U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Declarant

Declarant worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een declarant? Lees de functieomschrijving.

Een declarant, ook wel douanedeclarant, is de persoon die aangifte doet bij de douane. In het geval van personenvervoer hoeft er doorgaans niets aangegeven te worden, en als dit wel zo is, is hier meestal geen speciale persoon voor nodig. Voor bedrijven die grote hoeveelheden producten over grenzen  vervoeren is dit anders. Een douane-aangifte bij lucht- of zeetransport kan een ingewikkelde opgave zijn, en een gespecialiseerde declarant kan flinke bedragen besparen doordat deze weet wat er ingevuld moet worden, en kan andere werknemers bovendien een hoop administratief werk besparen.

Declarant is dan ook vooral een administratieve functie. De declarant is meestal wel in eigen persoon aanwezig bij het doen van de aangifte om ervoor te zorgen dat het proces goed verloopt, maar zal voor het merendeel van zijn werktijd bezig zijn met het samenstellen van aangiften, het controleren van documenten, het samenstellen van rapporten, het onderhouden van contacten met douanes voor verschillende doeleinden en andere aan de douane-aangifte gerelateerde werkzaamheden.

Mensen vonden ons op: Job Declarant, Baan Declarant, Declarant Worden, Functie-eisen Declarant, Verantwoordelijkheden Declarant, Functieprofiel Declarant, Wat doet een Declarant, Werken als Declarant.

Declarant worden: Opleiding tot declarant

Er bestaat een korte basisopleiding tot douane-declarant. Deze kan afgerond worden in één of twee weken. Administratieve ervaring of een administratieve opleiding (bijvoorbeeld op mbo-niveau) is hiervoor niet verplicht, maar wel aanbevolen. Vervolgens is er een vakopleiding tot declarant, waarmee alle belangrijke kennis over het beroep opgedaan kan worden. Deze avondopleiding duurt één jaar. Deze opleidingen zijn in principe niet verplicht, maar praktisch alle vacatures vragen om minimaal de basisopleiding.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Declarant, Declarant Worden, Opleidingsniveau Declarant, Scholing Declarant, Studie Declarant, Bijscholing Declarant, Omscholing Declarant.

Organisaties waar een declarant doorgaans werkzaam is

Douanedeclaranten werken voor grote bedrijven die hun eigen aangiften willen regelen of voor transportbedrijven.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Declarant, Declarant Worden, Opleidingsniveau Declarant, Scholing Declarant, Studie Declarant, Bijscholing Declarant, Omscholing Declarant.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden declarant

Het gemiddelde starterssalaris van een douanedeclarant ligt op 2300 euro per maand. Hierna is een groei mogelijk tot pakweg 3500 euro per maand. Hogere salarissen zijn zeker ook mogelijk, vooral wanneer een declarant goed functioneert (denk aan pakweg 4500 euro per maand).

Mensen vonden ons op: Salaris Declarant, Loon Declarant, Wat verdien je als Declarant, Salarisschaal Declarant, Salarisindicatie Declarant, Bonus Declarant, CAO Declarant, Brutoloon Declarant, Nettoloon Declarant, Vakantiedagen Declarant, Pensioen Declarant.

Competenties, skills & vaardigheden declarant

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Financieel bewustzijn
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Declarant, Vaardigheden Declarant, Attitude Declarant, Kwalificaties Declarant, Competentieprofiel Declarant.

Boeken voor het beroep declarant

Wil je meer weten over het beroep declarant? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je declarant bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken declarant te komen.

Bridge : Le Jeu de la Carte au Petit Trot | Chaoul, Micheline

Les manoeuvres de base du déclarant et du flanc - Franstalig | Druk: 1 | E-book | 9782322000326

Parmi les personnes qui apprennent à jouer au bridge, certaines ont très peu joué aux cartes et doivent apprendre qu'à ce jeu, on ne fournit pas ses cartes au petit bonheur, comme à la "bataille". Il y a des raisonnements à faire, des techniques à acquéri...

La Fin de la Guerre Traite de Paix Generale Base Sur Une Charte Mondiale Declarant Les Droits de L'Humanite Et Organisant La Confederation Des Etats | Paul Otlet

Franstalig | Paperback | 9781287349716 | 166 pagina's

The Making of Modern Law: Foreign, Comparative and International Law, 1600-1926, brings together foreign, comparative, and international titles in a single resource. Its International Law component features works of some of the great legal theorists, incl...

Mensen vonden ons op: boeken voor Declarant, Declarant ebooks, boek Declarant.

Persoonstypen declarant

De werkzaamheden van de declarant bestaan voor een groot deel uit het “waarnemen” van documenten, en het is dan ook niet raar dat het persoonstype dat het meest bij het beroep past dat van Waarnemer is. Daarnaast past het persoonstype Perfectionist bij het beroep: bedrijven nemen vaak declaranten in dienst wanneer ze een waterdichte administratie wensen, en de hoge kwaliteitsnorm en discipline van de Perfectionist zijn daar uitermate geschikt voor.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Declarant, Karakter Declarant.

Netwerk declarant

De douanedeclarant zal hoofdzakelijk in contact staan met douanepersoneel (douanier, medewerker douane) en daarnaast met administratieve medewerkers. Ook zal de declarant veel contact hebben met de interne afdelingen en externe partijen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Declarant, Medewerkers Declarant.

Is het beroep declarant iets voor jou?

Zou je graag declarant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als declarant bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Declarant, beroepskeuzetest Declarant, beroep Declarant kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden declarant

Het arbeidsmarktperspectief voor de douanedeclarant is redelijk goed. Zoals een blog over logistiek het beschrijft: het beroep is niet “sexy”. Desondanks is het beroep wel belangrijk, en zijn veel bedrijven dringend op zoek naar goede douanedeclaranten. Qua doorgroeimogelijkheden is er in de logistieksector ook het een en ander te bedenken voor de declarant die op het werk is uitgekeken en behoefte heeft aan een nieuwe uitdaging, bijvoorbeeld de functie van logistiek manager of die van hoofd administratie. Desondanks is het beroep van declarant voor een administratieve baan al behoorlijk uitdagend, en zullen er weinig declaranten zijn die puur voor hun plezier een andere baan gaan zoeken.

Arbeidsmarktperspectief score declarant

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep declarant. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Declarant, Promotie mogelijkheden Declarant, Carriere Declarant.

Solliciteren op de functie declarant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als declarant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor declarant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als declarant. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Declarant, CV Declarant, sollicitatie Declarant.

Interviews met declarant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen declarant

Vacatures declarant

Op zoek naar een nieuwe baan als Declarant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Declarant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een declarant, ook wel douanedeclarant, is de persoon die aangifte doet bij de douane. In het geval van personenvervoer hoeft er doorgaans niets aangegeven te worden, en als dit wel zo is, is hier meestal geen speciale persoon voor nodig. Voor bedrijven die grote hoeveelheden producten over grenzen  vervoeren is dit anders.

Beoordeling Declarant

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Declarant' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Declarant

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep