U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Filmoperateur

Filmoperateur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een filmoperateur? Lees de functieomschrijving.

Een filmoperateur is iemand die in een bioscoop of filmhuis de filmprojector bedient.

Een filmoperateur is werkzaam in een bioscoop of filmhuis. De filmoperateur is verantwoordelijk voor het juist opstellen van de projector, het gebruiksklaarmaken en het inleggen van de films in de filmprojector, het op tijd starten, pauzeren en beëindigen van de film, en het zorgen voor de demontage. Daarnaast is de filmoperateur ook verantwoordelijk voor de onderhoud van het apparatuur.

De filmoperateur werkt samen met de servicemedewerker bioscoop die de filmoperateur laat weten wanneer de film kan beginnen en die de operateur waarschuwt als de (eventuele) pauze van de film afgelopen is en de mensen weer naar de bioscoopzalen zijn.

Daarnaast is de filmoperateur in de meeste bioscopen ook verantwoordelijk voor de kleinere technische klusjes zoals het vervangen van lichtjes, het in de gaten houden van de speakers en (eventueel) het in elkaar zetten van de stanley's (filmborden en reclameborden) die bij de bioscoop worden afgeleverd.

Alhoewel de meeste bioscopen nog een filmprojector gebruiken stappen de meeste bioscopen de laatste tijd over op digitale films. Hierdoor kan het betekenen dat het beroep van de filmoperateur in de bioscopen langzaamaan verdwijnt omdat het starten en pauzeren van digitale films vrij gemakkelijk is en de servicemedewerker bioscoop deze taak ook op zich kan nemen.

Mensen vonden ons op: Job Filmoperateur, Baan Filmoperateur, Filmoperateur Worden, Functie-eisen Filmoperateur, Verantwoordelijkheden Filmoperateur, Functieprofiel Filmoperateur, Wat doet een Filmoperateur, Werken als Filmoperateur.

Filmoperateur worden: Opleiding tot filmoperateur

Voor het beroep van filmoperateur valt een certificaat of een diploma te halen. Dit gebeurt meestal in een a-praktijkcursus die uit rond de vijftien a twintig lessen bestaat.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Filmoperateur, Filmoperateur Worden, Opleidingsniveau Filmoperateur, Scholing Filmoperateur, Studie Filmoperateur, Bijscholing Filmoperateur, Omscholing Filmoperateur.

Organisaties waar een filmoperateur doorgaans werkzaam is

De filmoperateur is werkzaam in een bioscoop of filmhuis.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Filmoperateur, Filmoperateur Worden, Opleidingsniveau Filmoperateur, Scholing Filmoperateur, Studie Filmoperateur, Bijscholing Filmoperateur, Omscholing Filmoperateur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden filmoperateur

Een filmoperateur verdient tussen de €1200,- en €1820,- netto per maand en werkt conform de bioscoopcao.

Mensen vonden ons op: Salaris Filmoperateur, Loon Filmoperateur, Wat verdien je als Filmoperateur, Salarisschaal Filmoperateur, Salarisindicatie Filmoperateur, Bonus Filmoperateur, CAO Filmoperateur, Brutoloon Filmoperateur, Nettoloon Filmoperateur, Vakantiedagen Filmoperateur, Pensioen Filmoperateur.

Competenties, skills & vaardigheden filmoperateur

 • Energie
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Accuratesse
 • Technische kennis
Mensen vonden ons op: Kennis Filmoperateur, Vaardigheden Filmoperateur, Attitude Filmoperateur, Kwalificaties Filmoperateur, Competentieprofiel Filmoperateur.

Boeken voor het beroep filmoperateur

Wil je meer weten over het beroep filmoperateur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je filmoperateur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken filmoperateur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Filmoperateur, Filmoperateur ebooks, boek Filmoperateur.

Persoonstypen filmoperateur

De filmoperateur moet op alle kleine details letten en accuraat te werk gaan om de film goed in de projector te kunnen leggen. Hiervoor moet hij goed naar de projector en naar de film kijken. Daarnaast moet de operateur in de gaten houden wanneer het tijd is voor de pauze van de film, wanneer de film moet worden ingestart en wanneer de film uit de projector moet worden gehaald (waarnemer).

De filmoperateur is verantwoordelijk voor het op tijd draaien van de juiste film en één klein foutje van de operateur kan de dagplanning van de bioscoop in de war brengen. Daarom moet de filmoperateur succesvol en stressbestendig kunnen werken. (succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Filmoperateur, Karakter Filmoperateur.

Netwerk filmoperateur

Het netwerk van de filmoperateur bestaat uit de servicemedewerkers van de bioscoop, met wie hij goed contact moet hebben over de lengte van de pauzes en wanneer films eerder of later moeten beginnen, en daarnaast met de bedrijfsleider, die vaak ook op de werkvloer te vinden is.

Mensen vonden ons op: Collega’s Filmoperateur, Medewerkers Filmoperateur.

Is het beroep filmoperateur iets voor jou?

Zou je graag filmoperateur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als filmoperateur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Filmoperateur, beroepskeuzetest Filmoperateur, beroep Filmoperateur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden filmoperateur

Alhoewel er op dit moment nog voldoende werkgelegenheid is voor de filmoperateur die zijn certicaat/diploma heeft behaald is de toekomst voor de filmoperateur onzeker. De bioscopen stappen langzaam over op digitale films, en hierdoor is het niet meer noodzakelijk om een filmoperateur in dienst te nemen omdat de servicemedewerker bioscoop deze film ook kan starten, pauzeren, eindigen en inleggen. Hierdoor is de toekomst voor het beroep helaas onzeker geworden.

 

Arbeidsmarktperspectief score filmoperateur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep filmoperateur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Filmoperateur, Promotie mogelijkheden Filmoperateur, Carriere Filmoperateur.

Solliciteren op de functie filmoperateur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als filmoperateur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor filmoperateur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als filmoperateur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Filmoperateur, CV Filmoperateur, sollicitatie Filmoperateur.

Interviews met filmoperateur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen filmoperateur

Vacatures filmoperateur

Op zoek naar een nieuwe baan als Filmoperateur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Filmoperateur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een filmoperateur is iemand die in een bioscoop of filmhuis de filmprojector bedient. Een filmoperateur is werkzaam in een bioscoop of filmhuis. De filmoperateur is verantwoordelijk voor het juist opstellen van de projector, het gebruiksklaarmaken en het inleggen van de films in de filmprojector, het op tijd starten, pauzeren en beëindigen van de film, en het zorgen voor de demontage.

Beoordeling Filmoperateur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Filmoperateur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Filmoperateur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep