U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Documentairemaker

Documentairemaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een documentairemaker? Lees de functieomschrijving.

De documentairemaker maakt documentaires.

De documentairemaker maakt documentaires over een onderwerp dat hem interesseert. De documentairemaker kijkt welk onderwerp hij in de documentaire wil gaan behandelen en doet dan onderzoek. De documentairemaker kijkt waar hij beelden kan gaan schieten, wat de motivatie om de documentaire te maken is en wat hij met de documentaire wil gaan bereiken (wil hij bijvoorbeeld mensen aan het nadenken zetten, over bepaalde onderwerpen informeren of wil hij dingen aan het licht brengen waarmee hij kamervragen en vragen bij publiek wil oproepen om een bepaald onderwerp in de picture te zetten?). Vervolgens maakt hij een lijst met plekken die hij wil filmen en mensen die hij eventueel wil gaan interviewen en gaat hij op pad.De documentairemaker kan samen met een geluidsman of samen met een geluidsman en een cameraman op pad gaan om de beelden te gaan filmen. Sommige documentairemakers nemen hun eigen voice-over op, terwijl andere documentairemakers andere mensen inhuren of helemaal geen stemmen en voice-overs gebruiken. Afhankelijk van de documentaire kan de documentairemaker met meerdere mensen op pad gaan (als hij bijvoorbeeld zelf in beeld wil komen om mensen te interviewen of dingen aan te wijzen) of de documentaire zelf helemaal filmen.

Daarnaast kijkt de documentairemaker met een televisie of filmproducent of zij zijn documentaire willen gaan uitbrengen. De documentaire wordt, nadat de montage en voice-over opnames in samenwerking met de mensen van de techniek zijn afgerond op televisie, internet of in de bioscoop uitgezonden en verschijnt uiteindelijk zelfs misschien op dvd.

Mensen vonden ons op: Job Documentairemaker, Baan Documentairemaker, Documentairemaker Worden, Functie-eisen Documentairemaker, Verantwoordelijkheden Documentairemaker, Functieprofiel Documentairemaker, Wat doet een Documentairemaker, Werken als Documentairemaker.

Documentairemaker worden: Opleiding tot documentairemaker

Voor het beroep van documentairemaker is geen specifieke opleiding. Wel kan er een opleiding gevolgd worden die helpt bij het maken van documentaires zoals film en media (MBO, 4 jarig) of één van de opleidingen aan de Filmacademie in Amsterdam.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Documentairemaker, Documentairemaker Worden, Opleidingsniveau Documentairemaker, Scholing Documentairemaker, Studie Documentairemaker, Bijscholing Documentairemaker, Omscholing Documentairemaker.

Organisaties waar een documentairemaker doorgaans werkzaam is

De documentairemaker werkt zowel profit als non-profit freelance in een eigen bedrijf of voor een televisie of filmproducent of televisie of filmmaatschappij.

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Documentairemaker, Documentairemaker Worden, Opleidingsniveau Documentairemaker, Scholing Documentairemaker, Studie Documentairemaker, Bijscholing Documentairemaker, Omscholing Documentairemaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden documentairemaker

Voor het salaris van documentairemaker valt geen precieze indicatie te geven. Dit hangt volledig af van de documentairemaker in kwestie en voor welke eventuele opdrachtgevers hij werkt.

Mensen vonden ons op: Salaris Documentairemaker, Loon Documentairemaker, Wat verdien je als Documentairemaker, Salarisschaal Documentairemaker, Salarisindicatie Documentairemaker, Bonus Documentairemaker, CAO Documentairemaker, Brutoloon Documentairemaker, Nettoloon Documentairemaker, Vakantiedagen Documentairemaker, Pensioen Documentairemaker.

Competenties, skills & vaardigheden documentairemaker

 • Integriteit
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Innovatief
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Presenteren
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Durf
 • Inzicht in omgeving
 • Overtuigen
Mensen vonden ons op: Kennis Documentairemaker, Vaardigheden Documentairemaker, Attitude Documentairemaker, Kwalificaties Documentairemaker, Competentieprofiel Documentairemaker.

Boeken voor het beroep documentairemaker

Wil je meer weten over het beroep documentairemaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je documentairemaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken documentairemaker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Documentairemaker, Documentairemaker ebooks, boek Documentairemaker.

Persoonstypen documentairemaker

Een documentairemaker is een echte waarnemer. Hij kijkt naar de wereld, observeert de onderwerpen en de dingen om hem heen en vormt een mening. Vervolgens wil hij over een bepaald onderwerp een documentaire maken. Tijdens de documentaire neemt hij ook waar; hij weet precies wat hij en waar hij wil filmen en let op alle details.

Daarnaast is de documentairemaker een perfectionist. Hij wil met zijn documentaire de kijker informeren of aan het denken zetten en moet daarom alles precies onderzoeken om zo geen enkele fout in de documentaire te maken die de documentaire onderuit kan halen of minder goed kan maken.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Documentairemaker, Karakter Documentairemaker.

Netwerk documentairemaker

Het netwerk van de documentairemaker bestaat uit zijn eventuele camera en geluidsmannen, de eventuele mensen die hij interviewt en eventuele televisie of filmproducenten. Daarnaast kan zijn netwerk ook uit een regisseur bestaan (als hij gebruik maakt van een regisseur) en kan hij subsidie aanvragen bij het filmfonds.

Mensen vonden ons op: Collega’s Documentairemaker, Medewerkers Documentairemaker.

Is het beroep documentairemaker iets voor jou?

Zou je graag documentairemaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als documentairemaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Documentairemaker, beroepskeuzetest Documentairemaker, beroep Documentairemaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden documentairemaker

Het arbeidsmarktperspectief voor de documentairemaker is gemiddeld; het ligt volledig van de documentairemaker in kwestie af of hij van het maken van documentaires kan leven. Hiervoor is ambitie en doorzettingsvermogen vereist en daarnaast moet de documentairemaker ook goed reclame voor zichzelf en zijn documentaires kunnen maken en ideeën kunnen pitchen om zo eventuele televisiemaatschappijen, filmproducenten of bijvoorbeeld het filmfonds of andere subsidiegevers warm te maken zodat hij zijn documentaires kan bekostigen, maken en uitbrengen.

Arbeidsmarktperspectief score documentairemaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep documentairemaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Documentairemaker, Promotie mogelijkheden Documentairemaker, Carriere Documentairemaker.

Solliciteren op de functie documentairemaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als documentairemaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor documentairemaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als documentairemaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Documentairemaker, CV Documentairemaker, sollicitatie Documentairemaker.

Interviews met documentairemaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen documentairemaker

Vacatures documentairemaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Documentairemaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Documentairemaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De documentairemaker maakt documentaires. De documentairemaker maakt documentaires over een onderwerp dat hem interesseert. De documentairemaker kijkt welk onderwerp hij in de documentaire wil gaan behandelen en doet dan onderzoek.

Beoordeling Documentairemaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Documentairemaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Documentairemaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep