U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Forensisch Rechercheur

Forensisch Rechercheur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een forensisch Rechercheur? Lees de functieomschrijving.

 

Een Forensisch Rechercheur doet onderzoek naar sporen op de plaats delict of in laboratoria ten behoeve van het strafrechtelijk onderzoek. Zo kunnen daders worden opgespoord en oorzaken van misdrijven worden achterhaald.

De Forensisch Rechercheur kan scenario’s bedenken over wat er gebeurd kan zijn, weet welke opsporingstechnieken hij het best kan toepassen en welke deskundigen hij eventueel moet inschakelen. De Forensisch Rechercheur heeft veel kennis van natuurkunde, scheikunde en biologie. Hij rapporteert zijn bevindingen.

De Forensisch Rechercheur gebruikt verschillende opsporingstechnieken. Voorbeelden van technieken zijn ballistiek, DNA-onderzoek en dactyloscopie. Ballistiek houdt zich bezig met het gedrag van een projectiel nadat het het pistool heeft verlaten. Bij DNA-onderzoek wordt een DNA-spoor dat gevonden is op de plaats delict vergeleken met DNA van bijvoorbeeld een verdachte. Datyloscopie houdt zich bezig met het zichtbaar maken, vergelijken en identificeren van vingerafdrukken. 

Mensen vonden ons op: Job Forensisch Rechercheur, Baan Forensisch Rechercheur, Forensisch Rechercheur Worden, Functie-eisen Forensisch Rechercheur, Verantwoordelijkheden Forensisch Rechercheur, Functieprofiel Forensisch Rechercheur, Wat doet een Forensisch Rechercheur, Werken als Forensisch Rechercheur.

Forensisch Rechercheur worden: Opleiding tot forensisch Rechercheur

 

Om Forensisch Rechercheur te worden, moet de HBO-opleiding Forensisch Onderzoek worden gedaan. Er wordt vooral aandacht besteed aan crime scene management, het doen van forensisch onderzoek en case management. Je krijgt theoretische vakken, maar er worden ook practica en projecten gedaan. In het derde jaar loopt de student stage. In het vierde jaar leg je een ‘proeve van bekwaamheid’ af.

Na deze opleiding kan een master in binnen- of buitenland worden gedaan, zoals Forensic Science.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Forensisch Rechercheur, Forensisch Rechercheur Worden, Opleidingsniveau Forensisch Rechercheur, Scholing Forensisch Rechercheur, Studie Forensisch Rechercheur, Bijscholing Forensisch Rechercheur, Omscholing Forensisch Rechercheur.

Organisaties waar een forensisch Rechercheur doorgaans werkzaam is

 

Een Forensisch Rechercheur is vaak werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut, een forensisch laboratorium, een verzekeringsmaatschappij, een advocatenkantoor of een politiekorps. Werkt hij bij het Nederlands Forensisch Instituut of een politiekorps, dan werkt hij in de non-profitsector. Werkt hij bij een bedrijf dat winst wil maken, dan is hij werkzaam in de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Forensisch Rechercheur, Forensisch Rechercheur Worden, Opleidingsniveau Forensisch Rechercheur, Scholing Forensisch Rechercheur, Studie Forensisch Rechercheur, Bijscholing Forensisch Rechercheur, Omscholing Forensisch Rechercheur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden forensisch Rechercheur

 

Een Forensisch Rechercheur kan rekenen op zo’n €2400,- tot €3800,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Het precieze bedrag hangt af van de leeftijd, maar ook heel erg van de ervaring van de Forensisch Rechercheur.

De secundaire arbeidsvoorwaarden voor een Forensisch Rechercheur hangen af van het bedrijf waar de Forensisch Rechercheur werkzaam is en de CAO die voor dat bedrijf geldt. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn naast vakantiedagen en –geld betaling van kleding, toeslagen voor nacht- en weekenddiensten, een dertiende maand en een gunstige pensioensregeling.

Mensen vonden ons op: Salaris Forensisch Rechercheur, Loon Forensisch Rechercheur, Wat verdien je als Forensisch Rechercheur, Salarisschaal Forensisch Rechercheur, Salarisindicatie Forensisch Rechercheur, Bonus Forensisch Rechercheur, CAO Forensisch Rechercheur, Brutoloon Forensisch Rechercheur, Nettoloon Forensisch Rechercheur, Vakantiedagen Forensisch Rechercheur, Pensioen Forensisch Rechercheur.

Competenties, skills & vaardigheden forensisch rechercheur

 • Analytisch
 • Onderzoeksvaardigheden
 • Communicatief vaardig
 • Stressbestendig
 • Nauwkeurig
 • Integer
Mensen vonden ons op: Kennis Forensisch Rechercheur, Vaardigheden Forensisch Rechercheur, Attitude Forensisch Rechercheur, Kwalificaties Forensisch Rechercheur, Competentieprofiel Forensisch Rechercheur.

Boeken voor het beroep forensisch rechercheur

Wil je meer weten over het beroep forensisch rechercheur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je forensisch rechercheur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken forensisch rechercheur te komen.

Onbekend maar niet vergeten | Sybilla Claus

Hoe een forensisch rechercheur onbekende doden identificeert - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789026345968 | 264 pagina's

Hoe een cold case-rechercheur onbekende doden identificeert In Onbekend maar niet vergeten nemen Sybilla Claus en Carina van Leeuwen de lezer mee in de fascinerende wereld van het forensisch onderzoek. Als forensisch rechercheur bij het coldcaseteam van d...

Alledaagse magie | Henk Sollie

mentale weerbaarheid van kinderporno- en forensisch rechercheurs - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462367807

Alledaagse magie 1e druk is een boek van Henk Sollie uitgegeven bij Boom Uitgevers Den Haag. ISBN 9789462367807 Het werk van rechercheurs spreekt tot de verbeelding. Avond na avond zijn de verrichtingen van detectives op de televisie te zien en menig lite...

Mensen vonden ons op: boeken voor Forensisch Rechercheur, Forensisch Rechercheur ebooks, boek Forensisch Rechercheur.

Persoonstypen forensisch Rechercheur

 

Persoonstypen die passen bij een Forensisch Rechercheur zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Forensisch Rechercheur is intellectueel, objectief en onderzoekend. Hij neemt zijn omgeving goed waar en mist geen aanwijzingen. De Forensisch Rechercheur heeft inzicht in zijn omgeving en kan gegevens goed analyseren (Waarnemer).

Tevens werkt een Forensisch Rechercheur zeer nauwkeurig. Er mogen beslist geen fouten worden gemaakt, omdat dan in het ergste geval een verkeerde dader wordt opgepakt. De Forensisch Rechercheur is dus veeleisend, gedisciplineerd en integer (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Forensisch Rechercheur, Karakter Forensisch Rechercheur.

Netwerk forensisch Rechercheur

Een Forensisch Rechercheur werkt veel samen met collega’s. Dit zijn niet alleen Forensisch Rechercheurs, maar ook Rechercheurs die gespecialiseerd zijn in het verhoren van verdachten, het analyseren van een misdrijf, het doorspitten van dossiers enzovoort. Bij vragen en problemen kan de Forensisch Rechercheur terecht bij zijn leidinggevende. Daarnaast zal een Forensisch Rechercheur soms contact hebben met ooggetuigen, politiemensen, enzovoort.

Mensen vonden ons op: Collega’s Forensisch Rechercheur, Medewerkers Forensisch Rechercheur.

Is het beroep forensisch Rechercheur iets voor jou?

Zou je graag forensisch Rechercheur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als forensisch Rechercheur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Forensisch Rechercheur, beroepskeuzetest Forensisch Rechercheur, beroep Forensisch Rechercheur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden forensisch Rechercheur

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Forensisch Rechercheur is gemiddeld. Er zijn niet heel veel vacatures en er wordt vaak gevraagd naar iemand met precies de juiste opleiding en veel ervaring.

Een Forensisch Rechercheur kan doorgroeien door zich te specialiseren, bijvoorbeeld in een bepaalde onderzoekstechniek. Ook kan hij bij goed functioneren leiding gaan geven aan het rechercheteam. 

Arbeidsmarktperspectief score forensisch Rechercheur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep forensisch Rechercheur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Forensisch Rechercheur, Promotie mogelijkheden Forensisch Rechercheur, Carriere Forensisch Rechercheur.

Solliciteren op de functie forensisch Rechercheur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als forensisch Rechercheur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor forensisch Rechercheur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als forensisch Rechercheur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Forensisch Rechercheur, CV Forensisch Rechercheur, sollicitatie Forensisch Rechercheur.

Interviews met forensisch Rechercheur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen forensisch Rechercheur

Vacatures forensisch rechercheur

Op zoek naar een nieuwe baan als Forensisch Rechercheur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Forensisch Rechercheur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Forensisch Rechercheur doet onderzoek naar sporen op de plaats delict of in laboratoria ten behoeve van het strafrechtelijk onderzoek. Zo kunnen daders worden opgespoord en oorzaken van misdrijven worden achterhaald. De Forensisch Rechercheur kan scenario’s bedenken over wat er gebeurd kan zijn, weet welke opsporingstechnieken hij het best kan toepassen en welke deskundigen hij eventueel moet inschakelen.

Beoordeling Forensisch Rechercheur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Forensisch Rechercheur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Forensisch Rechercheur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik vind dit een super gaaf beroep!   later hoop ik dat ik dit ook kan doen

Door: geroge

Hallo Geroge,ik denk dat je nog erg jong bent.Mijn advies,doe je best op school,haal je diplomas en kijk dan wat de mogelijkheden zijn.M.vr.gr.

Door: John

Ik wil graag deze richting op maar ik heb geen natuur profiel. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Door: Anna

Hallo Anna,wat bedoel je met natuur profiel?

Door: F.R.

Hallo, Mijn naam is Laurence en ik zit op het VMBO-T. Ik ben 16 jaar oud en ik ben erg geinteresseerd in dit beroep ik heb alleen een probleem. Ik ga nu mijn examenjaar in (de 4de klas). Maar ik heb in mijn vakkenpakketkeuze geen scheikunde zitten. Mijn vakken zijn:  Wiskunde, Natuurkunde, Biologie, Geschiedenis, Engels, Economie, LO1 Kan ik zonder scheikunde ook bij uiteindelijk Forensisch Rechercheur worden? Met vriendelijk groet, Laurence

Door: Laurence

Beste Laurence,uiteindelijk wel.Ik raad je wel aan om cursussen te gaan volgen,gericht op forensisch onderzoek.Zie Springest.nl Sucses John

Door: John

Hallo, ik zou graag willen weten wat de kans is om werk te vinden met een hbo diploma forensische rechercheur, ik ben 30 jaar jong en ik wil weer een studie gaan volgen.. ik heb gemerkt dat het voor mij als 30 jarige steeds moeilijker wordt om werk te vinden op de arbeidsmarkt. En met een diploma mbo 4 kan je zelfs geen schoonmaker worden mits je 20 miljoen jaar ervaring hebt. Graag zie ik u reactie tegemoet. 

 

Mvg,

Door: Galid

hallo,

ik had een vraagje. is het mogelijk om een opleiding te doen voor forenisische rechercheur met een E&M profiel. ik heb geen scheikunde en ook geen natuurkunde.

met vriendelijke groet,

Dana

Door: Dana

Hallo Galid,je kans om met alleen HBO-diploma f.R.te worden is nul.Hierboven staan adressen van opleidingen die je verder kunnen helpen.Maar het is een lange weg.Gr.

Door: Wim

Dag Dana.Je vraag moet ik ontkennend beantwoorden.Dit is niet mogelijk.Je kunt wel cursussen gaan volgen bij bovenstaande opleidingen.(Springest)Sucses 

Door: Chantal

Geachte mevrouw, heer, Na het behalen van mijn bachelor- en mastersdiploma (respectievelijk Rechtsgeleerdheid en Strafrecht) ben ik benieuwd naar mijn mogelijkheden binnen het beroep van Forensisch Rechercheur. Welke stappen zou ik moeten ondernemen om in aanmerking te komen voor dit beroep? Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groet, Raven

Door: Raven

mHet hoogste percentage van de F.Rs,werkt bij de Politie.Maar ok bij het N.FI. en bij enkele advocatenkantoren zijn ze werkzaam. Dus bi de Politie maak  je de meeste kans.Mijn advies ga een cursus volgen ie opleidt in dez richting.Kijk e ens op Springest,hierboven genoemd,sucses . S u c s e s

Door: Ronald

Hey, mij lijkt het leuk om later forensisch rechercheur te woorden en ik las dat je daarvoor vooral biologie,natuurkunde en scheikunde voor nodig hebt. Klopt dat? Als dat namelijk klopt is dat erg fijn want dat vind ik de leukste vakken op school. Groetjes Britta :)

Door: Britta

Dit klopt allemaal Britta.Nu nog goede cijfers halen en je school afmaken.Sucses

Door: For.R.

Hee hee, ik ben niet 100 maar 1000% zeker deze opleiding wil dien. Zoals ik goed begrijp is het een hbo opleiding? Waar kan ik deze opleiding volgen?

Door: N.

Hallo N,een heel klein beetje speurwerk zal je niet misstaan.Gr.

Door: Henri

Ik ben oud forensisch rechercheur en heb het beroep 30 jaar uitgeoefend. Ik moet toegeven dat het mijns inziens het interessantste beroep is bij de politie maar dat het ontzettend veel van de vergt. Je wordt geregeld geconfronteerd met de ellende en het verdriet van mensen. Ga niet voorbij aan je eigen gevoelens. Praat erover zoveelmogelijk met je collega's . Probeer te voorkomen dat je er een trauma aan overhoudt en onthoud dat je ook n mens bent met gevoelens. Trek op tijd asn de bel!Veel succes voor degenen die het graag willen worden.

Door: Erik van Meer

Hallo, 

ik doe nu 5 havo met een N&G profiel gemixt met N&T, nu weet ik dat dit de juiste vakken zijn. Mijn vraag is eigenlijk heel simpel kan je hier überhaupt een baan in krijgen aangezien er staat dat het moeilijk is. Mvg, Amber 

Door: Amber

hallo, 

ik zit nu nog op de middelbare school maar ik vind het een super vet! ik doe 3 havo en wil een NG profiel kiezen met Natuurkunde, Of een NT proifiel met Biologie. mijn vraag is welk profielkeuze kan ik het beste gaan doen? mvg Sharon

Door: Sharon

Hallo, 

Ik zit nu in 4VWO en ik zou graag forensisch onderzoek willen studeren over een paar jaar. Mijn vraag is nu, kun je dit ook studeren aan de universiteit? Zo ja, welke? En hoelang studeer je dan in totaal als je ook aan de universiteit gaat studeren? 

Mvg 

Door: Femke

Is Juridisch Administratief Dienstverlener een goede voor opleiding?

Door: Davut

De HVA,heeft een opleiding forensisch Onderzoek.www.hva.nl Sucses 

Door: Miranda

Voor mavo'ers/ mbo'ers. Een labopleiding is de beste voorbereiding op de hbo-opleiding.

Door: D

Hallo, Ik heb een mbo niveau 2 diploma beveiliging. Ik ben nu ruim 3,5 jaar in dienst bij de beveiliging. Forensisch rechercheur lijkt me een supergaaf beroep om te mogen doen. Wat zijn voor mij de mogelijkheden om dit te bereiken? Mvg

Door: Femke

Reageer op dit beroep