U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Forensisch Schriftexpert

Forensisch Schriftexpert worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een forensisch Schriftexpert? Lees de functieomschrijving.

Een Forensisch Schriftexpert wordt (meestal) in juridische kwesties geraadpleegd om de authenticiteit van een tekst of handtekening te bepalen of door een vergelijkend onderzoek vast te stellen of twee teksten door dezelfde auteur geschreven zijn.

Schriftexperts zijn de wetenschappelijke tegenhangers van grafologen. Zij doen geen uitspraken over zaken die open staan voor interpretatie, zoals persoonlijkheidskenmerken van een auteur.

Forensisch Schriftexperts richten zich in de eerste plaats op de materiële vorm van het document, het uiterlijk van de tekst. Schriftexperts onderzoeken zowel getypte als geschreven stukken, met nadruk op dat laatste. Ieder handschrift is verschillend en opgebouwd uit verschillende lijnen die met een bepaalde beweging op papier zijn gezet. Ieder handschrift heeft als het ware zijn eigen unieke handtekening. Punten waarop (o.a.) wordt gelet zijn ruimte tussen woorden, hellingshoek en vorm van letters. Sommige Forensisch Schriftexperts nemen ook taalkundige elementen mee in hun analyse, als zinsopbouw en stijl. Interpunctie en spelling kunnen ook meegenomen worden in een vergelijking. Tot slot wordt ook de inkt en het gebruikte papier aan een onderzoek onderworpen. Forensisch Schriftexperts kunnen zo onder andere de ouderdom van het document bepalen.

Forensisch Schriftexperts kunnen door gerechterlijke instanties of particulieren worden ingeschakeld. Zij kunnen als getuige-deskundigen optreden in rechtszaken, maar ook informatie leveren aan de verdediging. Een aantal voorbeelden van zaken waarin een Forensisch Schriftexpert uikomst kan bieden is de authenticiteit van een handtekening onder een omstreden document (lidmaatschap van een politieke partij) of financiële transactie, het vaststellen van de auteur van dreigbrieven of de echtheid van een testament.

Mensen vonden ons op: Job Forensisch Schriftexpert, Baan Forensisch Schriftexpert, Forensisch Schriftexpert Worden, Functie-eisen Forensisch Schriftexpert, Verantwoordelijkheden Forensisch Schriftexpert, Functieprofiel Forensisch Schriftexpert, Wat doet een Forensisch Schriftexpert, Werken als Forensisch Schriftexpert.

Forensisch Schriftexpert worden: Opleiding tot forensisch Schriftexpert

In Nederland is er geen opleiding beschikbaar die direct opleidt tot Forensisch Schriftanalist. Duitsland kent deze opleiding wel. Een aspirant-schriftexpert zou in opleiding kunnen gaan bij een reeds gevestigd Forensisch Schriftexpert.

Het Nederlands Forensisch Instituut leidt schriftexperts intern in zo'n vijf jaar op tot Wetenschappelijk Onderzoeker Handschrift.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Forensisch Schriftexpert, Forensisch Schriftexpert Worden, Opleidingsniveau Forensisch Schriftexpert, Scholing Forensisch Schriftexpert, Studie Forensisch Schriftexpert, Bijscholing Forensisch Schriftexpert, Omscholing Forensisch Schriftexpert.

Organisaties waar een forensisch Schriftexpert doorgaans werkzaam is

Forensisch Schriftexperts werken voor of worden ingehuurd door gerechterlijke instanties, welke vallen in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Forensisch Schriftexpert, Forensisch Schriftexpert Worden, Opleidingsniveau Forensisch Schriftexpert, Scholing Forensisch Schriftexpert, Studie Forensisch Schriftexpert, Bijscholing Forensisch Schriftexpert, Omscholing Forensisch Schriftexpert.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden forensisch Schriftexpert

Over het inkomen van een Schriftexpert is weinig bekend. Forensisch Schriftexperts bepalen over het algemeen zelf hun prijzen wanneer ze zich in laten huren. Bij het NFI valt de Forensisch Schriftexpert onder de overheid, wat over het algemeen een redelijk salaris meebrengt en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Scholingsmogelijkheden zijn hiervan een belangrijk voorbeeld.

Mensen vonden ons op: Salaris Forensisch Schriftexpert, Loon Forensisch Schriftexpert, Wat verdien je als Forensisch Schriftexpert, Salarisschaal Forensisch Schriftexpert, Salarisindicatie Forensisch Schriftexpert, Bonus Forensisch Schriftexpert, CAO Forensisch Schriftexpert, Brutoloon Forensisch Schriftexpert, Nettoloon Forensisch Schriftexpert, Vakantiedagen Forensisch Schriftexpert, Pensioen Forensisch Schriftexpert.

Competenties, skills & vaardigheden forensisch schriftexpert

 • Resultaatgerichtheid
 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Besluitvaardigheid
 • Kennis van handschriften, inkt en papier
 • Taalkundige kennis (stijl en grammatica)
 • Mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Forensisch Schriftexpert, Vaardigheden Forensisch Schriftexpert, Attitude Forensisch Schriftexpert, Kwalificaties Forensisch Schriftexpert, Competentieprofiel Forensisch Schriftexpert.

Boeken voor het beroep forensisch schriftexpert

Wil je meer weten over het beroep forensisch schriftexpert? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je forensisch schriftexpert bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken forensisch schriftexpert te komen.

Werken in gedwongen kader | Anneke Menger

methodiek voor het forensisch sociaal werk - Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789088506581

Werken in gedwongen kader 3e druk is een boek van Anneke Menger uitgegeven bij Uitgeverij S.W.P. B.V.. ISBN 9789088506581 Een groeiend aantal professionals heeft te maken met cli nten bij wie bemoeienis is opgelegd door justiti le of gemeentelijke autorit...

Forensische psychiatrie en de rechtspraktijk | Tijdstroom, Uitgeverij de

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789058983152 | 492 pagina's

Binnen de strafrechtelijke en civiele rechtspraktijk wordt men regelmatig geconfronteerd met betrokkenen bij wie sprake is van psychische problematiek. Dit boek behandelt – in vier delen – de onderwerpen die hierbij van belang zijn. In deel 1 worden de vo...

Leerboek forensische psychiatrie | Kris Goethals

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789024430086 | 556 pagina's

Wat is onderscheidend aan de forensische psychiatrie? Dit eerste Leerboek forensische psychiatrie is tot stand gekomen vanuit de vraag wat onderscheidend is aan de forensische psychiatrie. Het gaat daarbij in elk geval om een viertal aspecten, die elkaar ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Forensisch Schriftexpert, Forensisch Schriftexpert ebooks, boek Forensisch Schriftexpert.

Persoonstypen forensisch Schriftexpert

Een Forensisch Schriftexpert kan lang bezig zijn met ogenschijnlijk kleine dingen. Hij bestudeert zijn stukken uitgebreid en komt tot weloverwogen inzichten. Hij bekijkt alles van alle kanten en is niet bang om met een eigen visie te komen. Hij voelt zich op zijn gemak tussen studiemateriaal, beschouwt, neemt waar en analyseert (Waarnemer). Hij werkt nauwkeurig en gestructureerd. De Forensisch Schriftexpert ziet het belang van zijn vak en streeft ernaar uitstekend werk af te leveren. Alsof het een missie betreft. Hij heeft oog voor detail wat hem sterk maakt in zijn vak en hij heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Forensisch Schriftexpert, Karakter Forensisch Schriftexpert.

Netwerk forensisch Schriftexpert

Forensisch Schriftexperts zullen tijdens hun werk veel op zichzelf zijn. Wanneer zij echter een oordeel hebben geveld en opgeroepen worden als getuige-deskundige komen zij in aanraking met diverse personen in de juridische wereld, van openbaar aanklager tot advocaat.

Mensen vonden ons op: Collega’s Forensisch Schriftexpert, Medewerkers Forensisch Schriftexpert.

Is het beroep forensisch Schriftexpert iets voor jou?

Zou je graag forensisch Schriftexpert willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als forensisch Schriftexpert bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Forensisch Schriftexpert, beroepskeuzetest Forensisch Schriftexpert, beroep Forensisch Schriftexpert kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden forensisch Schriftexpert

Er zijn enkele bureautjes van Schriftexperts en het Nederlands Forensisch Instituut heeft er bijvoorbeeld twee in dienst. Posities zijn er dus nauwelijks. Doorgroeimogelijkheden zijn er evenmin. Een Schriftexpert werkt meestal al voor zichzelf en is zo eigen baas. Schriftexpertise is zo specialistisch dat er bij instanties geen andere functies zijn om naar uit te kijken.

Arbeidsmarktperspectief score forensisch Schriftexpert

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep forensisch Schriftexpert. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Forensisch Schriftexpert, Promotie mogelijkheden Forensisch Schriftexpert, Carriere Forensisch Schriftexpert.

Solliciteren op de functie forensisch Schriftexpert

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als forensisch Schriftexpert dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor forensisch Schriftexpert belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als forensisch Schriftexpert. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Forensisch Schriftexpert, CV Forensisch Schriftexpert, sollicitatie Forensisch Schriftexpert.

Interviews met forensisch Schriftexpert

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen forensisch Schriftexpert

Vacatures forensisch schriftexpert

Op zoek naar een nieuwe baan als Forensisch Schriftexpert? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Forensisch Schriftexpert. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Forensisch Schriftexpert wordt (meestal) in juridische kwesties geraadpleegd om de authenticiteit van een tekst of handtekening te bepalen of door een vergelijkend onderzoek vast te stellen of twee teksten door dezelfde auteur geschreven zijn. Schriftexperts zijn de wetenschappelijke tegenhangers van grafologen. Zij doen geen uitspraken over zaken die open staan voor interpretatie, zoals persoonlijkheidskenmerken van een auteur.

Beoordeling Forensisch Schriftexpert

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Forensisch Schriftexpert' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Forensisch Schriftexpert

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep