U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Documentalist

Documentalist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een documentalist? Lees de functieomschrijving.

Een Documentalist verzamelt en beheert alle informatie die relevant is voor de organisatie waarvoor hij werkt en zorgt dat deze bij de juiste mensen terecht komt. Hij is verantwoordelijk voor het beheren en actualiseren van de kennis waarop een organisatie draait. De Documentalist kan door andere medewerkers ingezet worden om bepaalde gegevens te achterhalen, bijvoorbeeld nieuwe wetgeving, koerswijzigingen of de nieuwste ontwikkelingen rond een coup in een Afrikaans land, maar zijn functie heeft ook een proactieve kant. Hij houdt zich actief bezig met de ontwikkelingen binnen het vakgebied van de organisatie.

De Documentalist ordent nieuwe gegevens en houdt het archief zo bij dat informatie ook voor anderen eenvoudig te vinden is. Hij signaleert welke informatie belangrijk is en stelt collega's op de hoogte. Hierin onderscheidt hij zich van de archivaris; hij treedt actief naar buiten en houdt zich meer bezig met het nieuwe dan met het oude. Wel is ook hij in staat om een werkbaar systeem te ontwerpen voor de ordening van zijn gegevens en dit aan te passen.

De precieze invulling van zijn functie, en daarmee het soort gegevens dat hij beheert, varieert per organisatie. Soms verzamelt de Documentalist krantenartikelen en foto's voor een expositie in een culturele instelling, soms wordt hij ingezet om informatie over treinonderdelen te documenteren. Vaak komt een Documentalist te werken bij een bedrijf in de technische hoek.

Mensen vonden ons op: Job Documentalist, Baan Documentalist, Documentalist Worden, Functie-eisen Documentalist, Verantwoordelijkheden Documentalist, Functieprofiel Documentalist, Wat doet een Documentalist, Werken als Documentalist.

Documentalist worden: Opleiding tot documentalist

Er zijn verschillende manieren om Documentalist te worden, bijvoorbeeld door een opleiding te doen in de richting van Informatiebeheer, Informatiekunde of Informatica zoals;

- Informatiedienstverlening -en Management (HBO)

- Media, Informatie en Communicatie (HBO)

- Bedrijfskundige Informatica (HBO)

Soms is een technisce MBO opleiding of MBO Informatiedienstverlening Bibliotheken voldoende.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Documentalist, Documentalist Worden, Opleidingsniveau Documentalist, Scholing Documentalist, Studie Documentalist, Bijscholing Documentalist, Omscholing Documentalist.

Organisaties waar een documentalist doorgaans werkzaam is

Documentalisten komen bij de meest uiteenlopende organisaties te werken, zowel profit als non-profit. Dit kan zijn bij rechtbanken, musea, scholen, bibliotheken, rederijen en bouwbedrijven. Het zwaartepunt ligt bij bedrijven met een technische achtergrond; bouwkundig, chemisch of in de ICT.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Documentalist, Documentalist Worden, Opleidingsniveau Documentalist, Scholing Documentalist, Studie Documentalist, Bijscholing Documentalist, Omscholing Documentalist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden documentalist

Er bestaat geen standaard salaris voor een Documentalist. Inkomen en extra's variëren per werkgever en opleidingsniveau. Bij een museum kan een Documentalist op HBO niveau bijvoorbeeld tussen de €2300 en €2900 bruto per maand verdienen. Met een MBO -opleiding bij een zorginstelling is dit tussen de €1500 en €2500. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn verschillend. Bij de overheid hoort in ieder geval vakantiegeld en een eindejaarsuitkering tot de voorwaarden.

Mensen vonden ons op: Salaris Documentalist, Loon Documentalist, Wat verdien je als Documentalist, Salarisschaal Documentalist, Salarisindicatie Documentalist, Bonus Documentalist, CAO Documentalist, Brutoloon Documentalist, Nettoloon Documentalist, Vakantiedagen Documentalist, Pensioen Documentalist.

Competenties, skills & vaardigheden documentalist

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Omgaan met details
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Overzicht houden
 • Besluitvaardigheid
 • Discipline
 • Kritisch
Mensen vonden ons op: Kennis Documentalist, Vaardigheden Documentalist, Attitude Documentalist, Kwalificaties Documentalist, Competentieprofiel Documentalist.

Boeken voor het beroep documentalist

Wil je meer weten over het beroep documentalist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je documentalist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken documentalist te komen.

Memorias Etnohistoricas del Gran Chaco | Edgardo Jorge Cordeu

Tomo 1: Análisis monográficos y fuentes documentales. - Spaanstalig | Paperback | 9783659026928 | 588 pagina's

Formando parte de los resultados del PICT-BID 04-04400: "Dimension historica, memoria y etnicidad en dos etnias del Gran Chaco: El caso de los Toba (Qom) y los Chamacoco (Ishir)," en este Tomo 1 se incluyen varias contribuciones monograficas del personal ...

Los años perdidos de Jesús | Elizabeth Clare Prophet

Pruebas documentales de los diecisiete años en que Jesús viajó a Oriente - Spaanstalig | E-book | 9781609881696

Antiguos textos revelan que Jesús paso diecisiete años en Oriente. Afirman que entre los trece y los veintinueve años de edad viajo a India, Nepal, Ladak y Tíbet, donde fue estudiante y maestro. Por primera vez Elizabeth Clare Prophet reúne el testimonio ...

En busca de lo real. 50 documentales esenciales | Jordi Revert

51 documentales esenciales - Spaanstalig | E-book | 9788491168737

¿Qué es lo real? Tradicionalmente, el documental se ha entendido como lo opuesto a la ficcion, como aquel género que documentaba la realidad. Sin embargo, a poco que indaguemos en sus muchas ramificaciones, comprobaremos que lo real se nos escurre de los ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Documentalist, Documentalist ebooks, boek Documentalist.

Persoonstypen documentalist

Een Documentalist is precies en zorgvuldig. De informatie die hij beheert moet immers toegankelijk zijn voor derden. Daarnaast ziet hij het als zijn taak nog ontbrekende relevante informatie te verzamelen, waarbij hij duidelijke, logische keuzes moet maken in wat wel of niet belangrijk is (Perfectionist). Zijn documentatie maakt het werk van anderen mogelijk. Hij ondersteunt zijn collega's; de Documentalist handelt informatiezoeken af en draagt zelf nieuwe informatie aan (Gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Documentalist, Karakter Documentalist.

Netwerk documentalist

De Documentalist komt met alle medwerkers van het bedrijf of de organisatie waar hij werkt in aanraking; zij moeten immers voor hun informatie bij hem zijn. Het kan zijn dat de Documentalist deel uitmaakt van een team, bijvoorbeeld op de afdeling Innovatie. Dan zal hij meer contact hebben met medewerkers en baas. Soms werken er meerdere Documentalisten bij een bedrijf of wordt de Documentalist bijgestaan door een assistent.

Mensen vonden ons op: Collega’s Documentalist, Medewerkers Documentalist.

Is het beroep documentalist iets voor jou?

Zou je graag documentalist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als documentalist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Documentalist, beroepskeuzetest Documentalist, beroep Documentalist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden documentalist

Doorgroeimogelijkheden zijn er weinig. Documentalisten met een HBO opleiding kunnen doorstromen naar leidinggevende functies, aan het hoofd van informatieve diensten of afdelingen. Op MBO niveau bestaat de mogelijkheid van het uitbreiden van het takenpakket, waarmee een HBO functie in beeld komt.

Arbeidsmarktperspectief score documentalist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep documentalist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Documentalist, Promotie mogelijkheden Documentalist, Carriere Documentalist.

Solliciteren op de functie documentalist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als documentalist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor documentalist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als documentalist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Documentalist, CV Documentalist, sollicitatie Documentalist.

Interviews met documentalist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen documentalist

Vacatures documentalist

Op zoek naar een nieuwe baan als Documentalist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Documentalist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Documentalist verzamelt en beheert alle informatie die relevant is voor de organisatie waarvoor hij werkt en zorgt dat deze bij de juiste mensen terecht komt. Hij is verantwoordelijk voor het beheren en actualiseren van de kennis waarop een organisatie draait. De Documentalist kan door andere medewerkers ingezet worden om bepaalde gegevens te achterhalen, bijvoorbeeld nieuwe wetgeving, koerswijzigingen of de nieuwste ontwikkelingen rond een coup in een Afrikaans land, maar zijn functie heeft ook een proactieve kant.

Beoordeling Documentalist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Documentalist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Documentalist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep