U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Diplomatiek vertegenwoordiger

Diplomatiek vertegenwoordiger worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een diplomatiek vertegenwoordiger? Lees de functieomschrijving.

Als diplomatiek vertegenwoordiger behartig je de belangen van het Koninkrijk der Nederlanden en Nederlanders in het buitenland. Je doet dit op het gebied van onder andere politiek, economie en handel, ontwikkelingssamenwerking, consulaire zaken, perszaken en culturele zaken. Het zwaartepunt van de werkzaamheden verschilt per land waarin je als diplomatiek vertegenwoordiger werkzaam bent. Voorbeelden van werkzaamheden van een diplomatiek vertegenwoordiger zijn: voorbereiden van beleid, informeren, adviseren, Nederlanders in het buitenland de hulp bieden die ze nodig hebben, contact onderhouden met lokale bestuurders en Nederland vertegenwoordigen in het buiten.

 

 

Mensen vonden ons op: Job Diplomatiek vertegenwoordiger, Baan Diplomatiek vertegenwoordiger, Diplomatiek vertegenwoordiger Worden, Functie-eisen Diplomatiek vertegenwoordiger, Verantwoordelijkheden Diplomatiek vertegenwoordiger, Functieprofiel Diplomatiek vertegenwoordiger, Wat doet een Diplomatiek vertegenwoordiger, Werken als Diplomatiek vertegenwoordiger.

Diplomatiek vertegenwoordiger worden: Opleiding tot diplomatiek vertegenwoordiger

Om diplomatiek vertegenwoordiger te worden moet je een cursus te ambassadeur/diplomatiek vertegenwoordiger volgen, die enkel gegeven wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Alleen als men deze cursus met succes weet te doorstaan kan men als diplomatiek vertegenwoordiger ingezet worden.

Het moeilijkste gedeelte van dit selectie-proces is om in de cursus terecht te komen, waar men een stevige achtergrond voor nodig heeft met culturele kennis, een uitgebreid netwerk en een enigzins relevante opleiding zoals de opleiding Bestuurskunde of opleiding Economie op WO-niveau.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Diplomatiek vertegenwoordiger, Diplomatiek vertegenwoordiger Worden, Opleidingsniveau Diplomatiek vertegenwoordiger, Scholing Diplomatiek vertegenwoordiger, Studie Diplomatiek vertegenwoordiger, Bijscholing Diplomatiek vertegenwoordiger, Omscholing Diplomatiek vertegenwoordiger.

Organisaties waar een diplomatiek vertegenwoordiger doorgaans werkzaam is

Een diplomatiek vertegenwoordiger werkt vaak voor de Nederlandse overheid, maar kan ook voor een internationale organisatie zoals NAVO werken. In het buitenland werkt men op de Nederlandse ambassade, die vaak in dezelfde stad ligt als de regering van het land om alles in de gaten te kunnen houden.

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Diplomatiek vertegenwoordiger, Diplomatiek vertegenwoordiger Worden, Opleidingsniveau Diplomatiek vertegenwoordiger, Scholing Diplomatiek vertegenwoordiger, Studie Diplomatiek vertegenwoordiger, Bijscholing Diplomatiek vertegenwoordiger, Omscholing Diplomatiek vertegenwoordiger.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden diplomatiek vertegenwoordiger

Het salaris van een diplomatiek vertegenwoordiger is afhankelijk van het land waarin hij of zij komt te werken en de levensstandaard die daar aanwezig is. Zo kan het zijn dat men in een wat armer land met een minimum loon van 6000 euro, bruto, al kan leven als een koning, en met datzelfde bedrag in een ander land wat zuiniger moet doen. Naast het salaris zijn er een aantal bonussen, zoals een huis en transportatie, ziektekostenverzekering voor het land waarin men werkt, en alternatieve extra's afhankelijk van de situatie.

 

Mensen vonden ons op: Salaris Diplomatiek vertegenwoordiger, Loon Diplomatiek vertegenwoordiger, Wat verdien je als Diplomatiek vertegenwoordiger, Salarisschaal Diplomatiek vertegenwoordiger, Salarisindicatie Diplomatiek vertegenwoordiger, Bonus Diplomatiek vertegenwoordiger, CAO Diplomatiek vertegenwoordiger, Brutoloon Diplomatiek vertegenwoordiger, Nettoloon Diplomatiek vertegenwoordiger, Vakantiedagen Diplomatiek vertegenwoordiger, Pensioen Diplomatiek vertegenwoordiger.

Competenties, skills & vaardigheden diplomatiek vertegenwoordiger

 • Netwerken
 • Sociabiliteit
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Diplomatiek vertegenwoordiger, Vaardigheden Diplomatiek vertegenwoordiger, Attitude Diplomatiek vertegenwoordiger, Kwalificaties Diplomatiek vertegenwoordiger, Competentieprofiel Diplomatiek vertegenwoordiger.

Boeken voor het beroep diplomatiek vertegenwoordiger

Wil je meer weten over het beroep diplomatiek vertegenwoordiger? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je diplomatiek vertegenwoordiger bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken diplomatiek vertegenwoordiger te komen.

Overpeinzingen | Marcus Aurelius

Marcus Aurelius wordt beschouwd als de laatste grote vertegenwoordiger van de Stoa, een filosofische stroming in de klassieke oudheid - Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789020208726 | 176 pagina's

Marcus Aurelius wordt beschouwd als de laatste grote vertegenwoordiger van de Stoa, een filosofische stroming in de klassieke oudheid. Tijdens zijn veldtochten hield hij een filosofisch dagboek bij. Deze persoonlijke aantekeningen laten hem zien als een v...

Succesvol overtuigen voor verkopers en vertegenwoordigers | Roger Dawson

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789044734898 | 288 pagina's

Succesvol overtuigen voor verkopers en vertegenwoordigers 1e druk is een boek van Roger Dawson uitgegeven bij Deltas Centrale uitgeverij. ISBN 9789044734898 Doeltreffende methoden en eenvoudige technieken om het vertrouwen van iedere klant te winnen en el...

Asser serie 3-III - Volmacht en vertegenwoordiging | Prof. Mr. S.C.J.J. Kortmann

Vermogensrecht algemeen - Nederlands | Druk: 9 | Hardcover | 9789013132397 | 296 pagina's

Asser serie 3-III - Volmacht en vertegenwoordiging 9e druk is een boek van Prof. Mr. S.C.J.J. Kortmann uitgegeven bij Wolters Kluwer Nederland B.V.. ISBN 9789013132397 Asser serie 3-III - Volmacht en vertegenwoordiging...

Mensen vonden ons op: boeken voor Diplomatiek vertegenwoordiger, Diplomatiek vertegenwoordiger ebooks, boek Diplomatiek vertegenwoordiger.

Persoonstypen diplomatiek vertegenwoordiger

Als diplomatiek vertegenwoordiger vertegenwoordig je Nederland tegenover andere landen en organisaties en moet je je loyaal opstellen. Als diplomatiek vertegenwoordiger moet je dus goed voor de dag komen onder welke omstandigheden dan ook. Als diplomatiek vertegenwoordiger moet je ervoor zorgen dat jij en de andere medewerkers van bijvoorbeeld de ambassade loyaal blijven aan het ministerie in Nederland.

Verder geniet je als diplomatiek vertegenwoordiger veel aandacht en dien je constant alert te zijn. Alles wat je doet, moet perfect zijn aangezien je Nederland vertegenwoordigt. Het perfectionistische persoonlijkheidstype past daarom goed bij een diplomatiek vertegenwoordiger. Je moet uiterst nauwkeurig te werk gaan en moet altijd gereed staan voor Nederland. 

 

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Diplomatiek vertegenwoordiger, Karakter Diplomatiek vertegenwoordiger.

Netwerk diplomatiek vertegenwoordiger

Als diplomatiek vertegenwoordiger rapporteer je aan de staatssecretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als diplomatiek vertegenwoordiger geef je leiding aan het personeel (consulaire staf) van de organisatie en werk je veel samen met andere ambassadeurs en lokale bestuurders. Contacten met de overheid moeten zelf onderhouden worden; exclusieve sociale evenementen vormen een ideale locatie voor het uitbreiden van dit netwerk.

Mensen vonden ons op: Collega’s Diplomatiek vertegenwoordiger, Medewerkers Diplomatiek vertegenwoordiger.

Is het beroep diplomatiek vertegenwoordiger iets voor jou?

Zou je graag diplomatiek vertegenwoordiger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als diplomatiek vertegenwoordiger bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Diplomatiek vertegenwoordiger, beroepskeuzetest Diplomatiek vertegenwoordiger, beroep Diplomatiek vertegenwoordiger kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden diplomatiek vertegenwoordiger

Niet iedereen kan diplomatiek vertegenwoordiger worden. Als diplomatiek vertegenwoordiger moet je een zekere mate van bekendheid hebben verworven binnen het Nederlandse openbaar bestuur. Er gaan dus vele jaren van netwerken en promotie vooraf wil je een goede kans maken om door de Nederlandse overheid geselecteerd te worden voor een functie als diplomatiek vertegenwoordiger. Diplomatiek vertegenwoodiger is een hoge functie (vaak de hoogste functie binnen een ambassade) en er zijn dus beperkte doorgroeimogelijkheden.

 

 

Arbeidsmarktperspectief score diplomatiek vertegenwoordiger

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep diplomatiek vertegenwoordiger. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Diplomatiek vertegenwoordiger, Promotie mogelijkheden Diplomatiek vertegenwoordiger, Carriere Diplomatiek vertegenwoordiger.

Solliciteren op de functie diplomatiek vertegenwoordiger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als diplomatiek vertegenwoordiger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor diplomatiek vertegenwoordiger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als diplomatiek vertegenwoordiger. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Diplomatiek vertegenwoordiger, CV Diplomatiek vertegenwoordiger, sollicitatie Diplomatiek vertegenwoordiger.

Interviews met diplomatiek vertegenwoordiger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen diplomatiek vertegenwoordiger

Vacatures diplomatiek vertegenwoordiger

Op zoek naar een nieuwe baan als Diplomatiek vertegenwoordiger? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Diplomatiek vertegenwoordiger. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als diplomatiek vertegenwoordiger behartig je de belangen van het Koninkrijk der Nederlanden en Nederlanders in het buitenland. Je doet dit op het gebied van onder andere politiek, economie en handel, ontwikkelingssamenwerking, consulaire zaken, perszaken en culturele zaken. Het zwaartepunt van de werkzaamheden verschilt per land waarin je als diplomatiek vertegenwoordiger werkzaam bent.

Beoordeling Diplomatiek vertegenwoordiger

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Diplomatiek vertegenwoordiger' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Diplomatiek vertegenwoordiger

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Als accountmanager voor de Gemeente Rotterdam (Gemeente Belastingen) onderhoud ik de contacten met in dit geval vooral de woningcorporaties. Ik heb vanaf mijn jeugd veel landen gezien en later (jaren tachtig) als vrijgezel gereisd en gewerkt. De vereiste WO opleiding waarnaar verwezen wordt die als basis geldt voor een functie als deze heb ik dan ook niet. De levenservaringen des te meer. Mijn sterke kanten zijn vooral het ontdekken van contacten die nodig zijn om mijn werk goed te doen alsmede de politieke gevoeligheid in het oog houden. Privé als zakelijk heb ik een voorbeeldfunctie en doe dat met veel plezier. De reden dat ik u dit schrijf is de behoefte om door te groeien in een omgeving waar ik nog meer voor Nederland kan betekenen.

Had graag de gelegenheid gehad om tijdens en kennismakingsgesprek mezelf te mogen profileren als wellicht uw nieuwe aanwinst Nederland nog aantrekkelijker te maken.

Zie uw uitnodiging met belangstelling tegemoet,

 Met vriendelijke groet,

Jhr. M.B.A. van der Does de Bye

Lage Giessen 23

4223 SH Hoornaar

 

Door: jhr. M.B.A. van der Does de Bye

Reageer op dit beroep