U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Equitherapeut

Equitherapeut worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een equitherapeut? Lees de functieomschrijving.

De Equitherapeut behandelt mensen door middel van equitherapie. Equitherapie staat voor Equine Assisted Therapy, wat therapeutisch paardrijden inhoudt. Paardrijden kan meer zijn dan een recreatieve of sportieve aangelegenheid. Bij het therapeutisch paardrijden wordt het contact en bewegen met het paard gebruikt om therapeutische effecten te bereiken. Zowel fysiek als lichamelijk kan de Equitherapeut de mensen door middel van equitherapie helpen.

Paarden voelen precies aan wat er in mensen omgaat en kunnen heel goed als spiegel voor mensen dienen. Door mens en paard samen te laten werken kan de Equitherapeut de ontwikkeling van de mens bevorderen of de mens bij problemen helpen. Voor kinderen kan therapeutisch paardrijden helpen bij de opvoeding. Doelgroepen waar equitherapie veel voor wordt gebruikt zijn bijvoorbeeld autistische kinderen of kinderen die een vertraagde ontwikkeling hebben. Maar ook bijvoorbeeld volwassenen met verslavingsproblemen of depressieve stoornissen kunnen baat hebben bij equitherapie. Ook kan equitherapie toegepast worden bij bijvoorbeeld gezinstherapie of relatietherapie.

De Equitherapeut heeft een grote verantwoordelijkheid tegenover de klanten en tegenover de paarden die voor de therapie gebruikt worden. Niet elk paard is hierbij geschikt als therapiepaard. Voor de Equitherapeut is het paard de co-therapeut en helpt samen met de Equitherapeut de mensen.

Mensen vonden ons op: Job Equitherapeut, Baan Equitherapeut, Equitherapeut Worden, Functie-eisen Equitherapeut, Verantwoordelijkheden Equitherapeut, Functieprofiel Equitherapeut, Wat doet een Equitherapeut, Werken als Equitherapeut.

Equitherapeut worden: Opleiding tot equitherapeut

Om Equitherapeut te worden, moet eerst een basisopleiding op therapeutisch, psychologisch of paramedisch gebied op HBO of Universitair niveau worden gevolgd. Ook kan de eis van werkervaring binnen één van deze gebieden gesteld worden om aan de opleiding tot Equitherapeut te beginnen. Daarna kan begonnen worden aan de opleiding tot Equitherapeut SHP-E (NL). Deze opleiding duurt twee jaar en bestaat uit 600 lesuren.

Een derde van de lesuren wordt besteed aan theorie, een derde aan zelfervaring, proceservaring en evaluatie en een derde aan praktische oefeningen. De Equitherapeut moet naast de deskundige procesbegeleiding van de cliënt ook over hippische vaardigheden beschikken. Een hippisch diploma zoals Instructeur Voltige kan daarom ook als eis gesteld worden voor aan de opleiding tot Equitherapeut begonnen kan worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Equitherapeut, Equitherapeut Worden, Opleidingsniveau Equitherapeut, Scholing Equitherapeut, Studie Equitherapeut, Bijscholing Equitherapeut, Omscholing Equitherapeut.

Organisaties waar een equitherapeut doorgaans werkzaam is

De Equitherapeut werkt meestal op zelfstandig basis en is daardoor niet werkzaam bij een bepaalde organisatie. Toch kan de Equitherapeut soms ook aan de slag bij een centrum die deze diensten aanbiedt.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Equitherapeut, Equitherapeut Worden, Opleidingsniveau Equitherapeut, Scholing Equitherapeut, Studie Equitherapeut, Bijscholing Equitherapeut, Omscholing Equitherapeut.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden equitherapeut

Er is weinig bekend over het salaris van een Equitherapeut. Overige arbeidsvoorwaarden zijn er vaak niet, omdat de Equitherapeut vaak als zelfstandige werkt.

Mensen vonden ons op: Salaris Equitherapeut, Loon Equitherapeut, Wat verdien je als Equitherapeut, Salarisschaal Equitherapeut, Salarisindicatie Equitherapeut, Bonus Equitherapeut, CAO Equitherapeut, Brutoloon Equitherapeut, Nettoloon Equitherapeut, Vakantiedagen Equitherapeut, Pensioen Equitherapeut.

Competenties, skills & vaardigheden equitherapeut

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Coachen
 • Oordeelsvorming
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Equitherapeut, Vaardigheden Equitherapeut, Attitude Equitherapeut, Kwalificaties Equitherapeut, Competentieprofiel Equitherapeut.

Boeken voor het beroep equitherapeut

Wil je meer weten over het beroep equitherapeut? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je equitherapeut bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken equitherapeut te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Equitherapeut, Equitherapeut ebooks, boek Equitherapeut.

Persoonstypen equitherapeut

De Equitherapeut moet goed met de cliënten en met de paarden kunnen omgaan. De Equitherapeut moet een goed inzicht hebben in de paarden om de cliënt zo goed mogelijk te kunnen helpen. Ook moet de Equitherapeut over goed uitdrukkingsvaardigheden beschikken om de cliënt en het paard samen optimaal te begeleiden. Door de soms grote en ingrijpende problemen van de cliënten waar de Equitherapeut mee te maken krijgt, moet de Equitherapeut wel stevig in zijn of haar schoenen staan.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Equitherapeut, Karakter Equitherapeut.

Netwerk equitherapeut

De Equitherapeut komt tijdens de werkzaamheden vooral veel in contact met de cliënten en de paarden. Ook zal er onderling contact zijn met andere Equitherapeuten. Omdat het werk ook inhoudt dat de therapiepaarden verzorgd moeten worden, zal er ook contact zijn met professionals in de paarden zoals de hoefsmid en de dierenarts.

Mensen vonden ons op: Collega’s Equitherapeut, Medewerkers Equitherapeut.

Is het beroep equitherapeut iets voor jou?

Zou je graag equitherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als equitherapeut bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Equitherapeut, beroepskeuzetest Equitherapeut, beroep Equitherapeut kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden equitherapeut

Equitherapie is een bepaalde vorm van therapie die geboden wordt. Er is vraag naar Equitherapeuten, maar hoe groot deze vraag precies is, is lastig in te schatten. Verdere doorgroeimogelijkheid zijn er niet echt voor de Equitherapeut, behalve het op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het eigen vakgebied.

Arbeidsmarktperspectief score equitherapeut

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep equitherapeut. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Equitherapeut, Promotie mogelijkheden Equitherapeut, Carriere Equitherapeut.

Solliciteren op de functie equitherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als equitherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor equitherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als equitherapeut. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Equitherapeut, CV Equitherapeut, sollicitatie Equitherapeut.

Interviews met equitherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen equitherapeut

Vacatures equitherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Equitherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Equitherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Equitherapeut behandelt mensen door middel van equitherapie. Equitherapie staat voor Equine Assisted Therapy, wat therapeutisch paardrijden inhoudt. Paardrijden kan meer zijn dan een recreatieve of sportieve aangelegenheid.

Beoordeling Equitherapeut

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Equitherapeut' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Equitherapeut

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep