U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Essayist

Essayist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een essayist? Lees de functieomschrijving.

 

Een Essayist schrijft beroepsmatig essays. De Essayist geeft op een wetenschappelijk verantwoorde wijze zijn persoonlijke visie op hedendaagse verschijnselen, problemen of ontwikkelingen. Een essay is langer dan een column en gaat dieper op de materie in. Soms wordt het werk van de Essayist gepubliceerd in dag- of weekbladen, maar lang niet altijd. Essays zijn niet gericht op de actualiteit van de dag.

De Essayist verzamelt informatie, legt dwarsverbanden en schrijft vervolgens een kritisch, goed lopend en perfect onderbouwd stuk. De Essayist weet welke technieken hij moet gebruiken om een goed lopend stuk te schrijven en hij weet hoe hij de lezer bij zijn verhaal kan betrekken.

Een goede Essayist is scherp en heeft zich goed verdiept in het onderwerp van zijn essay. Hij is in staat publieke debatten uit te lokken.

Vaak is een Essayist naast Essayist ook schrijver of journalist. Soms verzorgt een Essayist tevens cursussen.

Mensen vonden ons op: Job Essayist, Baan Essayist, Essayist Worden, Functie-eisen Essayist, Verantwoordelijkheden Essayist, Functieprofiel Essayist, Wat doet een Essayist, Werken als Essayist.

Essayist worden: Opleiding tot essayist

 

De Essayist heeft een schrijfopleiding gevolgd. Hij heeft bijvoorbeeld gestudeerd op een schrijversvakschool of op een journalistieke school. Het zijn HBO-opleidingen die drie of vier jaar duren. Wellicht heeft hij tevens cursussen gevolgd en heeft hij zich gespecialiseerd in een bepaald onderwerp.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Essayist, Essayist Worden, Opleidingsniveau Essayist, Scholing Essayist, Studie Essayist, Bijscholing Essayist, Omscholing Essayist.

Organisaties waar een essayist doorgaans werkzaam is

 

 

Een Essayist kan in loondienst werken van een mediabedrijf. Hij kan dan naast essays ook andere stukken, zoals columns, schrijven. Mediabedrijven streven naar winst en horen dus bij de profitsector.

Een Essayist kan ook als freelancer werken of op eigen initiatief essays schrijven, die hij later aanbiedt aan bijvoorbeeld een krant. Naast het schrijven van essays kan een Essayist ook boeken schrijven en/of cursussen geven.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Essayist, Essayist Worden, Opleidingsniveau Essayist, Scholing Essayist, Studie Essayist, Bijscholing Essayist, Omscholing Essayist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden essayist

 

Een Essayist kan rekenen op zo’n €1700,- tot €3000,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder andere af van de ervaring van de Essayist, zijn leeftijd, zijn (eventuele) opdrachtgever en het aantal essays dat hij schrijft en de lengte daarvan.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn normaal gesproken geregeld via de cao van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. 

Mensen vonden ons op: Salaris Essayist, Loon Essayist, Wat verdien je als Essayist, Salarisschaal Essayist, Salarisindicatie Essayist, Bonus Essayist, CAO Essayist, Brutoloon Essayist, Nettoloon Essayist, Vakantiedagen Essayist, Pensioen Essayist.

Competenties, skills & vaardigheden essayist

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Omgaan met details
 • Initiatief ontplooien
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Essayist, Vaardigheden Essayist, Attitude Essayist, Kwalificaties Essayist, Competentieprofiel Essayist.

Boeken voor het beroep essayist

Wil je meer weten over het beroep essayist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je essayist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken essayist te komen.

Lazarus Ueber Sich Selbst | Marcelo Backes

Heinrich Heine ALS Essayist in Versen - Duitstalig | Druk: 1 | Paperback | 9783631541241 | 310 pagina's

-Jeder missversteht seinen halben Heine so gut es geht-, schrieb Wolf Biermann einmal. Als Einheit wird das Werk Heinrich Heines seit langem nicht mehr betrachtet, obwohl es in seiner Zerrissenheit in seiner gebrochenen Modernitat eine vollkommene Einheit...

Julien Green, Diariste Et Essayiste | Peter Lang Gmbh, Internationaler Verlag Der Wissenschaften

Franstalig | Druk: 1 | Paperback | 9783039110162 | 263 pagina's

Cet ouvrage constitue les actes du Colloque International, Julien Green, Diariste et Essayiste, qui a eu lieu a la National University of Ireland, Maynooth, en avril 2003, sous l egide de la Societe Internationale d Etudes Greeniennes. Dans le cadre du re...

The Complete Short Stories of Robert Louis Stevenson | R.L. Stevenson

By the prolific Scottish novelist, poet, essayist, and travel writer, author of Treasure Island, The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Kidnapped and Catriona - Engels | E-book | 9788027230075

This carefully edited collection has been designed and formatted to the highest digital standards and adjusted for readability on all devices. Robert Louis Stevenson (1850 - 1894) was a Scottish novelist, poet, essayist, and travel writer. His most famous...

Mensen vonden ons op: boeken voor Essayist, Essayist ebooks, boek Essayist.

Persoonstypen essayist

 

Persoonstypen die passen bij een Essayist zijn Waarnemer en Succesvolle Werker.

Een Essayist moet betrouwbare informatie geven en moet dus eerst goed onderzoek doen. Hij is intelligent, kritisch en analytisch (Waarnemer).

Tevens dient een Essayist zich te houden aan deadlines. Hij moet efficiënt te werk gaan, is gedreven en doelgericht (Succesvolle Werker). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Essayist, Karakter Essayist.

Netwerk essayist

 

Een Essayist die in loondienst werkt, heeft vanzelfsprekend contact met de redactieleden en andere journalisten. Tevens heeft een Essayist contact met zijn opdrachtgever. Samen overleggen ze waar het essay over moet gaan, hoe lang het moet worden et cetera. Ook komt de Essayist in aanraking met informatiebronnen, zoals de pers en onderzoekers. Bovendien kan het zijn dat de Essayist kritiek of opmerkingen krijgt van het publiek. Als een Essayist cursussen aanbiedt, komt hij in contact met cursisten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Essayist, Medewerkers Essayist.

Is het beroep essayist iets voor jou?

Zou je graag essayist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als essayist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Essayist, beroepskeuzetest Essayist, beroep Essayist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden essayist

 

Het arbeidsperspectief van een Essayist is redelijk. Als een Essayist gespecialiseerd is in een bepaald onderwerp, heeft hij meer kans op werk dan als hij zich niet heeft gespecialiseerd. Bij goed functioneren kan de Essayist steeds grotere opdrachten krijgen en ook andere stukken schrijven, zoals columns.

Met name als een Essayist voor zichzelf werkt, kan hij naast essays schrijven ook cursussen gaan geven. 

Arbeidsmarktperspectief score essayist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep essayist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Essayist, Promotie mogelijkheden Essayist, Carriere Essayist.

Solliciteren op de functie essayist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als essayist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor essayist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als essayist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Essayist, CV Essayist, sollicitatie Essayist.

Interviews met essayist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen essayist

Vacatures essayist

Op zoek naar een nieuwe baan als Essayist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Essayist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Essayist schrijft beroepsmatig essays. De Essayist geeft op een wetenschappelijk verantwoorde wijze zijn persoonlijke visie op hedendaagse verschijnselen, problemen of ontwikkelingen. Een essay is langer dan een column en gaat dieper op de materie in.

Beoordeling Essayist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Essayist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Essayist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep