U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Dierenartsassistent

Dierenartsassistent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een dierenartsassistent? Lees de functieomschrijving.

Een Dierenartsassistent werkt meestal binnen een praktijk ter ondersteuning van de daar aanwezige dierenartsen. Zijn werkzaamheden zijn heel divers.

In eerste instantie is de Dierenartsassistent degene die de mensen verwelkomt en de dieren aanneemt voor bijvoorbeeld operaties.  De dieren die worden opgenomen worden door de Dierenartsassistent verzorgd.

Als er operaties in de planning staan maakt de Dierenartsassistent de operatiekamer klaar voor gebruik en assisteert hij waar nodig bij operaties of de uitvoering van andere behandelingen. Ook tijdens het gewone spreekuur kan het voorkomen dat de Dierenartsassistent nodig is om bijvoorbeeld een patiënt vast te houden. 

Gedurende de dag zal een Dierenartsassistent  de balie bemannen en de telefoon aannemen om vragen te beantwoorden of afspraken in te plannen. Zijn werk heeft ook een sociale kant. Mocht het nodig zijn dan biedt de Dierenartsassistent  een luisterend oor bieden of troost hij diereneigenaren wanneer deze een huisdier in moet laten slapen.

Tot slot hoort ook bijvoorbeeld het doen van boodschappen of bestellingen en het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden tot het takenpakket van de Dierenartsassistent. Niet al zijn taken zijn dus direct diergerelateerd, maar een belangrijk gedeelte is dat wel.

Mensen vonden ons op: Job Dierenartsassistent, Baan Dierenartsassistent, Dierenartsassistent Worden, Functie-eisen Dierenartsassistent, Verantwoordelijkheden Dierenartsassistent, Functieprofiel Dierenartsassistent, Wat doet een Dierenartsassistent, Werken als Dierenartsassistent.

Dierenartsassistent worden: Opleiding tot dierenartsassistent

De opleiding Dierenartsassistent Paraveterinair kan bij verschillende scholen worden gevolgd en kan fulltime of parttime worden gedaan. Natuurlijk komen er dierkundige onderwerpen aan bod tijdens de studie, zoals anatomie, fysiologie, ziekteleer en geneesmiddelenleer. Maar er is aan de andere kant ook voldoende aandacht voor omgaan met mensen en dieren wanneer die op de praktijk komen en het afhandelen van alle administratie.

De studie zonder het paraveterinair gedeelte leidt ook op tot Dierenartsassistent, maar bereidt voor op een functie waarin het zwaartepunt bij  administratieve taken ligt, terwijl de opleiding met paraveterinair gedeelte juist een grote medische component heeft.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Dierenartsassistent, Dierenartsassistent Worden, Opleidingsniveau Dierenartsassistent, Scholing Dierenartsassistent, Studie Dierenartsassistent, Bijscholing Dierenartsassistent, Omscholing Dierenartsassistent.

Organisaties waar een dierenartsassistent doorgaans werkzaam is

Een Dierenartsassistent werkt eigenlijk altijd binnen een dierenartsenpraktijk. Dergelijke praktijken hebben net als de reguliere zorg medische doeleinden.

Natuurlijk moet een praktijk genoeg geld binnen krijgen om alles draaiende te houden en eventueel iets extra voor verbetering of verbouwing, maar in principe is het maken van winst geen hoofddoel van een dierenartsenpraktijk.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Dierenartsassistent, Dierenartsassistent Worden, Opleidingsniveau Dierenartsassistent, Scholing Dierenartsassistent, Studie Dierenartsassistent, Bijscholing Dierenartsassistent, Omscholing Dierenartsassistent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden dierenartsassistent

Het salaris van een Dierenartsassistent ligt ergens tussen de €1100 en de €2300 en is mede afhankelijk van de hoeveelheid ervaring die je hebt. Hoe meer jaren je werkt hoe meer je meestal ook verdient, maar het zal ook afhangen van  verantwoordelijkheden en de praktijk.

Voor een Dierenartsassistent is een 13de maand zeer ongebruikelijk. Wat wel soms voorkomt is dat er een extra reiskostenvergoeding is voor het woon-werkverkeer.

Mensen vonden ons op: Salaris Dierenartsassistent, Loon Dierenartsassistent, Wat verdien je als Dierenartsassistent, Salarisschaal Dierenartsassistent, Salarisindicatie Dierenartsassistent, Bonus Dierenartsassistent, CAO Dierenartsassistent, Brutoloon Dierenartsassistent, Nettoloon Dierenartsassistent, Vakantiedagen Dierenartsassistent, Pensioen Dierenartsassistent.

Competenties, skills & vaardigheden dierenartsassistent

 • Klantgerichtheid
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Accuratesse
 • Luisteren
 • Sociabiliteit
 • Anticiperen
 • Samenwerken
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Dierenartsassistent, Vaardigheden Dierenartsassistent, Attitude Dierenartsassistent, Kwalificaties Dierenartsassistent, Competentieprofiel Dierenartsassistent.

Boeken voor het beroep dierenartsassistent

Wil je meer weten over het beroep dierenartsassistent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je dierenartsassistent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken dierenartsassistent te komen.

Gebitsreiniging bij gezelschapsdieren | A. van Foreest

voor dierenartsassistenten en dierenartsen - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789035225756 | 215 pagina's

Het reinigen van het gebit in de diergeneeskundige praktijk behoort tot de meest voorkomende behandelingen bij gezelschapsdieren. Er was echter tot nu toe geen studieboek in de Nederlandse taal over de professionele gebitsreiniging van hond of kat. Naast ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Dierenartsassistent, Dierenartsassistent ebooks, boek Dierenartsassistent.

Persoonstypen dierenartsassistent

De Dierenartsassistent is een ondersteunende kracht in alle facetten van de praktijk en het eerste aanspreekpunt voor mensen die de praktijk binnenkomen. Hij is vaak luisterend oor en daamee is het belangrijk dat hij mee kan voelen met mensen en sociaal is ingesteld (Gever).

Naast het sociale gedeelte van het werk zijn er de die operaties gedaan worden, de medicatie wordt meegegeven, de agenda die wordt beheerd, tests die worden uitgevoerd enzovoorts. Daarvoor is het belangrijk dat een Dierenartsassistent een harde werker is die streeft naar goede resultaten en succesvol uitgevoerd werk (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Dierenartsassistent, Karakter Dierenartsassistent.

Netwerk dierenartsassistent

Binnen een praktijk is afhankelijk van de grootte van de praktijk soms één Dierenartsassistent aanwezig en soms meerdere.

Je zal altijd te maken hebben met tenminste een dierenarts. Je beheert zijn of haar agenda en assisteert waar nodig. Je werkt dus altijd samen met een dierenarts die je opdrachten kan geven.

Daarnaast is er altijd de klant. Mensen komen binnen met hun dier. Je helpt ze aan de balie of tijdens het spreekuur en soms ook telefonisch.

Mensen vonden ons op: Collega’s Dierenartsassistent, Medewerkers Dierenartsassistent.

Is het beroep dierenartsassistent iets voor jou?

Zou je graag dierenartsassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als dierenartsassistent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Dierenartsassistent, beroepskeuzetest Dierenartsassistent, beroep Dierenartsassistent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden dierenartsassistent

Op elke praktijk zijn assistenten nodig en er zijn tegenwoorden relatief veel praktijken in Nederland. Wat dat betreft zijn er genoeg plaatsen. Er komen echter weinig nieuwe praktijken bij, dus banen die vrij komen zijn meestal ter vervanging van Dierenartsassistenten die een praktijk verlaten of wanneer een praktijk groeit.

Als Dierenartsassistent kun je binnen een praktijk meer mogelijkheden krijgen en meer verantwoordelijkheden. Vooral bij grotere praktijken waar meerdere assistenten werken is het zo dat er een bepaalde hiërarchie heerst. De langst werkende Assistent heeft vaak meer en andere verantwoordelijkheden dan een nieuwe Assistent. Andere doorgroeimogelijkheden dan het krijgen van extra taken zijn er niet.

Arbeidsmarktperspectief score dierenartsassistent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep dierenartsassistent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Dierenartsassistent, Promotie mogelijkheden Dierenartsassistent, Carriere Dierenartsassistent.

Solliciteren op de functie dierenartsassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als dierenartsassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor dierenartsassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als dierenartsassistent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Dierenartsassistent, CV Dierenartsassistent, sollicitatie Dierenartsassistent.

Interviews met dierenartsassistent

Femke Bosboom (36) is Dierenartsassistente-Paraveterinair bij Dierenkliniek Marnixstraat in Haarlem.

              

 

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

“Ik wilde van kinds af aan een eigen bloemenwinkel. Vandaar dat ik ook naar de bloemenvakschool ben gegaan.  Na ongeveer zes jaar in een bloemenwinkel gewerkt te hebben, wilde ik toch wat meer administratief bij leren en dus ben ik naar kantoor verhuisd.  Maar dat stil zitten achter de computer is niet voor mij weggelegd…  Mijn vriendin heeft een eigen uitlaatservice en daar heb ik veel bij geholpen. Leuk, lekker wandelen met al die viervoeters. Dat wilde ik ook. Zodoende ben ik bij een uitlaatservice in dienst gegaan en...


Lees de rest van het interview

Verwante beroepen dierenartsassistent

Vacatures dierenartsassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Dierenartsassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Dierenartsassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Dierenartsassistent werkt meestal binnen een praktijk ter ondersteuning van de daar aanwezige dierenartsen. Zijn werkzaamheden zijn heel divers. In eerste instantie is de Dierenartsassistent degene die de mensen verwelkomt en de dieren aanneemt voor bijvoorbeeld operaties.

Beoordeling Dierenartsassistent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Dierenartsassistent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Dierenartsassistent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik heb gestudeerd als dierenartsassistente en ondanks dat het een interessante studie is waar ik nooit spijt van zal hebben is er een grote kans dat ik het uiteindelijk niet kan en wil worden. Het eerste jaar verdien je VAAK MAAR 900,- PER MAAND voor 32 uur per week (bijna nooit krijg je fulltime banen, 32 is echt de max), wat natuurlijk schandalig laag is na 4 jaar studie (ik verdien momenteel bijna dubbel zo veel in de proefdierverzorging) Daarnaast is er ook nog eens heel lastig werk te vinden in deze sector en dat terwijl veel dierenartsen niet de makkelijkste in de omgang zijn...

Door: Anoniem

geachte lezers,

wat zijn de cariere mgelijkheden van een dierenartsassistente?

alvast bedankt.

Door: sanne

Echte carriere mogelijkheden zijn er weinig.De eerste jaren hard werken,weinig verdienen als je in een wat grotere praktijk werkt,krijg je na verloop van tijd meer verantwoordelijkheid dus wat meer verdienen.Een heel belangrijk iets niet vergeten en dat is  cursussen volgen  als je diploma s kan overleggen zijn er meer mogelijkheden.

Door: kelly

Lees het intervieuw van de maand.

Door: Willeke

Is het salaris per maand, of alles bij elkaar in een jaar? 

Door: Lisa

Beste Lisa,even de reactie hier boven lezen.

Door: Jan

grappig ik heb er heel lang mijn best gedaan om mijn dierenassistent diploma te maken maar wat verdien je precies

Door: ello

hoe kan je hoger op komen?

gr ello

Door: ello

Wat bedoel je met ,hogerop, komen?Dierenarts?

Door: jack

Beste anoniem,

Ten eerste heb je niet gestudeerd maar heb je de opleiding gedaan voor dierenartsassistente. Studeren doe je aan een universiteit.... Als je echt hart voor dieren hebt is paraveterinair een heel mooi beroep, maar blijkbaar ga jij voor het salaris..... Als je echt van dieren zou houden zou je tegen het gebruik van proefdieren zijn en ga je daar zeker niet je beroep van maken. Ik ben bang dat je niet zoveel hebt opgestoken tijdens je opleiding. Ik hoop dat je zelf geen huisdieren hebt, zou sneu zijn voor ze, alhoewel je nu misschien wel genoeg geld verdient om ze goed te verzorgen, maar helaas is dat niet genoeg, het oprecht tonen van dierenliefde is namelijk ook heel essentieel bij het goed verzorgen van huisdieren.  Ik denk bovendien dat jijzelf niet zo makkelijk in de omgang bent als ik dit zo lees en dat dat echt niet aan de dierenartsen ligt. Succes met je "carriere".....

Dee, een paraveterinair die heel erg veel plezier heeft in haar werk en NIET voor het geld gaat.

Door: Dee

Ik vind dat ik een echte dierenliefhebber ben.Toch ,ben ik van mening dat in bepaalde gevallen het gebruik van proefdieren te rechtvaardigen is.Dee,werkt niet voor het geld,misschien een rijke vriend of vriendin,die er warmpjes bij zit.Ik moet gewoon mijn hypotheek op tijd betalen.M.vr.gr.

Door: Wanda

Wanda,ik ben het helemaal met je eens.

Door: Simone

Ik ben afgelopen juli afgestudeerd als paraveterinair. Kan ik ergens mijn CV plaatsen? Graag wil ik aan de slag

Door: Mayva

Mijn aanpak was,zoveel mogelijk adressen van dierenartsen bemachtigen en solliciteren en het is gelukt.Sucses

Door: Sonja

Beste Dee,

Ik verwijs je met alle liefde naar de Dikke Van Dale. Wanneer je tot het inzicht bent gekomen dat hoog van de toren blazen niet altijd handig is wanneer je een gebrek aan kennis hebt, besef je misschien wel dat dit ook van toepassing zou kunnen zijn tov je ongecencureerde, zwart-witte mening over mij (een voor jou onbekend persoon) en het welzijn van proefdieren. Ik zou zeggen, lees je eens oprecht in, doe eens stage, en kom dan terug met een oprecht oordeel. Ik was ook niet voor proefdieren en dat ben ik nog steeds niet, maar nu ik weet hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat besef ik me dat deze dieren beter verzorgd worden dan menig huisdier die ik in de dierenartsenpraktijk heb mogen ontvangen. Ps, ik geloof dat mijn beste vriendin, mijn Noorse boskat, geen enkele bezwaren heeft tegen mijn werk. Dat is dan weer een hele opluchting toch?! 

Gegroet

Door: Anoniem

Def.van studeren,het volgen van een opleiding en verwerven van kennis,kan uiteraard een Universiteit wezen maar niet noodzakelijk.H.gr.

Door: student

gaan we serieus discusseren over proefdieren?

maar verder er is weinig werk in deze branche beter iets anders gaan zoeken als je graag een baan wilt

Door: Saskia

saskia heeft gelijk.De reactie van Sonja werpt ook weleens zijn vruchten af.H.Gr.

Door: Simone

In de UK kan een vet tech zich specialiseren en een aanvullende opleiding volgen bijvoorbeeld chirurgie. Dit lijkt in Nederland niet mogelijk te zijn, ik kan er althans bar weinig informatie over vinden. Heeft iemand hier ervaring mee/informatie over?

Door: Joan

Informeer eens bij de Utrechtse Universieteit Faculteit Diergeneeskunde.Sucses

Door: Marja

Reageer op dit beroep