U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Docent bestuurskunde

Docent bestuurskunde worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een docent bestuurskunde? Lees de functieomschrijving.

De docent bestuurskunde geeft lessen in vakken en onderwerpen rondom het vak bestuurskunde.

De docent bestuurskunde geeft les op een MBO of HBO opleiding in de richting bestuurskunde, overheidsmanagement of een andere soortgelijke opleiding. De voornaamste taak van de docent bestuurskunde is zijn leerlingen/studenten voorbereiden op en helpen ontwikkelen naar een beroep binnen de bedrijfskunde (waaronder bijvoorbeeld organisatieadviseur, beleidsmedewerker of persvoorlichter bij de overheid). De docent bestuurskunde kan onder andere lessen geven in vakken als beleidsproces-methoden, bestuursrecht, Europakunde, beleid en politiek en politicologie en geeft les in onderwerpen als het helpen organiseren en uitvoeren van beleid, analyse en oplossing van bestuurlijke en maatschappelijke problemen en overheidscommunicatie. Deze lessen worden over het algemeen in verschillende modules gegeven. De opleiding bestuurskunde lijkt ergens op de opleiding bedrijfskunde maar heeft als grote verschil dat, waar de opleiding bestuurskunde is gericht op openbaar bestuur (en er vakken worden gegeven rondom gemeenten en overheden), bedrijfskunde is gericht op private ondernemingen.

De docent bestuurskunde ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal of maakt gebruik van bestaand lesmateriaal. Hij geeft zijn leerlingen/studenten toetsen, tentamens, projectopdrachten, werkopdrachten en theorie en praktijkopdrachten die hij vervolgens nakijkt, bespreekt met de leerlingen/studenten en waar nodig becijfert. Ook kan de docent bestuurskunde de leerlingen/studenten bezoeken op stage om te kijken hoe het daar gaat en om met de stagebegeleider te praten. Na aanleiding van al dit werk van de leerlingen/studenten kan de docent bestuurskunde de studievoortgang van zijn leerlingen/studenten nauwgezet bijhouden en ze er waar nodig op wijzen dat ze harder moeten werken of dat er wat moet gebeuren en ze daarbij ook hulp bieden.

De docent bestuurskunde heeft verstand van bestuurskunde en weet zijn kennis en visie op een interessante, educatieve en leuke manier op zijn leerlingen/studenten over te geven. Daarnaast durft hij streng op te treden wanneer een leerling/student zijn werk niet goed doet of zich in de les niet goed gedraagt om ten alle tijde de orde in de klas te bewaken en/of herstellen.

Naast zijn werkzaamheden als docent is de docent bestuurskunde ook aanwezig bij vergaderingen met collega's (om de opleiding en school te bespreken en te kijken naar verbeterpunten en te praten over de leerlingen/studenten) en bij ouderavonden (waar hij met de ouders van leerlingen/studenten over hun studieprestaties praat).

Mensen vonden ons op: Job Docent bestuurskunde, Baan Docent bestuurskunde, Docent bestuurskunde Worden, Functie-eisen Docent bestuurskunde, Verantwoordelijkheden Docent bestuurskunde, Functieprofiel Docent bestuurskunde, Wat doet een Docent bestuurskunde, Werken als Docent bestuurskunde.

Docent bestuurskunde worden: Opleiding tot docent bestuurskunde

De docent bestuurskunde heeft een WO opleiding ''Bestuurskunde'', ''International Relations and Diplomacy'', ''Political Science'', ''Politicologie'', '''Public Administration and Organizational Science'' of ''Recht en Bestuur'' gevolgd. Deze zijn over het algemeen vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Docent bestuurskunde, Docent bestuurskunde Worden, Opleidingsniveau Docent bestuurskunde, Scholing Docent bestuurskunde, Studie Docent bestuurskunde, Bijscholing Docent bestuurskunde, Omscholing Docent bestuurskunde.

Organisaties waar een docent bestuurskunde doorgaans werkzaam is

De docent bestuurskunde werkt op een MBO of HBO opleiding op een school.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Docent bestuurskunde, Docent bestuurskunde Worden, Opleidingsniveau Docent bestuurskunde, Scholing Docent bestuurskunde, Studie Docent bestuurskunde, Bijscholing Docent bestuurskunde, Omscholing Docent bestuurskunde.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden docent bestuurskunde

De docent bestuurskunde verdient tussen de €1500,- en €2100,- bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring en de school waar hij werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Docent bestuurskunde, Loon Docent bestuurskunde, Wat verdien je als Docent bestuurskunde, Salarisschaal Docent bestuurskunde, Salarisindicatie Docent bestuurskunde, Bonus Docent bestuurskunde, CAO Docent bestuurskunde, Brutoloon Docent bestuurskunde, Nettoloon Docent bestuurskunde, Vakantiedagen Docent bestuurskunde, Pensioen Docent bestuurskunde.

Competenties, skills & vaardigheden docent bestuurskunde

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Kritisch
 • Organiseren
 • Coachen
 • Motiveren
 • Omgaan met details
 • Plannen en organiseren
 • Presenteren
 • Visie
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
 • Verstand van bedrijfskunde
Mensen vonden ons op: Kennis Docent bestuurskunde, Vaardigheden Docent bestuurskunde, Attitude Docent bestuurskunde, Kwalificaties Docent bestuurskunde, Competentieprofiel Docent bestuurskunde.

Boeken voor het beroep docent bestuurskunde

Wil je meer weten over het beroep docent bestuurskunde? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je docent bestuurskunde bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken docent bestuurskunde te komen.

Handboek voor leraren | Walter Geerts

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789046904176 | 472 pagina's

Handboek voor leraren 2e druk is een boek van Walter Geerts uitgegeven bij Coutinho. ISBN 9789046904176 Hoe word je een goede leraar? Handboek voor leraren sluit aan bij de generieke kennisbasis waarover elke startende leraar moet beschikken. Naast de bel...

De zes rollen van de leraar | Martie Slooter

Handboek voor effectief lesgeven - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789492525123 | 288 pagina's

De zes rollen van de leraar 1e druk is een boek van Martie Slooter uitgegeven bij Uitgeverij Pica. ISBN 9789492525123 Wat is een goede les? En wat doet een effectieve leraar? In De zes rollen van de leraar beschrijft Martie Slooter wat leraren kunnen doen...

De bestuurlijke kaart van Nederland | Gerard Breeman

het openbaar bestuur en zijn omgeving in nationaal en internationaal perspectief - Nederlands | Druk: 6 | Paperback | 9789046905241 | 224 pagina's

De bestuurlijke kaart van Nederland 6e druk is een boek van Gerard Breeman uitgegeven bij Coutinho. ISBN 9789046905241 De bestuurlijke kaart van Nederland is een eerste kennismaking met de instituties en organisaties in en rondom het openbaar bestuur. Het...

Mensen vonden ons op: boeken voor Docent bestuurskunde, Docent bestuurskunde ebooks, boek Docent bestuurskunde.

Persoonstypen docent bestuurskunde

De docent bestuurskunde is een waarnemer. Hij let goed op de actuele ontwikkelingen binnen de maatschappij en politiek om dit in zijn lessen mee te nemen en er met zijn leerlingen/studenten over te praten. Daarnaast let de docent bestuurskunde goed op de studievoortgang en studieprestaties van zijn leerlingen/studenten om hun ontwikkeling nauwgezet bij te houden.

Daarnaast is de docent bestuurskunde ook een gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het gebied van bestuurskunde over op zijn leerlingen/studenten en biedt ze waar nodig individuele begeleiding of extra tips en adviezen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Docent bestuurskunde, Karakter Docent bestuurskunde.

Netwerk docent bestuurskunde

Het netwerk van de docent bestuurskunde bestaat uit zijn leerlingen/studenten, zijn collega's, mensen uit het vak die op school komen spreken, de directeur van de school, stagebegeleiders van de stagebedrijven waar zijn leerlingen/studenten stage lopen en de ouders van leerlingen/studenten tijdens ouderavonden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Docent bestuurskunde, Medewerkers Docent bestuurskunde.

Is het beroep docent bestuurskunde iets voor jou?

Zou je graag docent bestuurskunde willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als docent bestuurskunde bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Docent bestuurskunde, beroepskeuzetest Docent bestuurskunde, beroep Docent bestuurskunde kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden docent bestuurskunde

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent bestuurskunde is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid. Daarnaast kan de docent bestuurskunde zich ook (na zich eventueel in een ander vak gespecialiseerd te hebben) ook in een ander vak/vakken les gaan geven (waaronder bijvoorbeeld het vak bedrijfskunde).

Naast zijn werkzaamheden in de klas kan de docent bestuurskunde ook een andere rol binnen het onderwijs op zich nemen (waaronder bijvoorbeeld een mentorrol).

Arbeidsmarktperspectief score docent bestuurskunde

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep docent bestuurskunde. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Docent bestuurskunde, Promotie mogelijkheden Docent bestuurskunde, Carriere Docent bestuurskunde.

Solliciteren op de functie docent bestuurskunde

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als docent bestuurskunde dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor docent bestuurskunde belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als docent bestuurskunde. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Docent bestuurskunde, CV Docent bestuurskunde, sollicitatie Docent bestuurskunde.

Interviews met docent bestuurskunde

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen docent bestuurskunde

Overzicht

Vacatures docent bestuurskunde

Op zoek naar een nieuwe baan als Docent bestuurskunde? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Docent bestuurskunde. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De docent bestuurskunde geeft lessen in vakken en onderwerpen rondom het vak bestuurskunde. De docent bestuurskunde geeft les op een MBO of HBO opleiding in de richting bestuurskunde, overheidsmanagement of een andere soortgelijke opleiding. De voornaamste taak van de docent bestuurskunde is zijn leerlingen/studenten voorbereiden op en helpen ontwikkelen naar een beroep binnen de bedrijfskunde (waaronder bijvoorbeeld organisatieadviseur, beleidsmedewerker of persvoorlichter bij de overheid).

Beoordeling Docent bestuurskunde

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Docent bestuurskunde' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Docent bestuurskunde

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep