U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Drukker

Drukker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een drukker? Lees de functieomschrijving.

De Drukker is degene die ervoor zorgt dat het product dat een ontwerper of uitgever hebben bedacht ook op de goede manier gerealiseerd wordt. De Drukker is er verantwoordelijk voor dat een project op precies de wijze waarop het aangeleverd werd omgezet wordt naar een fysiek product. Hiervoor moet een Drukker routinematig kunnen werken. Aangezien er verschillende soorten drukpersen en druktechnieken bestaan, kan er een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten Drukkers. Men kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om mechanisch of handmatig te drukken. Vaak ontwikkelt de Drukker een specialisme in het drukken en kan hij hierin verder gaan. Ook is het mogelijk om als zelfstandig Drukker aan de slag te gaan, en zo ook bedrijfsleider te worden.

Hoewel routine de drukwerkzaamheden kenmerkt, zal een Drukker vaak bij verschillende projecten betrokken zijn en diverse producten af moeten leveren. Hij zal voortdurend op de hoogte moeten blijven van ontwikkelingen op (de markt in) zijn vakgebied en kennis moeten hebben van alle mogelijkheden. Zo kan hij een opdrachtgever adviseren over welke drukmethode het beste resultaat op zal leveren. Bovendien is deze kennis nodig om een beeld te kunnen vormen van hoe het ontwerp er uit moet komen te zien. De Drukker zal heel precies moeten werken om telkens het gewenste product te kunnen leveren en moet hierbij nauw samenwerken met de opdrachtgever.

Meer praktisch zal de Drukker zijn technisch inzicht soms moeten gebruiken om machines te repareren of af te stellen naar een bepaald ontwerp.

Mensen vonden ons op: Job Drukker, Baan Drukker, Drukker Worden, Functie-eisen Drukker, Verantwoordelijkheden Drukker, Functieprofiel Drukker, Wat doet een Drukker, Werken als Drukker.

Drukker worden: Opleiding tot drukker

Om Drukker te worden is een opleiding nodig op MBO niveau 2. Hiervoor kan je terecht bij een Grafisch Lyceum of een avondopleiding. Verdere specialisatie is ook mogelijk in vakopleidingen, onder andere voor het snijden of binden van producten.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Drukker, Drukker Worden, Opleidingsniveau Drukker, Scholing Drukker, Studie Drukker, Bijscholing Drukker, Omscholing Drukker.

Organisaties waar een drukker doorgaans werkzaam is

Drukkerijen zijn er in verschillende groottes en hebben vaak verscheidene specialisaties. Over het algemeen werkt men als Drukker voor een groot bedrijf, met meerdere Drukkers op een plek, tenzij de Drukker ervoor kiest om zelfstandig ondernemer te worden.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Drukker, Drukker Worden, Opleidingsniveau Drukker, Scholing Drukker, Studie Drukker, Bijscholing Drukker, Omscholing Drukker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden drukker

Het salaris van een Drukker zonder specialisatie ligt ongeveer tussen de €1400 en €2000. Verder specialisatie geeft kans op hoger loon. Arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO voor de grafische sector (zie bronnen).

Mensen vonden ons op: Salaris Drukker, Loon Drukker, Wat verdien je als Drukker, Salarisschaal Drukker, Salarisindicatie Drukker, Bonus Drukker, CAO Drukker, Brutoloon Drukker, Nettoloon Drukker, Vakantiedagen Drukker, Pensioen Drukker.

Competenties, skills & vaardigheden drukker

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Zelfsturing
 • Anticiperen
 • Kritisch
 • Technisch inzicht
 • Plannen en organiseren
 • Omgaan met details
 • Kennis van en inzicht in ontwikkelingen m.b.t. gedrukte media
Mensen vonden ons op: Kennis Drukker, Vaardigheden Drukker, Attitude Drukker, Kwalificaties Drukker, Competentieprofiel Drukker.

Boeken voor het beroep drukker

Wil je meer weten over het beroep drukker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je drukker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken drukker te komen.

De boekhandel van de wereld | Andrew Pettegree

drukkers, boekverkopers en lezers in de Gouden Eeuw - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789045034997 | 624 pagina's

In "De boekhandel van de wereld' vertellen Andrew Pettegree en Arthur der Weduwen het verhaal van de opkomst en het grote succes van het bloeiende zeventiende-eeuwse Nederlandse boekenbedrijf. In de zeventiende eeuw was Nederland het centrum van de boeken...

Creatief communiceren met kinderen Theorie en uitgewerkte voorbeelden Het materiaal | Lieke Drukker

meer dan 20 voorbeelden hoe je op een speelse en kindvriendelijke manier kunt communiceren - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789001810177

Creatief communiceren met kinderen Theorie en uitgewerkte voorbeelden Het materiaal 1e druk is een boek van Lieke Drukker uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001810177 Volwassenen praten niet zo vaak met kinderen. Als ze dat doen is daar vaa...

De drukker van Venetië | Javier Azpeitia

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789028427594 | 384 pagina's

In 1530 bezoekt Paolo Manuzio zijn moeder op het platteland van Modena, om haar een eerste versie te laten lezen van zijn biografie van Aldo Manuzio, Paolo's overleden vader en de belangrijkste drukker uit de geschiedenis. Hij heeft er echter geen idee va...

Mensen vonden ons op: boeken voor Drukker, Drukker ebooks, boek Drukker.

Persoonstypen drukker

De Drukker staat in dienst van de opdrachtgever. Het is essentieel om een luisterende houding aan te nemen, het ontwerp goed te bekijken en de opdracht zo goed mogelijk uit te voeren (Loyalist). Daarnaast moet een Drukker nauwkeurig werken en het hele drukproces overzien. Alles moet tot in detail kloppen (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Drukker, Karakter Drukker.

Netwerk drukker

Een Drukker werkt vaak samen met de uitgever aan een opdracht. Daarnaast zijn er in de meeste drukkerijen andere Drukkers werkzaam, alsmede personen in verwante functies zoals binders. Voor een Drukker die zelfstandig werkt is er ook direct contact nodig met de particulieren die iets willen laten drukken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Drukker, Medewerkers Drukker.

Is het beroep drukker iets voor jou?

Zou je graag drukker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als drukker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Drukker, beroepskeuzetest Drukker, beroep Drukker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden drukker

De vraag naar Drukkers op de arbeidsmarkt is gemiddeld. Drukkers zijn altijd wel ergens nodig. Er is wel meer vraag naar Drukkers met bepaalde specialisaties. Bij een bedrijf kan iemand zich opwerken tot opzichter en daarmee leiding krijgen over andere Drukkers. Als een Drukker ervoor kiest om voor zichzelf te beginnen kan hij een drukkerij op proberen te zetten.

Arbeidsmarktperspectief score drukker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep drukker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Drukker, Promotie mogelijkheden Drukker, Carriere Drukker.

Solliciteren op de functie drukker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als drukker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor drukker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als drukker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Drukker, CV Drukker, sollicitatie Drukker.

Interviews met drukker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen drukker

Vacatures drukker

Op zoek naar een nieuwe baan als Drukker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Drukker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Drukker is degene die ervoor zorgt dat het product dat een ontwerper of uitgever hebben bedacht ook op de goede manier gerealiseerd wordt. De Drukker is er verantwoordelijk voor dat een project op precies de wijze waarop het aangeleverd werd omgezet wordt naar een fysiek product. Hiervoor moet een Drukker routinematig kunnen werken.

Beoordeling Drukker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Drukker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Drukker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

wordt geen drukker uitstervend beroep.slechte werk tijden en slechte werkomgeving ,

Door: ed

Drukker zijn is een mooi beroep. Als je iets wil maken van kwaliteit, Alleen is door de overcapaciteit van drukkerijen weinig tot geen toekomst om dit tot je pesioen te doen. En doordat er weinig  winst wordt gemaakt hebben de Nederlandse bedrijven het zwaar, en wordt hierdoor gereorganiseerd met uiteindelijk falliesement als gevolg. En daar zit je dan als 50 plusser zonder werk

 

Door: Johan

Prachtig beroep.Maar helaas,zie hierboven.Gr.

Door: Wim

er zijn veel drukkerijen failliet gegaan, met name door de oost-europese landen waar je niet mee kan concurreren. Ze hebben daar werknemers in dienst die voor 300 euro per maand drukwerk maken daar kan je in Nederland nog niet het papier voor inkopen.

Wil je de grafische industrie in dan moet je online gaan maar dan nog heb je last van concurentie wordt allemaal in het buitenland gedrukt.

Door: klaas

Is het alleen somberheid?

Door: Ben

Ik heb via de NationaleVacaturebank,weer een(tijdelijke)baan gevonden met kans op een vast dienstverband.Gr.

Door: Wim

Reageer op dit beroep