U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Diplomaat

Diplomaat worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een diplomaat? Lees de functieomschrijving.

De diplomaat staat tussen landen in, waarbij het diens taak is om door overleg en geduld beide landen een gezamenlijk doel aan te praten, en relaties tussen de landen in het algemeen te verbeteren. Van oudsher bemiddelt een diplomaat tussen twee landen met een bestaande verstandhouding, maar men komt als diplomaat tegenwoordig steeds meer op het internationale toneel, waarbij de besprekingen tussen vele landen gehouden kunnen worden.

Omdat de diplomaat diens land vertegenwoordigt zal men niet alleen loyaliteit maar ook kennis van de gang van zaken dienen te hebben. Een diplomaat kan alleen de positie van diens land verdedigen en beargumenteren als men precies weet wat die positie is. Dit kan over de politieke positie van het land gaan, maar ook wat betreft financiele en sociale standpunten zal de diplomaat voldoende kennis moeten bezitten.

Een diplomaat die naar de Verenigde Naties wordt gestuurd heeft niet dezelfde taken en vaardigheden als een diplomaat die naar een ontwikkelingsland gestuurd wordt. Men specialiseerd zich als diplomaat dan ook vaak op een bepaalde regio, waarin men dan de taal en cultuur goed begrijpt en zo succesvol kan onderhandelen.

Het werk van een diplomaat is zeer afwisselend en uitdagend, en men zal stevig in diens schoenen moeten staan om er een carriere in te kunnen maken. Een kleine fout, zelfs een verkeerd uitgesproken zin, kan enorme gevolgen hebben voor de internationale betrekkingen en status van diens eigen land. Men zal hier altijd op moeten letten, ondanks de diplomatieke immuniteit die men geniet.

Mensen vonden ons op: Job Diplomaat, Baan Diplomaat, Diplomaat Worden, Functie-eisen Diplomaat, Verantwoordelijkheden Diplomaat, Functieprofiel Diplomaat, Wat doet een Diplomaat, Werken als Diplomaat.

Diplomaat worden: Opleiding tot diplomaat

Om diplomaat te kunnen worden dient men eerst voor het diplomatiek examen te slagen. Voordat men zo'n examen kan zitten is er een selectieprocedure, waarbij gekeken wordt naar een academische achtergrond (HBO/WO Bachelor afgerond) en talenkennis alsmede sociale vaardigheden.

Als men dit proces met succes doorlopen heeft, volgt er een stage, ook verzorgd door de overheid, waarin men precies leert hoe een diplomaat te werk dient te gaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Diplomaat, Diplomaat Worden, Opleidingsniveau Diplomaat, Scholing Diplomaat, Studie Diplomaat, Bijscholing Diplomaat, Omscholing Diplomaat.

Organisaties waar een diplomaat doorgaans werkzaam is

Een diplomaat werkt voor de overheid van diens land, ofwel binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken ofwel in het buitenland zelf.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Diplomaat, Diplomaat Worden, Opleidingsniveau Diplomaat, Scholing Diplomaat, Studie Diplomaat, Bijscholing Diplomaat, Omscholing Diplomaat.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden diplomaat

Een diplomaat kan een salaris van ongeveer tussen de 2500 en 5000 per maand krijgen, afhankelijk van diens senioriteit en het gebied waar die naartoe gestuurd wordt. Hierbij geldt dat men doorgaans geen loonbelasting hoeft te betalen, een auto met chauffeur altijd bij de hand is, en dat men geniet van volledige diplomatieke onschendbaarheid, zelfs wat betreft misdaden. Andere extra's zullen van de opdracht afhankelijk zijn.

Mensen vonden ons op: Salaris Diplomaat, Loon Diplomaat, Wat verdien je als Diplomaat, Salarisschaal Diplomaat, Salarisindicatie Diplomaat, Bonus Diplomaat, CAO Diplomaat, Brutoloon Diplomaat, Nettoloon Diplomaat, Vakantiedagen Diplomaat, Pensioen Diplomaat.

Competenties, skills & vaardigheden diplomaat

 • Resultaatgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Conflicten beheersen
 • Inzicht in omgeving
 • Onderhandelen
 • interesse in het buitenland
 • altijd op blijven letten
 • snel de kern van de zaak ontdekken
 • trouw aan het eigen land
Mensen vonden ons op: Kennis Diplomaat, Vaardigheden Diplomaat, Attitude Diplomaat, Kwalificaties Diplomaat, Competentieprofiel Diplomaat.

Boeken voor het beroep diplomaat

Wil je meer weten over het beroep diplomaat? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je diplomaat bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken diplomaat te komen.

De stille diplomaat | Anet Bleich

Max van der Stoel, 1924-2011 - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789460038013 | 440 pagina's

Max van der Stoel was een diplomaat met een afkeer van diners, cocktailparty's en smalltalk. Hij was ook een internationale grootheid: als minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Den Uyl vocht hij voor het herstel van de democratie in Griekenland, ...

Van havik tot vredesduif | Edy Korthals Altes

diplomaat tijdens de koude oorlog - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789463381246 | 226 pagina's

Wat bracht een ervaren diplomaat tijdens de Koude Oorlog tot een publieke stellingname tegen de wapenwedloop, die leidde tot zijn terugtreden als ambassadeur in Madrid? Altes schetst op openhartige wijze zijn metamorfose van hardliner tot vredesactivist. ...

Achteraf bezien | Bernard Bot

memoires van een diplomaat en politicus - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789035143920 | 512 pagina's

Het fascinerende relaas van een bevlogen diplomaat en politicus van internationale statuur Hoewel Nederland het multilateralisme vaak als een geloofsbelijdenis uitdraagt, is er een toenemende druk vanuit politiek en media op het buitenlands beleid waardoo...

Mensen vonden ons op: boeken voor Diplomaat, Diplomaat ebooks, boek Diplomaat.

Persoonstypen diplomaat

Als diplomaat brengt men veel tijd door in vergaderingen, waarin allerlei zaken afgesproken dienen te worden. Het is belangrijk dat de diplomaat in deze situaties niet enkel achter de wensen van diens eigen overheid aan gaat, maar luistert naar het standpunt van de anderen en zo oplossingen vindt die voor alle partijen positief uitpakken (Bemiddelaar). Dit is niet altijd even makkelijk.

Men werkt voor de overheid, en zal deze altijd verdedigen tegenover buitenlandse diplomaten. Wat er ook gebeurt, men blijft zich trouw aan de richtlijnen houden, want als men buiten deze richtlijnen treed zal dit op het gehele land negatief reflecteren, en dat is wel het laatste wat men zou willen doen (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Diplomaat, Karakter Diplomaat.

Netwerk diplomaat

Diplomaten overleggen vaak met de ambassadeur als ze een nieuw gebied inkomen. Men onderhandelt en wisselt informatie uit met andere diplomaten, of met andere mensen die voor de staat werken zoals ministers. Een uitgebreid netwerk kan een diplomaat veel voorsprong geven in diens werk.

Mensen vonden ons op: Collega’s Diplomaat, Medewerkers Diplomaat.

Is het beroep diplomaat iets voor jou?

Zou je graag diplomaat willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als diplomaat bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Diplomaat, beroepskeuzetest Diplomaat, beroep Diplomaat kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden diplomaat

Om diplomaat te kunnen worden dient men uitgekozen te worden, waardoor er niet veel mogelijkheden zijn en heel wat competitie.

Als men eenmaal geslaagd is, dan kan men met de juiste vaardigheden op belangrijke opdrachten gezet worden, en zo van opdrachten in armere landen doorgroeien naar opdrachten die invloedrijke landen betreffen. Ook kan men doorgroeien tot ambassadeur van een land, als men daar affiniteit en talent voor tentoonstelt.

Arbeidsmarktperspectief score diplomaat

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep diplomaat. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Diplomaat, Promotie mogelijkheden Diplomaat, Carriere Diplomaat.

Solliciteren op de functie diplomaat

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als diplomaat dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor diplomaat belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als diplomaat. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Diplomaat, CV Diplomaat, sollicitatie Diplomaat.

Interviews met diplomaat

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen diplomaat

Vacatures diplomaat

Op zoek naar een nieuwe baan als Diplomaat? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Diplomaat. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De diplomaat staat tussen landen in, waarbij het diens taak is om door overleg en geduld beide landen een gezamenlijk doel aan te praten, en relaties tussen de landen in het algemeen te verbeteren. Van oudsher bemiddelt een diplomaat tussen twee landen met een bestaande verstandhouding, maar men komt als diplomaat tegenwoordig steeds meer op het internationale toneel, waarbij de besprekingen tussen vele landen gehouden kunnen worden. Omdat de diplomaat diens land vertegenwoordigt zal men niet alleen loyaliteit maar ook kennis van de gang van zaken dienen te hebben.

Beoordeling Diplomaat

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Diplomaat' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Diplomaat

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Arbeidsvoorwaarden diplomaat: mijn beginsalaris als Belgisch diplomaat was 1800 Euro netto. Na tien jaar carrière verdien ik 2500 Euro netto. In het buitenland krijg ik meer, maar daar moet ik met één salaris toekomen voor het ganse gezin. Conclusie: beter met twee gaan werken in eigen land, zo krijgt de echtgenote ook nog een pensioen aan het einde. Indien ze haar job opgeeft krijgt ze van de overheid als Dankeschön absoluut niets aan het einde van de rit.

Door: Patrick

Reageer op dit beroep