U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Ergonoom

Ergonoom worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een ergonoom? Lees de functieomschrijving.

Een Ergonoom houdt zich bezig met ergonomie. Ergonomie is de brede wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Deze omgeving kan een product, ruimte of werkplek zijn. Een Ergonoom streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, gezondheid, comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd (bron: Nederlandse Vereniging voor Ergonomie (NVvE)). Ergonomie is terug te vinden in vervoer, gereedschappen, kleding, machines, kantoren enzovoort. Ergonomie komt dus voor in producten, processen en organisaties.

Het bekendst is de ergonomie in arbeidssituaties. De ergonomie houdt zich dan bezig met veilige en gezonde werkomstandigheden voor werknemers. Een Ergonoom kan bijvoorbeeld advies geven over de inrichting van werkplekken. Comfort en het goed functioneren van de werknemer zijn hierbij belangrijke doelen.

Een Ergonoom kan naast sociale doelen bijdragen aan economische doelen van een bedrijf. Mensvriendelijke productieprocessen zorgen voor een hogere arbeidsproductiviteit en dus lagere kosten. Tevens kunnen gebruiksvriendelijke producten het bedrijf helpen zich te profileren. Kortom: ergonomie kan een belangrijke strategische waarde zijn van een organisatie.

Mensen vonden ons op: Job Ergonoom, Baan Ergonoom, Ergonoom Worden, Functie-eisen Ergonoom, Verantwoordelijkheden Ergonoom, Functieprofiel Ergonoom, Wat doet een Ergonoom, Werken als Ergonoom.

Ergonoom worden: Opleiding tot ergonoom

Er bestaat in Nederland geen specifieke opleiding tot Ergonoom. Wel zijn er verschillende HBO- en WO-studies waarin veel aandacht wordt besteed aan ergonomie. Dit gebeurt meestal in de laatste jaren, nadat de basiskennis over technische, bewegings- of sociale wetenschappen aan bod is gekomen.

De eerder opgedane kennis bepaalt waar de ergonomie zich nadrukkelijk op richt. Bij een technische studie, zoals Industrieel Ontwerpen of Werktuigbouwkunde, ligt de nadruk op de technische leef- en werkomgeving. Bij een sociale studie, zoals Psychologie, ligt de nadruk op informatieverwerking en taakbelasting. Bij bewegingswetenschappen ligt de nadruk op de fysieke capaciteiten van de mens.

Er bestaan ook cursussen Ergonomie, maar voorkennis is hierbij van belang.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Ergonoom, Ergonoom Worden, Opleidingsniveau Ergonoom, Scholing Ergonoom, Studie Ergonoom, Bijscholing Ergonoom, Omscholing Ergonoom.

Organisaties waar een ergonoom doorgaans werkzaam is

Veel ergonomen werken bij gespecialiseerde ontwerp- en adviesbureaus, universiteiten, onderzoeksinstellingen en arbodiensten. Deze bedrijven kunnen horen bij de profitsector, maar ook bij de non-profitsector.

Tevens kan een Ergonoom als freelancer werken of als zelfstandige aan de slag door een eigen bedrijf te starten. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Ergonoom, Ergonoom Worden, Opleidingsniveau Ergonoom, Scholing Ergonoom, Studie Ergonoom, Bijscholing Ergonoom, Omscholing Ergonoom.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden ergonoom

Een Ergonoom kan rekenen op zo’n €2500,- tot €3900,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Dit bedrag hangt onder andere af van zijn opleiding, ervaring, leeftijd en werkgever.

Werkt een Ergonoom als zelfstandige, dan hangt zijn inkomen af van zijn onder andere zijn ervaring, het aantal personeelsleden en de projecten.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Ergonoom werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Ergonoom, Loon Ergonoom, Wat verdien je als Ergonoom, Salarisschaal Ergonoom, Salarisindicatie Ergonoom, Bonus Ergonoom, CAO Ergonoom, Brutoloon Ergonoom, Nettoloon Ergonoom, Vakantiedagen Ergonoom, Pensioen Ergonoom.

Competenties, skills & vaardigheden ergonoom

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Creativiteit
 • Initiatief ontplooien
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Ergonoom, Vaardigheden Ergonoom, Attitude Ergonoom, Kwalificaties Ergonoom, Competentieprofiel Ergonoom.

Boeken voor het beroep ergonoom

Wil je meer weten over het beroep ergonoom? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je ergonoom bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken ergonoom te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Ergonoom, Ergonoom ebooks, boek Ergonoom.

Persoonstypen ergonoom

Persoonstypen die passen bij een Ergonoom zijn Waarnemer en Succesvolle Werker.

Een Ergonoom is onderzoekend, intelligent en kritisch. Hij onderzoekt waar mensen behoefte aan hebben en probeert deze wensen te vertalen naar de praktijk. De Ergonoom is dus erg analytisch, luistert goed en denkt probleemoplossend (Waarnemer).

Bovendien is een Ergonoom gedreven en doelgericht. Hij wil problemen oplossen door producten, werkomgevingen etcetera te ontwerpen die de veiligheid, gezondheid en het goed functioneren van mensen bevorderen (Succesvolle Werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Ergonoom, Karakter Ergonoom.

Netwerk ergonoom

Een Ergonoom komt veel in aanraking met de Opdrachtgever. Hij moet luisteren naar zijn wensen en die vertalen naar een goed product, een goede inrichting van een werkplek of een goed technisch systeem. Ook onderzoekt de Ergonoom problemen door met de doelgroep te spreken, zoals de werknemers in het geval de Ergonoom een goede werkplek moet creëren.

De Ergonoom heeft tevens contact met Productiemedewerkers of Marketingmedewerkers. Een Productiemedewerker houdt zich bezig met de uitvoering van een product en marketingmedewerkers weten hoe ze die in de markt moet zetten. Bovendien wint de Ergonoom informatie over materialen in bij Technisch- of Materiaalspecialisten. Ook kan een Ergonoom voor ontwerpen van ruimtes overleggen met een Architect

Mensen vonden ons op: Collega’s Ergonoom, Medewerkers Ergonoom.

Is het beroep ergonoom iets voor jou?

Zou je graag ergonoom willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als ergonoom bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Ergonoom, beroepskeuzetest Ergonoom, beroep Ergonoom kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden ergonoom

Er zijn bijna geen vacatures voor Ergonomen. Wel neemt de belangstelling voor gezonde werkomgevingen voor werknemers toe, met name omdat we steeds langer door moeten werken. Deze toenemende belangstelling stimuleert de werkgelegenheid in de ergonomie.

Bij goed functioneren kan een Ergonoom steeds meer verantwoordelijkheden krijgen, steeds ingewikkeldere en belangrijkere projecten krijgen en leidinggevende taken krijgen toegewezen. Een Ergonoom kan ook een eigen bedrijf starten en personeel aan gaan nemen. Het is belangrijk voor de Ergonoom om zich te blijven verdiepen in het vakgebied en op te hoogte te blijven van de ontwikkeling via bijvoorbeeld vakmedia voor ergonomen
 

Arbeidsmarktperspectief score ergonoom

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep ergonoom. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Ergonoom, Promotie mogelijkheden Ergonoom, Carriere Ergonoom.

Solliciteren op de functie ergonoom

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als ergonoom dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor ergonoom belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als ergonoom. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Ergonoom, CV Ergonoom, sollicitatie Ergonoom.

Interviews met ergonoom

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen ergonoom

Vacatures ergonoom

Op zoek naar een nieuwe baan als Ergonoom? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ergonoom. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Ergonoom houdt zich bezig met ergonomie. Ergonomie is de brede wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Deze omgeving kan een product, ruimte of werkplek zijn.

Beoordeling Ergonoom

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Ergonoom' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Ergonoom

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Het werken als Ergonoom is erg variërend en je komt in contact met verschillende (bedrijfs-)culturen. Vanwege mijn Paramedische achtergrond en vervolg Masteropleiding Ergonomie kan ik medewerkers in diverse beroepen gedegen adviseren om gezond, met plezier en veilig te werken. Mede omdat mensen langer gezond willen doorwerken heb ik het tegenwoordig erg druk qua opdrachten. Als je affiniteit heb om mensen en bedrijven goed te adviseren om gezond en veilig winstgevender te worden dan is dit een geweldig beroep! HANS LOGTENS

Door: Hans Logtens

Reageer op dit beroep