U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Expat adviseur

Expat adviseur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een expat adviseur? Lees de functieomschrijving.

 

De expat adviseur adviseert over en regelt alle zaken die te maken hebben met de (tijdelijke) vestiging van buitenlandse werknemers in Nederland. Zo houdt de expat adviseur zich bezig met adviseren over huisvesting, vervoer, hypotheek, scholen voor kinderen, verzekeringen en gezondheidszorg. Een ander belangrijk punt is de visumregeling.

Een aanzienlijk onderdeel van deze adviespraktijk vormt de regelgeving omtrent sociale zekerheid. Zo wordt er bijvoorbeeld op toegezien dat de werknemer in het thuisland belastingtechnisch is uitgeschreven en niet dubbel verzekerd is. Daarom moeten er ook zaken geregeld worden met betrekking tot de situatie in het thuisland van de expat. De expat adviseur houdt zich bezig met speciale belastingbepalingen en internationale verdragen die van toepassing zijn op de situatie van de expat.

De expat adviseur concentreert zich vooral op expats die naar het thuisland van de expat adviseur verhuizen, aangezien deze vooral kennis heeft van de lokale wet- en regelgeving.

In principe fungeert de expat adviseur als een spin in het web en is hij het primaire aanspreekpunt voor alle problemen omtrent wet- en regelgeving die de expat tegenkomt wanneer hij in het buitenland wil werken.

Mensen vonden ons op: Job Expat adviseur, Baan Expat adviseur, Expat adviseur Worden, Functie-eisen Expat adviseur, Verantwoordelijkheden Expat adviseur, Functieprofiel Expat adviseur, Wat doet een Expat adviseur, Werken als Expat adviseur.

Expat adviseur worden: Opleiding tot expat adviseur

 

Er bestaat geen speciale opleiding tot expat adviseur. Wel is een juridische achtergrond gewenst, bijvoorbeeld in het arbeidsrecht, fiscaal recht of fiscale economie (WO). Het volgen van een cursus of bijscholing is tevens mogelijk, evenals training on the job. De expat adviseur werkt naast het juridische vooral op het HR-terrein, waardoor bijvoorbeeld studenten Personeel en Arbeid (HBO) met relevante werkervaring en/of bijscholing ook in aanmerking komen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Expat adviseur, Expat adviseur Worden, Opleidingsniveau Expat adviseur, Scholing Expat adviseur, Studie Expat adviseur, Bijscholing Expat adviseur, Omscholing Expat adviseur.

Organisaties waar een expat adviseur doorgaans werkzaam is

 

Aangezien zowel internationale bedrijven als overheden en NGO’s te maken hebben met expats, is de expat adviseur zowel werkzaam in de profit- als non-profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Expat adviseur, Expat adviseur Worden, Opleidingsniveau Expat adviseur, Scholing Expat adviseur, Studie Expat adviseur, Bijscholing Expat adviseur, Omscholing Expat adviseur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden expat adviseur

 

Het salaris van de expat adviseur varieert erg. Het startsalaris ligt ongeveer tussen de 3000 en 4500 euro. Dit kan naar gelang ervaring met name in het bedrijfsleven ook oplopen tot €5000.

Mensen vonden ons op: Salaris Expat adviseur, Loon Expat adviseur, Wat verdien je als Expat adviseur, Salarisschaal Expat adviseur, Salarisindicatie Expat adviseur, Bonus Expat adviseur, CAO Expat adviseur, Brutoloon Expat adviseur, Nettoloon Expat adviseur, Vakantiedagen Expat adviseur, Pensioen Expat adviseur.

Competenties, skills & vaardigheden expat adviseur

 • Klantgerichtheid
 • Coachen
 • Netwerken
 • Sociabiliteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Plannen en organiseren
 • Sensitiviteit
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Onderhandelen
 • Pragmatisch
Mensen vonden ons op: Kennis Expat adviseur, Vaardigheden Expat adviseur, Attitude Expat adviseur, Kwalificaties Expat adviseur, Competentieprofiel Expat adviseur.

Boeken voor het beroep expat adviseur

Wil je meer weten over het beroep expat adviseur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je expat adviseur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken expat adviseur te komen.

Adviseren als tweede beroep | Hannah Nathans

resultaat bereiken als adviseur - Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789462760462 | 300 pagina's

Adviseren als tweede beroep 4e druk is een boek van Hannah Nathans uitgegeven bij Vakmedianet Management B.V.. ISBN 9789462760462 Ideeën in de organisatie geaccepteerd te krijgen. Voor veel staf- en beleidsmedewerkers die goed zijn in hun vak, blijft dit ...

De expat | Patricia Snel

De expat - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789049954109

De expat betekende de doorbraak van Patricia Snel als thrillerschrijfster. Het boek stond wekenlang in de Bestseller 60, werd een van de bestverkochte thrillers van 2013, Patricia vond zowel op Facebook als Twitter een grote schare fans en er is uit diver...

Expat exit | Patricia Snel

Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789026340543 | 250 pagina's

Een beklemmende thriller over vrijheid, liefde en innerlijke kracht Elisa leidt een heerlijk leven op Curaçao. Zon, zee, strand, lieve vriendinnen, een carrièreman en haar fantastische zoon Sam. Maar dan slaat het noodlot toe. Haar man verlaat haar voor e...

Mensen vonden ons op: boeken voor Expat adviseur, Expat adviseur ebooks, boek Expat adviseur.

Persoonstypen expat adviseur

 

De expat adviseur moet allereerst goed empatisch vermogen hebben. Hij moet openstaan voor alle vragen en zich kunnen inleven in de situatie van de expat. Hij moet vooruit kunnen denken om toekomstige problemen te kunnen voorzien en oplossingsgericht zijn. Uiteraard moet een expat adviseur goed met mensen kunnen werken (inlevingsvermogen).

Gezien de brede aard van de werkzaamheden, moet de expat adviseur organisatorisch sterk zijn. Hij moet het overzicht kunnen bewaren, goed kunnen managen en veel initiatief durven nemen. Het is hierbij belangrijk contacten te kunnen onderhouden, ook met buitenlandse partners, en gestructureerd te werk te gaan. In feite moet de expat adviseur de expat door het hele proces, van visumregeling tot aan het regelen van een school voor de kinderen, kunnen leiden (coachen).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Expat adviseur, Karakter Expat adviseur.

Netwerk expat adviseur

 

De expat adviseur rapporteert vooral aan individuele opdrachtgevers en heeft hierbij het meeste contact met het hoofd van de HR-afdeling van de werkgever van de expat. De expat adviseur vormt de spil tussen de opdrachtgever en de klant. Wanneer de expat adviseur zaken als werkvergunningen moet regelen, komt hij met een breed scala aan beroepsgroepen in aanraking. Te denken valt aan de overheid, sociale zekerheidsinstellingen, gemeentes, makelaars en financieel specialisten.

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Expat adviseur, Medewerkers Expat adviseur.

Is het beroep expat adviseur iets voor jou?

Zou je graag expat adviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als expat adviseur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Expat adviseur, beroepskeuzetest Expat adviseur, beroep Expat adviseur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden expat adviseur

 

Er bestaan goede arbeidsmogelijkheden voor dit specialisme. Vanuit de universiteit kan de expat adviseur vrij vlot doorstromen. Ook in crisistijd blijft er vraag naar expat adviseurs door de toenemende internationalisering van bedrijven, waardoor de perspectieven voor dit beroep goed blijven. De expat adviseur kan op verschillende manieren (niet alleen via de universiteit) deze functie binnenkomen, mits hij een juridische achtergrond en affiniteit met werken met mensen heeft. Doorgroeimogelijkheden zijn er ook, maar deze spitsten zich meer toe op een HR-gerelateerde functie. Te denken valt aan hoofd personeelszaken of HR-directeur.

Arbeidsmarktperspectief score expat adviseur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep expat adviseur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Expat adviseur, Promotie mogelijkheden Expat adviseur, Carriere Expat adviseur.

Solliciteren op de functie expat adviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als expat adviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor expat adviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als expat adviseur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Expat adviseur, CV Expat adviseur, sollicitatie Expat adviseur.

Interviews met expat adviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen expat adviseur

Vacatures expat adviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Expat adviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Expat adviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   De expat adviseur adviseert over en regelt alle zaken die te maken hebben met de (tijdelijke) vestiging van buitenlandse werknemers in Nederland. Zo houdt de expat adviseur zich bezig met adviseren over huisvesting, vervoer, hypotheek, scholen voor kinderen, verzekeringen en gezondheidszorg. Een ander belangrijk punt is de visumregeling.

Beoordeling Expat adviseur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Expat adviseur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Expat adviseur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik ben HR Relocation Officer geweest. Ik denk dat dit op hetzelfde neerkomt gezien de profielomschrijving hierboven.

Expats zijn een leuke doelgroep. Mijn Engels verbeterde aanzienlijk. Er is echter een verschil tussen gepriviligieerde en niet-gepriviligieerde expats. De eerste doelgroep is het leukst, dit zijn normale buitenlandse werknemers zoals jij en ik. De tweede doelgroep kunnen bijvoorbeeld ambassadeurs of rechters zijn en die kunnen nogal verwaand overkomen.

Het leven zo gemakkelijk mogelijk maken voor de expat in mijn thuisland vond ik het leukste om te doen. Alleen het is vaak wel een backoffice functie en ik ben meer een frontoffice type dus was die administratie op een gegeven moment zat.

Maar zeker een leuke, afwisselende baan waarbij dienstverlening centraal staat!

 

Door: Kroesje

Reageer op dit beroep