U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Criminoloog

Criminoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een criminoloog? Lees de functieomschrijving.

De studie criminologie is een gedragswetenschap met crimineel gedrag (en de maatschappelijk reactie hierop) als studie-object.
Als Criminoloog onderzoek je wat criminaliteit is en wat de oorzaken en gevolgen hiervan zijn voor de samenleving.
Aan de hand van verschillende wetenschappelijk theorieën probeer je het verschijnsel criminaliteit te verklaren.  

Mensen vonden ons op: Job Criminoloog, Baan Criminoloog, Criminoloog Worden, Functie-eisen Criminoloog, Verantwoordelijkheden Criminoloog, Functieprofiel Criminoloog, Wat doet een Criminoloog, Werken als Criminoloog.

Criminoloog worden: Opleiding tot criminoloog

Om Criminoloog te worden moet je de Universitaire Bachelor Criminologie volgen. Deze opleiding is een combinatie van Rechten, Psychologie en Sociologie en duurt drie jaar. Na de Bachelor kun je er nog voor kiezen om een Master te volgen. Met deze master kun je de titel MSc (Master of Science) in Criminologie behalen.

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Criminoloog, Criminoloog Worden, Opleidingsniveau Criminoloog, Scholing Criminoloog, Studie Criminoloog, Bijscholing Criminoloog, Omscholing Criminoloog.

Organisaties waar een criminoloog doorgaans werkzaam is

Als Criminoloog kun je zowel voor de overheid komen te werken als in het bedrijfsleven.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Criminoloog, Criminoloog Worden, Opleidingsniveau Criminoloog, Scholing Criminoloog, Studie Criminoloog, Bijscholing Criminoloog, Omscholing Criminoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden criminoloog

Als Criminoloog kun je gaan werken bij de politie, justitie, reclassering, slachtofferhulp, bestuurlijke overheden (ministeries, provincies en gemeenten), universiteiten, onderzoeksbureaus of in het bedrijfsleven. Het werkterrein is dus erg groot. De arbeidsvoorwaarden verschillen per werkgever en lopen wijd uiteen. Gemiddeld verdient een Criminoloog tussen de €2476 en €4980 per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Criminoloog, Loon Criminoloog, Wat verdien je als Criminoloog, Salarisschaal Criminoloog, Salarisindicatie Criminoloog, Bonus Criminoloog, CAO Criminoloog, Brutoloon Criminoloog, Nettoloon Criminoloog, Vakantiedagen Criminoloog, Pensioen Criminoloog.

Competenties, skills & vaardigheden criminoloog

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Criminoloog, Vaardigheden Criminoloog, Attitude Criminoloog, Kwalificaties Criminoloog, Competentieprofiel Criminoloog.

Boeken voor het beroep criminoloog

Wil je meer weten over het beroep criminoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je criminoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken criminoloog te komen.

Behave | Robert M. Sapolsky

The Biology of Humans at Our Best and Worst - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780099575061 | 800 pagina's

***'Awe-inspiring... You will learn more about human nature than in any other book I can think of' Henry Marsh THE NEW YORK TIMES BESTSELLER / WINNER OF THE 2017 LA TIMES BOOK PRIZE 'One of the best scientist-writers of our time' Oliver Sacks Why do human...

Actuele Criminologie | Jan van Dijk

10e herziene druk - Nederlands | Druk: 10 | Paperback | 9789012402279 | 352 pagina's

Actuele Criminologie is al 25 jaar het meest geraadpleegde Nederlandstalige criminologieboek voor zowel onderwijs als praktijk. Deze 10e druk is geactualiseerd in het voorjaar van 2018. Actuele Criminologie is geschreven voor studenten en voor anderen die...

Boom studieboeken criminologie - Basisboek criminologie | Emile Kolthoff

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789462365650 | 293 pagina's

Boom studieboeken criminologie - Basisboek criminologie 2e druk is een boek van Emile Kolthoff uitgegeven bij Boom Criminologie. ISBN 9789462365650 De eerste druk van het Basisboek criminologie is door de gebruikers ontvangen als een welkome aanvulling op...

Mensen vonden ons op: boeken voor Criminoloog, Criminoloog ebooks, boek Criminoloog.

Persoonstypen criminoloog

De kleinste details kunnen een oorzaak van criminaliteit geheel doen veranderen. Daarom is het belangrijk dat je als Criminoloog goed inzicht hebt in de omgeving en let op details. Je moet nieuwe dingen willen leren en deze nieuwe dingen weer kunnen toepassen op het onderwerp (Waarnemer).

Als Criminoloog werk je met een lastig onderwerp dat erg gevoelig ligt in de samenleving. Je moet je dus ruimdenkend, diplomatiek en vriendelijk kunnen gedragen (Bemiddelaar).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Criminoloog, Karakter Criminoloog.

Netwerk criminoloog

De burger is je onderzoeksobject en je hebt daar als Criminoloog dus veel contact mee, hoewel je ook onderzoek zal doen aan de hand van bestaand materiaal en zo niet in contact komt met de burger.

Als Criminoloog heb je verder nog contact met je werkgever en collega's. Deze collega's en werkgever kunnen erg verschillen omdat je bij veel verschillende instanties kan komen te werken. Daardoor krijg je bij de politie bijvoorbeeld te maken met een recherceur en bij een ministerie met een minister of staatssecretaris.

Mensen vonden ons op: Collega’s Criminoloog, Medewerkers Criminoloog.

Is het beroep criminoloog iets voor jou?

Zou je graag criminoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als criminoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Criminoloog, beroepskeuzetest Criminoloog, beroep Criminoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden criminoloog

Je hebt als Criminoloog op veel verschillende gebieden kennis van zaken. Door deze brede kennis is de kans op een baan na je studie erg groot.
Ook de doorgroeimogelijkheden zijn redelijk goed door deze brede opleidingsachtergrond. Mocht je je in de ene sector niet goed kunnen ontwikkelen kun je erg makkelijk switchen naar een andere sector.

Arbeidsmarktperspectief score criminoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep criminoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Criminoloog, Promotie mogelijkheden Criminoloog, Carriere Criminoloog.

Solliciteren op de functie criminoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als criminoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor criminoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als criminoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Criminoloog, CV Criminoloog, sollicitatie Criminoloog.

Interviews met criminoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen criminoloog

Vacatures criminoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Criminoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Criminoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De studie criminologie is een gedragswetenschap met crimineel gedrag (en de maatschappelijk reactie hierop) als studie-object. Als Criminoloog onderzoek je wat criminaliteit is en wat de oorzaken en gevolgen hiervan zijn voor de samenleving. Aan de hand van verschillende wetenschappelijk theorieën probeer je het verschijnsel criminaliteit te verklaren.

Beoordeling Criminoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Criminoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Criminoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hallo,

Ik zit nu in het vijfde middelbaar en ben al aan het uitpluisen welke studies mij het best zouden afgaan. Ik volg humane wetenschappen en daardoor spreekt "criminologie" mij wel al een tijdje aan. Wat ik graag nog zou weten:

1) Is er veel nood aan criminologen?

2) Het loon van een criminoloog variërt tussen de 2476 euro en de 4980 euro, is dit het bruto bedrag?

3) Is dit een beroep dat een zekerheid biedt?

Alvast bedankt!

Door: Sophie

1, 3) Dat hangt er vanaf hoe breed je werkveld kan zijn, bij een criminoloog heb je bijv. de politie of AIVD als potentiële werkgevers: dit is overheid, en de garantie op een baan en baanbehoud zijn hier wat zekerder

2) Ja dit is het bruto bedrag

Door: Medewerker

hoe komt het dat de salarissen zo verschillen?

is dit ivm de werkgever of leeftijd? en waar kun je de salarisschalen vinden?

Mvg Michael p.

Door: michael p.

Het valt toch erg tegen als criminoloog. Overal wordt bezuinigd, en in het bedrijfsleven weten weinig mensen wat een criminoloog kan betekenen... zeker omdat een urist ze beter kan helpen en je daar zelf ook meer kanten mee op kan.. Ik zou zelf zeker niet nog een keer voor criminologie kiezen.. de arbeidsmarkt is snel verzadigd. Misschien leuke aanvulling als extra master, maar zeker geen hele studie waard... leuk, maar nutteloos..

Door: Bonnie

Het valt toch erg tegen als criminoloog. Overal wordt bezuinigd, en in het bedrijfsleven weten weinig mensen wat een criminoloog kan betekenen... zeker omdat een urist ze beter kan helpen en je daar zelf ook meer kanten mee op kan.. Ik zou zelf zeker niet nog een keer voor criminologie kiezen.. de arbeidsmarkt is snel verzadigd. Misschien leuke aanvulling als extra master, maar zeker geen hele studie waard... leuk, maar nutteloos..

Door: Bonnie

ik merk ook, als afgestudeerd criminoloog, dat banen niet voor het oprapen zijn. je komt al vaak in een richting te werken wat niet goed aansluit op je vooropleiding aangezien de studie zo breed is. ze zoeken toch vaak, zoals bonnie ook aangeeft, 'gerichte' sollicitanten (zoals een jurist, psycholoog o.i.d.)

Door: Janssen

ik merk ook, als afgestudeerd criminoloog, dat banen niet voor het oprapen zijn. je komt al vaak in een richting te werken wat niet goed aansluit op je vooropleiding aangezien de studie zo breed is. ze zoeken toch vaak, zoals bonnie ook aangeeft, 'gerichte' sollicitanten (zoals een jurist, psycholoog o.i.d.)

Door: Janssen

Reageer op dit beroep