U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Criminaliteitsanalist

Criminaliteitsanalist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een criminaliteitsanalist? Lees de functieomschrijving.

De Criminaliteitsanalist heeft een afwisselende baan, maar mag wel een '9 tot 5'-mentaliteit bezitten. Het is noodzakelijk dat de Analist van onbesproken gedrag is, zodat er geen pretentie van belangenverstrengeling gewekt kan worden. De Criminaliteitsanalist werkt doorgaans achter een bureau en afhankelijk van de opdracht kan dit zowel individueel als in groepsverband zijn.

De werkzaamheden van de Criminaliteitsanalist beslaan het verzamelen van informatie bij de opsporingsdiensten, zowel in Nederland als bij landen waarmee wordt samengewerkt, het overleggen van de werkzaamheden en ontdekte informatie, het analyseren van de gevonden informatie en het opstellen van rapporten omtrent de gevonden informatie. De Criminaliteitsanalist zal op basis van de opgestelde rapporten een advies verlenen aan zijn leidinggevende over de beste oplossing van het vastgestelde probleem.

Als medewerker van het Openbaar Ministerie (OM) werk je aan een betere maatschappij. Het Openbaar Ministerie is belast met het opsporen en vervolgen van strafbare feiten binnen het Ministerie van Justitie. Dit Ministerie beoogt de rechtsstaat in Nederland te garanderen. Als Criminaliteitsanalist werk je mee aan het bepalen van het beleid bij het O.M en de collega-opsporingsdiensten en heb je dus een sleutelfunctie in het realiseren van een eerlijkere en veiligere maatschappij.

De Criminaliteitsanalist zal zich momenteel in het bijzonder richten op de mensenhandel en illegale arbeid. Zo kunnen illegale werknemers in de landbouw, prostitutie en bouwsector aan bod komen.  In de toekomst kan het zo zijn dat er ook naar andere zaken gekeken gaat worden. Hierbij valt te denken aan drugs- of wapenhandel. Ook is het mogelijk dat er een combinatie van verschillende misdaden wordt geagendeerd.

Mensen vonden ons op: Job Criminaliteitsanalist, Baan Criminaliteitsanalist, Criminaliteitsanalist Worden, Functie-eisen Criminaliteitsanalist, Verantwoordelijkheden Criminaliteitsanalist, Functieprofiel Criminaliteitsanalist, Wat doet een Criminaliteitsanalist, Werken als Criminaliteitsanalist.

Criminaliteitsanalist worden: Opleiding tot criminaliteitsanalist

Om in aanmerking te komen voor de functie Criminaliteitsanalist dient men in het bezit te zijn van een HBO diploma. De richting maakt niet uit.

Het is wel noodzakelijk om kennis te hebben van ICT, in projecten te kunnen werken, informatie te kunnen analyseren en in staat zijn om te werken met computers.

Kandidaten met een achtergrond binnen de 'opsporingswereld', bijvoorbeeld de Politie of een Inlichtingendienst (AIVD, MIVD), maken meer kans dan kandidaten zonder enige ervaring met deze sector.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Criminaliteitsanalist, Criminaliteitsanalist Worden, Opleidingsniveau Criminaliteitsanalist, Scholing Criminaliteitsanalist, Studie Criminaliteitsanalist, Bijscholing Criminaliteitsanalist, Omscholing Criminaliteitsanalist.

Organisaties waar een criminaliteitsanalist doorgaans werkzaam is

De Criminaliteitsanalist wordt werkzaam bij het Openbaar Ministerie van het Ministerie van Justitie. De standplaats is afhankelijk van de vacatures en van de woon-werk afstand. De Analist zal werkzaam zijn binnen Nederland.

Het OM houdt zich bezig met het opsporen en vervolgen van personen die zich bezig hebben gehouden met strafbare zaken om de rechtsorde in Nederland te kunnen garanderen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Criminaliteitsanalist, Criminaliteitsanalist Worden, Opleidingsniveau Criminaliteitsanalist, Scholing Criminaliteitsanalist, Studie Criminaliteitsanalist, Bijscholing Criminaliteitsanalist, Omscholing Criminaliteitsanalist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden criminaliteitsanalist

De Criminaliteitsanalist hoeft in tegenstelling tot veel functies binnen de justitiële tak van de overheid geen interne opleiding te volgen en krijgt bij aantreding gewoon direct betaald. Het salaris is afhankelijk van de leeftijd en werkervaring. Het salaris van de Criminaliteitsanalist valt in schaal 10. In de praktijk betekent dit dat het salaris tussen de €2396 en €3852 bruto per maand ligt bij een 36-urige werkweek.

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden heeft het Openbaar Ministerie voor haar werknemers toeslagen voor het draaien van onregelmatige diensten, een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering. Bovendien gelden voor de Criminaliteitsanalist de standaard Arbeidsvoorwaarden van de Rijksoverheid met betrekking tot de pensioenen, ziektekostenverzekeringen, vakantiedagen, vakantieuitkering (8 procent) en salarisverhogingen. Tevens is het zo dat er verschillende opleidingen, geheel of gedeeltelijk op kosten van het Ministerie van Justitie, te volgen zijn.

Mensen vonden ons op: Salaris Criminaliteitsanalist, Loon Criminaliteitsanalist, Wat verdien je als Criminaliteitsanalist, Salarisschaal Criminaliteitsanalist, Salarisindicatie Criminaliteitsanalist, Bonus Criminaliteitsanalist, CAO Criminaliteitsanalist, Brutoloon Criminaliteitsanalist, Nettoloon Criminaliteitsanalist, Vakantiedagen Criminaliteitsanalist, Pensioen Criminaliteitsanalist.

Competenties, skills & vaardigheden criminaliteitsanalist

 • Integriteit
 • Discipline
 • Initiatief ontplooien
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
 • Analytisch
 • Kritisch
Mensen vonden ons op: Kennis Criminaliteitsanalist, Vaardigheden Criminaliteitsanalist, Attitude Criminaliteitsanalist, Kwalificaties Criminaliteitsanalist, Competentieprofiel Criminaliteitsanalist.

Boeken voor het beroep criminaliteitsanalist

Wil je meer weten over het beroep criminaliteitsanalist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je criminaliteitsanalist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken criminaliteitsanalist te komen.

Criminaliteitsanalyse in Nederland | Sdu Uitgevers

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789057496998 | 455 pagina's

Criminaliteitsanalyse in Nederland 1e druk is een boek van Merkloos uitgegeven bij Sdu Uitgevers. ISBN 9789057496998 Deze uitgave geeft een breed en geïntegreerd overzicht van het vakgebied van criminaliteitsanalyse in Nederland. Hierbij is aandacht voor ...

Criminaliteitsanalyse verklaard | P. Minnebo

aanzetten voor verdere ontwikkeling van criminaliteitsanalyse - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789035240827 | 176 pagina's

Om grip te krijgen op informatie over criminaliteit bedienen criminaliteitsanalisten zich van verschillende methoden en technieken. Het huidige arsenal behoeft echter dringend aanvulling om de opsporingspraktijk effectiever en effici er te kunnen onderste...

Criminaliteitsanalyse Verklaard | P. Mennebo

aanzetten voor verdere ontwikkeling van criminaliteitsanalyse - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789059013568 | 171 pagina's

Om grip te krijgen op informatie over criminaliteit bedienen criminaliteitsanalisten zich van verschillende methoden en technieken. Het huidige arsenaal behoeft echter dringend aanvulling om de opsporingspraktijk effectiever en efficiënter te kunnen onder...

Mensen vonden ons op: boeken voor Criminaliteitsanalist, Criminaliteitsanalist ebooks, boek Criminaliteitsanalist.

Persoonstypen criminaliteitsanalist

De Criminaliteitsanalist heeft een analytische, objectieve, scherpzinnige, gedreven, praktische, energieke, prestatiegerichte, verantwoordelijke en gedisciplineerde persoonlijkheid (Waarnemer).

Door de combinatie van deze kenmerken kan de Criminaliteitsanalist gegevens adequaat analyseren, weet hij/zij mogelijke problemen praktisch op te lossen en beoogt hij/zij kwalitatieve en kwantitatieve informatie te vergaren (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Criminaliteitsanalist, Karakter Criminaliteitsanalist.

Netwerk criminaliteitsanalist

De Criminaliteitsanalist werkt individueel of in groepsverband met andere Criminaliteitsanalisten onder leiding van zijn of haar projectleider bij het analyseren van informatie. Bij het verzamelen van informatie zal er contact zijn met Ketenpartners, aangezien zij de meeste informatie kunnen leveren.

De Criminaliteitsanalist werkt in de regel met informatie die al is verkregen door andere medewerkers van de opsporingsdiensten. Zij hebben bij het vergaren contact gehad met burger en verdachte of crimineel. De contacten kunnen op allerlei manieren hebben plaats gevonden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Criminaliteitsanalist, Medewerkers Criminaliteitsanalist.

Is het beroep criminaliteitsanalist iets voor jou?

Zou je graag criminaliteitsanalist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als criminaliteitsanalist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Criminaliteitsanalist, beroepskeuzetest Criminaliteitsanalist, beroep Criminaliteitsanalist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden criminaliteitsanalist

Binnen de organisatie van het Openbaar Ministerie is het voor de Criminaliteitsanalist mogelijk om een vast contract te krijgen na een jaar, indien er plaats is en indien er voldoende arbeidskwaliteit is geleverd. Tevens zou er op den duur een hogere functie binnen het OM bekleed kunnen worden.

Buiten het OM zou de Criminaliteitsanalist werkzaam kunnen worden bij de Opsporings- of Inlichtingendiensten van de Overheid.

Buiten de overheid is het mogelijk dat de Criminaliteitsanalist zijn analytische kwaliteiten binnen de private sector aan zou kunnen grijpen. Hierbij valt te denken aan Multinationals of het MKB, maar ook de Journalistiek.

Arbeidsmarktperspectief score criminaliteitsanalist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep criminaliteitsanalist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Criminaliteitsanalist, Promotie mogelijkheden Criminaliteitsanalist, Carriere Criminaliteitsanalist.

Solliciteren op de functie criminaliteitsanalist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als criminaliteitsanalist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor criminaliteitsanalist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als criminaliteitsanalist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Criminaliteitsanalist, CV Criminaliteitsanalist, sollicitatie Criminaliteitsanalist.

Interviews met criminaliteitsanalist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen criminaliteitsanalist

Vacatures criminaliteitsanalist

Op zoek naar een nieuwe baan als Criminaliteitsanalist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Criminaliteitsanalist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Criminaliteitsanalist heeft een afwisselende baan, maar mag wel een '9 tot 5'-mentaliteit bezitten. Het is noodzakelijk dat de Analist van onbesproken gedrag is, zodat er geen pretentie van belangenverstrengeling gewekt kan worden. De Criminaliteitsanalist werkt doorgaans achter een bureau en afhankelijk van de opdracht kan dit zowel individueel als in groepsverband zijn.

Beoordeling Criminaliteitsanalist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Criminaliteitsanalist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Criminaliteitsanalist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep