U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Cursusleider

Cursusleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een cursusleider? Lees de functieomschrijving.

De Cursusleider geeft leiding tijdens een cursus en helpt de cursisten bij het verwerven van kennis en/of nieuwe vaardigheden. De cursussen die de Cursusleider geeft kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zo kan de Cursusleider bijvoorbeeld EHBO-cursussen geven, schildercursussen of taalcursussen. Welke cursus of cursussen de Cursusleider geeft, hangt af van zijn eigen expertise en interesses.

De Cursusleider legt de stof die tijdens de cursus moet worden behandeld zo duidelijk mogelijk uit, beantwoordt vragen en opmerkingen van de cursisten en helpt hen bij eventuele praktijkvaardigheden. De lessen die de Cursusleider geeft kunnen dus zowel theorielessen als praktijklessen zijn.

De rol van de cursusleider is vergelijkbaar met die van de docent of leraar. Het verschil is dat Cursusleider vaak kleinschaliger zijn dan dat er vaak enkel certificaten behaald kunnen worden. Volledige opleidingen worden vaak niet in cursusvorm aangeboden. De duur van een cursus is vaak ook korter dan die van een volledige opleiding. Cursussen worden vaak voor een aantal weken achter elkaar gegeven en dan vaak een avond per week. Hierdoor kunnen cursussen ook xgoed gevolgd worden door werkende mensen.

De tijd die de Cursusleider kwijt is aan het geven van cursussen is ook vaak minder dan die van een docent. Fulltime functies als Cursusleider zijn schaars, vaak wordt deze rol naast een andere functie vervuld.  

Mensen vonden ons op: Job Cursusleider, Baan Cursusleider, Cursusleider Worden, Functie-eisen Cursusleider, Verantwoordelijkheden Cursusleider, Functieprofiel Cursusleider, Wat doet een Cursusleider, Werken als Cursusleider.

Cursusleider worden: Opleiding tot cursusleider

Er zijn verschillende opleidingen te vinden die de Cursusleider kan volgen. Vaak zijn dit korte opleiding die gericht zijn op een bepaalde cursus. Zo kan bijvoorbeeld een opleiding gevolgd worden tot Cursusleider Veiligheid of tot Cursusleider Weerbaarheid. De opleiding is dus vaak ook afhankelijk van de expertise en interesse van de Cursusleider. Ervaring en kennis in de inhoud van de te geven cursus is wel aan te raden voor de Cursusleider. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Cursusleider, Cursusleider Worden, Opleidingsniveau Cursusleider, Scholing Cursusleider, Studie Cursusleider, Bijscholing Cursusleider, Omscholing Cursusleider.

Organisaties waar een cursusleider doorgaans werkzaam is

De Cursusleider kan voor diverse typen organisaties werkzaam zijn. Zo kan de Cursusleider bij een instituut werken die allerlei cursussen aanbiedt of bij een organisatie die een specifieke cursus aanbiedt. De sector waarin de Cursusleider werkzaam is, is hierdoor niet specifiek te benoemen. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Cursusleider, Cursusleider Worden, Opleidingsniveau Cursusleider, Scholing Cursusleider, Studie Cursusleider, Bijscholing Cursusleider, Omscholing Cursusleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden cursusleider

Het salaris van de Cursusleider is sterk afhankelijk van de grootte va de cursus en hoeveel tijd de Cursusleider kwijt is aan het geven van de cursus. Het is om deze reden lastig om een inschatting te maken van het salaris van de Cursusleider. Ook over de overige arbeidsvoorwaarden kan hierdoor weinig gezegd worden. 

Mensen vonden ons op: Salaris Cursusleider, Loon Cursusleider, Wat verdien je als Cursusleider, Salarisschaal Cursusleider, Salarisindicatie Cursusleider, Bonus Cursusleider, CAO Cursusleider, Brutoloon Cursusleider, Nettoloon Cursusleider, Vakantiedagen Cursusleider, Pensioen Cursusleider.

Competenties, skills & vaardigheden cursusleider

 • Energie
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Coachen
 • Motiveren
 • Leiderschap
 • Plannen en organiseren
Mensen vonden ons op: Kennis Cursusleider, Vaardigheden Cursusleider, Attitude Cursusleider, Kwalificaties Cursusleider, Competentieprofiel Cursusleider.

Boeken voor het beroep cursusleider

Wil je meer weten over het beroep cursusleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je cursusleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken cursusleider te komen.

Resultaatgericht doceren | Hans Schellekens

een studieboek met praktijkoefeningen voor (aanstaande) docenten en cursusleiders in het voortgezet onderwijs en de volwasseneducatie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789060928158 | 428 pagina's

Om leerlingen op een creatieve manier te laten leren is een docent nodig die de leerlingen enthousiast kan maken voor zijn of haar vak en hen weet aan te zetten tot leeractiviteiten die ze persoonlijk waardevol vinden. In dit studieboek vormt dan ook niet...

Mensen vonden ons op: boeken voor Cursusleider, Cursusleider ebooks, boek Cursusleider.

Persoonstypen cursusleider

De Cursusleider moet goed leiding kunnen geven. De Cursusleider moet over goede communicatieve vaardigheden beschikken en dingen helder en duidelijk uit kunnen leggen. De Cursusleider moet in dat opzicht een echte leider zijn (baas). Daarnaast moet de Cursusleider goed in kunnen schatten wat de cursisten van de cursus verwachten en proberen zo veel mogelijk aan deze verwachtingen te voldoen. De Cursusleider moet de cursisten iets bijbrengen en hun kennis en vaardigheden vergroten (waarnemer). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Cursusleider, Karakter Cursusleider.

Netwerk cursusleider

De Cursusleider heeft voornamelijk te maken met een groep cursisten. De Cursusleider geeft hen uitleg en leert hen nieuwe kennis en vaardigheden. Daarnaast heeft de Cursusleider vaak te maken met een soort leidinggevende of instantie die de cursus organiseert. Als de cursus grootschaliger wordt georganiseerd, kan er ook contact zijn met andere Cursusleiders die dezelfde cursus geven. Er kunnen dan ervaringen en suggesties uitgewisseld worden. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Cursusleider, Medewerkers Cursusleider.

Is het beroep cursusleider iets voor jou?

Zou je graag cursusleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als cursusleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Cursusleider, beroepskeuzetest Cursusleider, beroep Cursusleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden cursusleider

Er worden allerlei cursussen door verschillende instituten en organisaties aangeboden. Maar er is geen overvloed aan vacatures voor de functie van Cursusleider. Vaak wordt door behaalde kennis en ervaring een cursusleider voor een bepaalde cursus aangesteld. De doorgroeimogelijkheden zijn hierdoor vaak ook beperkt of niet aanwezig. 

Arbeidsmarktperspectief score cursusleider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep cursusleider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Cursusleider, Promotie mogelijkheden Cursusleider, Carriere Cursusleider.

Solliciteren op de functie cursusleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als cursusleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor cursusleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als cursusleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Cursusleider, CV Cursusleider, sollicitatie Cursusleider.

Interviews met cursusleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen cursusleider

Vacatures cursusleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Cursusleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Cursusleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Cursusleider geeft leiding tijdens een cursus en helpt de cursisten bij het verwerven van kennis en/of nieuwe vaardigheden. De cursussen die de Cursusleider geeft kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zo kan de Cursusleider bijvoorbeeld EHBO-cursussen geven, schildercursussen of taalcursussen.

Beoordeling Cursusleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Cursusleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Cursusleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep