U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Fotoredacteur

Fotoredacteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een fotoredacteur? Lees de functieomschrijving.

De fotoredacteur is, kort gezegd, degene die bij een krant, tijdschrift of vergelijkbaar nieuws- of entertainment medium “over de foto’s gaat”. De fotoredacteur bepaalt bijvoorbeeld welke fotograaf op welk nieuwsitem gezet wordt, en bepaalt welke van de vele binnenkomende foto’s uiteindelijk gepubliceerd wordt, en hoe. Foto’s bepalen voor een groot deel het uiterlijk en het imago van een medium, en het werk van de fotoredacteur kan dus een sterke invloed hebben op het succes van het medium.

Het werk klinkt als een weinig bijzondere taak binnen het maken van bijvoorbeeld een krant, maar het is vooral bij de wat grotere redacties belangrijk dat er een speciaal aangestelde persoon in de gaten houdt dat bepaalde belangrijke foto’s geplaatst worden maar dat anderzijds de lay-out niet te vol raakt met foto’s, alsmede dat de juiste fotografen de juiste opdrachten krijgen. Het kan nogal wat uitmaken wie waar een foto van maakt, en hoe dit past bij de boodschap die het medium wil overbrengen (objectief, of juist vanuit een bepaald perspectief?). In de lay-out van een pagina kan het vervolgens nogal uitmaken wat voor foto het beste is (de meeste fotografen maken tientallen, soms honderden foto’s per item), en de schrijver van het bijbehorende stuk kan dit vaak zelf minder goed inschatten. Het werk is dus erg communicatief van aard, en heeft vooral zijn nut doordat het voor de “normale” redacteuren, de hoofdredacteur(en) en de vormgevers moeilijk is constant heen en weer te communiceren. Bij kleinere redacties is er dan ook vaak geen behoefte aan een fotoredacteur.

Mensen vonden ons op: Job Fotoredacteur, Baan Fotoredacteur, Fotoredacteur Worden, Functie-eisen Fotoredacteur, Verantwoordelijkheden Fotoredacteur, Functieprofiel Fotoredacteur, Wat doet een Fotoredacteur, Werken als Fotoredacteur.

Fotoredacteur worden: Opleiding tot fotoredacteur

Een fotoredacteur heeft wel veel verstand van hoe fotografen te werk gaan, maar is zelf geen fotograaf. Voor de fotoredacteur geldt qua opleiding pakweg hetzelfde als voor de journalist: voor het beroep is geen opleiding nodig, maar een opleiding journalistiek op hbo- of wo-niveau beslaat wel een groot deel van de kennis en ervaring die nodig is om het beroep te kunnen uitoefenen, en is dus zeker aanbevolen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Fotoredacteur, Fotoredacteur Worden, Opleidingsniveau Fotoredacteur, Scholing Fotoredacteur, Studie Fotoredacteur, Bijscholing Fotoredacteur, Omscholing Fotoredacteur.

Organisaties waar een fotoredacteur doorgaans werkzaam is

Fotoredacteuren werken voor nieuws- of entertainmentmedia. De fotoredacteur is echter enkel van nut bij een organisatie die meerdere fotografen in dienst heeft en ook dagelijks veel foto’s binnen krijgt. Dit beperkt de keus dus tot de middelgrote en grote bladen van het Nederlands taalgebied.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Fotoredacteur, Fotoredacteur Worden, Opleidingsniveau Fotoredacteur, Scholing Fotoredacteur, Studie Fotoredacteur, Bijscholing Fotoredacteur, Omscholing Fotoredacteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden fotoredacteur

Doordat fotoredacteuren meestal journalisten zijn die eerder op een andere functie hebben gewerkt, en dus meestal al wat ervaring hebben ligt het startsalaris met een gemiddelde van 2300 relatief hoog. Een doorgroei naar uiteindelijk pakweg 3500 is vervolgens logisch, maar om verschillende mogelijke redenen zou dit hoger uit kunnen vallen. Dit zijn dan echter eerder de uitzonderingsgevallen.

Mensen vonden ons op: Salaris Fotoredacteur, Loon Fotoredacteur, Wat verdien je als Fotoredacteur, Salarisschaal Fotoredacteur, Salarisindicatie Fotoredacteur, Bonus Fotoredacteur, CAO Fotoredacteur, Brutoloon Fotoredacteur, Nettoloon Fotoredacteur, Vakantiedagen Fotoredacteur, Pensioen Fotoredacteur.

Competenties, skills & vaardigheden fotoredacteur

 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Kritisch
 • Oordeelsvorming
 • Assertiviteit
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Fotoredacteur, Vaardigheden Fotoredacteur, Attitude Fotoredacteur, Kwalificaties Fotoredacteur, Competentieprofiel Fotoredacteur.

Boeken voor het beroep fotoredacteur

Wil je meer weten over het beroep fotoredacteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je fotoredacteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken fotoredacteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Fotoredacteur, Fotoredacteur ebooks, boek Fotoredacteur.

Persoonstypen fotoredacteur

Vanwege de communicatieve aard van het beroep is het belangrijk dat de fotoredacteur een Bemiddelaar is. Hierbij horen de eigenschappen flexibel, geduldig en bemiddelend. De fotoredacteur is echter nog wel een journalist, en heeft een duidelijk doel voor ogen bij het selecteren van de foto’s en het erop uit sturen van fotografen. Eigenschappen van de Perfectionist (integriteit, discipline, veeleisendheid) en de Waarnemer (leergierigheid, onderzoekendheid, objectiviteit) zijn dan ook onlosmakelijk met een goede fotoredacteur verbonden.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Fotoredacteur, Karakter Fotoredacteur.

Netwerk fotoredacteur

De fotoredacteur heeft een netwerk op de redactie van zijn of haar medium. Dit zijn dus vrijwel allemaal journalisten, redacteuren en andere werknemers die komen kijken bij de maken van het betreffende blad.

Mensen vonden ons op: Collega’s Fotoredacteur, Medewerkers Fotoredacteur.

Is het beroep fotoredacteur iets voor jou?

Zou je graag fotoredacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als fotoredacteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Fotoredacteur, beroepskeuzetest Fotoredacteur, beroep Fotoredacteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden fotoredacteur

Fotoredacteuren zijn vooral van nut bij grote redacties, waar in ieder geval meerdere fotografen in dienst zijn. Dit beperkt de werkgelegenheid dus al direct, en ook de vraag is naar alle waarschijnlijkheid kleiner dan het aanbod. Doorgroeimogelijkheden zijn er voor de fotoredacteur wel, want de fotoredacteur doet veel aan bemiddelen, communiceren en analyseren, en deze vaardigheden zijn voor veel functies in bijvoorbeeld een hoofdredactie van groot nut.

Arbeidsmarktperspectief score fotoredacteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep fotoredacteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Fotoredacteur, Promotie mogelijkheden Fotoredacteur, Carriere Fotoredacteur.

Solliciteren op de functie fotoredacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als fotoredacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor fotoredacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als fotoredacteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Fotoredacteur, CV Fotoredacteur, sollicitatie Fotoredacteur.

Interviews met fotoredacteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen fotoredacteur

Vacatures fotoredacteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Fotoredacteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Fotoredacteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De fotoredacteur is, kort gezegd, degene die bij een krant, tijdschrift of vergelijkbaar nieuws- of entertainment medium “over de foto’s gaat”. De fotoredacteur bepaalt bijvoorbeeld welke fotograaf op welk nieuwsitem gezet wordt, en bepaalt welke van de vele binnenkomende foto’s uiteindelijk gepubliceerd wordt, en hoe. Foto’s bepalen voor een groot deel het uiterlijk en het imago van een medium, en het werk van de fotoredacteur kan dus een sterke invloed hebben op het succes van het medium.

Beoordeling Fotoredacteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Fotoredacteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Fotoredacteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep