U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Etnoloog

Etnoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een etnoloog? Lees de functieomschrijving.

 

Een Etnoloog bestudeert de mens als cultuurdrager. De Etnoloog bestudeert en verklaart cultuurverschijnselen van een bevolkingsgroep op historisch, sociaal en geografisch gebied die vorm geven aan het dagelijks leven. De Etnoloog onderzoekt onder andere het sociale gedrag, de economische structuur en de ideologie van bevolkingsgroepen en volken. Volgens de etnologie zijn deze zaken dynamische, groepsgebonden processen.

In Nederland richt de etnologie zich op het dagelijks handelen van mensen en beeldvorming van dit handelen. Het doel van etnologisch onderzoek in Nederland is inzicht krijgen in de maatschappelijke betekenis van cultuurverschijnselen in Nederland. De diversiteit wordt in kaart gebracht en opkomende en verdwijnende cultuurverschijnselen en hun samenhangen worden bestudeerd en verklaard. Met de resultaten krijgen we een beeld van de sociale communicatiesystemen en culturele ontwikkelingsprocessen in de Nederlandse samenleving. Hier kan het sociale en economische beleid op worden aangepast.

Etnologie is een onderdeel van antropologie. Antropologie bestaat grofweg uit vier onderdelen: biologische antropologie, linguïstische antropologie, archeologie en sociale of culturele antropologie. Sociale of culturele antropologie wordt ook wel etnologie of volkenkunde genoemd.

Mensen vonden ons op: Job Etnoloog, Baan Etnoloog, Etnoloog Worden, Functie-eisen Etnoloog, Verantwoordelijkheden Etnoloog, Functieprofiel Etnoloog, Wat doet een Etnoloog, Werken als Etnoloog.

Etnoloog worden: Opleiding tot etnoloog

 

Een Etnoloog heeft een WO-diploma met studierichting Antropologie nodig. Voorbeelden van relevante WO-opleidingen zijn Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie en Sociale & Culturele Antropologie. De bachelor duurt drie jaar en de master duurt één jaar. In het masterjaar moet een afstudeerrichting gekozen worden, zoals Sociale Antropologie of Culturele Antropologie. Soms is Antropologie een afstudeerrichting binnen de hoofdstudie Sociologie. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Etnoloog, Etnoloog Worden, Opleidingsniveau Etnoloog, Scholing Etnoloog, Studie Etnoloog, Bijscholing Etnoloog, Omscholing Etnoloog.

Organisaties waar een etnoloog doorgaans werkzaam is

 

Een Etnoloog kan bij diverse soorten organisaties terecht. Hij kan bijvoorbeeld gaan werken bij universiteiten, ontwikkelingsorganisaties, ministeries, gemeenten en ambassades. Veel organisaties horen bij de non-profitsector, maar het is ook mogelijk dat een Etnoloog bij een bedrijf in de profitsector terecht komt.

Heel af en toe richten Etnologen een eigen adviesbureau op.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Etnoloog, Etnoloog Worden, Opleidingsniveau Etnoloog, Scholing Etnoloog, Studie Etnoloog, Bijscholing Etnoloog, Omscholing Etnoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden etnoloog

 

Een Etnoloog kan rekenen op zo’n €2300,- tot €5000 bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van de ervaring van de Etnoloog, zijn leeftijd en zijn genoten opleiding.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Etnoloog werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Etnoloog, Loon Etnoloog, Wat verdien je als Etnoloog, Salarisschaal Etnoloog, Salarisindicatie Etnoloog, Bonus Etnoloog, CAO Etnoloog, Brutoloon Etnoloog, Nettoloon Etnoloog, Vakantiedagen Etnoloog, Pensioen Etnoloog.

Competenties, skills & vaardigheden etnoloog

 • Analytisch
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Aanpassingsvermogen
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Etnoloog, Vaardigheden Etnoloog, Attitude Etnoloog, Kwalificaties Etnoloog, Competentieprofiel Etnoloog.

Boeken voor het beroep etnoloog

Wil je meer weten over het beroep etnoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je etnoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken etnoloog te komen.

Volkscultuur | T. Dekker

Een Inleiding In De Nederlandse Etnologie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789061686347 | 445 pagina's

Volkscultuur 1e druk is een boek van T. Dekker uitgegeven bij Sun Uitgeverij. ISBN 9789061686347 Met Volkscultuur verschijnt voor het eerst een toegankelijk overzicht van de Nederlandse volkscultuur in de vorm van een thematisch opgezet handboek. Er wordt...

Cultuur 1/2005 | G. Rooijakkers

tijdschrift voor etnologie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789066570832 | 160 pagina's

Cultuur 1/2005...

Mensen vonden ons op: boeken voor Etnoloog, Etnoloog ebooks, boek Etnoloog.

Persoonstypen etnoloog

 

Persoonstypen die passen bij een Etnoloog zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Etnoloog is intelligent, analytisch, onderzoekend en neemt zijn omgeving goed in zich op. Op die manier kan hij de cultuurfenomenen van een volk of bevolkingsgroep optimaal in kaart brengen en verklaren (Waarnemer).

Een Etnoloog moet op een nauwkeurige en systematische manier onderzoek doen. Soms lijken er weinig verschillen tussen bepaalde groepen en volken te zijn, maar kunnen door diepgravend, secuur onderzoek toch enkele kleine verschillen aan het licht komen. Bovendien moeten alle cultuurverschijnselen van volken goed vergeleken kunnen worden, en dus moet alles heel precies en systematisch genoteerd worden (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Etnoloog, Karakter Etnoloog.

Netwerk etnoloog

 

Een Etnoloog werkt soms samen met andere onderzoekers die groepen of volken bestuderen, zoals Sociologen, Antropologen en Taalwetenschappers. Elke onderzoeker krijgt dan een bij zijn achtergrond passende taak toegewezen. Zo zal een Etnoloog cultuurelementen onderzoeken, terwijl een Taalwetenschapper zich met name richt op de taal van de bevolkingsgroep of het volk.

De Etnoloog heeft ook te maken met zijn directe baas. Die geeft hem leiding en helpt bij problemen.

Ook komt de Etnoloog in contact met de mensen die hij bestudeert. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Etnoloog, Medewerkers Etnoloog.

Is het beroep etnoloog iets voor jou?

Zou je graag etnoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als etnoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Etnoloog, beroepskeuzetest Etnoloog, beroep Etnoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden etnoloog

 

Een Etnoloog kan bij veel verschillende organisaties aan de slag en zal dus redelijk goed een baan kunnen vinden.

Bij goed functioneren kan een Etnoloog steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Hij kan bijvoorbeeld steeds zelfstandiger onderzoek doen of leidinggevende taken krijgen toegewezen. Ook kan een Etnoloog wellicht na goed functioneren in Nederland aan de slag in het buitenland.

Arbeidsmarktperspectief score etnoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep etnoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Etnoloog, Promotie mogelijkheden Etnoloog, Carriere Etnoloog.

Solliciteren op de functie etnoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als etnoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor etnoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als etnoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Etnoloog, CV Etnoloog, sollicitatie Etnoloog.

Interviews met etnoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen etnoloog

Vacatures etnoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Etnoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Etnoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Etnoloog bestudeert de mens als cultuurdrager. De Etnoloog bestudeert en verklaart cultuurverschijnselen van een bevolkingsgroep op historisch, sociaal en geografisch gebied die vorm geven aan het dagelijks leven. De Etnoloog onderzoekt onder andere het sociale gedrag, de economische structuur en de ideologie van bevolkingsgroepen en volken.

Beoordeling Etnoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Etnoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Etnoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep