U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Docent roman

Docent roman worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een docent roman? Lees de functieomschrijving.

De docent roman geeft les in het vak roman schrijven.

De docent roman geeft les op een MBO of HBO opleiding in de richting creatief schrijven, de opleiding op de schrijversvakschool of een andere soortgelijke (schrijf)opleiding. Daarnaast kan de docent roman zowel freelance als in dienst ook cursussen/workshop/lessen roman schrijven geven. De voornaamste taak van de docent roman is zijn kennis en visie op het gebied van het schrijven van een roman overbrengen op zijn leerlingen/studenten zodat zij deze kennis mee kunnen nemen binnen hun toekomstige beroep. De docent roman geeft les in alle facetten van het vak roman schrijven. Zo geeft hij onder andere les over structuur, point of view, ontwikkeling van plot en karakter en laat hij zijn leerlingen/studenten romanteksten lezen.

De docent roman ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal of maakt gebruik van bestaand lesmateriaal en geeft zijn leerlingen/studenten opdrachten, schrijfopdrachten, toetsen, tentamens en andere schrijfopdrachten die hij vervolgens nakijkt, met de leerlingen/studenten bespreekt en waar nodig becijfert. Naar aanleiding van al dit gemaakte werk kan de docent roman de studievoortgang en studieontwikkeling van zijn leerlingen/studenten nauwgezet bijhouden en waar nodig met ze om de tafel gaan om de studieontwikkeling te bespreken en te kijken wat er beter kan en hoe hij daarbij kan helpen.

De docent roman heeft verstand van het vak roman schrijven en weet zijn kennis en visie op een interessante, educatieve en leuke manier op zijn leerlingen/studenten over te brengen. Daarnaast durft hij ook streng op te treden wanneer een leerling/student zich vervelend gedraagt of wanneer iemand geen goede inzet toont om ten alle tijde zijn leerlingen/studenten te motiveren en de orde in de klas te bewaren en/of herstellen.

Naast zijn werkzaamheden in de klas is de docent roman ook aanwezig tijdens vergaderingen met collega's om de leerlingen/studenten te bespreken en te kijken naar verbeterpunten binnen de opleiding en de school.

Mensen vonden ons op: Job Docent roman, Baan Docent roman, Docent roman Worden, Functie-eisen Docent roman, Verantwoordelijkheden Docent roman, Functieprofiel Docent roman, Wat doet een Docent roman, Werken als Docent roman.

Docent roman worden: Opleiding tot docent roman

De docent roman heeft zelf een opleiding aan de schrijversvakschool gevolgd, heeft een opleiding creatief schrijven (of een andere soortgelijke schrijfopleiding) gevolgd en is (na het behalen van een onderwijsbevoegdheid of relevante werkervaring als auteur) als docent roman gaan werken.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Docent roman, Docent roman Worden, Opleidingsniveau Docent roman, Scholing Docent roman, Studie Docent roman, Bijscholing Docent roman, Omscholing Docent roman.

Organisaties waar een docent roman doorgaans werkzaam is

De docent roman werkt op een MBO of HBO opleiding op een school of geeft (freelance) cursussen/lessen/workshops.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Docent roman, Docent roman Worden, Opleidingsniveau Docent roman, Scholing Docent roman, Studie Docent roman, Bijscholing Docent roman, Omscholing Docent roman.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden docent roman

De docent roman die werkzaam is op een school verdient tussen de €1300,- en €2100,- bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring en de school waar hij werkzaam is. De docent roman die alleen (freelance) cursussen/lessen/workshops geeft mag zijn eigen tarief bepalen; hiervoor valt dus geen specifieke salarisindicatie te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Docent roman, Loon Docent roman, Wat verdien je als Docent roman, Salarisschaal Docent roman, Salarisindicatie Docent roman, Bonus Docent roman, CAO Docent roman, Brutoloon Docent roman, Nettoloon Docent roman, Vakantiedagen Docent roman, Pensioen Docent roman.

Competenties, skills & vaardigheden docent roman

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Kritisch
 • Coachen
 • Motiveren
 • Omgaan met details
 • Initiatief ontplooien
 • Plannen en organiseren
 • Presenteren
 • Luisteren
 • Verstand van romanschrijven
Mensen vonden ons op: Kennis Docent roman, Vaardigheden Docent roman, Attitude Docent roman, Kwalificaties Docent roman, Competentieprofiel Docent roman.

Boeken voor het beroep docent roman

Wil je meer weten over het beroep docent roman? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je docent roman bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken docent roman te komen.

Wie heeft er wél een boek bij zich? | Johan Goossens

een jaar lang leraar op een ROC - Nederlands | Druk: 8 | Paperback | 9789400404311 | 176 pagina's

‘Heb je ervaring?’ vraagt de manager. ‘Nee.’ ‘Een diploma?’ ‘Nee.’ ‘Aangenomen, je kunt morgen beginnen. Je hebt dertien klassen.’ Als cabaretier Johan Goossens leraar Nederlands wordt op een ROC in Amsterdam, proberen zijn nieuwe collega’s hem moed in te...

De leraar die mijn leven veranderde | Tommy Wieringa

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789400405523 | 224 pagina's

De leraar Nederlands die je na de les een roman in handen drukt en je aanmoedigt om zelf te gaan schrijven. De docent op de toneelschool die je een podium geeft om vol overgave jezelf te zijn. De scriptiebegeleider die je tot het uiterste tergt. Een leraa...

Wie heeft er wél een boek bij zich? | Johan Goossens

een jaar lang leraar op een ROC - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789400400191 | 192 pagina's

‘Heb je ervaring?’ vraagt de manager. ‘Nee.’ ‘Een diploma?’ ‘Nee.’ ‘Aangenomen, je kunt morgen beginnen. Je hebt dertien klassen.’ Als cabaretier Johan Goossens leraar Nederlands wordt op een ROC in Amsterdam, proberen zijn nieuwe collega’s hem moed in te...

Mensen vonden ons op: boeken voor Docent roman, Docent roman ebooks, boek Docent roman.

Persoonstypen docent roman

De docent roman is een gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het gebied van het vak roman schrijven over op zijn leerlingen/studenten. Ook biedt hij ze waar nodig extra tips, adviezen of individuele begeleiding. Daarnaast is de docent roman een waarnemer. Hij let actuele ontwikkelingen binnen de schrijfwereld en neemt deze mee actuele ontwikkelingen mee in zijn lesmateriaal. 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Docent roman, Karakter Docent roman.

Netwerk docent roman

Het netwerk van de docent roman bestaat uit zijn zijn collega's, leerlingen/studenten, schrijvers die op school komen spreken en de directeur van de school.

Mensen vonden ons op: Collega’s Docent roman, Medewerkers Docent roman.

Is het beroep docent roman iets voor jou?

Zou je graag docent roman willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als docent roman bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Docent roman, beroepskeuzetest Docent roman, beroep Docent roman kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden docent roman

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent roman is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid op verschillende scholen en opleidingen. Daarnaast kan de docent roman ook freelance cursussen/workshops/lessen roman schrijven geven of kan hij zich ook specialiseren in andere schrijversvakken om hier ook les in te gaan geven.

Arbeidsmarktperspectief score docent roman

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep docent roman. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Docent roman, Promotie mogelijkheden Docent roman, Carriere Docent roman.

Solliciteren op de functie docent roman

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als docent roman dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor docent roman belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als docent roman. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Docent roman, CV Docent roman, sollicitatie Docent roman.

Interviews met docent roman

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen docent roman

Vacatures docent roman

Op zoek naar een nieuwe baan als Docent roman? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Docent roman. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De docent roman geeft les in het vak roman schrijven. De docent roman geeft les op een MBO of HBO opleiding in de richting creatief schrijven, de opleiding op de schrijversvakschool of een andere soortgelijke (schrijf)opleiding. Daarnaast kan de docent roman zowel freelance als in dienst ook cursussen/workshop/lessen roman schrijven geven.

Beoordeling Docent roman

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Docent roman' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Docent roman

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep