorgt ervoor dat een tekst zonder fouten gepubliceerd wordt. Deze tekst kan voor een tijdschrift, krant of brochure geschreven zijn, maar een corrector kan ook gevraagd worden een heel boek door te spitten en daarin alle fouten te corrigeren. Om dit te kunnen doen, zal een corrector een uitstekende kennis van de Nederlandse taal dienen te hebben, en een goed inzicht in spelling en grammatica.

Een corrector zal meestal freelance of bij een uitgever werken. Bij de grotere bedrijven kan men gevraagd worden om in een team werken. Altijd zal men de opdrachten zo specifiek mogelijk moeten uitvoeren, om zo de wensen van de klant of baas te vervullen binnen een bepaalde tijd. Toch zal men in het corrigeren van de tekst een eigen verantwoordelijkheid hebben om beslissingen te maken over wat veranderd moet worden en wat kan blijven staan. Een corrector zal hierbij vaak een plan van aanpak maken voordat die begint.

De corrector wordt bijgestaan in diens werk door woordenboeken en tekstverwerkings-software, maar zal toch vooral op diens eigen kennis moeten vertrouwen. Een goede corrector ontwikkelt dan ook een instinct voor wat er kan en wat er niet kan in een tekst. Dit instinct kan alleen ontwikkeld worden als men een passie heeft voor de taal en er niet tegen kan als er een taalfout te zien is in wat men dan ook leest.

Mensen vonden ons op: Job Corrector, Baan Corrector, Corrector Worden, Functie-eisen Corrector, Verantwoordelijkheden Corrector, Functieprofiel Corrector, Wat doet een Corrector, Werken als Corrector.

Corrector worden: Opleiding tot corrector

Men kan met een diploma van de middelbare school al een bijbaantje als corrector vinden, mits men een goede taalkennis laat zien en niet veel betaald wil krijgen. Mensen met een HBO- of WO-diploma, vooral in de Nederlandse taal, zullen eerder als corrector aangenomen worden en daarbij ook meer succes hebben. Er bestaan cursussen die speciaal op het corrigeren van teksten gericht zijn, maar deze brengen geen baangarantie met zich mede.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Corrector, Corrector Worden, Opleidingsniveau Corrector, Scholing Corrector, Studie Corrector, Bijscholing Corrector, Omscholing Corrector.

Organisaties waar een corrector doorgaans werkzaam is

Een corrector werkt op kantoor, bij allerlei soorten organisaties. Men kan freelance vanuit een kantoor-aan-huis werken, of bij de overheid de wetsartikelen controleren, wetenschappelijke teksten doorspitten, of bij een populair tijdschrift terecht komen. Altijd zal men voornamelijk alleen achter de computer zitten, of met een rode pen een stapel papier doorwerken en dit later op de computer overzetten.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Corrector, Corrector Worden, Opleidingsniveau Corrector, Scholing Corrector, Studie Corrector, Bijscholing Corrector, Omscholing Corrector.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden corrector

Als bijbaantje zal een corrector rond de 200 euro per maand verdienen, waarbij men vaak werkt met stuksloon. Ook een fulltime freelance corrector werkt met stuksloon, maar zal meer werk aangeboden krijgen en daarvoor beter betaald worden. Een corrector die voor een uitgever o.d. werkt zal ongeveer 2300 euro per maand in loon kunnen verwachten, bruto.

Mensen vonden ons op: Salaris Corrector, Loon Corrector, Wat verdien je als Corrector, Salarisschaal Corrector, Salarisindicatie Corrector, Bonus Corrector, CAO Corrector, Brutoloon Corrector, Nettoloon Corrector, Vakantiedagen Corrector, Pensioen Corrector.

Competenties, skills & vaardigheden corrector

 • Discipline
 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
 • grote taalkennis bezitten
 • concentratievermogen
 • knopen doorhakken
Mensen vonden ons op: Kennis Corrector, Vaardigheden Corrector, Attitude Corrector, Kwalificaties Corrector, Competentieprofiel Corrector.

Boeken voor het beroep corrector

Wil je meer weten over het beroep corrector? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je corrector bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken corrector te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Corrector, Corrector ebooks, boek Corrector.

Persoonstypen corrector

De corrector werkt zeer zorgvuldig de tekst door om er zeker van te kunnen zijn dat alle fouten eruit worden gehaald. Er kunnen zinnen zijn die technisch gezien correct zijn maar toch grammatisch niet goed aanvoelen. Ook deze pakt de corrector aan, totdat er uiteindelijk een eindresultaat overblijft waar qua taal niks meer op tegen te zeggen is (Perfectionist).

Om alle fouten uit te kunnen bannen zal de corrector zich diep moeten kunnen concentreren, en lange tijd achter elkaar een tekst door kunnen gaan zonder een enkele fout over het hoofd te zien. Hiervoor heeft men een goede instinctieve kennis en grote affiniteit wat betreft de taal nodig (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Corrector, Karakter Corrector.

Netwerk corrector

Correctors werken voornamelijk voor uitgeverijen, onder leiding van de redacteur, waar allerlei soorten teksten terecht kunnen komen. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf kan een corrector direct met de schrijver van de tekst in contact staan, al gebeurt dit ook veelal via email, vooral als het werk van een bekende auteur betreft. Soms werkt de corrector samen met een groep correctors om een groot stuk tekst te corrigeren.

Een freelance corrector zal vooral contacten via email hebben, maar kan ook op schrijvers- of uitgevers-conferenties proberen te netwerken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Corrector, Medewerkers Corrector.

Is het beroep corrector iets voor jou?

Zou je graag corrector willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als corrector bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Corrector, beroepskeuzetest Corrector, beroep Corrector kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden corrector

In het digitale tijdperk is er steeds minder vraag naar correctors, maar men zal nog steeds werk kunnen vinden als men goed rondvraagt en de juiste vaardigheden bezit. Uiteindelijk is een computer (nog) geen substituut voor menselijk inzicht.

Vanuit een functie als corrector kan men zich opwerken tot redacteur, en zich zo steeds meer ontwikkelen in een positie die de algemene kwaliteitscontrole betreft, en verder gaat dan alleen de taal van de tekst.

Arbeidsmarktperspectief score corrector

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep corrector. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Corrector, Promotie mogelijkheden Corrector, Carriere Corrector.

Solliciteren op de functie corrector

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als corrector dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor corrector belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als corrector. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Corrector, CV Corrector, sollicitatie Corrector.

Interviews met corrector

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen corrector

Vacatures corrector

Op zoek naar een nieuwe baan als Corrector? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Corrector. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De corrector zorgt ervoor dat een tekst zonder fouten gepubliceerd wordt. Deze tekst kan voor een tijdschrift, krant of brochure geschreven zijn, maar een corrector kan ook gevraagd worden een heel boek door te spitten en daarin alle fouten te corrigeren. Om dit te kunnen doen, zal een corrector een uitstekende kennis van de Nederlandse taal dienen te hebben, en een goed inzicht in spelling en grammatica.

Beoordeling Corrector

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Corrector' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Corrector

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

In jullie tekst staan enkele fouten... Daar zou ik graag iets aan doen.

Door: Jenny gans

ja, ik heb dat ook gemerkt. zou dat de grap zijn?!

vb een goede corrector ontwikkeld dan ook een instinct.

vriendelijke groet,

cornelli

Door: cornelli

Reageer op dit beroep