U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Filmmonteur

Filmmonteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een filmmonteur? Lees de functieomschrijving.

De filmmonteur monteert films.

De filmmonteur werkt voor een regisseur of een filmproducent. De filmmonteur krijgt beelden aangeleverd van de regisseurs en van de cameramensen en krijgt vervolgens de opdracht deze te monteren. De filmmonteur werkt over het algemeen met montageprogramma's op de computer (waaronder bijvoorbeeld after effects). De regisseur zit over het algemeen vaak bij het montageproces of geeft de filmmonteur bepaalde adviezen en opdrachten. Zo kunnen er meerdere beelden geschoten zijn en wil de regisseur dat alleen bepaalde beelden gebruikt worden (omdat daar bijvoorbeeld de acteurs het beste op spelen). De filmmonteur luistert naar de regisseur en doet wat hij vraagt.

Bij het monteren van de film let de filmmonteur op de continuïteit van de beelden (om zo onvolkomenheden te voorkomen), kijkt hij welke beelden kwalitatief het beste in elkaar zitten en gebruikt deze en monteert hij deze (om zo voor kwalitatief hoogstaande films te zorgen).

De filmmonteur is verantwoordelijk voor het ordenen en monteren van de beelden die hij krijgt aangeleverd zodat er een goed eindproduct ontstaat. Hij zet waar nodig muziek onder de beelden, knipt en plakt beelden, snijdt beelden, doet de color correction (de kleuren van de film verbeteren, helderder maken e.d.) en synchroniseert waar nodig het geluid.

Het werk van de filmmonteur is zeer belangrijk voor de uiteindelijke film. De filmmonteur kan door de beelden op een bepaalde manier achter elkaar te plaatsen of dingen toe te voegen of te verwijderen voor een beter product zorgen. De montage is vaak ook erg belangrijk wat betreft de sfeer van de film: de filmmonteur kan deze maken of breken. Daarom moet de filmmonteur perfectionistisch en verantwoordelijk te werk gaan.

Mensen vonden ons op: Job Filmmonteur, Baan Filmmonteur, Filmmonteur Worden, Functie-eisen Filmmonteur, Verantwoordelijkheden Filmmonteur, Functieprofiel Filmmonteur, Wat doet een Filmmonteur, Werken als Filmmonteur.

Filmmonteur worden: Opleiding tot filmmonteur

De filmmonteur heeft een opleiding aan de Nederlandse Film en Televisie Academie gevolgd (hbo, vierjarig) of heeft een opleiding film en media (4 jarig, mbo) of andere soortgelijke filmopleiding gevolgd.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Filmmonteur, Filmmonteur Worden, Opleidingsniveau Filmmonteur, Scholing Filmmonteur, Studie Filmmonteur, Bijscholing Filmmonteur, Omscholing Filmmonteur.

Organisaties waar een filmmonteur doorgaans werkzaam is

De filmmonteur werkt voor een filmproducent of regisseur.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Filmmonteur, Filmmonteur Worden, Opleidingsniveau Filmmonteur, Scholing Filmmonteur, Studie Filmmonteur, Bijscholing Filmmonteur, Omscholing Filmmonteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden filmmonteur

Voor het beroep van filmmonteur valt geen specifieke salarisindicatie te geven. Het salaris is afhankelijk van de filmproducent of regisseur waarvoor de filmmonteur werkt. Zo verdient een filmmonteur die voor een grotere filmproducent meer dan iemand die voor een kleinschalige regisseur of filmproducent werkt.

Mensen vonden ons op: Salaris Filmmonteur, Loon Filmmonteur, Wat verdien je als Filmmonteur, Salarisschaal Filmmonteur, Salarisindicatie Filmmonteur, Bonus Filmmonteur, CAO Filmmonteur, Brutoloon Filmmonteur, Nettoloon Filmmonteur, Vakantiedagen Filmmonteur, Pensioen Filmmonteur.

Competenties, skills & vaardigheden filmmonteur

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Kritisch
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
 • Verstand van montage en films
Mensen vonden ons op: Kennis Filmmonteur, Vaardigheden Filmmonteur, Attitude Filmmonteur, Kwalificaties Filmmonteur, Competentieprofiel Filmmonteur.

Boeken voor het beroep filmmonteur

Wil je meer weten over het beroep filmmonteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je filmmonteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken filmmonteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Filmmonteur, Filmmonteur ebooks, boek Filmmonteur.

Persoonstypen filmmonteur

De filmmonteur is een waarnemer. Hij let goed op de continuïteit van de film en let goed op de beelden die hij snijdt en monteert. Daarnaast is hij een perfectionist. Hij werkt perfectionistisch, accuraat en nauwkeurig om de montage zo goed mogelijk te doen, geen fouten te maken en zo te zorgen voor een goed eindproduct.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Filmmonteur, Karakter Filmmonteur.

Netwerk filmmonteur

Het netwerk van de filmmonteur bestaat uit de filmcrew, de regisseur, andere monteurs en eventueel een montage assistent.

Mensen vonden ons op: Collega’s Filmmonteur, Medewerkers Filmmonteur.

Is het beroep filmmonteur iets voor jou?

Zou je graag filmmonteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als filmmonteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Filmmonteur, beroepskeuzetest Filmmonteur, beroep Filmmonteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden filmmonteur

Het arbeidsmarktperspectief is gemiddeld en hangt af van de filmmonteur in kwestie. De filmmonteur moet een goed portfolio opbouwen en veel werk aannemen om zo zichzelf in de markt te spelen en grotere opdrachten te krijgen. Daarnaast kan de filmmonteur om bij te verdienen ook workshops en cursussen montage geven of gaan werken als docent.

Arbeidsmarktperspectief score filmmonteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep filmmonteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Filmmonteur, Promotie mogelijkheden Filmmonteur, Carriere Filmmonteur.

Solliciteren op de functie filmmonteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als filmmonteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor filmmonteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als filmmonteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Filmmonteur, CV Filmmonteur, sollicitatie Filmmonteur.

Interviews met filmmonteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen filmmonteur

Vacatures filmmonteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Filmmonteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Filmmonteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De filmmonteur monteert films. De filmmonteur werkt voor een regisseur of een filmproducent. De filmmonteur krijgt beelden aangeleverd van de regisseurs en van de cameramensen en krijgt vervolgens de opdracht deze te monteren.

Beoordeling Filmmonteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Filmmonteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Filmmonteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Filmmonteur. En ik maar zoeken naar video editor.

Door: Marc

Reageer op dit beroep