U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Epidemioloog

Epidemioloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een epidemioloog? Lees de functieomschrijving.

De Epidemioloog is een wetenschapper die zich bezighoudt met de epidemiologie. Epidemiologie betekent letterlijk ‘datgene wat er onder het volk is’. Inmiddels heeft het de specifieke beteken ‘datgene wat er aan ziekte onder het volk is’ gekregen.

 

Epidemiologie is de wetenschappelijke studie over de verspreiding en de voorkoming van ziekten onder de bevolking. De Epidemioloog richt zich niet zozeer op de diagnose en de behandeling van ziekten, maar doet onderzoek naar wie er door de ziekte getroffen wordt en welke factoren hier mogelijk een rol bij spelen. Bij deze factoren kun je denken aan geslacht, leeftijd, voeding en eventuele besmettingsbronnen.

 

De Epidemioloog maakt gebruikt van statistische methodes om zo achter de beïnvloedende factoren, verspreiding en eventuele voorkoming van besmettelijke en niet-besmettelijke ziekten te komen. Mogelijk kan de Epidemioloog hierdoor een rol spelen bij de preventie en bestrijding van deze ziekten. Het kunnen analyseren van grote databestanden en  het uitvoeren van statistische analyses zijn belangrijke vaardigheden voor de Epidemioloog.

 

Naast de algemene termijn Epidemioloog zijn er twee verwante functies:

-         klinisch Epidemioloog

-         veterinair Epidemioloog

De klinisch Epidemioloog onderzoekt groepen mensen om zo het stellen van diagnoses en prognoses te optimaliseren en behandelingen te evalueren. De veterinair Epidemioloog doet onderzoek naar de beïnvloedende factoren, voorkoming en verspreiding van ziekten bij vee.

Mensen vonden ons op: Job Epidemioloog, Baan Epidemioloog, Epidemioloog Worden, Functie-eisen Epidemioloog, Verantwoordelijkheden Epidemioloog, Functieprofiel Epidemioloog, Wat doet een Epidemioloog, Werken als Epidemioloog.

Epidemioloog worden: Opleiding tot epidemioloog

Voor de functie van Epidemioloog is de WO masteropleiding Epidemiologie aan te raden. De Epidemioloog wordt dan opgeleid tot Epidemioloog A. Door daarna te gaan promoveren kan de Epidemioloog opgeleid worden tot Epidemioloog B. Als vooropleiding voor deze masteropleiding is een bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen, Geneeskunde of een vergelijkbare opleiding nodig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Epidemioloog, Epidemioloog Worden, Opleidingsniveau Epidemioloog, Scholing Epidemioloog, Studie Epidemioloog, Bijscholing Epidemioloog, Omscholing Epidemioloog.

Organisaties waar een epidemioloog doorgaans werkzaam is

De Epidemioloog werkt vaak bij een onderzoekscentrum. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een universitair medisch centrum. Hier heeft de Epidemioloog alle mogelijke faciliteiten om onderzoek naar de verspreiding en voorkoming van ziekten uit te voeren. De Epidemioloog is dan werkzaam in de non-profit sector. De Epidemioloog kan ook in het bedrijfsleven terecht komen en is dan werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Epidemioloog, Epidemioloog Worden, Opleidingsniveau Epidemioloog, Scholing Epidemioloog, Studie Epidemioloog, Bijscholing Epidemioloog, Omscholing Epidemioloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden epidemioloog

Het salaris van de Epidemioloog is afhankelijk van de werkplek van de Epidemioloog en in welke rol de Epidemioloog heeft.

Mensen vonden ons op: Salaris Epidemioloog, Loon Epidemioloog, Wat verdien je als Epidemioloog, Salarisschaal Epidemioloog, Salarisindicatie Epidemioloog, Bonus Epidemioloog, CAO Epidemioloog, Brutoloon Epidemioloog, Nettoloon Epidemioloog, Vakantiedagen Epidemioloog, Pensioen Epidemioloog.

Competenties, skills & vaardigheden epidemioloog

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Innovatief
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Epidemioloog, Vaardigheden Epidemioloog, Attitude Epidemioloog, Kwalificaties Epidemioloog, Competentieprofiel Epidemioloog.

Boeken voor het beroep epidemioloog

Wil je meer weten over het beroep epidemioloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je epidemioloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken epidemioloog te komen.

Kernboek - Leerboek epidemiologie | L.M. Bouter

Nederlands | Druk: 7 | Paperback | 9789036805612 | 252 pagina's

Kernboek - Leerboek epidemiologie 7e druk is een boek van L.M. Bouter uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789036805612 Voor de verbetering van de preventieve en curatieve gezondheidszorg, in zowel de medische als de paramedische sector, is epide...

Measurement in Medicine | Henrica C. W. De Vet

Measurement in Medicine: A Practical Guide - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780521133852 | 347 pagina's

Measurement in Medicine 1e editie is een boek van Henrica C. W. De Vet uitgegeven bij Cambridge University Press. ISBN 9780521133852 The success of the Apgar score demonstrates the astounding power of an appropriate clinical instrument. This down-to-earth...

An Introduction to Medical Statistics | Martin Bland

Engels | Druk: 4th Revised edition | Paperback | 9780199589920 | 448 pagina's

An Introduction to Medical Statistics 4e editie is een boek van Martin Bland uitgegeven bij Oxford University Press. ISBN 9780199589920 Now in its Fourth Edition, An Introduction to Medical Statistics continues to be a 'must-have' textbook for anyone who ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Epidemioloog, Epidemioloog ebooks, boek Epidemioloog.

Persoonstypen epidemioloog

De Epidemioloog moet beschikken over goede analytische vaardigheden. De Epidemioloog moet grote databestanden kunnen analyseren en statistische analyses uit kunnen voeren (Waarnemer). Aan de hand van deze onderzoeksresultaten moet de Epidemioloog adviezen uitbrengen over de voorkoming van ziekten. De Epidemioloog moet zelfstandig en onafhankelijk kunnen werken. Ook moet de Epidemioloog betrouwbaar en perfectionistisch zijn (Perfectionist). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Epidemioloog, Karakter Epidemioloog.

Netwerk epidemioloog

De Epidemioloog werkt samen met andere onderzoekers en Epidemiologen. Ook heeft de Epidemioloog contact met medisch specialisten om zo op de hoogte te blijven ziekten en de ontwikkelingen op medisch gebied.

Mensen vonden ons op: Collega’s Epidemioloog, Medewerkers Epidemioloog.

Is het beroep epidemioloog iets voor jou?

Zou je graag epidemioloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als epidemioloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Epidemioloog, beroepskeuzetest Epidemioloog, beroep Epidemioloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden epidemioloog

Er is relatief weinig vraag naar Epidemiologen. Er zijn wel beschikbare vacatures, maar niet in overvloed. Doorgroeimogelijkheden zijn er wel voor de Epidemioloog. Zo kan een Epidemioloog A doorgroeien naar de functie van Epidemioloog B door te gaan promoveren.

Arbeidsmarktperspectief score epidemioloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep epidemioloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Epidemioloog, Promotie mogelijkheden Epidemioloog, Carriere Epidemioloog.

Solliciteren op de functie epidemioloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als epidemioloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor epidemioloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als epidemioloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Epidemioloog, CV Epidemioloog, sollicitatie Epidemioloog.

Interviews met epidemioloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen epidemioloog

 • Klinisch Epidemioloog
 • Veterinair Epidemioloog

Vacatures epidemioloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Epidemioloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Epidemioloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Epidemioloog is een wetenschapper die zich bezighoudt met de epidemiologie. Epidemiologie betekent letterlijk ‘datgene wat er onder het volk is’. Inmiddels heeft het de specifieke beteken ‘datgene wat er aan ziekte onder het volk is’ gekregen.

Beoordeling Epidemioloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Epidemioloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Epidemioloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep