U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Directeur Internationale Zaken

Directeur Internationale Zaken worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een directeur Internationale Zaken? Lees de functieomschrijving.

De Directeur Internationale Zaken heeft, met het oog op het huidige klimaat van globalisering en internationalisering, een belangrijke functie als bruggenbouwer binnen deze ontwikkelingen. Door het belang van de functie dient de (toekomstige) Directeur zich altijd, zowel tijdens als buiten werktijd, representatief gedragen: er mag geen schijn van enige partijdigheid gewekt worden.

De Directeur Internationale Zaken is verantwoordelijk voor de uitvoering van internationale afspraken binnen het departement en voor de invoering van een gemeenschappelijke visie binnen het ministerie waar de Directeur voor werkt.

De taken van de Directeur beslaan het aansturen van zijn overheidsonderdeel met de bedoeling te adviseren over internationale samenwerking en eventuele problemen hierbij, het bewerkstelligen van één visie over IZ binnen het ministerie, het stroomlijnen van de internationale optredens van het departement en het aansturen van ambassademedewerkers die belast zijn met IZ en Internationale Samenwerking. In de praktijk resulteert dit in de aansturing van een groep medewerkers die aan de hand van actuele zaken een adequate oplossing bieden voor opkomende problemen, het voeren van gesprekken met leidinggevende ambtenaren over het gewenste beleid (deze ambtenaren verspreiden de gekregen informatie vervolgens onder hun ondergeschikten) en het organiseren van activiteiten voor en het begeleiden van, internationale gasten in Nederland of Nederlanders in het buitenland. Deze gasten kunnen zowel overheidsfunctionarissen zijn als medewerkers van (internationale) bedrijven en NGO's (Non-gouvermentele Organisaties).

De Directeur Internationale Zaken werkt doorgaans van achter zijn bureau, maar maakt regelmatig werkbezoeken aan onderdelen van het ministerie, ambassades van Nederland in het buitenland en aan internationale organisaties.

Mensen vonden ons op: Job Directeur Internationale Zaken, Baan Directeur Internationale Zaken, Directeur Internationale Zaken Worden, Functie-eisen Directeur Internationale Zaken, Verantwoordelijkheden Directeur Internationale Zaken, Functieprofiel Directeur Internationale Zaken, Wat doet een Directeur Internationale Zaken, Werken als Directeur Internationale Zaken.

Directeur Internationale Zaken worden: Opleiding tot directeur Internationale Zaken

Om Directeur Internationale Zaken te worden dient men te beschikken over een HBO/WO achtergrond. Het is niet zo dat een afgestudeerde student direct na afronding van zijn opleiding in aanmerking kan komen voor een functie als Directeur Internationale Zaken. Zo dient de gegadigde niet alleen over relevante kennis, afhankelijk van de organisatie, of afdeling van de organisatie, te beschikken, maar ook over een redelijk aantal jaren werkervaring.

Het is geheel afhankelijk van de kwaliteiten van de betreffende (mogelijke) Directeur, wanneer hij een functie Als Directeur IZ zou kunnen gaan bekleden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Directeur Internationale Zaken, Directeur Internationale Zaken Worden, Opleidingsniveau Directeur Internationale Zaken, Scholing Directeur Internationale Zaken, Studie Directeur Internationale Zaken, Bijscholing Directeur Internationale Zaken, Omscholing Directeur Internationale Zaken.

Organisaties waar een directeur Internationale Zaken doorgaans werkzaam is

De Directeur Internationale Zaken geeft leiding aan een onderdeel van een overheidsministerie. Afhankelijk van de achtergrond van de gegadigde, bijvoorbeeld Buitenlandse Zaken, Landbouw, Ontwikkelingshulp, wordt de Directeur werkzaam bij een departement. Binnen dit departement draagt de Directeur zorg voor een betere internationale samenwerking en voor voldoende instroom van Nederlanders binnen Internationale Organisaties.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Directeur Internationale Zaken, Directeur Internationale Zaken Worden, Opleidingsniveau Directeur Internationale Zaken, Scholing Directeur Internationale Zaken, Studie Directeur Internationale Zaken, Bijscholing Directeur Internationale Zaken, Omscholing Directeur Internationale Zaken.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden directeur Internationale Zaken

De Directeur Internationale Zaken valt binnen salarisschaal 14: hij verdient tussen de 4200 en 6138 per maand. De hoogte van het loon wordt bepaald aan de hand van het aantal gewerkte jaren (of het voorgaande salaris) en het specifieke onderdeel van de overheid.

Zoals bij veel overheidsfuncties geldt ook voor de Directeur Internationale Zaken dat er een uitgebreid pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden aanwezig is. Zo bestaat er een collectieve ziektekostenverzekering, ouderschapsverlof, 8% vakantiegeld, reiskostenvergoeding een geregeld pensioen e.d.

Mensen vonden ons op: Salaris Directeur Internationale Zaken, Loon Directeur Internationale Zaken, Wat verdien je als Directeur Internationale Zaken, Salarisschaal Directeur Internationale Zaken, Salarisindicatie Directeur Internationale Zaken, Bonus Directeur Internationale Zaken, CAO Directeur Internationale Zaken, Brutoloon Directeur Internationale Zaken, Nettoloon Directeur Internationale Zaken, Vakantiedagen Directeur Internationale Zaken, Pensioen Directeur Internationale Zaken.

Competenties, skills & vaardigheden directeur internationale zaken

 • Integriteit
 • Plannen en organiseren
 • Delegeren
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
 • Beheersen van meerdere vreemde talen
 • Actuele kennis hebben van relevante 'internationale zaken'
Mensen vonden ons op: Kennis Directeur Internationale Zaken, Vaardigheden Directeur Internationale Zaken, Attitude Directeur Internationale Zaken, Kwalificaties Directeur Internationale Zaken, Competentieprofiel Directeur Internationale Zaken.

Boeken voor het beroep directeur internationale zaken

Wil je meer weten over het beroep directeur internationale zaken? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je directeur internationale zaken bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken directeur internationale zaken te komen.

BTW en Internationaal zaken doen | F.L.J. Vervaet

Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789013132090

BTW en Internationaal zaken doen 5e druk is een boek van F.L.J. Vervaet uitgegeven bij Wolters Kluwer Nederland B.V.. ISBN 9789013132090 Internationaal zaken doen is niet eenvoudig. Er zijn veel regels waaraan moet worden gedacht. Dit boek ‘BTW en interna...

Chemische Binding - scherper dan Mark Manson, mannelijker dan Kluun en veel luchtiger dan Knausgard | Maurice Jonkers

Verhalen over internationaal zaken doen en persoonlijke ontwikkeling - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789082790405 | 272 pagina's

Chemische Binding is het debuut als schrijver van Maurice Jonkers. Het boek is geromantiseerde non-fictie. Chronologisch beschrijft het boek de veertien jaar durende zwerftocht van een multi-talent in het het corporate zakenleven bij Nouryon (het voormali...

Directeur-aandeelhouder in zaken in Nederland | J. Zwagemaker

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789060026144 | 202 pagina's

Directeur-aandeelhouder in zaken in Nederland 1e druk is een boek van J. Zwagemaker uitgegeven bij Uitgeverij Kluwer Bv. ISBN 9789060026144 Directeur-aandeelhouder in zaken in Nederland...

Mensen vonden ons op: boeken voor Directeur Internationale Zaken, Directeur Internationale Zaken ebooks, boek Directeur Internationale Zaken.

Persoonstypen directeur Internationale Zaken

De Directeur Internationale Zaken heeft een ordelijke, idealistische, productieve, gedisciplineerde, betrouwbare, eerlijke, maar soms ook inflexibele, dominante, kritische en oordelende persoonlijkheid (Perfectionist). Tevens wordt de Directeur Internationale Zaken gekenmerkt door zijn zelfverzekerdheid, ijver, praktische en energieke instelling en gedrevenheid. Toch kan hij op momenten oppervlakkig, prestatiegericht, pretentieus en narcistisch overkomen (Succesvolle werker).

Tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden weet de Directeur Internationale Zaken de negatieve aspecten, zoals prestatiegerichtheid en de kritische houding, te combineren met ordelijkheid, discipline en ijver.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Directeur Internationale Zaken, Karakter Directeur Internationale Zaken.

Netwerk directeur Internationale Zaken

De Directeur Internationale Zaken komt in zijn/haar dagelijkse werk in aanraking met diverse professionals. Zo onderhoudt hij contacten met hogere ambtenaren ter afstemming van het uit te voeren beleid, worden er opdrachten gegeven aan ondergeschikte ambtenaren, is er overleg met politici over de wensen van de politiek en samenleving, wordt er gesproken met doelorganisaties over de wensen van de overheid en wordt er, tot slot, met toekomstige en huidige Internationale werknemers gesproken over toekomstige plaatsingen en relevante onderwerpen voor de internationale samenwerking.

Mensen vonden ons op: Collega’s Directeur Internationale Zaken, Medewerkers Directeur Internationale Zaken.

Is het beroep directeur Internationale Zaken iets voor jou?

Zou je graag directeur Internationale Zaken willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als directeur Internationale Zaken bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Directeur Internationale Zaken, beroepskeuzetest Directeur Internationale Zaken, beroep Directeur Internationale Zaken kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden directeur Internationale Zaken

Als Directeur Internationale Zaken blijf je slechts enkele jaren in functie. Na afronding van de dienstperiode bij het betreffende overheidsonderdeel is het doorgaans het geval dat de voormalig-Directeur Internationale Zaken een hogere ambtenarenfunctie gaat bekleden. Tevens is het mogelijk om werkzaam te worden binnen de particuliere sector, waar vaak hogere lonen worden toegekend aan hoge leidinggevenden.

De komende jaren zullen er Directeuren Internationale Zaken nodig blijven bij de verschillende ministeries, binnen het kader van de Europese samenwerking en Ontwikkelingssamenwerking.

Arbeidsmarktperspectief score directeur Internationale Zaken

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep directeur Internationale Zaken. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Directeur Internationale Zaken, Promotie mogelijkheden Directeur Internationale Zaken, Carriere Directeur Internationale Zaken.

Solliciteren op de functie directeur Internationale Zaken

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als directeur Internationale Zaken dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor directeur Internationale Zaken belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als directeur Internationale Zaken. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Directeur Internationale Zaken, CV Directeur Internationale Zaken, sollicitatie Directeur Internationale Zaken.

Interviews met directeur Internationale Zaken

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen directeur Internationale Zaken

 • Coördinator Internationale Organisaties
 • Coördinator EU Benoemingen
 • Deskundige Internationale Zaken

Overzicht

Vacatures directeur internationale zaken

Op zoek naar een nieuwe baan als Directeur Internationale Zaken? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Directeur Internationale Zaken. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Directeur Internationale Zaken heeft, met het oog op het huidige klimaat van globalisering en internationalisering, een belangrijke functie als bruggenbouwer binnen deze ontwikkelingen. Door het belang van de functie dient de (toekomstige) Directeur zich altijd, zowel tijdens als buiten werktijd, representatief gedragen: er mag geen schijn van enige partijdigheid gewekt worden. De Directeur Internationale Zaken is verantwoordelijk voor de uitvoering van internationale afspraken binnen het departement en voor de invoering van een gemeenschappelijke visie binnen het ministerie waar de Directeur voor werkt.

Beoordeling Directeur Internationale Zaken

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Directeur Internationale Zaken' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Directeur Internationale Zaken

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep