U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Directeur (Algemeen)

Directeur (Algemeen) worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een directeur (Algemeen)? Lees de functieomschrijving.

Een Directeur staat aan het hoofd van een bedrijf, organisatie, instelling of onderneming. De naam wordt gebruikt om de hoogste baas aan te duiden, maar kan ook slaan op leidinggevende functies in het middenkader. Directeuren kunnen dus ook aan het hoofd staan van een afdeling of vorm geven aan een specifiek aspect van een organisatie. Soms handelt een Directeur in opdracht van een bestuur, bijvoorbeeld bij scholen of musea, soms ís de Directeur het bestuur. Zijn mandaat varieert en de inhoud van de functie is afhankelijk van o.a. het soort organisatie en de omvang en samenstelling van het personeelsbestand.

De functie van Directeur heeft over het algemeen coördinerende, leidinggevende, beleidsbepalende, adviserende, toezichthoudende en vertegenwoordigende kanten. De Ddirecteur coördineert de uitvoering van werkzaamheden en communicatie tussen verschillende afdelingen. Hij geeft leiding aan werknemers, varierend van uitvoerend personeel tot leden van een managementteam. Hij draagt bij aan of bepaalt de strategieën en het (personeels)beleid van zijn organisatie en legt dit vast in financiële meerjarenplannen. 

De mate waarin de Directeur financieel de touwtjes in handen heeft varieert ook: hij kan de volledige verantwoordelijkheid dragen, maar ook een enkel toezicht houden. Zijn rol kan ook adviserend zijn, zoals de Directeur uit het middenkader die zijn leidinggevende adviseert over personeelsbeleid. Een belangrijk onderdeel van de functie is de vertegenwoordiging van organisatie of afdeling naar meerderen of externe partijen. Een Directeur kan echt het gezicht zijn van een organisatie en zal in de openbaarheid treden om beleid van zijn organisatie te verdedigen of verklaren, om bij te dragen aan relevante maatschappelijke discussies en als netwerker, om de positie van zijn organisatie te verstevigen.

Mensen vonden ons op: Job Directeur (Algemeen), Baan Directeur (Algemeen), Directeur (Algemeen) Worden, Functie-eisen Directeur (Algemeen), Verantwoordelijkheden Directeur (Algemeen), Functieprofiel Directeur (Algemeen), Wat doet een Directeur (Algemeen), Werken als Directeur (Algemeen).

Directeur (Algemeen) worden: Opleiding tot directeur (Algemeen)

Directeuren zijn er in alle soorten en maten en met alle denkbare opleidingsachtergronden. Sommigen beginnen een eigen bedrijf, anderen weten zich op te werken vanuit een uitvoerende functie.

In vacatures (profit en non-profit) voor directiefuncties in het middenkader, dus van afdelingen als HRM of een sector in het hoger onderwijs wordt HBO/WO werk- en denkniveau gevraagd. Bij voorkeur een opleiding in bijvoorbeeld (bedrijfs)economie, financiën of management. Werkervaring als leidinggevende bij relevante organisatisch (ervaring in het onderwijs voor een functie als schoolleider) is vaak vereist.

Hoe hoger de directiefunctie en hoe groter het bedrijf, hoe hoger het gevraagde opleidingsniveau. Topfuncties zijn enkel toegankelijk voor academici.

Naast algemene opleidingen als Bedrijfskunde en Management (HBO) en de Master of Business Administration (WO) of zijn er zijn sectorspecifieke opleidingen voor directiefuncties in het onderwijs, facilitair management, strategisch management, personeelsmanagement, etc. Ook bestaan er cursussen voor mensen die al leidinggevende zijn, van managementtraining tot inspererend leiderschap of een cursus leidinggeven.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Directeur (Algemeen), Directeur (Algemeen) Worden, Opleidingsniveau Directeur (Algemeen), Scholing Directeur (Algemeen), Studie Directeur (Algemeen), Bijscholing Directeur (Algemeen), Omscholing Directeur (Algemeen).

Organisaties waar een directeur (Algemeen) doorgaans werkzaam is

Vrijwel alle instellingen, organisaties, bedrijven en stichtingen hebben een Directeur. Of dit nou in de financiële wereld is (banken), de culturele (musea) of in het onderwijs, er moet iemand de baas zijn. Directeuren werken dan ook in zowel de profit als de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Directeur (Algemeen), Directeur (Algemeen) Worden, Opleidingsniveau Directeur (Algemeen), Scholing Directeur (Algemeen), Studie Directeur (Algemeen), Bijscholing Directeur (Algemeen), Omscholing Directeur (Algemeen).

Salaris en Arbeidsvoorwaarden directeur (Algemeen)

Het salaris van Directeuren varieert enorm. De zwaarte van de functie, de omvang van het personeelsbestand en het karakter van de organisatie beïnvloeden de hoogte van het salaris. Bij sommige instellingen (publieke sector) is het salaris vastgelegd in de CAO, soms zal het inkomen van de Directeur samenhangen met de staat van het bedrijf en soms krijgen Directeuren bonussen die vele malen hoger liggen dan het bruto maandsalaris.

Een Afdelingsdirecteur bij een organisatie voor netwerkbeheer (HBO/WO) verdient tussen de €7500 en €9200 per maand, afhankelijk van zijn functioneren.

Een Directeur van een basisschool (HBO/WO) verdient €2605 tot €3837 bruto per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Directeur (Algemeen), Loon Directeur (Algemeen), Wat verdien je als Directeur (Algemeen), Salarisschaal Directeur (Algemeen), Salarisindicatie Directeur (Algemeen), Bonus Directeur (Algemeen), CAO Directeur (Algemeen), Brutoloon Directeur (Algemeen), Nettoloon Directeur (Algemeen), Vakantiedagen Directeur (Algemeen), Pensioen Directeur (Algemeen).

Competenties, skills & vaardigheden directeur (algemeen)

 • Ondernemerschap
 • Ambitie
 • Leiderschap
 • Onafhankelijkheid
 • Besluitvaardigheid
 • Netwerken
 • Coachen
 • Visie
 • Motiveren
 • Financieel bewustzijn
Mensen vonden ons op: Kennis Directeur (Algemeen), Vaardigheden Directeur (Algemeen), Attitude Directeur (Algemeen), Kwalificaties Directeur (Algemeen), Competentieprofiel Directeur (Algemeen).

Boeken voor het beroep directeur (algemeen)

Wil je meer weten over het beroep directeur (algemeen)? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je directeur (algemeen) bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken directeur (algemeen) te komen.

Directeur Lolbroek | David Baddiel

Wat zou jij doen als je het voor het zeggen had op school? - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789048317110 | 384 pagina's

Basisschool Kreupelwoud staat op het punt te worden bezocht door de schoolinspectie. Er is echter één probleem: Quinn Ward. De grappenkoning. De nachtmerrie van elke leraar. Het ongehoorzaamste kind van de school. Wanneer Quinn eindelijk te ver gaat, stap...

The Multiplier Effect | Liz Wiseman

Tapping the Genius Inside Our Schools - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781452271897 | 208 pagina's

Why are some leaders able to double their team's effectiveness, while others seem to drain the energy right out of the room? In this engaging and highly practical book, leadership expert Liz Wiseman, leadership coach Elise Foster, and veteran principal Lo...

Mensen vonden ons op: boeken voor Directeur (Algemeen), Directeur (Algemeen) ebooks, boek Directeur (Algemeen).

Persoonstypen directeur (Algemeen)

De Directeur heeft graag controle over alles. Hij voelt zich prettig in de rol van bepaler en twijfelt niet om het voortouw te nemen. Hij is assertief, zelfverzekerd en dominant. Hij heeft een sterke persoonlijkheid die hem een betrouwbare uitstraling geeft. Hij loopt voorop en de anderen lopen achter hem aan (Baas). Verder is hij ambitieus en gedreven, bijna op het idealistische af. Hij wil iets bereiken, hij weet wat en hij weet hoe en hij gaat net zo lang door tot hij er is. Hij heeft een praktische werkhouding en is plichtsgetrouw: de Directeur is een betrokken, loyale harde werker (Perfectionist)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Directeur (Algemeen), Karakter Directeur (Algemeen).

Netwerk directeur (Algemeen)

Het netwerk van een Directeur is afhankelijk van zijn organisatie. Directeuren hebben over het algemeen personeel onder zich dat ze aansturen. Dit kan personeel zijn op de werkvloer, maar ook de managers die die werknemers aansturen. In sommige gevallen zal de Directeur verantwoording af moeten leggen aan een bestuur of hogere Directeur. Is hij Directeur van een afdeling, dan zal hij regelmatig overleg voeren met andere afdelingsdirecteuren, om management recht te trekken. Directeuren zullen vaak het bedrijf vertenwoordigen naar potentiële klanten of opdrachtgevers. Directeuren van echt grote organisaties of bekende (als voetbalclubs) zullen veel in aanraking komen met diverse media en dus journalisten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Directeur (Algemeen), Medewerkers Directeur (Algemeen).

Is het beroep directeur (Algemeen) iets voor jou?

Zou je graag directeur (Algemeen) willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als directeur (Algemeen) bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Directeur (Algemeen), beroepskeuzetest Directeur (Algemeen), beroep Directeur (Algemeen) kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden directeur (Algemeen)

Er zijn vele directiefuncties beschikbaar in diverse sectoren en op verschillende niveaus. In veel van deze organisaties zijn er doorgroeimogelijkheden voor leidinggevenden, mits zij laag op de ladder instappen. Opleiding en werkervaring  bepalen hoe groot iemands kansen op de arbeidsmarkt zijn, waarbij HBO en WO opleidingen de meeste mogelijkheden bieden.

Arbeidsmarktperspectief score directeur (Algemeen)

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep directeur (Algemeen). We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Directeur (Algemeen), Promotie mogelijkheden Directeur (Algemeen), Carriere Directeur (Algemeen).

Solliciteren op de functie directeur (Algemeen)

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als directeur (Algemeen) dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor directeur (Algemeen) belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als directeur (Algemeen). Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Directeur (Algemeen), CV Directeur (Algemeen), sollicitatie Directeur (Algemeen).

Interviews met directeur (Algemeen)

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen directeur (Algemeen)

Vacatures directeur (algemeen)

Op zoek naar een nieuwe baan als Directeur (Algemeen)? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Directeur (Algemeen). Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Directeur staat aan het hoofd van een bedrijf, organisatie, instelling of onderneming. De naam wordt gebruikt om de hoogste baas aan te duiden, maar kan ook slaan op leidinggevende functies in het middenkader. Directeuren kunnen dus ook aan het hoofd staan van een afdeling of vorm geven aan een specifiek aspect van een organisatie.

Beoordeling Directeur (Algemeen)

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Directeur (Algemeen)' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Directeur (Algemeen)

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik wil ook directuer worden

Door: jaap de baas

Reageer op dit beroep