U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Dierenopzetter

Dierenopzetter worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een dierenopzetter? Lees de functieomschrijving.

 

Een Dierenopzetter is iemand die het dode lichaam van een dier opzet, zodat het geconserveerd blijft. Hij doet dit meestal in opdracht van musea of particulieren.

Eerst haalt de Dierenopzetter de huid van de beenderen van het dier en behandelt deze vervolgens met alcohol, zodat de haren of veren niet uit gaan vallen. Daarna spant de Dierenopzetter de behandelde huid over een kunstlichaam of een echt lichaam. Het lichaam staat in een natuurlijke houding. In elk geval zijn de ogen van kunststof. Als een Dierenopzetter een echt lichaam gebruikt, verwijdert hij eerst de ingewanden en het vlees. Daarna reinigt de Dierenopzetter de beenderen zorgvuldig en monteert ze. Voor het opzetten gebruikt de Dierenopzetter materialen als polyester, hout, houtpasta, papierdeeg, vlasvezels en papierdeeg.

Andere werkzaamheden van een Dierenopzetter zijn het maken van offertes. Ook kan de Dierenopzetter cursussen aanbieden en leidinggeven aan een team. 

Mensen vonden ons op: Job Dierenopzetter, Baan Dierenopzetter, Dierenopzetter Worden, Functie-eisen Dierenopzetter, Verantwoordelijkheden Dierenopzetter, Functieprofiel Dierenopzetter, Wat doet een Dierenopzetter, Werken als Dierenopzetter.

Dierenopzetter worden: Opleiding tot dierenopzetter

 

Een Dierenopzetter kan het vak van zijn vader of een ander familielid leren. Ook bestaan er cursussen en meerjarige Preparatie-opleidingen op MBO-niveau.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Dierenopzetter, Dierenopzetter Worden, Opleidingsniveau Dierenopzetter, Scholing Dierenopzetter, Studie Dierenopzetter, Bijscholing Dierenopzetter, Omscholing Dierenopzetter.

Organisaties waar een dierenopzetter doorgaans werkzaam is

 

Een Dierenopzetter werkt vaak zelfstandig en krijgt opdrachten van particulieren, musea of onderzoeksinstituten en universiteiten. De Dierenopzetter is dus werkzaam in zowel de profit- als de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Dierenopzetter, Dierenopzetter Worden, Opleidingsniveau Dierenopzetter, Scholing Dierenopzetter, Studie Dierenopzetter, Bijscholing Dierenopzetter, Omscholing Dierenopzetter.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden dierenopzetter

 

Hoeveel een Dierenopzetter verdient, is niet bekend. Het bedrag is elke maand of elke opdracht anders, omdat de omvang van de opdrachten enorm kan verschillen en er na het jachtseizoen vaak meer opdrachten zijn. Soms zetten Dierenopzetters niet alleen in opdracht dieren op, maar verkopen ze de opgezette dieren tevens in een winkel.

Veel Dieropenzetters doen naast hun opzetwerk ander werk om rond te komen.

Mensen vonden ons op: Salaris Dierenopzetter, Loon Dierenopzetter, Wat verdien je als Dierenopzetter, Salarisschaal Dierenopzetter, Salarisindicatie Dierenopzetter, Bonus Dierenopzetter, CAO Dierenopzetter, Brutoloon Dierenopzetter, Nettoloon Dierenopzetter, Vakantiedagen Dierenopzetter, Pensioen Dierenopzetter.

Competenties, skills & vaardigheden dierenopzetter

 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Durf
 • Verbeeldingskracht
 • Kennis van veiligheids- en hygiëneregels
 • Kennis van wetgeving beschermde dieren
 • Kennis van biologie, anatomie, fysiologie
Mensen vonden ons op: Kennis Dierenopzetter, Vaardigheden Dierenopzetter, Attitude Dierenopzetter, Kwalificaties Dierenopzetter, Competentieprofiel Dierenopzetter.

Boeken voor het beroep dierenopzetter

Wil je meer weten over het beroep dierenopzetter? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je dierenopzetter bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken dierenopzetter te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Dierenopzetter, Dierenopzetter ebooks, boek Dierenopzetter.

Persoonstypen dierenopzetter

 

Persoonstypen die passen bij een Dierenopzetter zijn Perfectionist en Romanticus.

Een Dierenopzetter moet over heel wat kwaliteiten beschikken. Zo moet hij kennis hebben van biologie, anatomie en fysiologie en van de wetgeving omtrent veiligheid, hygiëne en beschermde diersoorten. Tevens moet de Dierenopzetter heel erg secuur werken. Het opgezette dier moet er zo natuurgetrouw mogelijk uitzien en lang geconserveerd blijven. Ook moet de Dierenopzetter ruimtelijk inzicht hebben. Hij weet precies hoe een tekening er in het echt uit komt te zien. Daarnaast beschikt de Dierenopzetter over commercieel inzicht en is hij handig, geduldig en gedisciplineerd (Perfectionist).

Bovendien is een Dierenopzetter een natuurliefhebber en is hij creatief en scherpzinnig (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Dierenopzetter, Karakter Dierenopzetter.

Netwerk dierenopzetter

Een Dierenopzetter zal met name werken voor Musea en Particulieren. Ook kan hij in contact komen met opdrachtgevers als Universiteiten en Onderzoeksinstituten. Een Dierenopzetter kan verder in aanraking komen met een Boswachter, van wie hij de dode dieren misschien kan krijgen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Dierenopzetter, Medewerkers Dierenopzetter.

Is het beroep dierenopzetter iets voor jou?

Zou je graag dierenopzetter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als dierenopzetter bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Dierenopzetter, beroepskeuzetest Dierenopzetter, beroep Dierenopzetter kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden dierenopzetter

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Dierenopzetter is laag. Er zijn maar weinig fulltime Dierenopzetters, want de vraag naar opgezette dieren is niet heel groot. Veel Dierenopzetters voeren het opzetwerk uit als hobby en hebben daarnaast nog een andere baan.

Doorgroeimogelijkheden kunnen bestaan uit het aanbieden van cursussen, het leidinggeven aan een team en het openen van een winkel.

Arbeidsmarktperspectief score dierenopzetter

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep dierenopzetter. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Dierenopzetter, Promotie mogelijkheden Dierenopzetter, Carriere Dierenopzetter.

Solliciteren op de functie dierenopzetter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als dierenopzetter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor dierenopzetter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als dierenopzetter. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Dierenopzetter, CV Dierenopzetter, sollicitatie Dierenopzetter.

Interviews met dierenopzetter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen dierenopzetter

Vacatures dierenopzetter

Op zoek naar een nieuwe baan als Dierenopzetter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Dierenopzetter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Dierenopzetter is iemand die het dode lichaam van een dier opzet, zodat het geconserveerd blijft. Hij doet dit meestal in opdracht van musea of particulieren. Eerst haalt de Dierenopzetter de huid van de beenderen van het dier en behandelt deze vervolgens met alcohol, zodat de haren of veren niet uit gaan vallen.

Beoordeling Dierenopzetter

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Dierenopzetter' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Dierenopzetter

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep