U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Danser

Danser worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een danser? Lees de functieomschrijving.

In Nederland zijn er veel mensen die voor hun plezier dansen. Sommige personen dansen echter ook als beroep. Als men praat over een danser, gaat dit meestal om een danser in bijvoorbeeld musicals of dansvoorstellingen (ballet bijvoorbeeld is een geheel andere tak van sport, en balletdanseressen worden dan ook zelden "gewoon" 'danseres' genoemd). Het wordt vrijwel altijd gezien als een leuk beroep, maar feit is dat het ook een beroep is dat veel hard werken betekent, met weinig zekerheid en weinig royale salarissen.

Het gebrek aan zekerheid komt doordat de werkgevers van dansers (en danseressen) voornamelijk musicals of dansvoorstellingen zijn. De stukken waar de danser voor wordt ingehuurd worden voor een afgebakende periode opgevoerd (varierend van enkele maanden tot enkele jaren). Hierdoor kunnen deze werkgevers dansers zelden een vaste aanstelling bieden. Dansers zijn dan ook veel bezig met het zoeken naar nieuwe projecten, en doen er soms twee of meer tegelijkertijd. Het kan hierdoor natuurlijk altijd gebeuren dat je als danser een tijdje zonder werk komt te zitten. Er is veel aanbod en relatief weinig vraag in deze branche, en de selectieprocedures zijn vaak zwaar. Een belangrijke competentie voor de professionele danser is dan ook het doorzettingsvermogen en de discipline om je ergens volledig voor in te zetten.

Mensen vonden ons op: Job Danser, Baan Danser, Danser Worden, Functie-eisen Danser, Verantwoordelijkheden Danser, Functieprofiel Danser, Wat doet een Danser, Werken als Danser.

Danser worden: Opleiding tot danser

Er zijn opleidingen op mbo-niveau die alle aspecten van het beroep van danser behandelen. Desondanks is er in principe geen (beroeps)opleiding voor nodig om je geld te verdienen met dansen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Danser, Danser Worden, Opleidingsniveau Danser, Scholing Danser, Studie Danser, Bijscholing Danser, Omscholing Danser.

Organisaties waar een danser doorgaans werkzaam is

Dansers werken voor organisaties die musicals en dans- en -theatershows organiseren. Natuurlijk kan een danser ook werken op een dansschool, maar dan wordt het beroep eerder aangeduid als ‘docent dans’.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Danser, Danser Worden, Opleidingsniveau Danser, Scholing Danser, Studie Danser, Bijscholing Danser, Omscholing Danser.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden danser

Dansers doen vaak projecten, dat wil zeggen: hebben een aanstelling voor een bepaalde periode waarvoor ze een vooraf vastgesteld bedrag krijgen, en de meesten blijven nooit langer dan een paar jaar voor dezelfde werkgever werken. Dit heeft als gevolg dat het salaris sterk uiteen kan lopen. Er kan gesteld worden dat een danser die constant aan het werk is minimaal rond de 2000 euro per maand zal zitten, maar tot hoever dit doorgroeit is niet te zeggen. Goede dansers die een belangrijke rol hebben krijgen waarschijnlijk meer betaald dan de dansers die in groepen dansen (en dus makkelijker vervangen kunnen worden). Bij topproducties kan dit salaris oplopen richting de 4000 euro, maar dit is voor beginnende dansers niet de realiteit. Die zullen vaak hard hun best moeten doen voor een beperkte periode werk met een niet al te ruim salaris.

Mensen vonden ons op: Salaris Danser, Loon Danser, Wat verdien je als Danser, Salarisschaal Danser, Salarisindicatie Danser, Bonus Danser, CAO Danser, Brutoloon Danser, Nettoloon Danser, Vakantiedagen Danser, Pensioen Danser.

Competenties, skills & vaardigheden danser

 • Energie
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Initiatief ontplooien
 • Aanpassingsvermogen
 • Zelfkennis
 • Leervermogen
 • Zelfontwikkeling
Mensen vonden ons op: Kennis Danser, Vaardigheden Danser, Attitude Danser, Kwalificaties Danser, Competentieprofiel Danser.

Boeken voor het beroep danser

Wil je meer weten over het beroep danser? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je danser bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken danser te komen.

Ballerina - een gids voor jonge dansers + DVD | Joyce Hackett

met instructie DVD - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789025744373 | 79 pagina's

Een ideale gids voor de jongste balletdansers Met uitgebreide instructie-dvd Ballerina is een praktische en inspirerende gids voor jonge dansers die de magische wereld van de dans willen binnenstappen. Het boek bevat alle informatie die een beginnende dan...

Harlequin - Verhalen voor na het donker: Bloedstollende nacht / Dansers na donker / Het donkerste vuur, 3-in-1 | Maggie Shayne

Een uitgave van Harlequin Black Moon - fantasyroman - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789461702494

Onderdeel van de serie Harlequin Speciale Uitgaven. (1) Geheim agent Stephen 'Ramsey' Bachman heeft de opdracht vampier Cuyler Jade in te rekenen. Maar als zij hém tijdens een achtervolging weet te overmeesteren, komt ze met schokkende feiten over de orga...

Danser hoe de drughandel nl veroverde | Sebastian Haffner

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789029520157 | 196 pagina's

Met het adembenemende levensverhaal van 'De Danser' ontvouwt zich een beeld van de activiteiten van de Colombiaanse drugsbendes en hun handlangers in het Koninkrijk der Nederlanden. De onmacht van het Nederlandse justitie- en politieapparaat wordt schrijn...

Mensen vonden ons op: boeken voor Danser, Danser ebooks, boek Danser.

Persoonstypen danser

Enerzijds is de danser een creatieve persoonlijkheid, iemand die gevoelig, warm en scherpzinnig is, kortom het persoonstype Romanticus. Anderzijds is het beroep zwaar, en vereist het een hoge kwaliteitsstandaard en discipline, eigenschappen van het persoonstype Perfectionist.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Danser, Karakter Danser.

Netwerk danser

Een danser(es) werkt vrijwel altijd in een gezelschap van andere dansers, danseressen en in het geval van musicals ook acteurs (acteur, musicalacteur). Daarnaast staat een danser natuurlijk veel in contact met de crew achter de schermen, de dansprogrammeur, de choreograaf, de regisseur, enzovoorts.

Mensen vonden ons op: Collega’s Danser, Medewerkers Danser.

Is het beroep danser iets voor jou?

Zou je graag danser willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als danser bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Danser, beroepskeuzetest Danser, beroep Danser kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden danser

Het arbeidsmarktperspectief voor dansers is niet zozeer ongunstig, er zijn wel mogelijkheden om aan het werk te komen, maar de selecties zijn overal zwaar. Dansers zullen zichzelf keer op keer op hun best moeten laten zien, en zullen zich ook constant moeten blijven verbeteren. Verbeteren ze zich ook werkelijk, dan liggen de mooiere rollen voor de hand als doorgroeimogelijkheden. Andere functies waarnaar de danser zou kunnen doorstromen zijn die van docent (dansopleidingen hebben veel verschillende soorten docenten dans), choreograaf of zelfs regisseur.

Arbeidsmarktperspectief score danser

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep danser. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Danser, Promotie mogelijkheden Danser, Carriere Danser.

Solliciteren op de functie danser

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als danser dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor danser belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als danser. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Danser, CV Danser, sollicitatie Danser.

Interviews met danser

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen danser

Vacatures danser

Op zoek naar een nieuwe baan als Danser? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Danser. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. In Nederland zijn er veel mensen die voor hun plezier dansen. Sommige personen dansen echter ook als beroep. Als men praat over een danser, gaat dit meestal om een danser in bijvoorbeeld musicals of dansvoorstellingen (ballet bijvoorbeeld is een geheel andere tak van sport, en balletdanseressen worden dan ook zelden "gewoon" 'danseres' genoemd).

Beoordeling Danser

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Danser' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Danser

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik wil heel graag danseres worden en dan vooral in videoclips waar moet ik beginnen ?

Door: Benthe

Reageer op dit beroep