U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Elektrotechnicus

Elektrotechnicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een elektrotechnicus? Lees de functieomschrijving.

In de Elektrotechniek valt een onderscheid te maken tussen de Elektrotechnicus en de Elektrotechnisch Ingenieur. Dit onderscheid bestaat uit het niveau van de genoten opleiding en het takenpakket.

De Elektrotechnicus is lager of middelbaar opgeleid en beschikt over een divers takenpakket. Enerzijds dient men in staat te zijn om de te gebruiken machines, computers e.d. te onderhouden, repareren en installeren. Anderzijds dient men in staat te zijn om ondersteuning te bieden bij het ontwikkelen van nieuwe elektro-apparatuur.

De Elektrotechnicus kan zowel een 'praktijk'- als 'kantoor'-baan hebben. Hierbij valt te denken aan Research and Development, Elektro-adviesbureau's, Software-ontwikkelaars en projectdeelnemers. Deze verschillende onderdelen houden zich respectievelijk bezig met:

- het ontwikkelen van praktische oplossingen voor vraagstukken van de klant;

- het verlenen van advies over het gebruik van machines in diverse toepassingen (van ziekenhuis apparatuur tot computersystemen);

- het ontwikkelen van programma's die het gebruik van technologische hardware vergemakkelijken;

- het in samenwerking met Ingenieurs projectmatig bezig zijn bij het voorzien in de behoeften van de klant.

Door het brede vakterrein van de elektrotechniek, dient de Elektrotechnicus zich te specialiseren in bijvoorbeeld telecommunicatie, ICT, machinerie of microelectronica.

Door het vaak gezamenlijke optreden van de elektrotechnicus, dient hij/zij in staat te zijn in een team te werken. Tijdens de werkzaamheden is het belangrijk dat de Elektrotechnicus zich houdt aan de geldende veiligheidsvoorschriften, immers zou verkeerd gebruik van elektriciteit of elektrische systemen zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben.

Mensen vonden ons op: Job Elektrotechnicus, Baan Elektrotechnicus, Elektrotechnicus Worden, Functie-eisen Elektrotechnicus, Verantwoordelijkheden Elektrotechnicus, Functieprofiel Elektrotechnicus, Wat doet een Elektrotechnicus, Werken als Elektrotechnicus.

Elektrotechnicus worden: Opleiding tot elektrotechnicus

Om Elektrotechnicus te worden dient men te beschikken over een MBO-2, 3 en/of 4 diploma in de elektrotechniek. Voorbeelden van opleidingen zijn 'monteur installatie' en 'technicus installaties'. Afhankelijk van het niveau kunnen er diverse soorten opleidingen gevolgd worden. Naast deze MBO-opleidingen dient men te beschikken over de juiste papieren met betrekking tot veiligheid en vaknormen. Dit betreffen 'NEN'- en 'VCA'-kwalificaties.

De verschillende MBO-niveaus komen overeen met kwalificaties voor respectievelijk ondersteunende, zelfstandige en leidinggevende taken.

De opleidingsduur varieert tussen de 3 en 4 jaar. Wanneer men doorstroomt vanaf een 'lager' MBO-niveau zal het 'hogere' niveau in een kortere tijd behaald kunnen worden.

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Elektrotechnicus, Elektrotechnicus Worden, Opleidingsniveau Elektrotechnicus, Scholing Elektrotechnicus, Studie Elektrotechnicus, Bijscholing Elektrotechnicus, Omscholing Elektrotechnicus.

Organisaties waar een elektrotechnicus doorgaans werkzaam is

De Elektrotechnicus is werkzaam bij een private onderneming met het maken van winst als het beoogde doel. Tijdens het leveren van de werkzaamheden dient er echter wel rekening gehouden te worden met de geldende veiligheidseisen. Het is aan de Elektrotechnicus om een werkbare mix tussen veiligheid en de wensen van de klant te vinden.

De 'bedrijven' waar de Elektrotechnicus voor zou kunnen gaan werken variëren van grote organisaties als Unilever en Philips tot kleinschalige regionale elektrische advies- en installatiebedrijven.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Elektrotechnicus, Elektrotechnicus Worden, Opleidingsniveau Elektrotechnicus, Scholing Elektrotechnicus, Studie Elektrotechnicus, Bijscholing Elektrotechnicus, Omscholing Elektrotechnicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden elektrotechnicus

Primair: Wanneer men in dienst treedt, zal er afhankelijk van het instroomniveau en de werkervaring worden bepaald hoeveel de Elektrotechnicus gaat verdienen. Het loon zal tussen de 2000,- en 4000,- euro bruto per maand liggen.

Secundair: Aangezien de elektrotechnicus/elektromonteur in de private sector werkt, verschillen deze arbeidsvoorwaarden per bedrijf. Er geldt echter wel een algemeen minimum, afgesproken in de CAO Elektrotechniek. Zo krijgt men 8% vakantieloon,  24 vakantiedagen, 13 ATV-dagen, kleding en gereedschap en een collectief pensioen. Afhankelijk van de werkgever kan dit pakket worden uitgebreid met bijvoorbeeld vervoerskosten, kinderopvang, studiemogelijkheden en kortingen op verzekeringen.

Mensen vonden ons op: Salaris Elektrotechnicus, Loon Elektrotechnicus, Wat verdien je als Elektrotechnicus, Salarisschaal Elektrotechnicus, Salarisindicatie Elektrotechnicus, Bonus Elektrotechnicus, CAO Elektrotechnicus, Brutoloon Elektrotechnicus, Nettoloon Elektrotechnicus, Vakantiedagen Elektrotechnicus, Pensioen Elektrotechnicus.

Competenties, skills & vaardigheden elektrotechnicus

 • Resultaatgerichtheid
 • Conceptueel denken
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Verstand hebben van elektrische systemen
 • Volgens veiligheidsvoorschriften kunnen werken
Mensen vonden ons op: Kennis Elektrotechnicus, Vaardigheden Elektrotechnicus, Attitude Elektrotechnicus, Kwalificaties Elektrotechnicus, Competentieprofiel Elektrotechnicus.

Boeken voor het beroep elektrotechnicus

Wil je meer weten over het beroep elektrotechnicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je elektrotechnicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken elektrotechnicus te komen.

NEN 3140 voor elektrotechnici | R.E.M. Groenewegen

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789491046063 | 100 pagina's

NEN 3140 voor elektrotechnici 1e druk is een boek van R.E.M. Groenewegen. ISBN 9789491046063 Er is geen bedrijf dat ontkomt aan elektrische installaties en elektrische apparatuur. Werkzaamheden daaraan zijn nooit geheel zonder risico. Het is noodzakelijk ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Elektrotechnicus, Elektrotechnicus ebooks, boek Elektrotechnicus.

Persoonstypen elektrotechnicus

De Elektrotechnicus is een Succesvolle werker en een Perfectionist.

Tijdens de werkzaamheden weet de Elektrotechnicus een combinatie samen te stellen van zijn/haar ijverige, praktische, prestatiegerichte en kritische kanten.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Elektrotechnicus, Karakter Elektrotechnicus.

Netwerk elektrotechnicus

Intern: De Elektrotechnicus komt tijdens zijn/haar werkzaamheden in contact met zijn directe collega's tijdens het uitvoeren van gezamenlijke klussen, al dan niet onder leiding van een hogere Elektrotechnicus. Het is tevens mogelijk dat de Elektrotechnicus zelfstandig naar een klus gaat, maar hij/zij wordt in dat geval van te voren door een leidinggevende ingelicht. Wanneer men technische zaken bespreekt, bijvoorbeeld het gebruik van nieuwe machines, kan er contact zijn met een Elektrotechnisch Ingenieur.

Extern: De werkzaamheden van de Elektrotechnicus zijn gericht op klanttevredenheid en 'de klant' speelt dan ook een centrale rol tijdens deze werkzaamheden. Door het diverse karakter van de elektrotechnische sector kan het contact met 'de klant' er op verschillende manieren zijn: de ene keer zal er serieus gewerkt worden om een probleem snel op te lossen, een andere keer zal er vriendschappelijk koffie gedronken worden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Elektrotechnicus, Medewerkers Elektrotechnicus.

Is het beroep elektrotechnicus iets voor jou?

Zou je graag elektrotechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als elektrotechnicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Elektrotechnicus, beroepskeuzetest Elektrotechnicus, beroep Elektrotechnicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden elektrotechnicus

De lagere tot middelbaar opgeleide Elektrotechnicus heeft gemiddelde mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

De Elektrotechnicus kan binnen de organisatie doorgroeien naar functies met meer verantwoordelijkheden. Men dient hiervoor wel, al dan niet op kosten van de werkgever in ruil voor de garantie dat de werknemer enkele jaren bij de werkgever blijft, te beschikken over de vereiste diploma's. Daarnaast is het mogelijk voor mensen die gedreven worden door het beroep Elektrotechnicus zelf om binnen de huidige functie werkzaam te blijven gedurende langere tijd.

Natuurlijk is het altijd mogelijk om voor de 'concurrent' te gaan werken. Er kunnen diverse redenen voor zijn waarom mensen dit zouden doen, zoals ontevredenheid met de organisatie, collega's of gebrek aan doorgroeimogelijkheden.

Tevens zou het zo kunnen zijn dat de Elektrotechnicus een HBO-opleiding gaat volgen, waardoor hij/zij zich een Elektrotechnisch Ingenieur mag gaan noemen. Voor deze functie is het arbeidsmarktperspectief goed en zijn er goede  doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief score elektrotechnicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep elektrotechnicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Elektrotechnicus, Promotie mogelijkheden Elektrotechnicus, Carriere Elektrotechnicus.

Solliciteren op de functie elektrotechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als elektrotechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor elektrotechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als elektrotechnicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Elektrotechnicus, CV Elektrotechnicus, sollicitatie Elektrotechnicus.

Interviews met elektrotechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen elektrotechnicus

Vacatures elektrotechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Elektrotechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Elektrotechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. In de Elektrotechniek valt een onderscheid te maken tussen de Elektrotechnicus en de Elektrotechnisch Ingenieur. Dit onderscheid bestaat uit het niveau van de genoten opleiding en het takenpakket. De Elektrotechnicus is lager of middelbaar opgeleid en beschikt over een divers takenpakket.

Beoordeling Elektrotechnicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Elektrotechnicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Elektrotechnicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Electronica wordt steeds goedkoper en is tegenwoordig een wegwerp artikel geworden. Daardoor is dit beroep ondegewaardeerd en de salarissen slecht met als gevolg dat je niet makkelijk van baan kan wissel op hogere leeftijd .

Door: Andre

Reageer op dit beroep