U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Echografist

Echografist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een echografist? Lees de functieomschrijving.

Als echografist werkt men meestal in de radiodiagnostische afdeling van een ziekenhuis, waar men beelden van lichaamsdelen maakt om zo de dokters te helpen een diagnose te maken. De echografist maakt voornamelijk 'echo's', beelden van binnen in het lichaam die gebruikmaken van hoogfrequentie geluidsgolven om een weergave van een bepaalde plek te kunnen geven. De weerkaatsing van de geluidgolven vormt het betreffende orgaan of de foetus op het echogram. Ook kan men rontgenfoto's of CT-scans maken.

Een dokter verwijst patienten door naar de echografist, en geeft daarbij instrukties zodat de echografist precies weet wat er gedaan moet worden. Patienten kunnen vaak zwangere vrouwen zijn, waarbij de echografist voldoende kennis nodig heeft van zaken om de patient gerust te stellen of op te merken als er iets niet helemaal gezond is aan de foetus. De resultaten worden overlegt de dokter, maar een patient zal altijd meteen gerust gesteld en begeleid dienen te worden.

Hoewel de dagelijkse gang van zaken routinematig kan zijn, zal een echografist ook in een operatiekamer geroepen kunnen worden, en met spoed kunnen werken. Zelfs buiten de operatiekamer kan men door een hoge werkdruk lange dagen maken, en daarbij steeds waakzaam blijven.

Een echografist zal dus goed onder druk moeten kunnen werken, niet alleen omdat men ook met rontgenstraling werkt en dus mogelijk aan schadelijke golven blootgesteld kan worden, maar ook omdat elke patient weer anders is en daar goed op ingespeeld dient te worden. Een koel hoofd is noodzakelijk om alle veiligheidsrichtlijnen te blijven volgen in de meest stresvolle situaties.

Mensen vonden ons op: Job Echografist, Baan Echografist, Echografist Worden, Functie-eisen Echografist, Verantwoordelijkheden Echografist, Functieprofiel Echografist, Wat doet een Echografist, Werken als Echografist.

Echografist worden: Opleiding tot echografist

Een echografist heeft een HBO-diploma van de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken. Hiernaast bestaat er ook een post-HBO opleiding in Echografie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Echografist, Echografist Worden, Opleidingsniveau Echografist, Scholing Echografist, Studie Echografist, Bijscholing Echografist, Omscholing Echografist.

Organisaties waar een echografist doorgaans werkzaam is

Een echografist werkt meestal in een ziekenhuis, maar kan ook in een laboratorium komen te werken. Men zal in beide instanties veel tijd doorbrengen in de behandelkamer(s) waar alle apparatuur zich bevindt, en de ruimtes waarin de resultaten van diens werk bekeken worden.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Echografist, Echografist Worden, Opleidingsniveau Echografist, Scholing Echografist, Studie Echografist, Bijscholing Echografist, Omscholing Echografist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden echografist

Een echografist zal afhankelijk van diens ervaring en positie een salaris van 1300 tot 2250 euro per maand kunnen verwachten. Hierbij gelden meestal de arbeidsvoorwaarden die vastgesteld zijn in de algemene CAO voor ziekenhuizen.

Mensen vonden ons op: Salaris Echografist, Loon Echografist, Wat verdien je als Echografist, Salarisschaal Echografist, Salarisindicatie Echografist, Bonus Echografist, CAO Echografist, Brutoloon Echografist, Nettoloon Echografist, Vakantiedagen Echografist, Pensioen Echografist.

Competenties, skills & vaardigheden echografist

 • Klantgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Accuratesse
 • Sensitiviteit
 • natuurkundige kennis
 • goed patienten begeleiden
 • veiligheidsvoorschriften aanhouden
Mensen vonden ons op: Kennis Echografist, Vaardigheden Echografist, Attitude Echografist, Kwalificaties Echografist, Competentieprofiel Echografist.

Boeken voor het beroep echografist

Wil je meer weten over het beroep echografist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je echografist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken echografist te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Echografist, Echografist ebooks, boek Echografist.

Persoonstypen echografist

Om nauwkeurig te kunnen werken zal een echografist goed op alle details moeten letten, van de positie van de patient tot aan de instellingen op de apparatuur. Een kleine fout kan grote consequenties hebben (Perfectionist). Hiervoor zal men rustig moeten blijven, onafhankelijk van de staat waarin de patient zich bevindt, en diens werk wetenschappelijk dienen te bekijken, om zo te zorgen dat de uitkomst van een meting accuraat en inzichtelijk is (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Echografist, Karakter Echografist.

Netwerk echografist

Een echografist zal veel tijd doorbrengen met het gerust stellen en begeleiden van patienten. Daarnaast is er vaak overleg met de relevante dokter, om de resultaten van de tests te bespreken. Ook zal men voor de gecompliceerde procedures samenwerken met een andere echografist of radiodiagnostisch medewerker, en deze collega's ook tussen afspraken in veel tegen komen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Echografist, Medewerkers Echografist.

Is het beroep echografist iets voor jou?

Zou je graag echografist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als echografist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Echografist, beroepskeuzetest Echografist, beroep Echografist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden echografist

Het arbeidsmarktperspectief van een echografist is uiterst afhankelijk van de stand van zaken in de medische zorg. Wanneer er maar weinig geld beschikbaar is in ziekenhuizen, zullen er ook weinig echografisten gevraagd worden. Men kan bij een particulier laboratorium terecht komen, maar deze soort banen zijn vaak nog moeilijker te vinden.

Een echografist kan doorgroeien tot laborant, of in een andere wetenschappelijk functie terechtkomen, maar ook binnen het ziekenhuiswezen opklimmen door achter een leidinggevende positie aan te gaan bij de radiodiagnostische afdeling.

Arbeidsmarktperspectief score echografist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep echografist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Echografist, Promotie mogelijkheden Echografist, Carriere Echografist.

Solliciteren op de functie echografist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als echografist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor echografist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als echografist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Echografist, CV Echografist, sollicitatie Echografist.

Interviews met echografist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen echografist

Vacatures echografist

Op zoek naar een nieuwe baan als Echografist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Echografist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als echografist werkt men meestal in de radiodiagnostische afdeling van een ziekenhuis, waar men beelden van lichaamsdelen maakt om zo de dokters te helpen een diagnose te maken. De echografist maakt voornamelijk 'echo's', beelden van binnen in het lichaam die gebruikmaken van hoogfrequentie geluidsgolven om een weergave van een bepaalde plek te kunnen geven. De weerkaatsing van de geluidgolven vormt het betreffende orgaan of de foetus op het echogram.

Beoordeling Echografist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Echografist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Echografist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep