U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Examinator

Examinator worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een examinator? Lees de functieomschrijving.

 

Een Examinator is iemand die het afnemen van examens voor zijn rekening neemt. De Examinator bekijkt of degene die examen doet, genoeg kennis en vaardigheden heeft om te slagen. De Examinator stelt bijvoorbeeld vragen of laat de kandidaat taken uitvoeren, die hij beoordeelt.

Er zijn veel verschillende soorten Examinatoren. Voor allerlei soorten opleidingen en trainingen zijn Examinatoren nodig. Zo is er de Rij-examinator, die test of iemand veilig kan autorijden. Een ander voorbeeld is een Inburgeringsexaminator. Hij onderzoekt of een buitenlander genoeg kennis heeft van de Nederlandse taal en cultuur om te slagen. Ook is er bijvoorbeeld een Examinator die bekijkt of iemand klaar is om Treinmachinist te worden, of een Examinator die examens van scholieren nakijkt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Mensen vonden ons op: Job Examinator, Baan Examinator, Examinator Worden, Functie-eisen Examinator, Verantwoordelijkheden Examinator, Functieprofiel Examinator, Wat doet een Examinator, Werken als Examinator.

Examinator worden: Opleiding tot examinator

 

De benodigde opleiding of cursus om Examinator te worden, hangt natuurlijk af van wat voor soort examens iemand af wil gaan nemen. De bekwaamheidseisen zijn afgestemd op de taak, het niveau en de inhoud van het onderwerp dat geëxamineerd wordt.

Je volgt een training of opleiding bij een gespecialiseerd instituut. Je dient meestal wel al voorkennis te hebben op het vakgebied. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar Inburgeringsexaminator worden. Daarvoor dien je eerst de bevoegdheid te hebben buitenlanders Nederlandse les te geven. Daarna kun je een tweedaagse cursus volgen tot Inburgeringsexaminator. Je leert dan bijvoorbeeld hoe je kandidaten moet behandelen en aan welke regels het examen is gebonden.

Om Rij-examinator te worden, moet een opleiding gevolgd worden bij een gespecialiseerd instituut, zoals het CBR. Hier leer je waar je op moet letten tijdens een rij-examen, mogelijke rijroutes en de manier waarop je moet omgaan met de kandidaten. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Examinator, Examinator Worden, Opleidingsniveau Examinator, Scholing Examinator, Studie Examinator, Bijscholing Examinator, Omscholing Examinator.

Organisaties waar een examinator doorgaans werkzaam is

Waar een Examinator komt te werken, hangt weer af van welk onderwerp hij examineert. Een Treinmachinistexaminator zal werken bij de NS, een Inburgeringsexaminator bij een inburgeringsinstituut en een Rij-examinator bij het CBR.
 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Examinator, Examinator Worden, Opleidingsniveau Examinator, Scholing Examinator, Studie Examinator, Bijscholing Examinator, Omscholing Examinator.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden examinator

 

Het is lastig een indicatie te geven van het salaris van een Examinator, omdat er zoveel verschillende Examinatoren zijn. Een Rij-examinator kan rekenen op zo’n €1200,- tot €2200,- bruto per maand.

Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per sector. 

Mensen vonden ons op: Salaris Examinator, Loon Examinator, Wat verdien je als Examinator, Salarisschaal Examinator, Salarisindicatie Examinator, Bonus Examinator, CAO Examinator, Brutoloon Examinator, Nettoloon Examinator, Vakantiedagen Examinator, Pensioen Examinator.

Competenties, skills & vaardigheden examinator

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Kritisch
 • Motiveren
 • Sociabiliteit
 • Omgaan met details
 • Delegeren
 • Onafhankelijkheid
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Examinator, Vaardigheden Examinator, Attitude Examinator, Kwalificaties Examinator, Competentieprofiel Examinator.

Boeken voor het beroep examinator

Wil je meer weten over het beroep examinator? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je examinator bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken examinator te komen.

The Geological Examinator, Containing Progressive Series of Questions Adapted to the Introductory and Advanced Text-Books of Geology. | David Page

Engels | Paperback | 9781241523312 | 56 pagina's

Title: The Geological Examinator, containing progressive series of questions adapted to the Introductory and Advanced Text-Books of Geology.Publisher: British Library, Historical Print EditionsThe British Library is the national library of the United King...

Examinator's Letters, Or, a Mirror Por [sic], British Monopolists and Irish Financiers | Multiple Contributors

Engels | Paperback | 9781170352205 | 108 pagina's

The 18th century was a wealth of knowledge, exploration and rapidly growing technology and expanding record-keeping made possible by advances in the printing press. In its determination to preserve the century of revolution, Gale initiated a revolution of...

Examinator's Letters, Or, a Mirror Por [sic], British Monopolists and Irish Financiers | Multiple Contributors

Engels | Hardcover | 9781379935933 | 104 pagina's

The 18th century was a wealth of knowledge, exploration and rapidly growing technology and expanding record-keeping made possible by advances in the printing press. In its determination to preserve the century of revolution, Gale initiated a revolution of...

Mensen vonden ons op: boeken voor Examinator, Examinator ebooks, boek Examinator.

Persoonstypen examinator

 

Persoonstypen die passen bij een Examinator zijn Perfectionist en Baas.

Een Examinator is realistisch, gedisciplineerd en veeleisend. Een kandidaat moet echt aan de eisen voldoen en niet te gemakkelijk een diploma krijgen (Perfectionist).

Bovendien is een Examinator zelfverzekerd, kritisch en laat hij niet over zich heen lopen. Hij staat stevig in zijn schoenen en laat zich niet beïnvloeden door bijvoorbeeld omkooppraktijken of mooie praatjes (Baas). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Examinator, Karakter Examinator.

Netwerk examinator

 

Vanzelfsprekend komt een Examinator veel in contact met examenkandidaten. Dit kunnen rijexamenkandidaten zijn, maar ook buitenlanders die een Nederlands paspoort willen krijgen, mensen die examen doen voor hun middelbare schooldiploma, mensen die treinmachinist willen worden enzovoort.

Ook heeft de Examinator contact met andere mensen die betrokken zijn bij de examens, zoals in het geval van een Rij-examinator de Rijlesinstructeur en in het geval van een Examinator die examens van scholieren nakijkt, Docenten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Examinator, Medewerkers Examinator.

Is het beroep examinator iets voor jou?

Zou je graag examinator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als examinator bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Examinator, beroepskeuzetest Examinator, beroep Examinator kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden examinator

 

In alle mogelijke sectoren zijn Examinatoren nodig die testen of kandidaten voldoen aan de eisen om te slagen voor een training of opleiding. Er zullen altijd Examinatoren nodig zijn. Dit verschilt wel per branche. Bijna iedereen wil leren autorijden en de vraag naar Rij-examinatoren zal daarom altijd groot zijn. Ook zijn er altijd mensen die in willen burgeren of hun schooldiploma willen behalen, dus ook als Inburgeringsexaminator of Schoolexaminator zal iemand goed aan werk kunnen komen.

Of een Examinator door kan groeien, hangt weer af van de branche. Vaak is een Examinator al doorgegroeid, bijvoorbeeld van Treinconducteur naar Treinmachinist of van Rijlesinstructeur naar Rij-examinator. Eventueel kan een Examinator een eigen bedrijf starten of steeds meer verantwoordelijkheden krijgen.

Arbeidsmarktperspectief score examinator

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep examinator. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Examinator, Promotie mogelijkheden Examinator, Carriere Examinator.

Solliciteren op de functie examinator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als examinator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor examinator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als examinator. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Examinator, CV Examinator, sollicitatie Examinator.

Interviews met examinator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen examinator

 • Rij-examinator

Vacatures examinator

Op zoek naar een nieuwe baan als Examinator? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Examinator. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Examinator is iemand die het afnemen van examens voor zijn rekening neemt. De Examinator bekijkt of degene die examen doet, genoeg kennis en vaardigheden heeft om te slagen. De Examinator stelt bijvoorbeeld vragen of laat de kandidaat taken uitvoeren, die hij beoordeelt.

Beoordeling Examinator

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Examinator' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Examinator

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep