U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Dierwetenschapper

Dierwetenschapper worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een dierwetenschapper? Lees de functieomschrijving.

De Dierwetenschapper heeft een brede kennis van dieren die door mensen gehouden worden. Binnen deze groep dieren houden de meeste dierwetenschappers zich bezig met dieren die voor de voedselproductie (vlees, zuivel, eieren) gehouden worden. Denk hierbij aan koeien, varkens, kippen en vissen. Een kleiner deel van de Dierwetenschappers focust op de gezelschapsdieren of dieren gehouden voor natuurbeheer en recreatie. De Dierwetenschapper bestudeert dus de dieren die iets voor mensen betekenen. Gezondheid en welzijn van de dieren en de kwaliteit van voedselproductie staan centraal. 
 
De Dierwetenschapper bestudeert de relatie tussen mens en dier, onderzoekt oorzaken van dierziekten en bestudeert de fysiologie en anatomie. De Dierwetenschapper kan zich in verschillende richtingen specialiseren en de uiteindelijke werkzaamheden hangen dan ook sterk van deze specialisatie af. Zo richt hij zich bijvoorbeeld op diervoeding, fokprogramma’s, huisvestingsystemen, ziekteverspreiding, economie of milieu. Deze onderwerpen hebben als algemeen doel het bevorderen van een duurzame en diervriendelijke ontwikkeling van dierlijke producten (zoals vlees, zuivel en eieren). Er is ook de mogelijkheid voor de dierwetenschapper om zich te specialiseren in aquacultuur en visserij.
 
Mensen vonden ons op: Job Dierwetenschapper, Baan Dierwetenschapper, Dierwetenschapper Worden, Functie-eisen Dierwetenschapper, Verantwoordelijkheden Dierwetenschapper, Functieprofiel Dierwetenschapper, Wat doet een Dierwetenschapper, Werken als Dierwetenschapper.

Dierwetenschapper worden: Opleiding tot dierwetenschapper

Om aan de slag te kunnen als Dierwetenschapper kan de studiekiezer het beste de WO bachelor Dierwetenschappen (alleen aan Wageningen University) volgen. Na de bachelor doen de meeste Dierwetenschappers de aansluitende masteropleiding Animal Sciences. In de masteropleiding kiest de Dierwetenschapper voor één van de specialisaties. Via een verwante HBO studie kun je ook op de masteropleiding terecht komen. De dierwetenschappers die zich in aquacultuur en visserij hebben gespecialiseerd kunnen in dit onderwerp een aparte masteropleiding te volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Dierwetenschapper, Dierwetenschapper Worden, Opleidingsniveau Dierwetenschapper, Scholing Dierwetenschapper, Studie Dierwetenschapper, Bijscholing Dierwetenschapper, Omscholing Dierwetenschapper.

Organisaties waar een dierwetenschapper doorgaans werkzaam is

De Dierwetenschapper kan bij verschillende typen organisaties werkzaam zijn, zowel in de profit als in de non-profit sector. Het betreft veelal bedrijven die iets betekenen voor de agrarische sector. Voorbeelden van functies waarin een Dierwetenschapper kan werken zijn: Onderzoeker bij een universiteit of onderzoeksinstituut, commercieel of technisch adviseur/specialist in de (vee)voederindustrie, product- of procesontwikkelaar in het bedrijfsleven, beleidsmedewerker bij een overheidsinstantie of docent aan een hogeschool.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Dierwetenschapper, Dierwetenschapper Worden, Opleidingsniveau Dierwetenschapper, Scholing Dierwetenschapper, Studie Dierwetenschapper, Bijscholing Dierwetenschapper, Omscholing Dierwetenschapper.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden dierwetenschapper

Het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden van de Dierwetenschapper hangen sterk af van de organisatie waar de Dierwetenschapper werkzaam is en welke functie de Dierwetenschapper daar bekleedt.
Het gemiddelde startsalaris ligt rond de 2400 Euro bruto.
 
Mensen vonden ons op: Salaris Dierwetenschapper, Loon Dierwetenschapper, Wat verdien je als Dierwetenschapper, Salarisschaal Dierwetenschapper, Salarisindicatie Dierwetenschapper, Bonus Dierwetenschapper, CAO Dierwetenschapper, Brutoloon Dierwetenschapper, Nettoloon Dierwetenschapper, Vakantiedagen Dierwetenschapper, Pensioen Dierwetenschapper.

Competenties, skills & vaardigheden dierwetenschapper

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Kritisch
 • Innovatief
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Dierwetenschapper, Vaardigheden Dierwetenschapper, Attitude Dierwetenschapper, Kwalificaties Dierwetenschapper, Competentieprofiel Dierwetenschapper.

Boeken voor het beroep dierwetenschapper

Wil je meer weten over het beroep dierwetenschapper? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je dierwetenschapper bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken dierwetenschapper te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Dierwetenschapper, Dierwetenschapper ebooks, boek Dierwetenschapper.

Persoonstypen dierwetenschapper

De Dierwetenschapper moet affiniteit met dieren hebben. De Dierwetenschapper moet beschikken over analytisch inzicht om de dieren zo goed mogelijk te bestuderen (Waarnemer). Daarnaast moet de Dierwetenschapper resultaatgericht kunnen werken en bevindingen om kunnen zetten in concrete adviezen (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Dierwetenschapper, Karakter Dierwetenschapper.

Netwerk dierwetenschapper

Het netwerk van de Dierwetenschapper kan uit diverse mensen bestaan, afhankelijk van de organisatie waar de Dierwetenschapper werkzaam is. Denk hierbij aan  anderen in de agrarische sector, bij het onderzoeksinstituut en in de (vee)voederindustrie.

Mensen vonden ons op: Collega’s Dierwetenschapper, Medewerkers Dierwetenschapper.

Is het beroep dierwetenschapper iets voor jou?

Zou je graag dierwetenschapper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als dierwetenschapper bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Dierwetenschapper, beroepskeuzetest Dierwetenschapper, beroep Dierwetenschapper kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden dierwetenschapper

De Dierwetenschapper kan bij diverse organisatie aan de slag. Hierdoor is er dan ook voldoende arbeidsmarktperspectief als is er ook geen overvloed aan banen. Het arbeidsmarktperspectief is daarnaast wel afhankelijk van de specialisatie van de Dierwetenschapper. Doorgroeimogelijkheden zijn er vaak ook, bijvoorbeeld naar een functie met meer verantwoordelijk of een leidinggevende functie.

Arbeidsmarktperspectief score dierwetenschapper

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep dierwetenschapper. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Dierwetenschapper, Promotie mogelijkheden Dierwetenschapper, Carriere Dierwetenschapper.

Solliciteren op de functie dierwetenschapper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als dierwetenschapper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor dierwetenschapper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als dierwetenschapper. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Dierwetenschapper, CV Dierwetenschapper, sollicitatie Dierwetenschapper.

Interviews met dierwetenschapper

Milou Derksen (25) is Dierwetenschapper aan de Universiteit van Wageningen. 
 
                   
 
Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Als afgestudeerde Dierwetenschapper werk ik nu als communicatie- en voorlichtingsmedewerker bij het Onderwijsteam Dierwetenschappen van Wageningen University. Toen ik deze vacature zag, leek het me erg leuk om mijn kennis van de opleiding te combineren met communicatie en voorlichting voor de opleiding. Ik had daarom direct gesolliciteerd en ik mocht meteen na mijn afstuderen beginnen!”
 
Welke opleiding heb je gevolgd om Dierwetenschapper te worden?
“Ik heb de bachelor Dierwetenschappen en daarna de master Animal Scienc...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen dierwetenschapper

Vacatures dierwetenschapper

Op zoek naar een nieuwe baan als Dierwetenschapper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Dierwetenschapper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Dierwetenschapper heeft een brede kennis van dieren die door mensen gehouden worden. Binnen deze groep dieren houden de meeste dierwetenschappers zich bezig met dieren die voor de voedselproductie (vlees, zuivel, eieren) gehouden worden. Denk hierbij aan koeien, varkens, kippen en vissen.

Beoordeling Dierwetenschapper

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Dierwetenschapper' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Dierwetenschapper

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep