U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Dominee

Dominee worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een dominee? Lees de functieomschrijving.

Een dominee geeft het woord van de bijbel door aan mensen, door te preken en te onderwijzen volgens de leer van de protestantse kerk. Men heeft de verantwoordelijkheid over een gemeente of deel van een gemeente, en werkt daar op een zelfstandige manier om het woord van God te verspreiden.

Naast het geven van een dagelijkse preek en gebed, is men ook verantwoordelijk voor het onderwijs van de jeugd, zoals dat op de zondagschool gegeven wordt. Ook begeleid men huwelijken, de doop, en begravenissen. Op de heilige dagen is het de taak van de dominee om er iets speciaals van te maken, en de handelingen uit te voeren die in de protestantse kerk routine zijn.

Naast het begeleiden en onderhouden van de huidige gelovigen zal een dominee ook vaak evenementen en andere mogelijkheden creeren om nieuwe leden te kunnen verkrijgen. Hierbij is het zaak om mensen vanuit allerlei achtergronden met open armen in de congregatie te introduceren, en ervoor te zorgen dat deze mensen weten wat het is om protestants te zijn en daar trots op te worden.

Hoewel een dominee dus voornamelijk een relatie met God aangaat, is het belangrijk om die mensen die in dezelfde God geloven te steunen en met iedereen overweg te kunnen, zoals de Bijbel dat ook voorschrijft.

Mensen vonden ons op: Job Dominee, Baan Dominee, Dominee Worden, Functie-eisen Dominee, Verantwoordelijkheden Dominee, Functieprofiel Dominee, Wat doet een Dominee, Werken als Dominee.

Dominee worden: Opleiding tot dominee

Om dominee te worden dient men een universitaire opleiding in Theologie gevolgd te hebben. Bij voorkeur wordt deze opleiding in een protestants-gericht instituut gevolgd.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Dominee, Dominee Worden, Opleidingsniveau Dominee, Scholing Dominee, Studie Dominee, Bijscholing Dominee, Omscholing Dominee.

Organisaties waar een dominee doorgaans werkzaam is

Dominees werken als zelfstandig ondernemer, maar worden onderhouden door de kerk en soms ook door de gemeente. Men heeft wat vrijheid om een eigen interpretatie te geven van de leer van de Bijbel, en zo op een eigen manier diens congregatie aan te spreken. Uiteindelijk legt men vooral verantwoording af aan de kerk en God.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Dominee, Dominee Worden, Opleidingsniveau Dominee, Scholing Dominee, Studie Dominee, Bijscholing Dominee, Omscholing Dominee.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden dominee

Een dominee heeft recht op een basistraktement oftewel salaris van tussen de 2202 en 2644 euro, netto, per maand. Het salaris kan oplopen tot wel 7000 euro per maand. Daarnaast zijn er regelingen voor vakantietoeslag, zwangerschapsverlof, eindejaarsuitkering, pensioenpremie, en krijgt men meestal een ambtswoning aangeboden waarbij de huur laag gehouden wordt. Ook kan men vergoeding krijgen vanuit de kerk voor vervoer en andere onkosten. Een parttime dominee krijgt maar 50% van het fulltime salaris, maar heeft wel recht op alle andere arbeidsvoorwaarden.

Mensen vonden ons op: Salaris Dominee, Loon Dominee, Wat verdien je als Dominee, Salarisschaal Dominee, Salarisindicatie Dominee, Bonus Dominee, CAO Dominee, Brutoloon Dominee, Nettoloon Dominee, Vakantiedagen Dominee, Pensioen Dominee.

Competenties, skills & vaardigheden dominee

 • Discipline
 • Motiveren
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Overtuigen
 • in de leer van de protestantse kerk geloven
 • overtuigend kunnen preken
 • mensenlievend en vergevingsgezind overkomen
Mensen vonden ons op: Kennis Dominee, Vaardigheden Dominee, Attitude Dominee, Kwalificaties Dominee, Competentieprofiel Dominee.

Boeken voor het beroep dominee

Wil je meer weten over het beroep dominee? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je dominee bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken dominee te komen.

Geloof laat een Muur vallen | Fuhrer, Christian

mémoires van de Wende-dominee - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789492183576 | 240 pagina's

Geloof laat een Muur vallen 1e druk is een boek van Fuhrer, Christian uitgegeven bij Skandalon Uitgeverij B.V.. ISBN 9789492183576 'Geloof laat een Muur vallen' vallen is een uniek document waarin een van de grootste politieke omwentelingen van de vorige ...

Geloven in een God die niet bestaat | Klaas Hendrikse

manifest van een atheistische dominee - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789046803080 | 204 pagina's

Manifest van een athe stische dominee Veel mensen zijn grootgebracht met het idee dat geloven in God betekent dat je ook gelooft dat God bestaat. Toch hebben de meeste mensen het geloof in dat 'bestaan' allang losgelaten, of twijfelen ze eraan. Klaas Hend...

De eerste wandelaar | Flip van Doorn

in de voetsporen van een wandelende dominee - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789400407534 | 400 pagina's

Wandelen was lange tijd iets voor de elite. Tot in de tweede helft van de negentiende eeuw de doopsgezinde predikant Jacobus Craandijk besloot zijn voettochten te beschrijven. Craandijk was een chroniqueur van zijn tijd. Laverend tussen vooruitgangsoptimi...

Mensen vonden ons op: boeken voor Dominee, Dominee ebooks, boek Dominee.

Persoonstypen dominee

De dominee is de Bemiddelaar tussen God en de mensheid, en zal beide moeten kunnen verdedigen tegenover de ander, in dialoog en gebed. Uiteindelijk is men natuurlijk de loyale dienaar van God, en heeft het woord van de Bijbel het laatste woord (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Dominee, Karakter Dominee.

Netwerk dominee

Als dominee heeft men veel contact met de protestantse kerkelijke macht, en andere dominees in de buurt. Natuurlijk staat men het dichst bij de gelovigen die langskomen en de diensten volgen, meehelpen in de kerk, of zondagse les krijgen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Dominee, Medewerkers Dominee.

Is het beroep dominee iets voor jou?

Zou je graag dominee willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als dominee bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Dominee, beroepskeuzetest Dominee, beroep Dominee kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden dominee

Elke plaats heeft een eigen dominee nodig, en de grotere steden wel meerdere, waardoor er altijd wel werk te vinden is zolang men maar open staat voor de locatie waar die in terechtkomt. Omdat men ook parttime dominee kan zijn, brengt dit nog meer mogelijkheden voor werk, dat zo gedeeld kan worden door verschillende dominees binnen dezelfde kerk.

Vanuit een positie als dominee kan men hogerop in de kerkelijke orde terechtkomen, als men zich fanatiek inzet in het verspreiden van het woord van God of overtuigend kan prediken. Dan wordt een dominee mogelijk een diaken, of zelfs de voorzitter van de protestantse kerk voor het hele land.

Arbeidsmarktperspectief score dominee

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep dominee. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Dominee, Promotie mogelijkheden Dominee, Carriere Dominee.

Solliciteren op de functie dominee

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als dominee dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor dominee belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als dominee. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Dominee, CV Dominee, sollicitatie Dominee.

Interviews met dominee

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen dominee

Vacatures dominee

Op zoek naar een nieuwe baan als Dominee? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Dominee. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een dominee geeft het woord van de bijbel door aan mensen, door te preken en te onderwijzen volgens de leer van de protestantse kerk. Men heeft de verantwoordelijkheid over een gemeente of deel van een gemeente, en werkt daar op een zelfstandige manier om het woord van God te verspreiden. Naast het geven van een dagelijkse preek en gebed, is men ook verantwoordelijk voor het onderwijs van de jeugd, zoals dat op de zondagschool gegeven wordt.

Beoordeling Dominee

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Dominee' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Dominee

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep