U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Data-analist

Data-analist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een data-analist? Lees de functieomschrijving.

‘Data-analist’ is een term die vaak inwisselbaar met de term ‘informatie-analist’ wordt gebruikt. Informatie-analisten analyseren doorgaans bedrijfsprocessen en informatiestromen binnen organisaties. Het beroep van data-analist, als het hiervan verschilt, verschilt hiervan in dat de data-analist de data omzet naar informatie, die vervolgens op zijn beurt weer geanalyseerd kan worden. Bij data moet hierbij letterlijk gedacht worden aan grote stromen gegevens: cijfers, onderzoeksresultaten, enzovoorts. De data-analist moet vaardig zijn in het begrijpen van deze grote stromen data, om ze overzichtelijk, helder en snel aan anderen te kunnen presenteren. Afhankelijk van de specifieke functie, en dus eigenlijk van of de data-analist ook een informatie-analist is of niet, hoeft de informatie in meerdere of mindere mate begrijpelijk gemaakt te worden. Wanneer de twee gescheiden zijn, zal de data-analist zich kunnen beperken tot het verwerken van de data tot informatie. Dit houdt vooral in dat er context aan gegeven wordt, vermeld wordt wat de data in de praktijk betekent. De informatie-analist moet in dit geval dan aangeven hoe deze informatie concreet omgezet kan worden in resultaten voor het betreffende bedrijf.

Mensen vonden ons op: Job Data-analist, Baan Data-analist, Data-analist Worden, Functie-eisen Data-analist, Verantwoordelijkheden Data-analist, Functieprofiel Data-analist, Wat doet een Data-analist, Werken als Data-analist.

Data-analist worden: Opleiding tot data-analist

Er zijn geen specifieke opleidingen tot Informatieanalist, maar een HBO/WO denkniveau wordt wel verwacht. Men kan dan kiezen om een opleiding in de richting van Business of in IT te volgen. Vaak worden er dan bij het bedrijf zelf de verder benodigde cursussen gegeven.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Data-analist, Data-analist Worden, Opleidingsniveau Data-analist, Scholing Data-analist, Studie Data-analist, Bijscholing Data-analist, Omscholing Data-analist.

Organisaties waar een data-analist doorgaans werkzaam is

Informatie- en data-analisten werken zo goed als altijd in ICT-bedrijven of ICT-takken van bedrijven. Deze verlenen soms hun diensten aan overheidsinstellingen, maar in principe zijn de bedrijven altijd winstgericht.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Data-analist, Data-analist Worden, Opleidingsniveau Data-analist, Scholing Data-analist, Studie Data-analist, Bijscholing Data-analist, Omscholing Data-analist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden data-analist

Een beginnend informatie- of data-analist zal rond de 2800 per maand verdienen. Afhankelijk van het bedrijf kan dit oplopen tot ca. 3000 a 3500 per maand, in sommige gevallen zelfs tot 6000 per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Data-analist, Loon Data-analist, Wat verdien je als Data-analist, Salarisschaal Data-analist, Salarisindicatie Data-analist, Bonus Data-analist, CAO Data-analist, Brutoloon Data-analist, Nettoloon Data-analist, Vakantiedagen Data-analist, Pensioen Data-analist.

Competenties, skills & vaardigheden data-analist

 • Analytisch
 • Conceptueel denken
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Presenteren
Mensen vonden ons op: Kennis Data-analist, Vaardigheden Data-analist, Attitude Data-analist, Kwalificaties Data-analist, Competentieprofiel Data-analist.

Boeken voor het beroep data-analist

Wil je meer weten over het beroep data-analist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je data-analist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken data-analist te komen.

Weapons of Math Destruction | Cathy O'Neil

How Big Data Increases Inequality and Threatens Democracy - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780141985411 | 272 pagina's

New York Times Bestseller'Fascinating and deeply disturbing' - Yuval Noah Harari, Guardian Books of the Year 'A manual for the 21st-century citizen... accessible, refreshingly critical, relevant and urgent' - Federica Cocco, Financial Times A former Wall ...

Invisible Women | Caroline Criado Perez

Exposing Data Bias in a World Designed for Men - Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9781784741723 | 432 pagina's

THE #3 SUNDAY TIMES BESTSELLER Discover the shocking gender bias that affects our everyday lives 'A rallying cry to fight back' Sunday Times 'Press this into the hands of everyone you know. It is utterly brilliant!' Helena Kennedy 'A game-changer; an unco...

Naked Statistics | Charles Wheelan

Stripping the Dread from the Data - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780393347777 | 302 pagina's

Once considered tedious, the field of statistics is rapidly evolving into a discipline Hal Varian, chief economist at Google, has actually called “sexy.” From batting averages and political polls to game shows and medical research, the real-world applicat...

Mensen vonden ons op: boeken voor Data-analist, Data-analist ebooks, boek Data-analist.

Persoonstypen data-analist

Data-analist is, zoals veel beroepen in de ICT-sector, een beroep dat veel geduld, analytisch vermogen en oog voor detail vergt, en daarmee geschikt is voor het persoonstype Waarnemer. Een ander persoonstype dat van toepassing is, is dat van Perfectionist: de data waar  de data-analist mee werkt vormt vaak een geheel en moet ook zodanig, compleet en foutloos, verwerkt en geanalyseerd worden.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Data-analist, Karakter Data-analist.

Netwerk data-analist

De data-analist werkt net als de informatie-analist samen met de teamleider, die de werkzaamheden begeleidt en feedback geeft. Daarnaast is er veel communicatie nodig met de opdrachtgever zodat het proces succesvol kan verlopen. Het netwerk van de data-analist bestaat daarnaast uit allerlei soorten IT'ers, afhankelijk van het project waaraan gewerkt wordt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Data-analist, Medewerkers Data-analist.

Is het beroep data-analist iets voor jou?

Zou je graag data-analist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als data-analist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Data-analist, beroepskeuzetest Data-analist, beroep Data-analist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden data-analist

Voor informatie-analisten geldt dat men over het algemeen goed beloond wordt, al is er veel concurrentie op de arbeidsmarkt en zijn de doorgroeimogelijkheden hierdoor goed, maar het arbeidsmarktperspectief een stuk minder. Voor data-analisten geldt ruwweg hetzelfde.

Arbeidsmarktperspectief score data-analist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep data-analist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Data-analist, Promotie mogelijkheden Data-analist, Carriere Data-analist.

Solliciteren op de functie data-analist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als data-analist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor data-analist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als data-analist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Data-analist, CV Data-analist, sollicitatie Data-analist.

Interviews met data-analist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen data-analist

Vacatures data-analist

Op zoek naar een nieuwe baan als Data-analist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Data-analist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. ‘Data-analist’ is een term die vaak inwisselbaar met de term ‘informatie-analist’ wordt gebruikt. Informatie-analisten analyseren doorgaans bedrijfsprocessen en informatiestromen binnen organisaties. Het beroep van data-analist, als het hiervan verschilt, verschilt hiervan in dat de data-analist de data omzet naar informatie, die vervolgens op zijn beurt weer geanalyseerd kan worden.

Beoordeling Data-analist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Data-analist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Data-analist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hallo,

Ik ben op zoek naar een  data-anlist die iets wil vertellen over zijn/haar beroep voor onze middelbare scholieren in Groningen.

We houden op maandagavond 14 november een beroepenvoorlichting.  Wie kan ons helpen?  Het duurt maar 40 minuten.

Graag hulp, we kunnen niemand vinden.

bel naar Wilma Slobbe   06-30045011 of mail:  wslobbe@ubboemmius.nl

Door: Wilma Slobbe

En Wilma heeft je oproep sucses gehad?H.gr.

Door: Miranda

Reageer op dit beroep