U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Docent drama

Docent drama worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een docent drama? Lees de functieomschrijving.

Een docent drama geeft les in toneelspel (drama).

Een docent drama kan lesgeven op het voorgezet onderwijs, op MBO opleidingen of op HBO opleidingen met betrekking tot theater of kan theater maken of les geven in een Centrum voor de Kunsten. De docent drama die lesgeeft op een theateropleiding (bijvoorbeeld de opleiding Sociaal Cultureel Werk Theater of een opleiding op de Kleinkunstacademie) leert zijn leerlingen alle facetten van het toneelspel (waaronder het bewust worden van hun lichaam, stemexpressie en improviseren) en leert zijn leerlingen zich daarmee ook meteen op fysiek en mentaal gebied te ontwikkelen op het gebied van theater en zelfbewustzijn. Na vier jaar op de theateropleiding kunnen de leerlingen, na het behalen van hun diploma, dankzij de lessen van de dramadocent aan de slag als acteur of theatermaker. Het is belangrijk dat de docent drama de leerlingen individueel begeleidt (zo kan een leerling die de cabaret richting op wil een andere lesmethode nodig hebben, en dus aanpak vereisen, dan iemand die wil gaan acteren of in musicals wil spelen) om op die manier het beste in de leerlingen naar boven te halen.

Ook is het mogelijk dat de docent drama naast zijn werk op een theateropleiding of op een Centrum voor de Kunsten op MBO of HBO opleidingen zonder directe link met theater dramalessen geeft. Zo kan de dramadocent bijvoorbeeld op een opleiding tot therapeut  helpen met het onwikkelen van gesprekken door les te geven in rollenspel.

Daarnaast kan de docent drama ook toneellessen geven op basisscholen om kinderen zo te helpen zekerder van zichzelf te worden en samen te gaan werken.

De docent drama geeft, afhankelijk van de opleiding(en) of centrum voor de kunsten waar hij werkzaam is en lesgeeft, gemiddeld vijf keer per week les.

Mensen vonden ons op: Job Docent drama, Baan Docent drama, Docent drama Worden, Functie-eisen Docent drama, Verantwoordelijkheden Docent drama, Functieprofiel Docent drama, Wat doet een Docent drama, Werken als Docent drama.

Docent drama worden: Opleiding tot docent drama

De opleiding tot Docent Drama is op meerdere HBO scholen door heel Nederland te volgen (waaronder op de NHL in Leeuwarden of op de HKU in Utrecht). De opleiding is over het algemeen vierjarig. Na het behalen van het diploma kan de dramadocent aan de slag op basisscholen, het voortgezet onderwijs, MBO of HBO opleidingen, Centrum voor de Kunsten, als trainingsacteur of als regisseur bij jeugdtheatervoorstellingen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Docent drama, Docent drama Worden, Opleidingsniveau Docent drama, Scholing Docent drama, Studie Docent drama, Bijscholing Docent drama, Omscholing Docent drama.

Organisaties waar een docent drama doorgaans werkzaam is

De docent drama werkt op scholen (basisonderwijs, voortgezet onderwijs en in MBO en HBO opleidingen), Centrum voor de Kunsten, Jeugdtheaterscholen of zelfstandig als trainingsacteur.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Docent drama, Docent drama Worden, Opleidingsniveau Docent drama, Scholing Docent drama, Studie Docent drama, Bijscholing Docent drama, Omscholing Docent drama.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden docent drama

De docent drama verdient wanneer hij lesgeeft op een reguliere opleiding gemiddeld tussen de €1200,- en €1810,- netto per maand.

Als de docent drama als trainingsacteur of op een Centrum voor de Kunsten werkt hangt het salaris af van de hoeveelheid werkzaamheden die hij verricht en (indien hij bij een Centrum voor de Kunsten werkt) hoeveel dagen hij lesgeeft.

Mensen vonden ons op: Salaris Docent drama, Loon Docent drama, Wat verdien je als Docent drama, Salarisschaal Docent drama, Salarisindicatie Docent drama, Bonus Docent drama, CAO Docent drama, Brutoloon Docent drama, Nettoloon Docent drama, Vakantiedagen Docent drama, Pensioen Docent drama.

Competenties, skills & vaardigheden docent drama

 • Energie
 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Organiseren
 • Coachen
 • Motiveren
 • Innovatief
 • Sociabiliteit
 • Omgaan met details
 • Leiderschap
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Conflicten beheersen
 • Presenteren
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
 • Overtuigen
 • Besluitvaardigheid
 • Verstand van theater
Mensen vonden ons op: Kennis Docent drama, Vaardigheden Docent drama, Attitude Docent drama, Kwalificaties Docent drama, Competentieprofiel Docent drama.

Boeken voor het beroep docent drama

Wil je meer weten over het beroep docent drama? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je docent drama bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken docent drama te komen.

Drama Teacher Gift | Journals For Everyone

Notebook 6x9, Lined, 110 Pages, Thank You Diary for Educator, Cool Gag Gift for Retirement or End of Term, Cute Appreciation Quote Journal for Her, Him Leaving Gift from School - Engels | Paperback | 9781725669123 | 112 pagina's

...

The Docent | Tom Kenny

Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781516931149 | 278 pagina's

A casual comment from a B-girl working at a seedy bar in Boston’s “Combat Zone” inspires the most notorious art theft in the country’s history. A decade later, the penchant of a superior court judge for old masterpieces brings the infamous museum heist an...

Mensen vonden ons op: boeken voor Docent drama, Docent drama ebooks, boek Docent drama.

Persoonstypen docent drama

Een docent drama moet de leiding kunnen nemen. Hij geeft les aan klassen en groepen en moet ervoor kunnen zorgen dat zij naar hem luisteren en moet ten alle tijde de leiding in handen weten te houden. De leerlingen moeten naar de docent drama luisteren en dat kan alleen als de docent drama ervoor zorgt dat er orde in de klas aanwezig is. (perfectionist)

Daarnaast moet de docent drama (vooral op theateropleidingen) goed naar zijn leerlingen luisteren en ze individuele aandacht geven om zo het beste in ze naar boven te halen. De docent drama kent zijn leerlingen en hun zwakke en goede punten, en zorgt ervoor dat aan het eind van de opleiding de zwakke punten zijn verbetert en de goede punten nog verder zijn ontwikkelt. (waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Docent drama, Karakter Docent drama.

Netwerk docent drama

De docent drama heeft het meest te maken met de leerlingen aan wie hij lesgeeft. Hij geeft ze les in toneelspelen en leert ze alle facetten van het vak waarin zij worden opgeleid. Hij luistert naar de leerlingen, kent ze en weet waar hun sterke en zwakke punten liggen, anticipeert hierop om zo de leerlingen zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen.

Daarnaast kan de docent drama ook te maken krijgen met andere leraren op de school en met de schoolleiding (of de leiding van het Centrum voor de Kunsten)

Mensen vonden ons op: Collega’s Docent drama, Medewerkers Docent drama.

Is het beroep docent drama iets voor jou?

Zou je graag docent drama willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als docent drama bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Docent drama, beroepskeuzetest Docent drama, beroep Docent drama kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden docent drama

Het arbeidsperspectief voor een afgestudeerd docent drama is gemiddeld. De werkgelegenheid hangt volledig af van het aantal scholen (of centrum voor de kunsten) die een vacature hebben openstaan.

Daarnaast kan de docent drama ook als trainingsacteur of regisseur bij jeugdtheaterscholen werkzaam zijn.

Arbeidsmarktperspectief score docent drama

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep docent drama. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Docent drama, Promotie mogelijkheden Docent drama, Carriere Docent drama.

Solliciteren op de functie docent drama

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als docent drama dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor docent drama belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als docent drama. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Docent drama, CV Docent drama, sollicitatie Docent drama.

Interviews met docent drama

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen docent drama

Vacatures docent drama

Op zoek naar een nieuwe baan als Docent drama? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Docent drama. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een docent drama geeft les in toneelspel (drama). Een docent drama kan lesgeven op het voorgezet onderwijs, op MBO opleidingen of op HBO opleidingen met betrekking tot theater of kan theater maken of les geven in een Centrum voor de Kunsten. De docent drama die lesgeeft op een theateropleiding (bijvoorbeeld de opleiding Sociaal Cultureel Werk Theater of een opleiding op de Kleinkunstacademie) leert zijn leerlingen alle facetten van het toneelspel (waaronder het bewust worden van hun lichaam, stemexpressie en improviseren) en leert zijn leerlingen zich daarmee ook meteen op fysiek en mentaal gebied te ontwikkelen op het gebied van theater en zelfbewustzijn.

Beoordeling Docent drama

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Docent drama' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Docent drama

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep