U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Directeur Voorlichting

Directeur Voorlichting worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een directeur Voorlichting? Lees de functieomschrijving.

De Directeur Voorlichting geeft leiding aan een voorlichting en communicatie afdeling van de overheid, bijvoorbeeld van een ministerie. Hij houdt zich bezig met het zo duidelijk mogelijk overbrengen van overheidsinformatie op de burgers. Dit gebeurt via media, zoals krant, televisie, radio en websites. Hiervoor onderhouden de Directeur Voorlichting en zijn medewerkers het contact met de pers. Hij zorgt ervoor dat er communicatieplannen worden gemaakt, formuleert de inhoud van de boodschap en  denkt na over hoe de boodschap het best kan worden overgebracht.

Voorlichting vanuit de overheid wordt overheidscommunicatie genoemd. Er zijn verschillende soorten voorlichting vanuit de overheid. Door middel van persuasieve voorlichting probeert de overheid het gedrag van burgers te beïnvloeden. Educatieve voorlichting probeert burgers de juiste keuzes te laten maken. Via informatieve voorlichting wordt informatie verstrekt. Hiernaast heeft de overheid heeft de plicht openbaar en transparant te zijn, een Directeur Voorlichting houdt zich dan ook bezig met het openbaar maken, verklaren en toelichten van processen, documenten, keuzes en ontwikkelingen binnen de overheid. De Directeur Voorlichting zorgt er ook voor dat informatie vindbaar en bereikbaar is voor de burgers, en dat procedures, formulieren, folders en websites ‘burgervriendelijk’ zijn.

De Directeur Voorlichting geeft leiding aan een team van communicatiemedewerkers, woordvoerders en voorlichters. Hij houdt de planning en voortgang in de gaten, lost problemen op, motiveert de medewerkers van de afdeling en evalueert het beleid. De Directeur Voorlichting is verantwoordelijk voor de uitvoering van het externe communicatiebeleid.

Mensen vonden ons op: Job Directeur Voorlichting, Baan Directeur Voorlichting, Directeur Voorlichting Worden, Functie-eisen Directeur Voorlichting, Verantwoordelijkheden Directeur Voorlichting, Functieprofiel Directeur Voorlichting, Wat doet een Directeur Voorlichting, Werken als Directeur Voorlichting.

Directeur Voorlichting worden: Opleiding tot directeur Voorlichting

Een HBO of WO studie in de richting van communicatie of journalistiek kan de basis zijn om Directeur Voorlichting te worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Directeur Voorlichting, Directeur Voorlichting Worden, Opleidingsniveau Directeur Voorlichting, Scholing Directeur Voorlichting, Studie Directeur Voorlichting, Bijscholing Directeur Voorlichting, Omscholing Directeur Voorlichting.

Organisaties waar een directeur Voorlichting doorgaans werkzaam is

Directeur Voorlichting is een functie bij de overheid. Een soortgelijke functie in het bedrijfsleven is Communicatiemanager. Een Directeur Voorlichting kan bijvoorbeeld voor een ministerie werken of voor een gemeente.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Directeur Voorlichting, Directeur Voorlichting Worden, Opleidingsniveau Directeur Voorlichting, Scholing Directeur Voorlichting, Studie Directeur Voorlichting, Bijscholing Directeur Voorlichting, Omscholing Directeur Voorlichting.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden directeur Voorlichting

De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van een Directeur Voorlichting zijn vastgelegd in de CAO voor rijksambtenaren. Een Directeur Voorlichting verdient tussen de €5000 en €7000 bruto per maand. Ook zijn onder andere vakantiedagen, reiskostenvergoeding en een pensioenregeling vastgelegd in de CAO.

Mensen vonden ons op: Salaris Directeur Voorlichting, Loon Directeur Voorlichting, Wat verdien je als Directeur Voorlichting, Salarisschaal Directeur Voorlichting, Salarisindicatie Directeur Voorlichting, Bonus Directeur Voorlichting, CAO Directeur Voorlichting, Brutoloon Directeur Voorlichting, Nettoloon Directeur Voorlichting, Vakantiedagen Directeur Voorlichting, Pensioen Directeur Voorlichting.

Competenties, skills & vaardigheden directeur voorlichting

 • Leiderschap
 • Plannen en organiseren
 • Visie
 • Overtuigen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Directeur Voorlichting, Vaardigheden Directeur Voorlichting, Attitude Directeur Voorlichting, Kwalificaties Directeur Voorlichting, Competentieprofiel Directeur Voorlichting.

Boeken voor het beroep directeur voorlichting

Wil je meer weten over het beroep directeur voorlichting? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je directeur voorlichting bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken directeur voorlichting te komen.

Marketingcommunicatiestrategie incl. toegang tot Prepzone | Ko Floor

reclame, public relations en voorlichting, sponsoring, promoties, direct marketing en dialoogmarketing, winkelcommunicatie, persoonlijke verkoop, evenementen, geïntegreerde communicatie - Nederlands | Druk: 7 | Hardcover | 9789001834128 | 608 pagina's

Marketingcommunicatiestrategie 7e druk is een boek van J.M.G. Floor uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001834128 Marketingcommunicatiestrategie is al jaren hét standaardwerk voor het vakgebied marketingcommunicatie en fungeert zowel tijdens...

Traject V&V - Voorlichting, advies en instructie Theorieboek Niveau 4 | M.J.L. Van Geleuken

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789006910346 | 136 pagina's

Traject V&V - Voorlichting, advies en instructie Theorieboek Niveau 4 2e druk is een boek van M.J.L. Van Geleuken uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006910346 Traject V&V - Voorlichting, advies en instructie Theorieboek Niveau 4 is een boek van ...

Traject V&V - Voorlichting, advies en instructie Werkboek niveau 4 | M.J.L. Van Geleuken

Nederlands | Druk: 2 | Losbladig | 9789006910636 | 108 pagina's

Traject V&V - Voorlichting, advies en instructie Werkboek niveau 4 2e druk is een boek van M.J.L. Van Geleuken uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006910636 Traject V&V - Voorlichting, advies en instructie Werkboek niveau 4 is een boek van M.J.L....

Mensen vonden ons op: boeken voor Directeur Voorlichting, Directeur Voorlichting ebooks, boek Directeur Voorlichting.

Persoonstypen directeur Voorlichting

De Directeur Voorlichting geeft leiding aan meerdere medewerkers. Hij kan goed delegeren, heeft een sterke visie en is overtuigend (Baas). Daarnaast kan de Directeur ook goed motiveren en is hij doelgericht (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Directeur Voorlichting, Karakter Directeur Voorlichting.

Netwerk directeur Voorlichting

De Directeur Voorlichting geeft leiding aan de team van communicatiedeskundigen, zoals een CommunicatiemedewerkerPersvoorlichter of Mediaplanner. Ook mensen die teksten schrijven, brochures vormgeven of reclames maken deel uit van het team dat de overheidsvoorlichting verzorgd. Zij vallen dan ook onder de verantwoordelijkheid van de Directeur Voorlichting.

Mensen vonden ons op: Collega’s Directeur Voorlichting, Medewerkers Directeur Voorlichting.

Is het beroep directeur Voorlichting iets voor jou?

Zou je graag directeur Voorlichting willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als directeur Voorlichting bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Directeur Voorlichting, beroepskeuzetest Directeur Voorlichting, beroep Directeur Voorlichting kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden directeur Voorlichting

Het arbeidsmarktperspectief van een Directeur Voorlichting is redelijk. Directeur Voorlichting is een hoge functie waar veel ervaring voor nodig is, verder doorgroeien wat betreft salaris kan door de overstap te maken naar het bedrijfsleven.

Arbeidsmarktperspectief score directeur Voorlichting

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep directeur Voorlichting. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Directeur Voorlichting, Promotie mogelijkheden Directeur Voorlichting, Carriere Directeur Voorlichting.

Solliciteren op de functie directeur Voorlichting

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als directeur Voorlichting dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor directeur Voorlichting belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als directeur Voorlichting. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Directeur Voorlichting, CV Directeur Voorlichting, sollicitatie Directeur Voorlichting.

Interviews met directeur Voorlichting

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen directeur Voorlichting

Vacatures directeur voorlichting

Op zoek naar een nieuwe baan als Directeur Voorlichting? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Directeur Voorlichting. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Directeur Voorlichting geeft leiding aan een voorlichting en communicatie afdeling van de overheid, bijvoorbeeld van een ministerie. Hij houdt zich bezig met het zo duidelijk mogelijk overbrengen van overheidsinformatie op de burgers. Dit gebeurt via media, zoals krant, televisie, radio en websites.

Beoordeling Directeur Voorlichting

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Directeur Voorlichting' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Directeur Voorlichting

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep