U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Financieel Directeur

Financieel Directeur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een financieel Directeur? Lees de functieomschrijving.

De Financieel Directeur is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het financiële beleid van een organisatie. Om dit succesvol te kunnen doen, zal de Financieel Directeur er ten eerste voor moeten zorgen dat alle financiële risico's bekend zijn en aangepakt (kunnen) worden. Verder stelt de Financieel Directeur maandelijks rapportages op over de financiële stand van zaken. Pas als deze voldoende geanalyseerd en in kaart gebracht is en er een begroting ligt, kan men overgaan op de ontwikkeling en doorvoering van eventuele beleidsveranderingen.

Een goede Financieel Directeur heeft niet alleen oog voor cijfers, maar ook voor de mensen in de organisatie. Het zijn namelijk de werknemers die het geld binnenhalen en dus mensen die de cijfers beïnvloeden. Wanneer de Financieel Directeur beleid opstelt is het noodzakelijk te kijken naar welke rol de werknemers spelen en mogelijke knelpunten te signaleren waarop het beleid om aanpassing vraagt.

Een Financieel Directeur waarborgt de financiële situatie van een organisatie op verschillende manieren. Aan de ene kant houdt hij de geldstroom in de gaten en aan de andere kant controleert hij de bedrijfsprocessen. Veranderingen die voortkomen uit deze intensieve monitoring zijn altijd gericht op de lange termijn.

De Financieel Directeur werkt niet alleen, maar stelt vaak in samenwerking met anderen het beleid op. Dit kan zijn door overleg met de directie of met managers. Steeds staat de financiële situatie van het bedrijf centraal en moet de Financieel Directeur goed kunnen anticiperen wat de gevolgen van veranderingen zijn voor het budget en de toekomst. Alleen zo kan de Financieel Directeur de financiële gezondheid van de organisatie waarborgen.

Mensen vonden ons op: Job Financieel Directeur, Baan Financieel Directeur, Financieel Directeur Worden, Functie-eisen Financieel Directeur, Verantwoordelijkheden Financieel Directeur, Functieprofiel Financieel Directeur, Wat doet een Financieel Directeur, Werken als Financieel Directeur.

Financieel Directeur worden: Opleiding tot financieel Directeur

Om Financieel Directeur te worden is het nodig om een HBO of WO opleiding te doen in financieel-economische richting, zoals Bedrijfseconomie. Veel toekomstig Financieel Directeurs kiezen er echter voor om een MBA te halen. Welke optie men ook kiest, steeds geldt dat men eerst voldoende werkervaring op moet doen voordat er naar een functie als Financieel Directeur doorgestroomd kan worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Financieel Directeur, Financieel Directeur Worden, Opleidingsniveau Financieel Directeur, Scholing Financieel Directeur, Studie Financieel Directeur, Bijscholing Financieel Directeur, Omscholing Financieel Directeur.

Organisaties waar een financieel Directeur doorgaans werkzaam is

Een Financieel Directeur kan bij een grote verscheidenheid aan organisaties terecht, omdat de functie enkel bij kleine bedrijven overbodig is. Een beetje een organisatie heeft al snel iemand nodig met verstand van zaken die de financiën bijhoudt en hier een overkoepelende op heeft. In de publieke sector zal deze functie sneller op een andere manier ingedeeld worden, maar ook daar bevinden zich instituten die een Financieel Directeur hebben.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Financieel Directeur, Financieel Directeur Worden, Opleidingsniveau Financieel Directeur, Scholing Financieel Directeur, Studie Financieel Directeur, Bijscholing Financieel Directeur, Omscholing Financieel Directeur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden financieel Directeur

Als Financieel Directeur kan men bij een klein bedrijf en met weinig werkervaring een salaris van €6000 of hoger per maand verwachten. Bij een groot bedrijf en met vele jaren werkvaring kan de Financieel Directeur tot wel €14000 per maand gaan verdienen. Als hoge leidinggevende komt hierbij ook nog dat men kan rekenen op uitstekende arbeidsvoorwaarden. Afhankelijk van het bedrijf waar men werkt kan dit verschillen van het krijgen van een bepaalde bonus of lucratieve toeslagen, tot het rijden van een auto van de zaak enz..

Mensen vonden ons op: Salaris Financieel Directeur, Loon Financieel Directeur, Wat verdien je als Financieel Directeur, Salarisschaal Financieel Directeur, Salarisindicatie Financieel Directeur, Bonus Financieel Directeur, CAO Financieel Directeur, Brutoloon Financieel Directeur, Nettoloon Financieel Directeur, Vakantiedagen Financieel Directeur, Pensioen Financieel Directeur.

Competenties, skills & vaardigheden financieel directeur

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Financieel bewustzijn
 • Plannen en organiseren
 • Anticiperen
 • Sociale vaardigheden
 • Sterke persoonlijkheid
 • Sturing geven
Mensen vonden ons op: Kennis Financieel Directeur, Vaardigheden Financieel Directeur, Attitude Financieel Directeur, Kwalificaties Financieel Directeur, Competentieprofiel Financieel Directeur.

Boeken voor het beroep financieel directeur

Wil je meer weten over het beroep financieel directeur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je financieel directeur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken financieel directeur te komen.

Haal Het Beste Uit Je Financieel Manager | Koen L.M. Perik

Financieel management voor managers, directeuren en CEO's - Nederlands | Druk: 1 | Onbekende bindwijze | 9789043010184 | 120 pagina's

Door toenemende concurrentiedruk, deregulering, fusies en professionalisering is goed inzicht in prestaties, marges en kosten noodzakelijker dan ooit. Bedrijven en overheden moeten hun huishoudboekje op orde hebben. Daar spelen financieel managers een bel...

Maximize Your School Marketing | Johanna Lockhart

Engels | E-book | 9781475830002

Maximize Your School Marketing offers school administrators effective ways to enhance their existing school marketing strategy using the essential elements of public relations, media relations, social media, community partnerships, and fundraising. Extens...

Fundamentals of School Marketing | Johanna Lockhart

Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9781475829952 | 154 pagina's

Fundamentals Of School Marketing is designed to help school administrators apply the knowledge and tools used successfully in the private sector to organize, implement, and maintain an integrated marketing program that achieves their particular goals. Suc...

Mensen vonden ons op: boeken voor Financieel Directeur, Financieel Directeur ebooks, boek Financieel Directeur.

Persoonstypen financieel Directeur

De Financieel Directeur is op één persoon na de hoogste leidinggevende in de organisate en zal zich daarom als leider moeten presenteren. Bij het opstellen en doorvoeren van beleid zal de Financieel Directeur zich krachtig op moeten stellen om het werk gedaan te krijgen (Baas). Belangrijker dan het succesvol aansturen van zijn personeel is het behalen van positieve resultaten. De financiële administratie moet op orde zijn en het het budget bewaakt. De Financieel Directeur houdt de financiën goed in de gaten, terwijl hij er op toeziet dat het financieel beleid nauwkeurig in de praktijk gebracht wordt en de aanpassingen in het bedrijfsproces precies zo geïmplementeerd worden als de Financieel Directeur zelf aangeeft (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Financieel Directeur, Karakter Financieel Directeur.

Netwerk financieel Directeur

De Financieel Directeur overlegt vaak met de algemeen directeur over het beleid en de financiële implicaties van ontwikkelingen binnen de organisatie. Daarnaast werkt de Financieel Directeur vaak met boekhouders om een goed beeld te houden van de organisatie. Deze boekhouders hoeven niet per se binnen de organisatie te werken en kunnen ook contacten van de Financieel Directeur zijn die op een informele manier hun kennis doorgeven.

De Financieel Directeur kan ook de werknemers direct aansturen, als zijn financiële beleid dit vereist. Meestal worden deze praktische werkzaamheden echter door managers uitgevoerd, die onder leiding van de Financieel Directeur de nodige aanpassingen in het bedrijfsproces doorvoeren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Financieel Directeur, Medewerkers Financieel Directeur.

Is het beroep financieel Directeur iets voor jou?

Zou je graag financieel Directeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als financieel Directeur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Financieel Directeur, beroepskeuzetest Financieel Directeur, beroep Financieel Directeur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden financieel Directeur

Voor mensen met voldoende relevante werkervaring is het mogelijk om een functie als Financieel Directeur te krijgen, vooral als men zich goed weet te presenteren en de juiste mensen leert kennen. Veel posities zijn er echter niet beschikbaar. Het is een topfunctie die pas later in een carrière tot de mogelijkheden behoort.

Verder heeft de Financieel Directeur, omdat het al zo'n hoge functie is, weinig doorgroeimogelijkheden. Alleen de functie van algemeen directeur is nog interessant.

Arbeidsmarktperspectief score financieel Directeur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep financieel Directeur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Financieel Directeur, Promotie mogelijkheden Financieel Directeur, Carriere Financieel Directeur.

Solliciteren op de functie financieel Directeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als financieel Directeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor financieel Directeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als financieel Directeur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Financieel Directeur, CV Financieel Directeur, sollicitatie Financieel Directeur.

Interviews met financieel Directeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen financieel Directeur

Vacatures financieel directeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Financieel Directeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Financieel Directeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Financieel Directeur is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het financiële beleid van een organisatie. Om dit succesvol te kunnen doen, zal de Financieel Directeur er ten eerste voor moeten zorgen dat alle financiële risico's bekend zijn en aangepakt (kunnen) worden. Verder stelt de Financieel Directeur maandelijks rapportages op over de financiële stand van zaken.

Beoordeling Financieel Directeur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Financieel Directeur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Financieel Directeur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Dat wil ik worden!!

Door: Piet

Ik ook piet, nog even doorzetten

Door: Aernout

Beste Piet en Aernout,jullie lijken mij nog erg jong.Probeer eerst de benodigde papieren te behalen en beslis dan welke richting je op wil.Dus ,studeren,studeren en nog eens studeren.daar krijg je beslist geen spijt van.

Door: Vincent

Helemaal mee eens Vincent, ik ben zelf na mijn basisschool gestopd en hebt daar nu heel veel spijt van. Ik merk nu binnen me bedrijf dat ik achterloop op andere

Door: Patrick Steensma

Beste Patrick,het is nooit te laat.Begin een studie,als het kan in overleg met je werkgever,rond hem af.Daar zal je ongetwijfeld veel voordeel van hebben.

Door: vincent

Heel goed advies,Vincent?

Door: aarnoud

Waarom dat vraagteken,Aarnoud?

Door: Vincent

Welke opleiding kun je het best kiezen als je via het MBO wilt doorstromen naar de HBO?

Door: Talan

Laat je voorlichten door de aangewezen persoon op je school.Gr.

Door: leraar

Ik ben 16 en in VWO4 nu, en dit lijkt mij een erg leuke baan. Ik hou heel erg veel van Managment en Organisatie en van Economie. Ik zou dit heel graag willen worden, het enige probleem is dat ik erg verlegen ben, en ik heb ook niet zo'n sterke persoonlijkheid. Moet ik dan maar voor een ander beroep kiezen? Mijn vriendin zegt dat ik bij accounting pas maar ik vind accounting heel saai. Advies?

Door: Nicole

Hallo Nicole,Financieel Directeur word je niet zomaar.Dan heb je al een carriere achter de rug.Advies,maak eerst je school af en verdiep je in diverse opl.en laat je goed voorlichten door de goede mensen en maak dan de keus.En dat je een beetje verlegen ben is geen bezwaar  dat zijn veel jongelui van deze leeftijd.Sucses

Door: Chantal

Ook je Mentor kan je de weg wijzen.Gr.

Door: Marcel

Reageer op dit beroep