U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Dramaturg

Dramaturg worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een dramaturg? Lees de functieomschrijving.

Een Dramaturg is de artistiek adviseur van de toneeldirectie. Hij adviseert verschillende betrokkenen bij een toneelproject over diverse onderwerpen.. Een Dramaturg adviseert bijvoorbeeld de regisseur over of bij de keuze van een toneelstuk, maar ook over de uitvoering ervan en het soort publiek dat verwacht en bereikt wordt. Niet alleen de regisseur, maar ook acteurs en choreografen wordt reflectie geboden. De Dramaturg wordt daarom ook wel ‘eerste toeschouwer’ genoemd.

De Dramaturg bekijkt als het ware hoe de toneelvoorstelling (naar verwachting) op de toeschouwer overkomt en geeft reflectie voor, tijdens en na het repetitieproces. De Dramaturg werpt zo een kritische blik op de samenhang tussen vorm en inhoud van een toneelstuk. Ook bepaalt hij vaak mede het repetoire van een theatergezelschap. Vaak benadert een Dramaturg een toneelstuk of ander project vanuit wetenschappelijk oogpunt. Bij elke voorstelling waarbij hij betrokken is heeft de dramaturgie als het ware het karakter van een uniek onderzoek. Een Dramaturg onderzoekt dan bijvoorbeeld de historische context van een tekst en houdt de ontwikkelingen in de theaterwereld bij.

Al met al kan de functieinhoud van Dramaturg erg veelzijdig worden genoemd. Hij geeft artistiek advies op verschillende niveaus, maar is bijvoorbeeld ook inzetbaar bij communicatie- en beleidskwesties. Zo kan het bijvoorbeeld een taak zijn van de Dramaturg om pers- en sponsorrelaties te onderhouden. De Dramaturg licht hierbij de pers in over de visie van het theatergezelschap en de essentie van de voorstelling. Men spreekt dan van publiciteitsdramaturgie.

Mensen vonden ons op: Job Dramaturg, Baan Dramaturg, Dramaturg Worden, Functie-eisen Dramaturg, Verantwoordelijkheden Dramaturg, Functieprofiel Dramaturg, Wat doet een Dramaturg, Werken als Dramaturg.

Dramaturg worden: Opleiding tot dramaturg

Om aan de slag te gaan als Dramaturg is een opleiding in de Theaterwetenschappen een vereiste. Zo kan men bijvoorbeeld de opleiding Theater-, Tilm- en Televisiewetenschap volgen (WO). De hierop aansluitende master Theaterwetenschap biedt het tracé Theaterdramaturgie. Ook is er de studie Theaterwetenschap (WO) en bestaat er een speciale Master die opleidt tot Dramaturg: de Master Dramaturgie. Dit is een duale master, wat inhoudt dat theorie en praktijk worden gecombineerd. Deze Master duurt anderhalf jaar, waarbij een half jaar bij een theatergezelschap wordt gewerkt.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Dramaturg, Dramaturg Worden, Opleidingsniveau Dramaturg, Scholing Dramaturg, Studie Dramaturg, Bijscholing Dramaturg, Omscholing Dramaturg.

Organisaties waar een dramaturg doorgaans werkzaam is

Een Dramaturg is werkzaam bij een theatergezelschap. De grootte van dit gezelschap kan uiteenlopen, net zoals de grootte van de theaters waar het gezelschap optreedt. Ook komt het voor dat een Dramaturg door binnen- en buitenland reist om de ontwikkelingen in de theaterwereld bij te houden.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Dramaturg, Dramaturg Worden, Opleidingsniveau Dramaturg, Scholing Dramaturg, Studie Dramaturg, Bijscholing Dramaturg, Omscholing Dramaturg.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden dramaturg

Het salaris van een Dramaturg is vaak afhankelijk van het aantal taken dat hij op zich neemt. Omdat de functie op vele manieren ingevuld kan worden en een Dramaturg op meerdere gebieden inzetbaar is, kan het salaris variëren. Hoe meer verantwoordelijkheden en taken, des te hoger het salaris zal uitvallen. Ook de werkervaring van de Dramaturg kan het salaris beïnvloeden.


Arbeidsvoorwaarden zijn de vinden in de CAO podiumkunsten (zie bronnen).

Mensen vonden ons op: Salaris Dramaturg, Loon Dramaturg, Wat verdien je als Dramaturg, Salarisschaal Dramaturg, Salarisindicatie Dramaturg, Bonus Dramaturg, CAO Dramaturg, Brutoloon Dramaturg, Nettoloon Dramaturg, Vakantiedagen Dramaturg, Pensioen Dramaturg.

Competenties, skills & vaardigheden dramaturg

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Kritisch
 • Oordeelsvorming
 • Empathie
 • Overtuigen
 • Inzicht in omgeving
 • Allround theaterkennis
Mensen vonden ons op: Kennis Dramaturg, Vaardigheden Dramaturg, Attitude Dramaturg, Kwalificaties Dramaturg, Competentieprofiel Dramaturg.

Boeken voor het beroep dramaturg

Wil je meer weten over het beroep dramaturg? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je dramaturg bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken dramaturg te komen.

De dramaturgie van het dagelijks leven | Erving Goffman

Schijn en werkelijkheid in sociale interacties - Nederlands | Paperback | 9789061319504 | 287 pagina's

- Klassiek meesterwerk over schijn en wezen in de menselijke omgang - Erving Goffman (1922-1982) geldt als een der belangrijkste denkers over mens en maatschappij van onze tijd. In dit alom geprezen sleutelwerk gebruikt hij begrippen en beelden uit het th...

Dramaturgie van het dagelijks leven | E. Goffman

schijn en werkelijkheid in sociale interacties - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789061319436 | 255 pagina's

Dramaturgie van het dagelijks leven...

Die Dramaturgie Des Indischen Films | Holger Pinnow-Locnikar

Dargestellt am Beispiel von "Kabhi Khushi Kabhie Gham" - Duitstalig | Druk: 1 | Paperback | 9783640688364 | 92 pagina's

Die Dramaturgie Des Indischen Films is een boek van Holger Pinnow-Locnikar...

Mensen vonden ons op: boeken voor Dramaturg, Dramaturg ebooks, boek Dramaturg.

Persoonstypen dramaturg

De Dramaturg kan gezien worden als 'eerste toeschouwer'. Hij is analytisch ingesteld en verzamelt veel informatie en kennis. Dit komt van pas bij het analyseren van een toneelstuk (Waarnemer).

Een Dramaturg streeft naar originaliteit en is naast creatief ook expressief. Deze expressiviteit is een belangrijke eigenschap voor een Dramaturg, om het theatergezelschap te kunnen dviseren en tegelijk te stimuleren en motiveren (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Dramaturg, Karakter Dramaturg.

Netwerk dramaturg

De Dramaturg is voortdurend aan het samenwerken. Hij is immers de adviseur van een theatergroep en zal deze groep moeten overtuigen van zijn visie om tot een gewenst eindresultaat te komen. Het is voor een Dramaturg dus belangrijk om goed te communiceren en zijn visie over te brengen op met name de regisseur. De regisseur en Dramaturg zijn constant bezig met het wisselen van gedachten. Wanneer een Dramaturg het repetoire van een theatergezelschap bepaalt gebeurt dit veelal in overleg, waarbij wordt samengewerkt met de toneeldirectie.

Mensen vonden ons op: Collega’s Dramaturg, Medewerkers Dramaturg.

Is het beroep dramaturg iets voor jou?

Zou je graag dramaturg willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als dramaturg bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Dramaturg, beroepskeuzetest Dramaturg, beroep Dramaturg kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden dramaturg

Als Dramaturg is het vrij lastig om een baan te vinden. Er verschijnen niet veel vacatures voor Dramaturgen en de concurrentie is moordend. Eenmaal aan de slag bij een theatergezelschap ontstaat er vaak een hechte band, waardoor het verloop gering is. Een optie is om als zelfstandig Dramaturg aan de slag te gaan en zo aan verschillende projecten deel te nemen.

Arbeidsmarktperspectief score dramaturg

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep dramaturg. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Dramaturg, Promotie mogelijkheden Dramaturg, Carriere Dramaturg.

Solliciteren op de functie dramaturg

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als dramaturg dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor dramaturg belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als dramaturg. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Dramaturg, CV Dramaturg, sollicitatie Dramaturg.

Interviews met dramaturg

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen dramaturg

Vacatures dramaturg

Op zoek naar een nieuwe baan als Dramaturg? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Dramaturg. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Dramaturg is de artistiek adviseur van de toneeldirectie. Hij adviseert verschillende betrokkenen bij een toneelproject over diverse onderwerpen.. Een Dramaturg adviseert bijvoorbeeld de regisseur over of bij de keuze van een toneelstuk, maar ook over de uitvoering ervan en het soort publiek dat verwacht en bereikt wordt.

Beoordeling Dramaturg

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Dramaturg' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Dramaturg

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep